CUPCAKES S KAJSIJAMA
utorak, 28.06.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
šećer
kompot od kajsije
slatko vrhnje
puding od vanilije
POTREBNE NAMIRNICE:
tijesto:
4 jaja
15 dkg šećera (150 gr)
15 dkg brašna (150gr)
2 vanil šećera
2 žličice praška za pecivo
krema:
1 puding od vanilije
2 velike žlice šećera (ne vrhom pune)
1,5 žlica gustina (vrhom puna)(pogledajte na slici)
2 žumanjka
10 dkg margarina ili maslaca (100 gr)
5 dkg šećera u prahu (50 gr)
3 dcl slatkog vrhnja (300ml)
1 dcl mlijeka (100 ml)
velika limenka kompota od kajsija (820 gr)
6 dcl soka iz kompota (600 ml),ako nema dovoljno doda se vode
Brašno sam pomiješala s praškom za pecivo.U posudu sam stavila cijela jaja,dodala šećer,vanil šećer i mikserom pjenasto umutila.Kroz sito sam dodala 1/3 brašna pomiješanog s praškom za pecivo i umiješala kružnim pokretima odozdo prema gore.Postupak sam ponovila još dva puta,dok nisam umiješala sve brašno i dobila glatku smijesu.
Dobivenom masom sam napunila silikonske "košarice" za mafine,u svaku sam stavila 1,5 veliku žlicu smjese.Pećnicu sam predhodno zagrijala na 160 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 180 stupnjeva) i pekla 20 minuta.Kolačiće sam ostavila da se ohlade u košaricama.Hladne sam pažljivo izvadila iz kalupića.Od ove količine namirnica napravila sam 24 cupcakea.
Palcom i kažiprstom uhvatila sam rub "košarice" (koristila sam obadvije ruke,nasuprot sam primila rub).Ispod dna košarice stavila sam srednji prst i prstenjak).Kad sam odvojila rub pažljivo sam povukla stranicu "košarice" prema dolje istovremeno s obje ruke.
Pažljivo sam to radila da ne potrgam "nabore" na kolačićima.Na kraju sam samo odvojila kolačić od dna "košarice".
Dok su se kolačići hladili napravila sam kremu.Iz kompota sam iscijedila sok (ako nema dovoljno može se dodati voda).
U posudu sam stavila prašak za puding,šećer,gustin,soka iz kompota toliko da mogu izmiješati sastojke i žumanjke.Sve sam izmiješala pjenjačom da nema grudica.
U posudu sam nalila sok i stavila ga na vatru da zakuha.Kad je sok zakuhao uklonila sam s vatre i dodala izmiješane sastojke
(uklonila sam s vatre da se ne naprave grudice).Vratila sam na vatru i kuhala 2-3 minute dok nije postalo gusto i "staklasto".
Kuhanu kremu sam stavila u zdjelu,pokrila prozirnom folijom da se ne napravi kožica dok se hladi.Krema ne mora biti skroz hladna,promiješala sam ju (izgledat će Vam grudasto),dodala na listiće izrezan margarin ili maslac i izmiksala.Stavila sam mljeveni šećer i ponovo izmiksala (s ovolko šećera krema je kisela,ali meni takva odgovara kad se ohladi osviježavajuća je,ako volite slađu stavite više šećera).Dobila sam glatku kremu i stavila ju u frižider da se dobro ohladi.
Slatko vrhnje sam izmiksala u čvrst šlag,zatim sam uz neprestano miksanje dodala mlijeko (ja dodam mlijeko jer mi je samo vrhnje premasno,(ovako mi je "lakšeg i nježnijeg okusa).Miksala sam dok ponovo nisam dobila istu čvrstoću tučenog vrhnja kao prije dodavanja mlijeka.
