Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

srijeda, 29.06.2022.

Jedan, dva, tri....

Dvije promocije.Obje u knjižnici i čitaonici "Bogdan Orgizović" .....Prva je bila predstavljanje knjige "Pisma Ireni". Knjigu su priredile dr.sc. Sandra Križić Roban i dr.sc. Nives Tomašević, a o knjizi su govorile dr.sc. Anita Peti Stanić, te dr.sc. Helena Sablić Tomić, koja je doputovala na ovu promociju iz Osijeka, gdje trenutno predaje i živi.
Radi se o Ireni Vrkljan. Irena je preminula, ali ostale su njene divne knjige. I njena pisma. I pisma njoj.
Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. stoljeća i početka 21. stoljeća, od "Svila, škare" preko "Marine ili o biografiji"do "Pisma u pismu". Irena Vrkljan j autorica izuzetno bogata opusa, aktivno je sudelovala u kulturnom i društvenom životu, prijateljujući s brojnim umjetnicima, kazališnim djelatnicima, književnicima. "Pisma Ireni" svjedočanstvo su naše kulture i umjetnosti dvadesetog stoljeća. Tu su pisma: Miljenka Stančića, Diane i Zlatka Boureka, Marka Ristića, Ljubiše Jocića, Bele i Miroslava Krleže,, Gabrijela Stupice, Vlade Kristla, Stanka Lasića, Antuna Šoljana, te Ivana Picelja. .

Promocija broj dva: predstavljanje romana "Kupelj boga Silvana" Dejana Šorka. Sudjelovali su: Dejan Šorak, dr. sc. Julijana Matanović, akademik Pavao Pavličić i Kruno Lokotar.
10. kolovoza 1937. u Daruvar je stigao Eugen Brodski (ako ste pomislili da bi to mogla biti aluzija na Josifa Brodskog, u pravu ste!), kako bi istražio okolnosti smrti utapanjem grofa Janusza Erdelyja...
Pripovjedajući o periodičnim detektivskim istragama, Dejan Šorak stvara nekoliko naraštaja likova, secira ljudsku prirodu, ocrtava različite epohe u srednjoeuropskim Toplicama, s lakoćom ispreplečući maštu i zbilju.
Julijana je pričala emotivno što za nju znače Daruvar i Daruvarske toplice (bila sam, savršeno!!), A Pavao je više analizirao, pronalazeći djelove krimića i SF u knjizi Dejana Šorka. Uvijek motivirani Lokotar govorio je o svojim prvim utiscima kad je čitao roman.... Dejan Šorak. Julijana i Pavle, kao uvijek savršeno usklađeni u izlaganjima...Što ne kaže jedan, reći će drugi.... Uvijek raspoloženi Kruno Lokotar.

I na kraju, meni najvažnije....stigla knjiga o Panonskom mornaru...Poslali meni dragi ljudi. Moji ljudi!!!. Moje i gotovo!!! Ljub!!! https://www.facebook.com/beogradedobrojutroo/videos/288194389593571/





- 01:45 - Komentari (15) - Isprintaj - #

subota, 25.06.2022.

"Jutro poezije" - Branko Čegec



Stela Hrvojčec i ja. Snimio na "Jutru poezije" Željko Buklijaš

Danas je na "Jutru poezije" govorio Branko Čegec. Zanimljivo je kako su nastajale njegove pjesme. Neke zbirke, kako sam autor kaže, nastale na rezidencijalnim boravcima u Parizu. Istanbulu i drugim predivnim mjestima, gdje se uživa i piše....
Branko Čegec, rođen 22.lipnja 1957. u Kraljevu Vrhu, Diplomirao je jugoslavesnke književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1985-89- bio je glavni urednik časopisa "Quorum".
Knjige. "Ntko ne govori hrvatski", "Pun mjesec u Istanbulu", "Tri krokodila" ....
Za knjigu pjesama "Pun mjesec u Istanbulu" dobio je nagradu "Kiklop" za najbolju knjigu poezije 2012. godine.
2005. pokreće izdavačku kuću "Meandarmedia", na čijem je čelu do danas, kao direktor i glavni urednik.

Kontrarevolucija - Branko Čegec

izroniš iza stakla: ne vrištiš, ne surađuješ.
ulicom protutnje timpani i vještice.
zaskoči te mladost, snjegovi na obrazima.
zatim ponoć: podivljala.
došli konji: otperjali.
sišla s neba: zakuhala.
niz lijevo, niz desno, niz grom, niz pakao:
razlomak koji nitko ne razumije.
razvukao se u smiješak.
vučje oko umiva se u izlogu.
reproducira marketing i anatomiju.
naiđe čopor, provali horda,
laravana mirno prolazi:
oldtajmeri, jahači na yamahama,
staklenke kao klisure.
siđeš s obraza si i pomoliš me
lijevom dojkom za mikročip i kobasice,
desnom dojkom za pergament i revoluciju:
uzmeš tablet kao ogledalo i zavitlaš ga
točno po sredini bospora.



