Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Međugorski glas

25.12.2010., subota

Gospina mjesečna poruka vidjelici Mariji, 25. prosinca 2010. godine

Image and video hosting by TinyPic

Gospina božićna čestitka

Božićna večer u Međugorju, mjestu molitve, pomirenja i radosti. Oštri dah prosinačke bure spustio se nad broćanski kraj, prohodi kroz ogoljele grane rašeljaka, miluje usnule loze i pjevuši u zvonicima. U crkvi i oko crkve svetoga Jakova žubore molitveni glasovi, prelijevaju se u ljepotu kruničina zrnja, grle jaslice ispred oltara i mekoćom, punoj predanosti i povjerenja, dodiruju Gospine skute, usmjerujući poglede na ohrabrujući blijesak Majčina smiješka.
Naginje se Prečista nad dječicu, mazi im zabrinuta lica, usađuje im u srca svjetlost Blagoslovljenog ploda utrobe svoje i tihim, ali jasnim glasom prenosi bogatstvo božićne poruke, ljepotu nade, utkanu u zlatni sjaj njezine krune. S Marijinih se usana žubor radosti i mira pretače u isušene zdence duša, otapa smrzotine i protjeruje mrakove, oslobađa duh od navezanosti i straha, osvjetljava putove što vode u zagrljaj istine i naručje neba. Poručuje nam da mir koji pronađosmo u njezinoj blizini, da radost koju upismo iz topline jaslica, zadržimo u srcu i mislima, u duhu i duši, u razumu i osjećajima te da svjedočki živimo i prenosimo evanđeosku istinu, koja je jedna i jedina, sada i u vijeke vjekova, istina po kojoj smo otkupljeni i koja nam je otvorila vrata kraljevstva nebeskoga. O čvrstoći naše odluke, o načinu našega ponašanja, ovisit će i rezultati svjedočenja i djelovanja. Ako ne dopustimo da nas ponovno okupiraju zahtjevi svijeta, ako se ne priklonimo mlakosti i ne uspavamo u magličastoj svjetlosti privida, bit ćemo Gospini poklisari. U protivnom, ostat ćemo zarobljenici laži.


Image and video hosting by TinyPic

Ako ne budemo tražili lagodnosti, ako se s povjerenjem predamo mudrosti Božje volje, ako pred očima i u srcu budemo imali jasnoću beskompromisnoga Isusova puta, onda nam nikakve poteškoće neće biti smetnja i kamen spoticanja, već će nas kaliti i preobražavati u kušnjama i nesigurnostima, jačati u posrtanjima i bodriti u bitkama za spas svijeta. Poteškoće koje nas prate i prtijetvornost svijeta koja će nas prokazivati i odbacivati, bit će tek nemoć trnja pred oštricom mača istine, bit će Isusov put od rođenja do smrti na križu, od sjaja betlehemske zvijezde do tame Velikog petka, od boli spasenjskih rana do svjetla uskrsnuća. Sve podlosti i sva zloba, koje je posijao otac laži, ne mogu se suprotstaviti plamičku ljubavi koji izlazi iz čistoga srca, zahvaćenog snagom istine i prožetog zrakom Gospodinova mira. Uzaludna je buka trublja svijeta pred glazbom nebeske tišine, a još je jadnija prolaznost i slava zemaljska pred vječnom ljepotom nebeske stvarnosti, one stvarnosti iz koje nas i na koju nas poziva Gospa. Klanja se ona našoj slobodi, ali ne i zlu u nama, ljubi naše osobnosti, ali ne voli tamu što se nakupila na vratnicama ranjenih srdaca. Zato nas i poziva da se okrenemo svjetlosti, da drugima ne budemo prokletstvo, već blagoslov i mir.

Image and video hosting by TinyPic

Malo je onih koji ne podnose žalce nepravde i predbacivanja, kako od bližnjih, tako od daljnjih, a još je manje onih koji ne iskusiše stanje odbačenosti, hladnoće i mržnje. Ali to nije i ne smije biti razlog našeg zatvaranja u vlastite ljušture, našeg nepovjerenja, nesigurnosti i gorčine. Jer nije nas povrijedilo dobro u čovjeku, već zlo koje ga neprestano opsjeda, sljepoća i neznanje koji
mu onečišćuju dušu i unesrećuju srce, požuda koja ga razara, pohlepa koja ga deformira i zavist koja ga truje. Jer čovjek je izgubljen u onom trtenutku kad za oca izabere kneza propasti, kad se prikloni pogubnoj mudrosti svijeta i kada odbaci jednostavnost i dobrotu, zaboravi odricanje i zanemari darivanje, kad utone u sebičnost i ogradi se zidovima očaja, kad mu sebeljublje zamuti vidike i odvoji ga od izvora svjetlosti.
U sredinama gdje trajemo, radimo, družimo se i živimo, trebali bismo djelom i riječju svjedočiti da smo Kristovi, a to znači da bismo trebali biti iskreni i otvoreni, kako prema sebi samima, isto tako i prema bližnjima, uočavati vlastite mane i ne optuživati druge. Ali isto tako ne bismo trebali olako prelaziti preko nepodopština koje se kose s Isusovim naukom i zatvarati oči pred bujicom nemoralnih ponuda, izokrenutosti i laži, koji se kose ss zakonom ljubavi i protive se čistoći istine. Svjedočeći Isusa, mi svjedočimo sebe, onakve kakvim nas je Otac stvorio i kakve nas u svom srcu nosi i vidi majka Marija, donositeljica Jedinorođenca, pravoga čovjeka i pravoga Boga.