Na hladne kolačiće stavila sam kajsije,da bi mi bilo lakše nanijeti kremu, kajsiju sam učvrstila čačkalicom.Pola slastičarske vrećice sam napunila žutom kremom,pola tučenim slatkim vrhnjem.Koristila sam ravni nastavak.Nastavak sam okrenula okomito.Najprije sam oko čačkalice napravila krug,zatim sam nanosila "trakice" koje se preklapaju.(Ovo se inače radi s kremom od maslaca i dobiju se "pravilne ružice").Kad sam na sve kolačice nanijela kremu uklonila sam čačkalice.
Gotove cupcakese sam stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Kajsije puste sok i kolačići su sočni.Poslužila sam ih rashlađene,
moja krema je bila kiselkasta pa su kolačići jako osviježavajući.
Ako se odlučite probati,dobar tek Vam želi Moja pregača
Oznake: kompot od kajsije, slatko vrhnje, puding od vanilije
šapni glasno (1) * ispiši * #
NARAVNI ODREZAK
subota, 18.06.2016. Nekada je ovo bilo omiljano jelo mog sina
OSNOVNE NAMIRNICE:
svinjski ili juneći odresci
brašno
češnjak
malo vrhnja
80 dkg svinjetine ili junetine (800 gr)
masnoća za pečenje (ulje,mast po vlastitom izboru)
1 velika žlica brašna
1 velika žlica sjeckanog lista peršina
1 velika žlica kiselog vrhnja
7 dcl vode (700 ml)
2 češnja češnjaka
sol
biber
(Ovo je količina za 4 osobe)
Odrezak sam stavila između dvije folije i istukla ga batićem za meso (ne pretanko).S jedne strane sam ga pobiberila,a s druge posolila.Začinjene odreske sam ostavila da odstoje 10-ak minuta.
S jedne strane sam odrezak pobrašnila.U tanjur sam stavila brašno,u brašno odrezak i po gornjoj strani "tapkala" rukom da primi što više brašna.Odrezak sam pobrašnila s one strane s koje je bio posoljen.
U tavu za pečenje nalila sam ulje (toliko ulja da prekrije dno tave,količina ovisi o veličini tave u kojoj se peče).Moja tava je promjera 24 cm i stavila sam 1 dcl ulja (100 ml).Ulje sam stavila na vatru,pričekala da se zagrije (provijerim tako da u ulje stavim malo brašna,ako se odmah zapjeni dovoljno je vruće).U vruće ulje stavljala sam odreske okrećući stranu s brašnom prema dolje.
Kad odrezak s gornje strane "pobijeli" strana sa brašnom bi trebala porumeniti,provjerim ako nije ostavim dok donja strana ne porumeni.Odreske okrenem da porumene i s druge strane.Odresci se ne smiju preklapati pa sam pekla na dva puta.Odreske koji su bili pečeni stavila sam na tanjur i stavila peći ostatak.Kad su bili pečeni i njih sam stavila na tanjur.
U masnoću u kojoj se peklo meso dodala sam veliku žlicu brašna,promiješala kratko ostavila na varti da brašno porumeni i uklonila s vatre.U tavu sam posložila pečeno meso.Vratila ga na vatru i odmah zalila sa 5 dcl hladne vode (500 ml).Smanjila sam vatru i ostavila da lagano kuha.
Više od pola tekućine je ukuhalo i umak se zgusnuo.Protisnula sam dva češnja češnjaka (može i sitno narezan ili nariban),
promiješala i ostavila kratko da se češnjak propirja.Dolila sam 2 dcl vode (200 ml) i ponovo ostavila da kuha na laganoj vatri,da
meso skroz omekša.
Umak je postigao gustoću kakvu sam željela,dodala sam žlicu usitnjenog peršunovog lista,pažljivo promiješala,da ne
"potrgam" odreske.Ostavila sam na vatri dok nisam pripremila vrhnje.