Sanja Baković i ja....:))))

i na kraju:



Branko Čegec i Željko Buklijaš.

Ljub!
.


- 21:05 - Komentari (15) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.06.2022.

Paneuropska Unija i jedno zanimljivo predavanje

Danas sam bila na jednom događanju, koje je organizirala Mladež Hrvatske paneuropske unije, pod nazivom: rat u Ukrajini i svjetski poredak. Govornici su bili:
Nj. E. Vasyl Kyrylych, veleposlanik Ukrajine u RH
Nj. E. Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini (video poruka)
Nj. E. Đuro Vidmarović, književnik, povjesničar, diplomat, bivši hrvatski veleposlanik u Ukrajini
Prof. dr. sc. Davor Boban, Fakultet političkih znanosti

Moderator: Bruno Rukavina, potpredsjednik Mladeži HPEU.

Europa se u 21. stoljeću našla u jednoj od najvećih kriza nakon Drugoga svjetskog rata. Iako se kroz medije mjesecima upozoravalo na moguć rat na istoku Europe, naročito od strane obavještajne zajednice, , malo tko je očekivao prije veljače ove godine da će se u Europi ponovo dogoditi otvoreni vojni sukob u kojem će vojska Ruske Federacijeizravno prijeći granicu i voditi rat na tlu Ukrajine, kakvom danas svjedočimo. U pozadini toga sukoba stoji sukob velikih sila u suvremenom policentričnome svijetu. Ukrajini, obilježenoj teškim sukobima u XX. stoljeću , Zapad je obećao članstvo u NATO-u i Europskoj Uniji , a Ruska Federacija uzvraćala je da neće mirno trpjeti širenje NATO-a do svojih granica. Sukob u Ukrajini nije nov, samo se sada razbuktao, a traje od 2014. godine. Istina, on je bio prostorno ograničen - ali je u njemu život izgubilo oko 15.000 ljudi. Putin je, naime, 2014. godine poluotok Krim dijelom Rusije, uz sve počasti proslavio i na Krimu i u Moskvi. Do današnjeg dana Krim funkcionira po moskovskom vremenu :(((.
Veleposlanik Vasyl Kyrylych istaknuo je odlučnost Ukrajine da pobijedi, pozivajući se na rat u bivšoj Jugoslaviji i hrvatsku vojsku, koja usprkos lošem naoružanju i ne pružanja podrške od strana Zapada - pobijedila. Veleposlanik je zahvalio Hrvatskoj za svu pomoć koju pruža Ukrajini. Također, smatra da je Putinov plan obnoviti Rusko carstvo, skoro pa u prijašnjim granicama...
Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini, javila se video pozivom iz Kijeva. Govorila je o pomoći i podršci koja se organizira od strane Hrvatske prema Ukrajini, o hrabrosti ukrajinskog naroda i želji da pobijede i sačuvaju Ukrajinu.
Đuro Vidmarović, bivši veleposlanik u Ukrajini, govorio je o svojim iskustvima iz Ukrajine, napisao i knjigu o tome - koju bi sada trebalo nadopuniti sadašnjim, novim saznanjima....Izuzetan govornik, lako prenosi atmosferu događaja - toliko, da se čovjek može uživjeti u neke situacije i zamisliti sve te političare, s kojima je bivši veleposlanik komunicirao. "Prozvao" je Angelu Merkel, koja je previše popuštala Putinu, što je on koristio...Rusija se "trpjela" zbog Drugog svjetskog rata i zbog toga što se nije smjelo dozvoliti da se Njemačka ponovo naoruža i postane prijetnja. Međutim, nije se računalo na to da će se Njemačka uzdići - industrijom i gospodarstvom u cjelini, i da će time ponovo "pokoriti" Europu....
Prof. Boban je napravio povijesne paralele; vratio se na danšnju situaciju i što je do nje dovelo. Govorio je o Putinu i njegovim suradnicima, i planovima za uništenje Ukrajine:(((((. Govorio je i o tome kako je plan bio "posvađati" Europu preko Ukrajine, podijeliti je na pola i uspostaviti svoje interese, a drugu polovicu prepustiti Amerikancima.....
Ako se još nečega sjetim, nadopunit ću....

