Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

BlažićkoIsječak plana grada iz 1949. godine. Snimio: Vanja


Jedna od stvari koje me fasciniraju u životu grada su promjene toponima ... nekad je dovoljno samo ispustiti neko ime kvarta na jednoj karti i onda se tokom kopiranja, doštampavanja, pokazivanja ... to, možda potpuno slučajno ispušteno, ime zaboravi.

Ili - radi gradnje novog stambenog bloka ruše se posljednje obiteljske kućice u nekom kvartu i zajedno sa njima nestane i ulica, zatre se njeno ime.

Prilikom imenovanja autobusne stanice ne spomene se ime kvarta nego ime ulice ... i nakon nekog vremena više nitko ne spominje taj kvart, svi se referiraju na njega samo imenom glavne ulice i te stanice.

Pogledajte ovaj isječak plana grada iz 1949. godine - tko je od vas ikada čuo za Blažićko (to je ime vjerojatno dano livadama, oranicama, voćnjacima na tom mjestu, no možda se upotrebljavalo i kao ime kvarta)?

Blažićko je onaj dio bez pravog imena sjeverno od Rudeša, zapadno od Drvinja, istočno od Oranica i južno od Donje Kostošije ... a pogledajte i malo niže, uočite Štaglište , koje se sad najčešće jednostavno naziva dijelom Jaruna .... naravno, tu i tamo netko spomene Staglišće, no, čini se da se to ime polako, ali sigurno gubi.

Pogledajte isto tako i Gajevo ... i to ime malo-pomalo zamire, iznimno rijetko ga čujem. A bilo bi šteta da nestane.

Posvetit ću ovoj temi, izumirućim toponimima, još pažnje u slijedećim postovima!

Post je objavljen 31.01.2013. u 10:38 sati.