Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

srijeda, 30.06.2021.

Kao sad ću ja to...:))))

Nevjerojatno. Toliko mi se spava da jedva držim oči otvorene, ali ne mogu ne podijeliti s vama divan dan. Sutra ću posjetiti vaše blogove, sada - oprostite mi - nisam u stanju.... Ručak - čuvene štrukle u Esplanadi....Jedva sam ih uspjela pojesti, jer čim sam sjela - telefon na najjače....Završim jedan razgovor - odmah zvoni ponovo....i nitko ništa ne zna/neće/ ne može bez mene...Ljudi, stanite! Kako sam jurila, ispala mi je maska, ona sa šapicama. Najdraža. Goldie ju je spasila. Inače ne znam kako bi opstala da je netko ne odbaci/baci/pokupi tako na sred ulice, i to još kod željezničkog kolodvora...:(((( Hvala, mila! Dakle, štrukle i kava.... Sve stigla, sve odradila. Stigla se i presvući, i juriti dalje, na jedan rođendan. Naime, V.B.Z. slavi 30 godina postojanja. Tim povodom, u Vintage Industrial Baru imaju tri večeri (počevši od danas) predstavljanja i promocija svojih autora. Najprije je svoju knjigu predstavila Jadranka Pintarić, a knjiga je sastavljena od više priča - koje povezuje pojam: depresija. Manifestacije, proživljavanja....Jadranka je sama naglasila da u svojoj knjizi "Dobro sam i ostale laži" piše potaknuta vlastitim proživljavanjem depresije, od koje je htjela pobjeći i sakriti je i od same sebe. Uvijek sam za knjige koje su proživljene metodom vlastite kože, jer jedino tako pišem i bilježim i ja. U pauzi su se pridružile Sandra Pocrnic Mlakar, urednica Beletre,sa još dvoje prijatelja. Ivana Kekin, nova gradska zastupnica, psihijatrica i supruga frontmena Hladnog Piva, Mile Kekina. I Sandra i njena prijateljica i moja malenkosti, koja ih obje grli. Promocija broj dva: Marina Šur Puhlovski: "Zbogom djevojčice". Marina Šur Puhlovski i Lada Žigo Španić, moja Splićanka. Odlično je govorila!!!! Onako, iz duše. Iako, Lada nije živjela u šezdesetima, dapače, nije ni bila u planu - o kojima Marina priča o knjizi. Knjiga o odrastanju i životu.Ona crtica koja se nalazi između datuma rođenja i smrti - rekao bi Đole. Tople preporuke za obje knjige. Iduće dvije večeri pronaći ćete me na istom mjestu, jer promocije idu dalje... Marininu knjigu sam dobila na poklon. Depresiju nisam ni htjela, hvala na pitanju. :)))) Eto, toliko od mene. Ljubim! Ps: dečki, mi vas volimo - poruka nogometnoj reprezentaciji. I dajte se po mogućnosti plasirajte na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. I dalje želim gledati dobar nogomet. Brzo odradite smjenu generacija! Sretno, Daliću! Hvala!!!!

- 01:18 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 29.06.2021.

Utakmica - saga se nastavila....

Danas sam se počastila novom knjigom Koncept izdavaštva, Nalin svijet, Deana Nicholsona. Volim pozitivne, lijepe primjere prijateljstva čovjeka i životinjice. U ovom slučaju se radi o jednoj maci. Macine dogodovštine se mogu pratiti na @1bike1world, Instagram profil vlasnika mace i autora knjige. Obradovalo me što je Koncept izdavaštvo poslušalo, te odmah predalo prevoditelju "Mala uvala u Hrvatskoj" Julie Chaplin. Tako ćemo imati točno prevedeno pola autoričinih knjiga iz toga ciklusa, jer ih ukupno ima osam. Imam sve tri, a od Koncepta ću dobiti ovu četvrtu!!! Jedva čekam...Evo malo fotografija. Nala na kavi:))), Nala kod kuće....:)))) I to je bio dobar dio dana. U novom kafiću/pizzerija me prepoznaju. Nisam sigurna da li je to dobro ili loše.:))))) Kraj dana - tuuuga....Otišla sam gledati utakmicu, i ponijela slušalice zbog Zooma o Lujanoviću.....Nakon sat vremena baterija je iscurila, pa sam se mogla posvetiti utakmici. Najprije, kao i prošli put, hamburger. Ovako je izgledalo u Tkalčićevoj:I kao i prošli put - Veliki Tolk. Dakle, izgubiti dobijenu utakmicu. To možemo samo mi!:(((( Nadam se da će Modrić smoći snage i nastaviti igrati za reprezentaciju bar još na Svjetskom prvenstvu. Obraduj nas, Kapetane! I drugu utakmicu su izgubili moji favoriti, Francuzi - favoriti nakon Hrvatske.:((( I tako....Još bih voljela vidjeti Engleska - Njemačka, pa prema tom raspletu vidjeti za koga navijati u finalu.....Mnogi su favoriti otišli kući.....A što ste vi kemijali danas?!:)))) Ljubim!