Malo fotografija:



Bruno Rukavina u ulozi moderatora, Veleposlanik Ukrajine u RH; Đuro Vidmarović, bivši veleposlanik RH u Ukrajini



Ukrajinski veleposlanik u RH



Anica Djamić, veleposlanica RH u Ukrajini



Kolinda Grabar Kitarović, kao što je sama rekla u svome govoru, direktno iz Berlina. Zaželjela je sreću Ukrajini. Zanimljivo, iako su svi očekivali, nije se vratila u HDZ nakon prestanka funkcije.....



Nakon predavanja, Mia i ja odlučismo krenuti na Pizza Festival na Trgu dr. Franje Tuđmana. :))))





Red za finu pizzu je kao zmijsko tijelo...:))))) Ali, isplati se! Napokon:


Paška pizza..Kuhana šunka, sir, majoneza, malo ljutih papričica, bijele, male rajčice...

I kao što je red :))):



Pivo na kraju.....

Ljub!














- 23:58 - Komentari (14) - Isprintaj - #

srijeda, 22.06.2022.

Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe, 22.lipnja, obilježava se u spomen na dan kada je prije 81. godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe Proslava se održava u Spomen - parku Brezovica kod Siska.Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske borilo se oko 250.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet korpusa Narodnooslobodilačke vojske.
I dr. Franjo Tuđman je shvaćao da je antifašizam temeljna europska vrijednost. U bivšoj Jugoslaviji antifašizam nije imao nacionalni predznak - jer nije mogao biti samo hrvatski, srpski ili muslimanski, nego je pripadao svim narodima.
Da nije bilo antifašizma, ne bi bilo Jugoslavije, u kojoj je postojala Hrvatska, ne bi bilo prava naroda na samoodređenje - ukratko, sadašnja Hrvatska ne bi postojala u ovim granicama i s ovom tradicijom.
Bili smo na pravoj strani povijesti.
Sretan vam Dan antifašističke borbe!



Spomen park Brezovica

- 17:30 - Komentari (17) - Isprintaj - #

utorak, 21.06.2022.

Pravimo se Englezi....

Ja sam neka čudna kombinacija introverta i ekstroverta. Volim ljude i volim se družiti, brbljam i smijem se, nije me teško nagovoriti na bilo kakva zanimljiva događanja....

Izgubim se ponekad u svim obavezama i javljanjima, porukama, događanjima i trčanjima, popisima i listama.

Ali, nikada ne postanem umorna od druženja i ljepote. Zaista vrlo rijetko otkažem neke kave, ali ponekad volim ostati sama sa svojim mislima.

Oluja ideja, pisanje - da, tada me to drži....I kao da se raščisti zrak. Kao da mi jasno pokaže tko je tko u mome životu.

No, nisam htjela lamentirati :)))) - nema vremena za previše razmišljanja ako se osjeća....

Htjela sam, zapravo, ispričati koliko se mi ljudi slabo razumijemo. Ne u smislu jezika, o ne....Nego u smislu koliko se možeš staviti u kožu onoga drugoga. Evo jednog primjera:još sam radila na Slovačkom veleposlanstvu, bila mlada i zgodne :)))))); kad me jednoga dana odluči nazvati prijateljica. A ja upravo izašla nešto službeno obaviti, te odnijeti pismena Ministarstvu vanjskih, kad sm već blizu...
"Dobar dan. Molim vas Luki." Odgovor: "Luki izašla, vrati sa za jednu hodinu." Sretne mene prijateljica za nekoliko dana i da sram mene bilo, da ja putujem na godinu dana, a njoj nisam ništa rekla....Tko putuje, gdje putuje, i zašto putuje :)))) - čudim se ja....Onda smo ustanovile što se dogodilo. Jedna hodina - znači jedan sat, a ne godina dana....I sve je opet došlo na svoje mjesto.

Nemam problem sa ćirilicom, učila sam je u osnovonoj i pisala diktate kao velika ...:)))) Nemam problem ni s razumijevanjem makedonskog - i to nije problem. Najmanji problem imam s "bosanskim" i slovenskim.....:)))))
I tko god piše na ovom blogu, slobodan je pisati na tim jezicima, pogotovo ako je iz Slovenije. Ako je hrvatski portal, ne znači da netko mora učiti hrvatski. Poznaje svoj jezik, i neka piše na svom jeziku. I te kako razumijem! A vjerujem i ostali nemaju problem. Zašto bi se žena mučila, kad može pisati na jeziku, kojim svakodnevno komunicira?! I još nešto: bila bih presretna da znam slovenski onoliko, koliko naša blogerica iz Slovenije zna hrvatski. Razumijem, to da - govoriti - već malo teže.....I ne, ne bih učila, da pišem na slovenskom portalu, slovenski. Pisala bih hrvatski. Još jednom - razumijemo se! Ili?!