- 20:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Gospina godišnja poruka vidiocu Jakovu

Image and video hosting by TinyPic

- 15:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sveto porođenje

pjeva Marija Bošnjak



Bljesnu svjetlost, ode tama.
na nas Božja milost siđe,
Djevica će biti mama,
rodit će nam Milosrđe.

Anđeo je krilom štiti,
zlatnim sjajem jasle gore,
betlehemska zvijezda kiti
probuđeni cvrkut zore.

Povila je Gospa Sina,
blagost s neba Zemlju rosi,
u njemu je sva milina,
pa ga svijetu na dar nosi.

Ljudima ga na dar daje
da im mirom srca mijenja,
i u njima dalje traje
u radosti otkupljenja.


Ispuni se svjetlom špilja,
zasjalo je Obećanje,
ponoć budi miris bilja,
bademovo cvjeta granje.

Majka vjerom zlobu gazi,
rodila nam Kralja mira,
on joj sjajem čelo mazi,
rukicama kosu dira.


- 11:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Dan Gospodinova prvog dolaska

Image and video hosting by TinyPic

- 00:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.12.2010., nedjelja

Ljubici

Image and video hosting by TinyPic

Ljeska se svjetlost na izmaku dana,
Upija srce riječi molitvene,
Blažena večer modrinom se grana,
Iz zdenca duše pobjegle su sjene.
Cimbal tišinu zvukovima resi,
Istinu gledam, Bože koji jesi.

- 13:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Četvrta adventska nedjelja

Image and video hosting by TinyPic

- 09:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.12.2010., nedjelja

Treća adventska nedjelja

Image and video hosting by TinyPic

- 09:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

05.12.2010., nedjelja

Druga adventska nedjelja

Image and video hosting by TinyPic

- 09:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.12.2010., četvrtak

Gospina mjesečna poruka vidjelici Mirjani, 2. prosinca 2010. godine

Image and video hosting by TinyPic

Ljubav trpećega Boga

U trpnji, s trpnjom i preko trpnje otvaraju se otežale vjeđe ravnodušnog srca, lome se oklopi oholosti i mrvi prijestolje uznositosti na koji je čovjeka postavio zavodnik od početka. Trpnja je put istine, suprotstavljenost svijetu, njegovoj moći, laži i snazi, njegovoj zavodljivost, naopakosti i zloći. Trpnja je rast u nepokolebljivosti, jasnoća pogleda što dopire do uskih vrata ovijenih trnjem, trpnja je boj s navalama tame, koja je jednako nazočna u nama i oko nas. Trpnja je svaki trenutak u kojem se odupiremo ričućem lavu što traži žrtvu kojom će utoliti glad, trpnja je suočavanje s nepravdom, hinjenošću i ravnodušnošću otvrdnulih srdaca, trpnja je prepoznavanje znakova vremena, bol koju nam nanosi kratkovidnost bližnjega, trpnja je opekotina što nam je nanosi lažna svjetlost, trpnja je opomena u kojoj prepoznajemo istinsko svjetlo života, kojom razotkrivamo žalce mraka, kojom spoznajemo tajnu ljubavi i koja nam vraća povjerenje u Onoga koji nas je stvorio na svoju sliku. Trpnja je hod s Isusom, ona je temelj mističnog tijela Crkve, iz trpnje raste mučenički sjaj koji umnožava svjetlost Kristovu, koji stoji na braniku smisla i sprječava tamu besmisla da potpuno ne ovlada svijetom. Trpnja je pročišćujući melem koji trpkost i gorčinu pretvara u slatkoću trajanja, trpnja je bogata riznica iskustava koja se izlijeva iz rana trpećega Boga, koja nam pomaže da odvojimo svjetlo od tame, da se prepoznamo u patničkome Otkupiteljevu licu, u Bogo-čovjeku koji je na sebe preuzeo sve naše grijehe, koji je brana pred navalama zloga i spasenje svima koji ga srcem i djelom priznaju za svoga Gospodina.