- 02:47 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 25.06.2021.

Jedan pronađeni wuf, kava koja definitivno rashlađuje....

Doručak na balkonu.... Sparno od najranijeg jutra i nemaš gdje pobjeći....:(((( Samo pod klimu, dok radiš....Ali - jednom moraš izaći na vreli asfalt......:((((((( Danas sam u večernjim satima tragala za jednim malim psom, koji je nedavno udomljen iz skloništa kod jedne moje prijateljice....istrgnuo se u šetnji i zajedno sa fleksericom...:(((( I negdje se sakrio...Dozivale smo, nosile hranu i vodu, male zdjelice, igračke....i na kraju smo ga našli!!!! Huraaaa! I to, zamislite, blizu Bregane! Malac malo htio prebjeći susjedima!:)))) Sve je dobro što se dobro završi. I na kraju - jako volim kavu. Ali, ovih je dana prevruće. Odlučila sam da me kava mora rashladiti. I pronašla jedan od načina: skuhala kavu u džezvicu, kada se ohladila, stavila u zamrzivač. (Kavu sam kuhala uobičajeno, ja ne stavljam ni šećer ni mlijeko). I imam - ledenu kavu. Stavila sam u svoju najdražu šalicu, prelila mlijekom i uživam!!!!! Dzezvica - kava skuhana...Nakon što se ohladila, ja sam sačekala pola sata, otišla je u kockice:)))) Kava ulivena u kockice, počinje hlađenje....i na kraju: smrznute kockice kave: Eto, moj prijedlog za preživljavanje!:)))) Kako se vi borite sa vrućinama?! Tuširanjem, pijenjem vode ili?! Ljubim!

- 23:10 - Komentari (21) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.06.2021.

Knjige i kazaliste

Nova knjiga za čitanje, jer sam s Maratoncem pri kraju. I književni klub se sastaje točno na dan nove utakmice Hrvatske....:((((( Joj, joj...:(((((( Ručak: Tunjevina, sitna, iz konzerve, rajčica, luk, jedno jaje....Brzo i lagano....I za kraj dana, kazalište. "Gospođa ministarska", gostovanje Riječkog kazališta na danima smijeha Fadila Hadžića, kazalište Kerempuh. Moja prijateljica me pozvala.Uzivala sam - neki drugi prostor, neko drugo vrijeme. Savršeno! Eto, vrućina još uvijek traje....:))) Ljubim!

- 03:25 - Komentari (21) - Isprintaj - #

srijeda, 23.06.2021.

Dan u slikama

Jutro u McDonald's u....Pa šetnja po Bundeku...pa ručak: piletina, povrće i riža s umakom od rajčice I na krajuuuu: utakmicaaa....u Tkalču po hamburger: i gledanje utakmice i pijenje dvije pive u Velikom Toliku....Naručila jednu, donesu dvije ...:))) I još i čips...Kad je Luka dao gol, bila sam presretna i počela plakati...Bravo kapetane!!!!! I za kraj jedna fotografija od prošle godine:))))) Potpisao mi knjigu i navijačku majicu! Ljub!

- 01:01 - Komentari (16) - Isprintaj - #

utorak, 22.06.2021.

O pisanju....