PS: Kad me već Annabonni proziva u svom novom postu i na svom blogu Egidija, da citiram njen komentar kod Carstvo snova: "ZAHOD je zahod za kakiti i piškiti, toalet ili wc. Čudim se da se za toliko godina na hrvatskom blogu nisi naučila da je tvoj ZAHOD hrvatski ZALAZAK sunca. To bar nije teško....i to u naslovu ZAHOD!!!
druga je stvar ako cijeli tekst pišeš na slovenskom, ali ovako...ZAHOD staviti u naslov ne mogu vjerovati"
Doslovno tako je napisala blogerici Carstvo snova!!!!! I još kaže da to u njoj stvara averziju.
Pa ako nešto ili netko u meni stvara averziju, onda ga zaobilazim - nema potrebu s toliko zloće komentirati...:(((( Jadno! I meni dođe "čestitati" na novoj pesonji!!!!!! Čemu to?! A kad me Fresh "prozivao" i pisao o meni kao o "ženi sa psom" onda nikome ništa :((((
A Carstvu snova je upravo Annabonni pisala da piše na slovenskom, da nema problema...:(((((

Ne znam što je ljudima, ali ovo je stvarno - bijedno i jadno! :(((((

Ljub!

- 18:37 - Komentari (21) - Isprintaj - #

petak, 17.06.2022.

Vinski grad Zagreb 2022.

Danas sam bila predignuti moju instagram nagradu - dobila kupon, koji sam mogla iskoristiti po svom izboru: vino! Traminac je bio moj izbor! Vinski grad nalazi se do 20.06. na Trgu dr. Franje Tuđmana, i u vinskom gradu moguće je pronaći 400 različitih vina!!!!!



Danas sam Miu volila veterinaru - primila je Drontal, za čišćenje protiv parazita. Sirup, koji je Mia rado popila. Obožava jesti i veseli se svakom mom obraćanju, priči i maše repićem....:))))

I ako se pitate, zašto je jedna ljubiteljica životinja nabavila psa s papirima, a nije udomila - 1. cockera za udomaljavanje praktički ni nema 2. Kad sam pokušala udomiti, pitanje je bilo: a koliko vi imate godina?! I beg Your pardon...:(((( Ma, jasno je meni da udomljenja moraju biti čvrsta, i da ne žele da pas ostane ponovno napušten - ukoliko se udomitelju/ici nešto zdravstveno dogodi, ali da to bude glavni kriteriji - to ne....

Uskoro, kad Mia dobije cjepivo protiv bjesnoće, morat ću papire odnijeti u Kinološki savez, te s Miom proći tri izložbe - time će joj biti osiguran natjecateljski status i na nekim takmičenjima izvan Hrvatske...Naravno, ako bude zainteresirana...Goldie je jako voljela...:((((

Ljub!

- 22:52 - Komentari (20) - Isprintaj - #

Bili libar

Promocija knjige Borisa Dežulovića "Bili libar" u "Laubi". Puno ljudi, primjeren prostor. Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom "Telegrama" (Telegram.hr). Osim autora, koji je bio prepun fenomenalnih priča - a radi se o "Hajduku" - govorili su: Miljenko Jergović, Sinan Gudžević i Aleksandar Holiga.
Sjajna atmosfera; puno zanimljivih nogometnih priča, npr. o klubu iz Malte, koji je pobjedio "Hajduk" i još mnogo ineresantnih detalja, koje ćete moći pronaći u knjizi. Predstavljanje je trajalo čak dva sata, ali ni u jednom trenutku to nije bila ni dosadna ni klasična promocija.
Evo malo fotografija:











Usred predstavljanja, došlo je do štosa sa dronom, koji je letio i nosio na sebi obilježja - Dinama...:)))))))



Eto, "Hajduk" je dobio svoju knjigu! S guštom ću pročitati, iako nisam navijač - draži mi je Dinamo, a nogomet kao takav obožavam i pratim hrvatsku nogometnu reprezentaciju - navijam!!!!!! :)))

500. -ti post od povratka!

Ljub!

- 00:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.06.2022.

"Plava i smeđa knjiga"

Sinoć, u Kordunskoj 1, Kinoteka, održano je još jedno divno događanje: Poezija u drugom filmu: Andrijana Kos Lajtman: "Plava i smeđa knjiga".
Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetuSveučilišta u Zagrebu, gdje je nositeljica raznih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima usmjerena najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Meni osobno se jako svidjela znanstvena knjiga "Autobiografski diskurs djetinstva" (Naklada "Ljevak", 2011.). Autorica je šest pjesničkih zbirki, a meni se izuzetno svidjela - iako jako teška za čitanje i promišljanje zbirka "Stepenice za Stojanku K." Andrijana na poseban način promišlja teme života i smrti, što nas dovodi do njih i na koji način reagiramo, kako nas to život obilježava...
Šesta pjesnička "Plava i smeđa knjiga" zbirka je istodobno prozračna i gusta, puna asocijacija i sugestivnih slika, značenjski usmjerena prema ljubavi - osnovnom sastojku naše egzistencije. No, tu je i sveprisutna tjeskoba svijeta u kojem danas živimo....

