Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

utorak, 06.02.2024.

Babettina gozba

Danas sam prvi put otišla na onu čitalačku grupu koja spaja čitanje i hranu. Ljudi, kako je to dobro!
Knjigu "Babettina gozba" sam pročitala, i napravila bilješke. Napisala ju je autorica Karen Blixen- Netko je možda gledao film ili čitao "Moja Afrika", od iste autorice...i "Babettina gozba" je ekranizirana. "Gozba" je podijeljena u dvanaest cjelina, stil takav da ne možete jednostavno pronaći ni riječ viška, ni riječ manjka. Meni osobno nedostaju - emocije. Opisi, kao kod Prousta.

Radi se o dvije sestre, Martini i Philippi (radnja je smještena u mali norveški gradić), koje imaju služavku, francusku sobaricu Babette. Hrana u Babettinim rukama dobija nadnaravnu moć. Kako su Martina i Philippa pastorove kćeri, a luteranski pastor, njihov otac, je umro - Babette, koja odjednom dobija veliki dobitak na lutriji - odluči napraviti gozbu povodom stogodišnjice pastorovog rođenja...

I sve bi bilo odlično, da su ljudi naučeni uživati u bilo čemu...Teško pokazuju i izražavaju emocije. No, Babettina gozba ih natjera da zaborave sve ružno - i počnu živjeti u trenutku...

Karen Blixen je nekoliko puta bila nominirana za Nobelovu nagadu za književnost - no, nikada je nije dobila. Iako, ako kažem da joj je jednom prilikom "protivnik" bio Boris Pasternak i njegov "Doktor Živago" - sve je jasno...

Babettina gozba se sastojala od: juhe od kornjače, Blinis Demidoff (blini su iz Rusije srigle u Francusku i postali jako popularni; zapravo je to vid malih ruskih palačinki), cailles en sarechophage, pilo se: vino Cliquot1860. Za kraj je bilo posluženo grožđe, breskve i svježe smokve.

Evo kako je to izgledalo kod nas:

20240206-181622-2

Blini s umakom od slatkog vrhnja i mlaćenice, losos u ovom slučaju, u oruginalu kavijar, i krastavci narezani na manje komadiće

20240206-181714-2

Ovo su predivni, mali kolačići natopljeni u rumu, koji se takodjer spominju u knjizi....Savršenstvo! Gozba za nepce...

20240206-181040-2

Rose uz finu hranu.

20240206-181823-3

Čak i grožđe je bilo tu, prekrasno aranžirano.

Provela se savršeno! U svim aspektima.

Ljubim!


- 23:01 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2024 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Studeni 2024 (2)
Listopad 2024 (16)
Rujan 2024 (21)
Kolovoz 2024 (7)
Srpanj 2024 (13)
Lipanj 2024 (20)
Svibanj 2024 (21)
Travanj 2024 (23)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Opis bloga