"Nikakve razlike između trčanja maratona i pisanja romana nema. Oboje zahtijeva dugo pripremanje i okolišanje, sagledavanje, kao odmjeravanje protivnika u ringu prije borbe. Dugo traženje slabih točaka kako bi ih se uklonilo, kritičnih točaka kako bi ih vizualizirao.....Nitko se ne odlučuje na maraton ili roman preko noći......Oboje nameće dugi period isposničkog života. Ima nešto privlačno u tom odricanju, svođenju cijelog bića na minimum želja i potreba. Pretvoriti se u jednu misao. Izdržati, dovršiti. Odsjeći se od svega oko sebe, uroniti. I onda, na kraju, izbiti na površinu, oslobođen celibata. Ništa nije usporedivo s tim prvim dubokim uzdahom nakon dovršene zadnje rečenice, nakon zadnjeg koraka u cilju. Njegova jačina ovisit će upravo o dubini uranjanja."
Nebojša Lujanović: "Maratonac"
Dobar je osjećaj nešto dovršiti, zaokružiti. I poslati u samostalan život.
Želim vam lijepi blagdan, Dan antifašističke borbe. I - uh, utakmica .....Ljubim!

- 02:13 - Komentari (22) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.06.2021.

Srce i Maksimir

Prva kavica....Ručak danas kod kuće: I na kraju lijepog dana, u Maksimiru " Tko pjeva, zlo ne misli". Lijepo se prisjetiti...Volim Sunce, dok drugi spuštaju rolete - ja širom otvaram prozore....Sunce je i prirodni dezinficijens, ubija sve nevaljano....Toliko iz vrućeg Zagreba. Ljub!

- 00:52 - Komentari (12) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.06.2021.

Dobar dan, tugo...

Jutros sam rano otišla pješačiti po Maksimiru. Zaustavila sam se, kao i obično, na Vidikovcu. Sjela popiti prvu kavu. Ugasio mi se mobitel, pa nisam uspjela ništa slikati. No, čim sam sjela - prišla mi je jedna pesonjica. Madžarska vižla. Nosila je kamen u ustima, i donijela mi ga da joj ga bacam. Nikakve igračke, ništa...:(((( Njezin vlasnik je mrtvo-hladno pio kavu i nije ga bilo briga što njegov pas radi. Nakon što sam joj bacala kamen, a ona ga nosila natrag da ponovo bacam - došla je kod mene, gledala me, i stavila šape na moje noge....Vlasnik opet - ništa - :((((. Nakon što sam popila kavu, ženska pesonjica je htjela krenuti sa mnom. Tek tada se oglasio vlasnik sa: ovamo! Pesonjica je pognute glave odšetala. Bilo mi je žao. Netko ima, a ne zna cijeniti...:(((((
Prisjela kava...
Nakon toga, malo veselije: razgovor sa sestrom i mamom. Nakon toga sam razmišljala o kraju škole, nećakovom odličnom uspjehu, uz pomoć njegove mame i bake. Koliko se sestra, jedna razmaženka i pomalo tvrdoglavica, promijenila. Uozbiljila. NIšta joj nije teško. Baš godi takva promjena. A osjeti se i u razgovoru i temama o kojima pričamo, o nekim planovima koje ima...Oboje je kod mene prošlo s pet! :)))) A za mamu se zna da je naj! :)
Navečer sam imala dilemu: otici ponovno na Maksimir i Vidikovac, gledati "Tko pjeva, zlo ne misli" ili kino Tuškanac, "Dobar dan, tugo". S obzirom da "Tko pjeva, zlo ne misli" prikazuju i sutra, odlučila sam se ipak za "Dobar dan, tugo". Prekrasan film, i odlična knjiga Francoise Sagan. Za jedan rođendan od mame sam dobila komplet svih njenih knjiga. Zna mama što volim::))))) I što je kvalitetno štivo.
Da, kasno je kajati se kad se već Tvojom krivnjom dogodilo nešto, što više nikada ne možeš ispraviti. Tada moraš naučiti živjeti s tom tugom...
Eto, subota gotova. Prije kina popila čašu piva i vidjela da se na Fudbalerci (plato odmah iznad kina) jako lijepo navija (nogomet) i da se pušta dobra glazba.
Evo fotkica:
Ljubim!

- 01:29 - Komentari (19) - Isprintaj - #

petak, 18.06.2021.