Izabrala sam iz nove zbirke jednu, koja će vam se, nadam se, svidjeti:

"Tamo gdje nisam" - Andrijana Kos Lajtman

Sve mi manje riječi treba za pjesmu.
Miris dima ili nedonošće laste.
Šare na stolnjaku, slikovnice neizgovorenog.

Za ljude nacrtane u nama, o kojima šutimo.
Za mrava, što mi puže po dlanu,
malo ga osjećam , malo ne osjećam.
Tek blago škakljanje među prstima,
kao djetinstvo,
kao preljub.

Mrak nije boja.
Tamanije slika.
Samo zvuk razliven u proljeće,
kada se miris lipa širi pločnicima
i poneke oči cvatu u grozdovima.

U tvojoj knjizi metafora nema.
Dječak, saonice, sestra.
Nešto ljetovanja, darovanih čarapa,
malih ženskih grudi, kinopredstava.
Sms poruke,
djevojke s travom među prstima, s
smijeh za kojim žudiš,
selo, borovi,
i jedna smrt.

Naslovi u zagradi, prepravljan,
Kao kad kažem nebo, ali u sebi.
Kao čahura metka,
podzemno disanje šume,
ili jebanje u mraku.

Nikada. Ili nikako.
Sadašnjost nikako da stigne.





Divne Sanja Baković, koja uvijek postavlja prava pitanja i Andrijana Kos Lajtman....

Netko se naviruje: :))))



Mia je pažljivo slušala sve iz svoga transportera (dok 01.07. ne dobije zadnje cjepivo). Tada će moći svugdje sa mnom na vlastitim šapicama...)))

Mia je spomenuta i u Andrijaninoj posveti u knjizi, koju je potpisala: kaže za Luki i njezino mlado pseće čudo...:)))) Andijana ima predivnog psa, zove se Amalko....Prekrasan, bijali, maleni, čudesni Amalko......



Evo još jedne navirujuće fotke Mie...:)))))

Pa nakon promocije, otišli na pivo!:)))) Staropremen...I nešto pojesti....






Ljub!

- 11:01 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 15.06.2022.

Akademija



Ravnateljica i prof. Bruno...



Akademija međunarodnih odnosa - dodjela svjedodžbi.

Ljub!

- 01:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.06.2022.

Paris, Texas

Sinoć zaspala! :(((( Onako, baš me oborilo....Danas je Mia imala svoj šou program - zvan "Kako vrištati kao da me kolju dok me Luki samo kupa".:(((( Strašno!!!!! Ali, uspjele smo! :)))))
Dobila sam i predivne trešnje - morat ću nekakva kolač od trešanja napraviti....Za danas samo toliko! Uživajte - uživamo! :)))
Ljub!





Da, sada se pravi važna...:))))

Gledam "Paris,Texas"...Nastassja Kinski....HRT 3.

target=_blank>

Ljub!


- 22:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #

subota, 11.06.2022.

Kod veta

Kod veterinara; pregled i cijepljenje.....čekaju nas još dva....
Pričamo o hrani. Barf...Ja: ne dolazi u obzir. Barf je sirovo meso. Ne i točka. Branimir: dobro, onda Platinum?! Ja: Može. Ali, Goldie je jela Royal....?!
Branimir: Mia nije Goldie. Ja (suze u očima): znam! :(((((
Onda Platinum?! Platinum!

Evo malo fotografija: Goldie - Mia:



Goldie kao mala....




Mia danas...

Bolje da ne pričam kako je Mia došla do Zagreba.:)))) Važno je da je došla i da se sve dobro završilo.

Torba sa raznim potrepštinama za malog psa prepuna! Pokazat ću vam mali dio toga:



Zubići moraju biti čisti...



Foresto kao zaštita od buhica i krpelja....Neće Mia jesti kemiju ...:(((((( Sada imaju te neke tablete protiv buha - koje čine veliku štetu želudcu...Nikako nećemo! :)))) Pribor za rezanje noktića, češljevi razni....





Igračke razne i "kliker"...(odličan za trening!)....

Nakon veta, švedski doček ljeta ili Midsommar....
. Čuvena torta sa voćem....Planula je u roku odmah....:))))




Za danas dovoljno. Ljub!