U zdjelicu sam stavila vrhom punu veliku žlicu kiselog vrhnja sa visokim postotkom mliječne masnoće (može i vrhnje za kuhanje ili vrhnje s malo masnoće),mi volimo ovako.U vrhnje sam dodala dvije do tri žlice umaka i dobro izmiješala.Dodavanjem
vrućeg umaka vrhnje temperiramo i tako izbijegnemo da se zgruša kad ga stavimo u umak.
Vrhnje sam dodala umaku i mesu,ugasila vatru i pažljivo promiješala.Naravni odrezak je gotov.Meni najbolja kombinacija je s pire krumpirom.Na tanjur sam stavila pire,odreske,umak i posula s malo sitno sjeckanog lista peršuna.
Ako se odlučite probati,mislim da se nećete razočarati
Oznake: svinjski ili juneći odrezak, češnjak, vrhnje, sjeckani list peršuna
šapni glasno (8) * ispiši * #
PLOŠKE OD LJEŠNJAKA S JAGODAMA
subota, 11.06.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
šećer
želatina fix
lješnjaci
mileram
slatko vrhnje
jagode
POTREBNE NAMIRNICE:
TIJESTO:
4 jaja
15 dkg šećera (150 gr)
1 vanil šećer
125 ml ulja (1/8 l)
125 ml mineralne vode (1/8 l)
12,5 dkg pšeničnog brašna (125 gr)
1 žličica praška za pecivo
20 dkg mljevenih lješnjaka (200 gr)
NADIJEV (KREMA):
5dcl milerama (500 ml) ( možete ga zamijeniti čvrstim jogurtom)
2 omota instant Želatine fix
7,5 dkg šećera (75 gr)
4 dcl slatkog vrhnja (400ml)
1 kg jagoda (1000 gr)
žele od jagoda
Ovaj dio nije obavezan,ja sam željela tijesto ljepše boje i intenzivnijeg okusa i mirisa.S lješnjaka sam skinula smeđu opnu
da mi tijesto ne bude sivkasto.Možete samljeti i ne oljuštene lješnjake.
1. Lješnjake sam stavila na papir za pečenje u pleh.Predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U vruću pećnicu stavila
sam lješnjake.Nakon 10-ak minuta provjerila sam dali su lješnjaci gotovi,ako "šuškaju" gotovi su.Jednog sam probala oguliti.
Pazila sam da se ne zapeku i potamne,željela sam da ostanu svijetli.
2..Lješnjake sam istresla iz pleha na kuhinjsku krpu.
3.Još tako vruće sam ih umotala krpom.
4.Na krpu sam stavila i drugu ruku i ruke pomicala u suprotnom smijeru,možda 30-ak sekundi.
5.Krpu sam razmotala,gotovo svi lješnjaci su bili oguljeni.Meni je to najjednostavniji i najbrži naćin.
6.Ovo inače ne radim ali sam samo htjela da se vidi koliko malo lješnjaka se nije ogulilo,to su uglavnom lješnjaci s nekaknim
udubljenjima,
7.Lješnjake sam samljela,ako ih meljem ručno,ne smeta ni ako su topli.Osobno ne volim nikakve električne "meljače" jer
svi orašasti plodovi postanu masni i teški,nisu prozračni i "lepršavi".
U zdjelu sam stavila brašno,mljevene lješnjake, prašak za pecivo i pomiješala.
Lim za pečenje sam namastila i pobrašnila,u jaja sam dodala šećer.Lješnjaci i brašno su isto spremni.Imam sve pripremljeno.Stvarno pečenje može početi,ovo do sad je bilo malo igranja
Pjenasto sam izmiksala jaja,šećer i vanil šećer,polako sam dodavala ulje uz neprekidno miksanje.Isto sam ponovila s mineralnom vodm.
U izmiksanu smijesu na tri puta dodala sam brašno pomiješano s lješnjacima.Lagano sam umiješala mutilicom,praveći kružne pokrete odozdo prema gore.
Ova količina namirnica je za pleh dimenzije 30 x 40 cm.