Ručak

Prije nego što sam otišla na ručak s Mladenkom, našla sam se s našom Andreom, kojoj sam obećala šalicu koja joj se svidjela. Rečeno-učinjeno! Žurila sam, ali idući put se nađemo na kavi! Dogovor za ručak je brzo pao- u bivšem Croatia Recordsu otvoren je jedan predivan restoran - pizzerija. Čula sam da kuhar priređuje odličnu tjesteninu - pa smo naručile finu tjesteninu s mozzarelom i bosiljkom. Idući put će biti pizza - ali po pola, jer je ogromnaaaa! :))))) Evo malo fotkica, već smo počele jesti kad sam se sjetila fotkati!:)))) Mladenka je naručila kavu, i ta je stigla u ogromnoj šalici i divnim srcem ili cvijetom možda, napravljenim od mlijeka: Za mene torta od malina: Nogomet: Slovaci izgubili, mi podijelili bodove. Sada idući put moramo pobijediti, da bi smo prošli skupinu....Živi bili, vidjeli....Ljubim vas!

- 22:58 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Mraclin - promocija knjige - Darija Žilić

Davno nisam bila na toliko lijepoj promociji kao ovoj večeras - moja draga prijateljica, nagrađivana pjesnikinja Darija Žilić predstavila je svoju novu knjigu "S rubova ekrana". Srela sam mnogo ljudi, koje davno nisam vidjela, sjeli su me lijepo u auto - pa sam mogla popiti i čašu vina!:))) Trebalo nam je pola sata od Zagreba do Mraclina. Evo fotografija, koje govore više od riječi.... Osim divnih stihova, bilo je i lijepe glazbe. Darija...."Treća tragedija" Na zadnjem katu visoke staklene zgrade, dogodio se začetak treće tragedije. Podsjetimo, prva je započela plesom tisuću leptira i lažnim infarktom jedne infantkinje, bila je to ljubav koja je na više mjesta prerezanog vrata meke grlice i pijevaca iz tuđeg čopora. Druga tragedija je već na početku imala u krvnoj slici anemiju, oduzetost, veliki strah, ali i veliki krevet. Bića su hrabro ronila u dubini sve dok netko nije izbacio na površinu tijelo mrtvog muškarca. Treći tragediju uočio je bugarski glumac, vidio je u plesu energične žene mamac za još neko glasno naricanje. Hoće li ova priča završiti smrću ili s nepredvidivim krajem? Stakla su se malo zatresla, ako napuknu cijevi, doći će do zadnje kalvarije. A za sve bi bili krivi samo blijedi odrazi u svjetlima hotelskih ogledala. Autorica: Darija Žilić. Nakon promocije domaćini Mraclinci i ekipa iz Siska napravili su divno druženje i catering kakav se pamti. Kolače su spakirali i za kući!:)))) Osjećala sam se kao da sam ja imala promociju!:))))))) I na kraju još sam dobila i mali buketić za uspomenu na izvanredno događanje: Ljubim!

- 02:20 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 15.06.2021.

Zege vege festival, Jan Bolić i nogomet

Zege vege festival na Trgu. Navečer: Jan Bolić, promocija knjige. Divan prostor Arheološkog muzeja, divna knjiga" Život koji želiš živjeti". Fotografije: Elegantna urednica knjige i izdavač, njena je biblioteka Beletra....Sandra Pocrnic Mlakar... Ekipa snova: A sada dobro pogledajte autora, Jana Bolića.Jan piše da dva prsta, Jan se smije i raduje životu. Imam Janovu zbirku poezije "Trenuci" (2019.), a napisao je i kriminalistički roman "Težina stvarnosti". Jan je član Udruge osoba s mišićnom distrofijom i doputovao je s mamom iz Rijeke, gdje živi, u Zagreb na promociju. To ja zovem želja i strast, volja za životom. Sjetite se ove slike kad pomislite da vam je teško. Ja sigurno hoću. Živio Jan! Ja uz sok, a moje društvo uz vino. Janov sponzor je Nescafe, pa nam je svima podijelio svoje poklone. Šalicu ću ostaviti, skupljam šalice - a ovu kavicu ću podijeliti, jer volim svoju džezvicu. :)))) I ostavit ću za sebe još jednu šalicu za nošenje kave za van: I na kraju došla kući, brzo se istuširala i gledam utakmicu Njemačka - Francuska. Nijemci su vrlo grubi, gaze ma terenu, zanima ih samo rezultat. Za razliku od njih, Francuzi su rapsodija, milina igre, nogometna poezija...Gledala bih Francuze rado i svaki dan!:)))) Ljubim! Ps: kad završi utakmica, idem posjetiti vaše blogove. Pusa!