- 23:47 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Mia

Zašto Mia?! Skraćeno od Marija, a tako se zvala moja baka.....Danas je doputovala. Ista Goldie kad je bila mala.....Dobila sam priliku, ako sam išta griješila s Goldie, sve ispraviti...








Ljub!


- 02:00 - Komentari (17) - Isprintaj - #

petak, 10.06.2022.

Večernje

Kako sam odlično raspoložena ovih dana, jer se događaju neke lijepe i važne stvari za mene, odlučih večeras napraviti palačinke.

Sir, Linolada duo, jagode, pekmez od marelice...





Ispalo je desetak činki....

Pojela dvije odmah :))))):



Osmijeh od uha do uha...Ljub!

- 00:55 - Komentari (10) - Isprintaj - #

srijeda, 08.06.2022.

Pismo sebi

Prženice za doručak.
Danas sam baš sretna; uzbuđena - još jednom sam uspjela pomjeriti granice i biti bolja verzija sebe.
Jako mi je bilo važno - kako bih dobila snagu i još više samopouzdanja.
Sretna sam - nisam zakržljala; nisam se obezvrijedila; nisam se osramotila.
Ostala sam svoja, imala dovoljno želje i snage da to postignem.
Ponosna sam. Mogu sve što zamislim!
Osjećam vas. Volim vas! Ljub!

- 22:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 07.06.2022.

Vrijeme otkrivanja

Divna promocija knjige u "Znanju", Gajeva 1. Toliko lijepo, zabavno i neopterećeno.....Nedostaju mi baš takve promocije, a danas sam je doživjela!!! Roman prvijenac novozelandske autorice P.J. McKay "Vrijeme otkrivanja" inspiriran je autoričinim putovanjima po Hrvatskoj (tada još Jugoslaviji) i iskustvima imigrantske hrvatske zajednice na Novom Zelandu, s kojima se autorica povezala istražujući za svoj nagrađivani prvijenac. Knjiga je predstavljena kao hrvatsko-novozelandska obiteljska poslastica, a prema atmosferi s promocije - za vjerovati je da je tako.
Uz autoricu, na promociji je sudjelovala i prevoditeljica Ružica Matić, i urednica hrvatskog izdanja Lucija Kobić Išgum.
Pip McKay magistrirala je iz kreativnog pisanja - tako je knjiga i nastala, kao završni rad, i to na Sveučilištu Auckland (2017.), a 2018. godine za rukopis je dobila nagradu "Creative New Zealand Complete Manuscript Assessment."
Roman je osvojio nagradu "First Pages" 2020. godine.
Knjiga je posvećena autoričinoj baki, koja je uvijek govorila da će Pip napisati povijest njihove obitelji. Istina, nije baš pisala o svojoj obitelji - ali je pisala o jednoj hrvatskoj obitelji i različitim generacijama, koje najprije iseljavaju na Novi Zeland, a u drugoj generaciji žele upoznati svoju prvu domovinu, Hrvatsku. Mama i kćer...Ostalo ćete morati pročitati! :))))))
Također, zanimljivo je da je Pip donijela i nekoliko pregača, imala sam sreću da dobijem jednu na poklon, koje su trebale poslužiti na promociji knjige - međutim, korona je zaustavila ideju promocije uživo, pogotovo posluživanja hrane....
Evo fotografija:





Ja u pregači! :)))) Na pregači je prikazana naslovnica knjige, kakva je izašla na Novom Zelandu. Meni je ljepša naša! :)))



Autorica u sredini; dvije cure oko nje - prveoditeljica lijevo i urednica hrvatskog izdanja desno.



Još malo fotkica...:))))

I na kraju, moj primjerak knjige + bookmark, iliti označivač stranica:




Na Trgu - Festival jednakih mogućnosti.

Ljub!





- 23:54 - Komentari (9) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.06.2022.

Što sam propustila....

Već sam zaključila da je uvijek - nešto za nešto. Pa što sam sve ovih dana propustila?! U ovu nedjelju, radi Alfa Canis (radi wufova, bolje rečeno:)))) propustla sam otvorenje 21. Festivala europske kratke priče, u Petom kupeu, blizu Sveučilišne knjižnice. Na otvorenju je nastupio Hanif Kureishi (1954., Bromley), britanski pisac, i filmaš, koji se tijekom svoje karijere podjednako uspješno bavio kazalištem, filmom i književnošću. Sin majke Engleskinje i oca Indijca, u svom prvijencu "Buddha iz predgrađa" obračunava se s temom drušvenih margina, a ua prvijenac je dobio i prestižnu nagradu. Whitbread Book Award".

Kureishi danas živi i radi zapadnom Londonu. Jako mi je žao da ga nisam uspjela poslušati...