Image and video hosting by TinyPic

Gospa nas poziva da se iskoprljamo iz hladnoće smrti i očaja, da smognemo snage, da se oboružamo odlučnošću, da pokidamo mrene zaslijepljenosti što se bezbrojnim velovima omotaše oko srdaca, da ne vrludamo u začaranom krugu, već se okrenemo prema Onome od kojeg nam dolaze sve milosti, koji silinom svoje ljubavi razgoni strahove, koji svojom dobrotom i blagošću poziva na put pomirenja, koji nam šalje Majku da bismo se osvjedočili kako nas Bog nije ni napustio, a niti zaboravio. Moli nas Prečista da se odreknemo sotone i njegova sjaja, da lakovjerno ne prihvaćamo njegove ponude, da se bezuvjetno odupremo prividu i izokrenutosti, da odrješito odbacimo lagodnosti i isprazne užitke koji razaraju mir, zamućuju misli, zagađuju srca i umrtvljuju duh. Uči nas da se ne priklanjamo obećanjima koji nas mame na široku stranputicu što prema bezdanu vodi. Uostalom, pogledajmo kud su nas doveli mediji, bankari, političari, znanost i hinjena duhovnost, nadahnuti od kneza propasti, upitajmo se kako i kada su ishlapjele Božje zapovijedi, kada smo počeli slaviti Božić iz kojeg su protjerani Isus i Marija. Tko nam je velike kršćanske blagdane pretvorio u praznike zlatnog teleta, tko je krutu realnost, prožetu ljepotom vječne istine, pretvorio u isprazni paravan idile, iza kojeg se gomila trulež i raspadljivost, tmina i bolest, neurotičnost i nesreća? Zašto smo jednostavnost mudrosti zamijenili nerazumljivim smicalicama, zašto smo izokrenuli sve ono što je tisućljećima bilo na svom mjestu, zašto dragovoljno, kao muhe bez glave, ulijećemo u razapetu mrežu privida, u stanište novog čovjeka, koji se odrečući Boga, odriče sebe?

Image and video hosting by TinyPic

U ovo adventsko vrijeme, upućuje nas Gospa na istinu, okreće nam ravnodušna lica u smjeru nazaretske kućice, u dane kad je krenula prema Betlehemu, vođena čvrstom vjerom i prepuštena volji Božjoj. Poziva nas da se prisjetimo svih nelagodnosti koje je doživjela na putu prema špilji svijeta, hladnoj štalici u kojoj je zasjalo spasenjsko Svjetlo, toplina koja nikada neće uminuti, već će nas pratiti do kraja povijesti i grijati u radosti kraljevstva nebeskoga. Ovo je posebno vrijeme priprave za Gospodinov dolazak i Majka nas poziva da u molitvi, pokori i obraćenju razmišljamo o Isusovu rođenju, da dublje proniknemo u tajnu otkupljenja, da cijelim bićem doživimo ljubav trpećega Boga, koji je radi nas sišao s nebesa, koji je postao čovjekom da bismo imali život u punini, život u Sinu, bez kojeg, kako nam kaže Gospa, ne možemo naprijed, jer bez Isusa smo nitko i ništa, a s njim djeca Božja koja vjerom mogu i brda premještati. Kada to shvatimo i prihvatimo, ostvarit će se Isusovo obećanje, postat ćemo jedno sa Sinom Čovječjim, jaki u trpnji i snažni u vjeri. Bježat će prede nama prijetvornosti, raspršit će se magle laži i vidjet ćemo se onakvima kakvi zaista jesmo. Po zagovoru Duha Svetoga u nama će se roditi nebeska stvarnost, koja ne isključuje zemaljsku zbilju, ali je osvjetljava zrakama istine, one Istine kojoj nas Gospa u Međugorju i iz Međugorja vodi već dvadeset devet godina.

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prosinac 2015 (1)
Listopad 2015 (2)
Lipanj 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (4)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (2)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (3)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (4)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (3)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (3)
Rujan 2012 (3)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (5)
Svibanj 2011 (4)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (4)
Opis bloga
Komentari, tekstovi, pjesme, fotografije, audio i video zapisi o MeđugorjuImage and video hosting by TinyPic

Elektronička adresa:
medjugorskiglas@net.hr

Broj posjeta:
free hit counter



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Molitva Duhu Svetom

Molim ti se Duše Sveti,
nositelju svih darova,
smiluj mi se i posveti
ove riječi, ova slova.

Očuvaj me ljudske mjere
da me sumnje ne odnesu,
daj mi plamen žive vjere
da me strasti ne zanesu.

Nek mi tvoja svjetlost jaka
dadne ljubav i dobrotu,
i otkloni zastor mraka,
uroni me u Ljepotu.

Svojim sjajem zlo prokaži
sve privide i neznanja,
izbavi me svake laži,
oholosti, mudrovanja.

Istini mi duh prikloni
da mi srce ne zaluta,
probudi me i zazvoni
ako versi skrenu s puta.

Promaknu li teške riječi,
nek ih splave vode morske,
s pokajanjem sve ću reći
Srcu Gospe Međugorske.