- 21:56 - Komentari (25) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.06.2021.

CAC i utakmica

Danas je bilo veselo, naporno, vruće - ali lijepo!!!Ujutro sam već gibala prema izložbi, koju je organizirao Klub ptičara i španijela za SVE kategorije, a ne kako sam ranije rekla samo za ptičare:)))) Cockeri spadaju u ptičare, FCI grupa VIII. Sekcija 2, podkategorija: šunjkavci. (Zato sam se znala šaliti s Goldie da je šulj šulj pas!:)))) Mahala je glavicom da nije. Onda sam morala objesniti da se samo šalim, pa je bila sretna.)
Znači, danas je bila izložba svih pasmina. Nahodala sam se, jer je izložba bila smještena skroz sa druge strane jezera. No dobro, nije škodilo!:))) Evo i fotografija, najprije konjića koje sam uz put također srela. Konačno, stižu i fotografije wufkanovića!!!! Zadnje uređivanje pred izlazak.... Sudci su spremni za ocjenjivanje.... Neki svoj red čekaju u kavezima, jer su tamo cijeli dan i rade više tih šetnji i krugova, pa da se malo odmore....No, dobro sam poznavala jednu malenu pobjednicu CACIB-a. I još nisam srela ljepšu! Kad sam konačno došla kući, dočekala me susjeda s kolačem....Ali, prije toga.... Leća, mrkvica, krumpir - varivo....Mljac! No,dug je bio put do ručka. Kako sam se kasno vraćala s Jaruna, ostala sam gledati utakmicu u kafiću na Črnomercu, jer sam shvatila da ne bih stigla do kuće.. Nije bilo puno mjesta, pa me jedna gospođa pristojno zamolila može li sjesti. "Samo izvolite" - kažem ja. Uz uzrujavanje zbog primljenog gola i pivo, smijali smo se kao lude kada mi je ispričala da ide s Rebra, bila je posjetiti supruga, koji je imao nuspojave zbog cijepljenja. Najluđe je bilo kad je smrtno ozbiljno rekla: znate, ja sutra idem po drugu dozu tog istog cjepiva! Pogledala smo se i nakon toga nekoliko minuta umirale od smijeha....Eto lijepog dana! Ljubim!

- 21:28 - Komentari (20) - Isprintaj - #

subota, 12.06.2021.

Dva druženja

Danas sam ustala rano i otišla do Trga, da pronađem i kupim jedan buket cvijeća da mi uljepša dom. I kupim ja buketić, primjećujem kućice spremne ponuditi kobasice i raznu drugu hranu, pa kućice sa navijačkim rekvizitima....Netko kaže: to je seljački. Netko kaže da je grozno. Netko kaže da je neprimjereno. A ja kažem: odlično je, tako treba. Trgovi u gradovima trebaju biti na raspolaganju ljudima, stvarati veselje i radost i biti mjesto susreta. Mislim da je cilj postignut!!!! I smisljam plan kuda otići popiti dobru kavu. Kad, odjednom, iz jednog tramvaja izlazi - glavom i bradom - moja bivša pedikerka. Odselila se u Njemačku, pa se sada vratila. Složile smo se brzo da kavu pijemo kod Johanna Francka. Saznala sam kako je stradao stan u Draškovićevoj u potresu i još niz sitnica, koje su dovele do toga da se Zlaćana vrati i pokuša spasiti što se spasiti može!!!! Prilažem nekoliko fotografija: Nakon lijepog, neočekivanog susreta uputila sam se s buketićem u moj dom. Nešto pojela, i zvoni mobitel. Moja, već spominjana ovdje, prijateljica Annemarie. Kava je odmah dogovorena. I da, gledala sam i nogometne utakmice. I padanje u nesvjest i oživljavanje. Eto što se dogodi kad je uzbuđenje jednostavno preveliko, a tijelo baš odlučilo da neće slušati. Srećom, sve je dobro prošlo. Sutra idem na Jarun, gdje će se održati CAC. Izložba lovačkih pasa i spanijela. To je moja Goldie osvajala od šale....Ljubim vas.