Drugo, a ovo je malo teže - jer žena nije bila u Zagrebu tri ili četiri godine....:((( U četvrtak, 02. lipnja, zbog obaveza, nisam mogla prisustvovati gostovanju Margrit Coates. Predavanje: "Čudesni svijet životinja". Na predavanju je ova svjetska stručnjakinja za holistički pristup terapeutskom radu sa životinjama, iscjeljenje i komuniciranje sa životinjama govorila o njaljepšim pričama o životinjama, izlječenjima, i što je sve od životinja naučila, , te kako je uvela praksu mindfullnesa u svoj rad.

Za Margrit mi je izuzetno teško, jer će se u Zagreb vratiti tek nakon tri godine...:(((((( I upoznala je Goldie, i imala najljepše riječi za nju :((((( Nekako kao da sam izdala sebe i Goldie :(((

target=_blank>




Sladoled i jagode...


Ljub!








- 23:58 - Komentari (13) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.06.2022.

Nedjelja u Maksimiru i Alfa Canis

Dakle, današnjeg dana...:))))) Danas sam dan počela (navila sat!) sa našim El Diablom...Emisija na HRT3, "Kad klapa klapa".....U osam ujutro...Prije jednostavno nisam stigal (u prethodinim terminima prikazivanja)....Ne znam jesam li ga prepoznala, ali vjerujem da jesam! :)))) Predivno! Divan početak nedjelje...
Sljedeće, nakon što sam se čula s mamom telefonom, moglo se mirno nastaviti dalje....Krenula sam prema događanjima u Maksimiru - Sensa Day....Dan zdravog življenja....



Lijepi planer...



Program događanja...



Alis Marić, "Čitaj knjigu", donijela je puno svojih knjiga i prodavala ih za desetak kuna - jer zašto bi knjige skupljale prašinu...Ljepše je kad ih netko čita! Slažem se s Alis....Samo što se ja ne mogu odvojiti od svojih knjiga :((((



Na masaži na otvorenom...Divota!!!!!



Nakon masaže, osvježavajući koktel....



Dubravka Fazlić i odlično predavanje: "Kako da zavolimo sebe"....Mržnja prema sebi je destruktivna, i onemogućava nam da napredujemo i volimo druge....Tehnike disanja nam mogu pomoći u tome....Međutim, to je samo jedna od tehnika....

Vratila se kući, ručala .... i brto prem City Centru One West!!!! Alfa Canis ima dane otvorenih vrata! Brzo tamo! Prekrasna druženja sa "Meridama", "S-pas" Glorie Malin i mnogim drugim udrugama....A tko je udruga Alfa Canis?! Alfa Canis je udruga za školovanje ljudi i pasa. Svi koji smo došli, imali smo prilike pogledati poligon iskušenja, dobiti savjetovanje vezano za odgoj pasa, frizbi, igru detekcije, razvijanje plijenskog nagona...Savršeno! Goldie bi voljela :((((( Iako je više voljela izložbe, prošla je tečajeve poslušnosti i stvarno bila dobra u tome - ali, nije joj odgovaralo, vidjela sam da to radi isključivo da bi mi udovoljila, a ne zbog sebe..:(((( Pa sam odustala....Zašto bi je mučila, ako znam da je savršena u prezentaciji na izložbama?!

Evo fotografija:















Antun Ponoš došao je snimiti jednu od svoji emisija o životinjama....Sve je zabilježio.









Potraga za ekspozivom...Zamijenjeno petardama, ali psi besprijekorno regiraju i otkriju sve!!!!!!

Bilo je tu predivnih pasa, koji su trebali biti uspavani - jer su napali...:(((( Na kraju se ispostavilo da je ipak - kriv čovjek...:(((( I položili potrebne testove - i spasili se od smrti na takav način...Udomaljavat će se u nove obitelji! Bila je tu i jedna mala Cavalierka, ma preslatka - sve ta trikove zna; vesela, okreće se, pleše, sluša svog vodiča.....Ljudi rade odličan posao!!!!!!!

Nisam zaboravila ništa s tečaja poslušnosti! :)))))

Već sam došla kući, prilično umorna, ali uspjela sam srediti kosu; staviti biljeli veš na pranje....Još pola sata - i gotovo! Odlazim u carstvo snova...

Ljubim!














- 23:58 - Komentari (13) - Isprintaj - #

subota, 04.06.2022.

Fine maline





Danas, na Trgu Bana Jelačića lijepi dečki, ali nisu naši :)))))) Došli samo u posjetu; na europskoj turneji stigli i do Zagreba....Lijepo! I za oči i za uši....

