Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Životna filozofija u trgovačkoj košarici

U krizna vremena nikome nije lako, pa ni trgovačkim centrima ... "prvoborci" te branše (recimo "Mercatone", "King Cross", "Getro" ...), koji su nekad brali vrhnje prihoda maloprodaje, posljednjih godina prolaze loše. Konkurencija, koja je uletjela sa puno većom kvadraturom i raznovrsnijom ponudom i često i boljom i centralnijom lokacijom, ih je izgurala na marginu tako da su ovih dana tek sjene sebe samih otprije 7 ili 8 godina.

I, kad dođu takva vremena polako se osipaju i zakupci, sve je više praznih lokala ... pogledajte samo kartu King Crossa, svi lokali sive boje su prazni. Od ukupno 99 prikazanih lokala čak je njih 37 prazno, više od trećinu! (ako gledamo površinske omjere, tu je situacija nešto bolja jer su dolaskom "Harvey Normana" u upotrebi svi najveći lokali, dok je puno praznina među malim lokalima).

Naravno, takav "babini zubi" raspored popunjenosti lokala ne prouzročuje samo manjak u kasi vlasnika nego i loš ugođaj posjetiocima centra ... koliko god se nitko od nas ne voli probijati kroz mnoštvo, mi, ljudi, smo ipak "društvene životinje" i ne volimo prazninu. Nije baš gušt šetati se kroz puste hodnike s izlozima oblijepljenim smeđim pak-papirom, zar ne? wink

Svaki centar se dovija tome problemu na različite načine, najtipičniji je oblijepiti sve takve dućane vlastitim reklamama (npr. "West Gate", ali i mnogi drugi), najavama trgovina koje će doći (čest slučaj u svim centrima) ili npr. izlaganjem koječega u praznim prostorima (auti, fotografije ...) u čemu također prednjači "West Gate").

No, u tom sportu, "manikiranju" neiskorištenih trgovačkih prostora, "King Cross" je posegao za u nas još neviđenim mjerama: izloge SVIH praznih lokala je oblijepio filozofskim izrekama o životu sa (pomalo sladunjavim) pratećim fotografijama. Fotke su na rubu (preko ruba?) kiča, no, ako pomislim da li bih na izlozima radije gledao smeđi pak-papir, reklame ili ovo, onda je moj odgovor ipak OVO. A kako je i sam proces života trgovačkog centra negdje na rubu kiča (od reklama nadalje), onda je ovakav "aranžman" čak i pogođen po atmosferi.
(zamislite da se, recimo, na izlozima nalaze Oshove izreke, citati iz Shakespearovih ili Krležinih djela ili pak reprodukcije poznatih djela suvremene umjetnosti? Ili prikaz dijela eksponata iz muzeja Vladimira Dodiga Trokuta? wink)

Ovdje vam slijedi prikaz tek manjeg dijela (trećine) zbirke sa izloga "King Crossa", za ostatak ćete se ipak morati potruditi do Jankomira!

(ako ste raspoloženi za malo zabave, potražite autore citata na webu, ja sam pronašao sve koje sam tražio! wink)Trgovački centar "King Cross". Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 14.01.2013. u 07:17 sati.