- 23:50 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Zatvaranje 20. FEKP-a

Na Savskoj 160, un Vintage Industrial Baru, sinoć (jer je sada tri sata ujutro!) održalo se zatvaranje 20. Festivala kratkih priča. Večeras je gošća bila Lydia Davis, prevoditeljica i kratkopričašica. Oglasila se preko Zoom platforme, i bilo je zanimljivo pratiti voditelje festivala uživo, a nju preko ogromnog, filmskog platna...:)))) Prije toga sam: 1. popila jednu malu pivu. 2. srela prijateljicu i preoditeljicu za slovački, Maju - koja se nedavno vratila iz mjesečne rezidencije, u kojoj je boravila u Slovačkoj. Bilo je genijalno, jer da smo se istinski dogovorile - ne bi smo se sigurno uspjele uskladiti.Pročitajte, molim, jednu kratku Lydinu priču....Goldie u meni opet maše repom :(((( https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1140788589430437&id=210901922419113 Malo fotografija:
I za kraj priče: ona. Bez obzira na to pisala li priču od jedne rečenice ili joj je priuštila čitavih nekoliko stranica, ono što piše Lydia Davis - uvijek je ubojito. Proslavljena autorica, domaćoj publici poznata kao dobitnicanagrade Man Booker International i drugih važnih književnih nagrada, silnom pripovjedačkom vještinom grabi momente iz svakodnevice i od njih kroji autentičnu sliku svog doživljaja svijeta, katkad bolnu, uvijek iskričavu. O njezinim nevjerojatnim, iščašenim pripovjednim mikro-svjetovima i još iščašenijem svijetu u kojemu ih piše, s Lydiom Davis razgovarali su Luiza Bouharoua i Roman Simić. Mala napomena, jer mislim da je to važno i za njeno stvaralaštvo: Lydia je bila u braku sa Paulom Austerom, također izvrsnim autorom tzv. Newyorške trilogije, npr. Imaju jednoga sina. Ona se udala po drugi put, za Alana Cotu, a on nije stupio u novi brak nakon razvoda.
Dakle, vratimo se na pitanja koje je Luiza postavila autorici tijekom večeri. Izuzetno je zanimljivo bilo da su razgovarale o jeziku i koliko je jezik važan, pogotovo u kratkoj formi kakvu piše Lydia. Važan ne samo u obliku gramatike, nego u smislu što se jezikom želi postići i može li on adekvatno izraziti sva naša osjećanja i nedoumice...Doslovno, filozofija jezika. Lydia je pričala kako je trenutno u dva književna kluba, jedan ozbiljniji, dugi malo manje - u kojem je smisao više druženje, ne kao u prvom, u kojem se ozbiljno raspravlja o pročitanim knjigama. Također, zapamtila sam dobro uzore, koje je Lydia istakla da su utjecali na nju: Kafka, Proust (dakle, nešto najdalje od kratke forme, kakovu ona piše!). Proust, sa predivnim, opisnim, dugačkim rečenicama versus kratko, odsjecno i jasno, ponekad bolno pisanje Lydie...Jedino u čemu se ne bih složila, jer je Lýdia i prevoditeljica s francuskog jezika, i rekla je da je njoj puno jednostavnije prevoditi, nego pisati nešto svoje. Kod mene nije tako. Osjećam puno veću odgovornost kad prevodim, nego kada pišem nešto svoje. I poruka: ne treba uvijek čitati samo suvremenike, nego treba posegnuti ponekad i za klasicima. I za kraj smo dobili, kako je i red, čašu za alkohol Píše na njoj: Kratke priče. Baš mi je to bilo zanimljivo! I lijepo! I na kraju, prva utakmica na EURU za Hrvatsku počinje u nedjelju. Već sam pripremila kokice grickalice!:)))) I još: riješila sam kviz koja sam reprezentacija na EURU. Meni je ispalo: Njemačka. Nisu pogodili. Nijemci su roboti, i ne prezaju od ničega da bi došli do pobjede. Ne sviđa mi se njihova igra, igraju "prljavo". Nisam ni blizu tim karakteristikama. Ljubim vas u rano jutro i konačno idem spavati. Pusa!


- 03:05 - Komentari (13) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.06.2021.