Poslijepodne: kupila maline....



od kojih je nastao pekmez! Maline, med i sok od jednog limuna....





Zadnja: maline naopako! :))))) Hlade se do sutra!

Sada imam pekmez od jagoda, maline, šljiva (dobila, nisam ga radila ja), i još čekam male smokve - pa jednu malu teglicu još čuvam za njih...Lukas, siže pekmez za palačinke! :))))

Ljub!



- 23:18 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 03.06.2022.

Prije kiše...:))))

Dav Gindo, ovo je za Tebe. Sjedila sam u Cat Caffeu i sjetila se Tvoga posta - nar..:)))))

Pa naručila::)))):



Danas sam otišla, po naputku moje stomatologije, napraviti ortopan. Zašto se snima ortopan?! Ortopan ili panoramska snimka ili zubni RTG je dvodimenzionalni snimak koji prikazuje obje čeljusti uključujući zube i njihove korjenove. Ortopan je temeljna radiološka slika jer upravo on pokazuje trenutno stanje zubi, okolnih mekih tkiva i pomaže da se pravovremeno uoče patološki procesi , stanje kostiju te karijes na zubima.

Nakon obavljenog RTG-a (čekanje pola sata), vratila sam se na Trg, jer sam srela Zvjezdanu, ili blogericu Andreu, kojoj sam obećala da ću se vratiti na kavu. I tako je i bilo! Da samo se dogovarale, ne bi ispalo tako dobro....
Evo zajedničke fotke s kave:

I za kraj - otvorenje Pričozemske - prve dječje knjižare u Zagrebu. Ako ste blizu Maksimira, "Kraša" i sl. - svakako posjetite!
"Pričozemska", nova knjižara Ibis grafike, otvorila je svoja vrata.

Pigledajte kako je bilo:










I........

Činke!!!!!





Dječji šampanjac, vino za odrasle... Odlična atmosfera, jako puno djece - nisam ih slikala, da ne bi bilo....


Današnji dan još u slikama:



Trešnje - hrušt....S Trga....

i mali buket, za veselje i sreću.



Što bi, nogometni dečki?! :(((( Poraz od Austrije u Ligi nacija...:((((( Za tri dana Francuska u Splitu! Inače će vas Didier Deschamps popati kao croissant za doručak... Saberite se, molim vas!!!!!

Marin Čilić izgubio polufinale Roland Garrosa. Odličan rezultat, bravo Marine za polufinale - u finalu bi se našao s Nadalom, a to baš ne vjerujem da bi dobio...Znači, napravio je najviše što je mogao!

Ljub!


- 23:10 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Liječenje zuba i čašćenje :))))

Zub je danas krenuo u proces liječenja...Očišćen, stavljen lijek - sada desetak dana treba stajati u zubu....Zatim slijedi blomba, lijepa, bijela - i zub će biti kao nov! :)))))

Tim povodom, nakon zubarice sam otišla - a gdje drugje nego u "Hoću knjigu" :))))) i počastila se....

Fotkice:



Julie Caplin - jedna od autorica čije knjige kupujem čim ugledam da je izašla nova knjiga....Komplet od devet knjiga je do sada izašao, za sada ih imam pet! :))))) Četvrtoj knjizi danas se pridružila peta, "Idilična koliba u Irskoj"....



Osim knjige, pronašla sam prekrasnu vrećicu, sa nacrtanim psima...Najbliže Goldie je ovaj wuf u kutu - Cavalier King Charles španijel....

Šalica - dalmatinski pas...:))))) Samo im je ta ostala...Ostale su rasprodali :((((( i šilt kapa za ljetno vrijeme....



Eto, zubu u čast! :)))))))

Ljubim!

- 01:13 - Komentari (13) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.06.2022.

Radionica internet novinarstva



Croissant i trešnje....Trešnje iz Brezovice, kako sam saznala od gospođe, od koje sam ih kupila.....Odlične, slatke - točno onakve, kakve volim.....

Inače, ovih dana živim na čokolinu - jer me zub boli - sutra idem zubarici, pa se nadam pomoći....

I moram se pohvaliti - završila sam radionicu internet novinarstva!



Imam želje i volje stalno se usavršavati, učiti..... i volim dobiti na odgovore na neka pitanja, koja me zanimaju. I razumjeti sadašnjost u kojoj živim. Dok god je tako, biti ću sretna i zadovoljna. Jer znači da imam volju za životom i snagu za nove pobjede.

Kao Goldie: znala sam da je dobro, dok god je jela....Kada je prestala jesti, to je bio crveni signal da se odmah, istog trenutka krene veterinaru. Bez odlaganja.

Sutra - zuuuub ...:))))) Ljub!


- 00:31 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2022 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2024 (11)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga