srijeda, 11.09.2024.

Muke po prijevodu

I zvanična podrška od Taylor

Jutros sam napravio veliku grešku, najviše me zanimalo kako je prošla debata između Harris i Trumpa i pretpostavio sam da će mi još bunovnom nalakše biti informirati se na hrvatskom jeziku, Index je uvijek najopširniji, pristran u komentarima, ali ne cenzurira, pa sam išao tamo pogledati, komentatore im ionako ne čitam. Nisam gledao čiji je prijevod , ali to je katastrofa, dosta stvari što su navodno Harris i Trump rekli jednostavno jezično nisam razumio, koji su njihovi stavovi, dobro, Trumpa ni inače ne razumijem ili predobro razumijem o kojem god se jeziku radilo, ali svejedno sramotno. Vjerojatno je išlo uživo i simultano prevođeno, i sam sam simultano prevodio i znam koliko je to zahtjevno i nezahvalno, ali mislim da se uvijek razumijela bit izrečenog, ovdje to nije bio slučaj. Na blogu sam već pohnalio najbolju simultanu prevoditeljku koju sam slušao, a unajmila je svojevremeno šefica sajma knjiga u Puli kod gostovanja filozofa Sloterdijka, naravno pri prevođenju sam bio nazočan. Ide uživo, neki tip koji očito voli samo sebe iz publike postavlja sasvim nerazumljivo pitanje na hrvatskom, Sloterdijk napeto čeka prijevod da bi odgovorio, prevoditeljica maestralno to na njemački pretvara u nešto suvislo i Sloterdijk klima glavom i odgovara.
Mislim da znam osnovne stavove oboje kandidata o bitnim pitanjima, zanimao me u stvari jedino stav Harris o "fosilnim" gorivima, to sam našao odmah na Zeit portalu, promijenila je svoj radikalni stav istovijetan nezrelom stavu europskih Zelenih, zasad je protiv zabrane, nije realno, po meni promjena mišljenja o nekoj temi češće je rezultat sazrijevanja nego slabosti i njemačkim Zelenima bih sugerirao takav pristup. Michelle Obama je bila kao i velika većina u CNN anketi zadovoljna rezultatom suočavanja, njeno mišljenje je jako uticajno, a ja sam na link gore stavio sad zvaničnu podršku Taylor Swift samo zato što mi se ipak više svidjela njena fotografija. Inače naš marketinški stručnjak bloger Euro, davno je u komentaru kod mene razotkrio primitivnu glupost kampanje tima Trump "Kamala Harris je žena bez djece s mačkama", sad je Taylor na instagramu objavila fotku sebe s mačkom i komentirala;"I ja sam žena bez djece s mačkama", među milijunima lajkova možete naći i moj ;).
Zanimljive su primjedbe republikanaca na pristranost moderatora, ispravili su jednu od laži Trumpa da je u nekim saveznim državama legalizirano ubijanje djece, nigdje nije, ovi se zapetljavaju da se zna što je Trump mislio, opomenuta je i Harris da nije odgovorila na konkretno pitanje kad se nasmijala i odmahnula rukom, ni u SAD-u se kao i kod nas izgleda ne priznaje jasna neverbalna komunikacija kao ravnopravni dio komunikacije.


09:19 | Komentari (10) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

11. 08.