Pepeljuga

https://www.dalito.sk/oblubena-libuse-safrankova-oslavuje-65-rokov/

U gornjem linku sam ostavila njenu fotografiju. Ona je Libuše Šafrankova, moja jedna i jedina, nezaboravna Pepeljuga. Jučer je preminula, od raka pluća, s kojim se godinama borila....:((((( Jučer mi je težak dan, a kako ja obavezno pogledam što se događa i u mojoj drugoj domovini, Slovačkoj - taman da ću zatvoriti računalo, kad ono iskoči naslov "Nema više najljepše Pepeljuge".:((((( I još uz to nešto, uz to, što me baš naljutilo: podjednako su je voljeli Česi i Slovaci. Pa naravno da jesu, iako je Ćehinja. Potpuno nevažno, kada je bilo odlična glumica. Ne sviđaju mi se energije ovih dana:((((( Sve neke tuge...Ali, ne predajem se ja!
13.lipnja počinje Europsko nogometno prvenstvo. Jedva čekam gledati dobar nogomet! Toliko za danas. Baš strašno, jer je i Ivetka Bartošova, koja je pjevala pjesmu o Pepeljuzi, također umrla, tragično - bacivši se pod vlak kao Ana Karenjina....((((( Grozno! Jer se zaljubila u muškarca, koji ju je tukao i psihički maltretirao...:(((( Sad njih dvije na nebu izmjenjuju iskustva...:(((( Pusa!

- 22:18 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Dog&Style

Jutro - uporno zvoni telefon. O.k, samo maaalooo....Moja Zrinka....Osijek....."Došla sam u Zagreb zbog muža, treba jednu pretragu obaviti u Zagrebu. Imaš vremena za kavu?!" Uvijek za Tebe Zrinka! Znamo se sa Đoletovih koncerata - pa negdje od 2006, 7.....Zadnji zajednički koncert je bio u Novom Sadu....Došla je i sa mladom kćerkom....Prisjetila smo se danas nekih prošlih vremena....Doručak: Šparoge, špek, jaja...
Bila sam pozvana na otvaranje Dog&Style u Stenjevcu. Ženja Moskaljov i društvo. Koliko sam samo kupovala za Goldie kod njih, samo na drugoj lokaciji. Sada su otvorili na Stenjevcu, i izgleda savršeno! Čim su me vidjeli, odmah pitanja: "A gdje je Goldie?!" Ufffff.....Suze same teku....I osvijestim da su mene poznavali po Goldie, a ne po meni. Mene su prihvatili radi Goldie! Nije im bilo bitno ni moja funkcija, ni moje obrazovanje, ni ja kao takva - nego ljubav prema Goldie. To ih je kupilo! I tako....:((( Ekipa nudi idućih sedam dana 20 posto popusta na proizvode.... Evo fotografija: Ehhh, ja sam razmišljala o kupnji franšize Dog&Style, i govorila sama sebi: Goldie će konačno moći ići na posao sa mnom!:(((( No, nije išlo tim tijekom...:(((( Nakon otvaranja, da se malo razveselim otišla sam u Booksu, gdje su promociju imali: Edo Popović, Mirjana Dugandžija i Jadranka Pintarić, pod nazivom Priče na otvorenom. Voditelj je bio Tomislav Augustinčić, dobitnik Gorana za mlade pjesnike. Edo Popović: "Kako sam brojio ružičaste robote", Mirjana Dugandžija: "Rujanska kupačica" , te Jadranka Pintarić: "Dobro sam i ostale laži". Emocionalni Edo, erotska Mirjana i najteža tema - depresija kod Jadranke. I eto emocije, eto dana koji će mi se baš urezati u sjećanje zbog svega proživljenog. Pusa!

- 00:09 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.06.2021.

Bazen

Kupila novu karticu za zalijevanje....fora!!!! Malu i veliku...vidi fotografije... I nije mi bilo teško otići na drugi kraj grada u Pet Centar, gdje sam kupila papigici bazen za kupanje, a moja papiga obožava kupati se. Dolaze vrućine, a ja sam joj pri čišćenju gajbice uspjela razbiti stari.:((( Evo razbijenog: Novi je u žutom izdanju: I na kraju dana, combay therapy - u prijevodu: išla sam na prebijanje...;)))) I ledja me manje bole! Ali - za spavanje baš spremna. Zanima me koliko ću još izdržati, a da mi glava ne klone....Ljubim!

- 23:31 - Komentari (21) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.06.2021.

