Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Maksimirsko vojno sučelje

Vjerojatno ste primijetili kako u svojim postovima češće obrađujem teme iz zapadnog dijela grada, tu živim, radim, provodim veliku većinu vremena i taj dio grada mi je puno dostupniji za moja lutanja ... no, uvijek sa velikim veseljem dočekam priliku da napišem ponešto o istoku grada, pogotovo o svemu onome što je činilo moj "zavičaj" mojih prvih 30 godina života, a to je područje Maksimira.

Muškarci koji su tokom 70-tih, 80-tih i 90-tih godina živjeli na području Maksimira jako dobro poznaju ovu kuću u Ulici Ivana Trnskoga nedaleko Name na Kvatriću:



Snimio. Vanja (stanje: zima 2011)


Naime, tu je bio smješten općinski vojni odsjek za Maksimir - ovdje se dolazilo po pozive za odlazak na vojni rok u JNA, tu su se rješavali problemi sa odlascima u "rezervu" u to doba, a slične su se stvari tu rješavale i za Domovinskog rata i poslije njega.

Sjećam se mojih prvih susreta sa tom kućom .. ne osobito ljubazni referenti, a zatim kao "nagrada" 1983. vojni rok u Kninu, u famoznoj kaznenoj "južnoj" kasarni, koji je rezultirao sa nakupljenih 7 mjeseci straže uzduž i poprijeko Knina i okolice.

A nakon toga sva sila poziva u rezervu ... pa onda rat, poziv u rezervni sastav MUP-a, poziv u HV, izlazak, papirologija ... nagledao sam se te kuće i više no što sam ikada želio. wink

I, prošle godine, baš nekako u ovo doba, mi je palo na pamet da prođem još jednom tom ulicom i pogledam tu meni neomiljenu kuću ... i jako sam se začudio kad sam ju vidio zapuštenu, devastiranu, sa ostatkom policijske trake uz ogradu. Nakon toga, nakon zime 2011/2012, više nisam zalazio tamo. Zna li netko što se tamo dešavalo i da li je kuća još uvijek prazna?



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Post je objavljen 22.01.2013. u 14:51 sati.