Tijesto sam izlila u predhodno pripremljen pleh i stavila u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 200
stupnjeva) i pekla oko 20 minuta.(Da li je pečeno provjerim čačkalicom,ako je čačkalica čista pečeno je).Kad se biskvit ispekao
stavila sam ga zajedno s plehom na rešetku da se hladi.Na hladan biskvit složila sam jagode,a na jagode kremu koju sam
pripremila dok se biskvit pekao i hladio.
Štapnim mikserom izmiksala (usitnila) sam 15 -20 dkg (150-200gr) jagoda.Koliko želite nema određene količine.U veliku
zdjelu stavila sam usitnjene jagode,šećer i mileram i sve zajedno izmiksala.U izmiksanu masu postepeno sam dodavala želatine
fix neprestano miksajući.
Izmiksala sam hladno slatko vrhnje u čvrst šlag i postepeno ga dodavala u predhodno pripremljenu masu.Dodavala sam po malo tučenog vrhnja i silikonskom lopaticom umiješavala u kremu od milerama i jagoda,praveći kružne pokrete odozdo prema
gore,sve dok nisam utrošila sve tučeno vrhnje i dobila jednoličnu kremu.Kao što sam već navela kremu sam stavila na ohlađeni
biskvit na koji sam složila jagode.
Kolač sam stavila u hladnjak (najmanje 3 sata),da se dobro ohladi i da želatina napravi "svoj dio posla"Dok se kolač hladio
napravila sam preljev od jagoda.Jagode sam očistila,oprala,posušila i izrezala na nepravilne komadice,količinu šećera odredila
sam sama,ovisi o jagodama.Imala sam oko 15-ak dkg (150 gr) jagoda i na njih sam stavila vrhom punu jušnu žlicu šećera u prahu.Stavila
sam da se kuha na laganoj vatri.Jagode ispuste svoj sok i u početku je mutan.Kuhala sam toliko dugo dok dio tekućine nije ukuhao,a ostatak soka postao proziran i gust.
Kolač se ohladio,prošlo je i malo više od tri sata.Izrezala sam ga,na kremu stavila jagode.Kad sam ga stavila na tanjur prelila sam ga hladnim preljevom.
Mileram možete zamijeniti voćnim jogurtom,a jagode bilo kojim voćem.Pošto je sad sezona jagoda bilo bi šteta ne iskoristiti
ih i uživati u njihovom okusu.
Probajte,mislim da nećete požaliti.
Oznake: lješnjaci, jaja, jagode, mileram, slatko vrhnje
šapni glasno (5) * ispiši * #
TAŠKICE S PEKMEZOM
petak, 10.06.2016.
Kod mene okus djetinjstva i bakine kuhinje.Bake već jako dugo nema.
OSNOVNI SASTOJCI:
brašno
jaja
voda
pekmez od šljiva
vrhnje
mak
prezle (krušne mrvice)
POTREBNE NAMIRNICE:
50 dkg brašna (500 gr)
1/2 desertne žlice soli
1 žumanjak
1 cijelo jaje
1,5-2 dcl mlake vode (150-200ml vode) ovisi o veličini jajeta
pekmez od šljiva
mak,prezle (krušne mrvice) i vrhnje po želji
1. U zdjelu sam stavila brašno, sol i promiješala da se sol rasporedi po brašnu.
2. U brašnu sam napravila udubljenje.
3.U udubljenje sam stavila žumanjak.
4.Žumanjku sam dodala cijelo jaje.
5.Ulila sam toplu vodu (ako je vruća jaje će se skuhati),najprije 150 ml (1,5 dcl).kasnije ću vidjeti dali treba još vode.
1. Najprije sam vilicom izmiješala jaje,žumanjak i vodu (kao kad se pravi omlet).Nastavila sam miješati vilicom umiješavajući po
malo brašna.
2.Kad je smjesa postala tvrda nastavila sam mijesiti rukom.
3.Mijesila sam dok tijesto nije pokupilo sve brašno.
4.Tijesto sam stavila na podlogu za miješenje i mijesila ga dok nisam dobila jednoličnu masu.Nesmije biti jako tvrdo.
5.Još sam ga kratko mijesila i oblikovala lopticu.
6.Lopticu od tijesta zamotala sam u prijanjajuću foliju i ostavila da "odmara" 30 minuta.
Tijesto se "odmorilo" (odmoreno tijesto se puno lakše valja,svilenkasto je).Podlogu sam malo pobrašnila,izvadila tijesto iz folije,
malo ga stanjila rukom.Tijesto sam isto pobrašnila i razvaljala cca 3 mm.ne smije biti pretanko.
Sve dalje je igranje,pustite mašti na volju,ja tako radim
Izrezala sam trake širine 10 cm,na podjednake razmake stavila pekmez (ja stavljam puno).Rub tijesta sam lagano namazala vodom da se tijesto bolje prilijepi.Tijesto sam preklopila i prstima mu stisnula rub.Hrpice gdje je pekmez dobro se vide,između njih sam čvrsto stisnula prstom da se tijesto prilijepi.Po tragu od prsta sam rezala taškice okomito okrenutim tanjurom,da se još bolje
zalijepi tijesto za tijesto.Tako je rezala moja baka.
Sljedeće sam pravila s modlicom za "školjkice"(tako se kod mene zovu ti kolačići )Izabrala sam modlicu promijera 10 cm.
S donjom stranom modlice sam izrezala tijesto,zatim tijesto stavila na gornju stranu modlice,u sredinu sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,modlicu zatvorila,malo jače stisnula i ova poluokrugla taškica je gotova.
Treće sam vadila čašom,isto približno 10 cm promijera.Na izrezani krug sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,ali ne točno na sredinu,nego malo više na onu stranu koju neću preklapati.Rub sam lagano namazala vodom,preklopila krug na pola.Najprije
sam rub stisnula prstima,a zatim vilicom.(Vilicom samo zbog izgleda,meni su takve lijepe)
Sve taškice su gotove.Stavila sam vodu za kuhanje taškica,malo ju posolila i stavila ulja da se taškice ne zalijepe jedna za drugu.Ne stavljam sve taškice od jednom da se kuhaju jer je veća mogućnost da se potrgaju i treba više vremena da se skuhaju.
Stavila sam dio taškica i kuhala ih 15 minuta,jednu sam izvadila ako je taškica kuhana tijesto je mutno prozirni,ako ima imalo bijelog tijesta ostavite taškice da se još kuhaju,povremeno ih pažljivo promiješam.
Taškice su kuhane.Prve sam napravila sa preljevom od vrhnja,U hladno ulje stavila sam kiselo vrhnje,malo posolila,kratko prokuhala i prelila taškice.Koristim vrhnje s dosta mliječne masnoće.(Ovakve voli moj sin).
Druge sam napravila sa prezlama (krušnim mrvicama).Na ulje sam stavila prezle,kad su porumenile dodala sam kuhane taškice
i promiješala,ako hoćete da se primi više prezla podlijte s malo vode u kojoj su se taškice kuhale,pričekajte da voda ukuha i da se prezle ponovo zahrskave.Ove taškice su unutra mekane,a izvana hrskave.
Treće sam napravila s makom.U posudu sam stavila kockicu maslaca,kad se maslac rastopio dodala sam mak i kratko ga popržila.Dolila sam mlijeko,da mak ne bude "živ".Kad je mlijeko ukuhalo ,probala sam da li je mak kuhan.U kuhani mak stavila sam kuhane taškice i promiješala ih da se oblože makom.
Četvrte taškice sam zapekla.Kuhane tašlice sam stavila na vruće ulje,zapekla ih s obadvije strane.Dolila sam vodu u kojoj su se taškice kuhale,toliko vode da ih prekrije.Kad je voda skroz ukuhala stavila sam taškice na tanjur i polila ih umakom koji je ostao u tavi.Masnoću sam odlila ,a umak stavila na taškice,mirisom podsjećaju na svježe pečen domaći pekmez.One su djelomično hrskave,djelomično mekane.
Možda se i Vama jedne od ovih taškica svide.Probajte
šapni glasno (2) * ispiši * #
TIRAMISU(*podigni me*,*uzdigni me*)
subota, 04.06.2016.
Znamo da je tiramisu talijanski desert.Za nas možda malo neobično nikako ga se ne smije svrstati u kolače.Kod njih su kolači nešto drugo,a ovo je desert i red je da poštujemo kako susjedi kažu
Ovo je orginalni recept iz prekrasnog gradića Acqui Terme,gradić sa ne brojenim fontanama od minijaturnih, veličine boce,do onih veličine manjeg trga.Nalazi se u regiji Pijemont,ima 20 500stanovnika,mali raj.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
mascarpone
piškote
kava
POTREBENE NAMIRNICE:
4 ili 5 jaja
5 velikih žlica šećera
50 dkg mascarponea (500 gr)
piškote
kuhana kava,pošećerena s malo mlijeka
Za dobar tiramisu važan je izbor piškota i kakva se kava koristi i koliko.Naše piškote baš i nisu dobre,idealne su piškote koje
su na slici,talijanske su i mogu se svugdje kupiti.
Prvo sam skuhala pošećerenu kavu (ne nescaffe ili neku drugu instant kavu),najobičniju kavu,ne prejaku.Ostavila sam ju da se ohladi.U kavi ne smije biti taloga.Na cjediljku sam stavila duplo kuhinjski ručnik.On mi je služio kao filter,procijedila sam kavu.
U procijeđenu kavu stavila sam dvije velike žlice mlijeka.
Koristila sam svježa jaja,poznatog porijekla.Jaja sam razdijelila,od bjelanjaka sam napravila snijeg,a žumanjke sam pjenasto izmiksala zajedno sa šećerom.Ako su jaja sitna potrebno je 5 komada,ja sam imala dosta krupna i upotrijebila sam četiri da krema ne bude rijetka.
U izmiksane žumanjke sa šećerom dodavala sam po malo mascarponea,ne sve od jednom.Izmiješala sam u glatku kremu.
Isto sam ponovila sa snijegom od bjelanjaka.Dodavala sam ih po malo u mješavinu žumanjaka i mascarponea,miješala lagano pjenjačom da dobijem čvrstu kremu (ne mikserom,krema će se razrijediti).
U posudu sam složila red piškota namočenih u kavu,ne previše jer će tiramisu biti mljeckav,a ne ni premalo jer će piškote biti
suhe.Ja sam umočila pola piškote (vodoravno) kratko.dio koji nije bio umočen stavljala sam prema dolje u posudu.Na piškote sam stavila polovinu kreme i zagladila ju.Ponovila sam postupak s piškotama i kavom na njih stavila drugu polovinu kreme,zagladila ju i stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Tiramisu treba imati fini,nježni okus kave,kava ne smije dominirati.
Hladan tiramisu sam kroz sito obilno posula čokoladom u prahu.
Hladan tiramisu sam izrezala i znate što je uslijedilo ? UŽIVANJE
Debljinu deserta odredite sami,može biti i tanji,zato nisam pisala količinu piškota.U ovakvom pakovanju imate dovoljno za bilo koju veličinu.U jednoj vrećici su 4 vrećice nisam baš sigurna dali 10 ili 12 komada.
Meni je ovakav tiramisu fantastičan,ako umjesto bjelanjaka stavljate vrhnje to više nije tiramisu i okus nije ni sličan.
UŽIVAJTE
Oznake: desert, piškote, mascarpone, kava
šapni glasno (0) * ispiši * #