Trešnjevka i Trg

Danas sam rano ustala, već u 8.15 sjedila u busu i gibala se prema Trešnjevci. Morala sam baš danas na Trešnjevku, jer samo nedjeljom dolaze ljudi koji se bave pticama i prodaju hranu i vitamine za ptice. I uspjela sam za moju papigicu pribaviti vitamine!!!! A ovako izgleda kada stavite u malu bočicu. Ova količina traje dva mjeseca, naravno uz svakodnevnu redovnu hranu. A gledajte što se na Trešnjevci još prodaje, nažalost: Mali zekani.....:(((Nakon Trešnjevke, žurim na Trg Bana. Tamo su danas bili dani maslina.... Kupila i trešnje:, pa malo cvijeća: Čim sam sa svim tim ljepotama ušla u kuću, počela je kiša. I to baš onako - prolom oblaka. Spasila se:)))) Ručak: Grah s rajčicom i domaći špek. Evo i speka: Bandić me, dok sam mu prevodila, naučio da uz špek i grah obavezno ide i luk. Tako sam i napravila! Predobro! I za ugodno popodne, a kao priprema za književni klub: I eto prošao je još jedan ispunjen dan! Ljub!!!!

- 22:52 - Komentari (20) - Isprintaj - #

subota, 05.06.2021.

Dar

Darovala sam na pikniku, a danas sam ja bila ta koja je dobila dar! Dar - kao poklon, iako dar može značiti i nekakvu sposobnost, znanje ili vještinu koju posjedujemo....
Danas je stigla osvojena čokolada na Facebooku :)))): Jimmy Fantastic. Zapakirali su je kao najveće blago, i baš mi se to svidjelo. Čoksa je predobra! Mljac! Pun okus čokolade, nije tanana kao neke druge čokolade.:)))) Onda sam se našla s dragom prijateljicom na kavi, pa sam dobila leću i pekmez od šljiva. Piknik košarica čeka sljedeće druženje! I na kraju: Još da razjasnim zadnju fotografiju: Gogoo je napisao u komentaru u prošlom postu za Pienu - ovu bocu gore da nije šampanjac. I u pravu je. Otišla sam na stranice Vrutka, u kojem sam i kupila bocu, i kaže: pjenušac Piena Charmant Brut, jedinstveni proizvod Dobre berbe.
Koja je razlika između šampanjca i pjenušca?! U načinu proizvodnje, prvenstveno. Brut Charmat metodom, metodom vrenja u tankovima (dugo vrenje se odvija u tankovima, znači industrijskom metodom) proizvode se neki pjenušci. Šampanjac (izvorno champagne) je jedno i isključivo pjenušavo vino iz francuske pokrajine Champagne. Postoje tri sorte od koje se radi šampanjac - pinot noir, koji šampanjcu daje voćnost, pinot meunier tijelo i chardonnay koji daje svježinu i eleganciju. Vinogradi pokrajine Šampanje su posebni jer većinom od crnog grožđa proizvode bijelo vino. Šampanjac se proizvodi klasičnom metodom dugog vrenja, koje je obavljeno u boci. To je metoda vrlo skupa, jer zahtijeva puno prostora i ljudskog rada.
Eto, naučih nešto! Pusa!

- 23:15 - Komentari (22) - Isprintaj - #

petak, 04.06.2021.

Crvenkapica

Što to Crvenkapica, u današnjem danu to bih bila ja, skriva u košarici?!:)))) Pa evo što je sve u košarici: Piletina...Pa još piletine:)))) Pa focciaca - prepečena... Pa salate.... I na kraju - šampanjac.... I tako, napravila sam mali piknik za moje malo društvo. U Maksimiru. Sve pojeli, sve popili!:))))) Još je ostalo mjesta za kolače, ali - danas nisam radila kolače. Samo slano!:)))) I još je svatko od mene dobio po jednu šarenu, ukiseljenu salatu i paštetu od tune! Četvrtak sam radila od kuće, danas slobodno, kao i subota i nedjelja. Jej!:))))) Pusa i uživajte u vikendu kao što ću i ja!!!! Ljubim!

- 21:51 - Komentari (27) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.06.2021.

I u nastavku lijepo....

Jutro za računalom, a poslije - izložba Murtić 100, no ovaj dio izložbe malo je drugačiji i obuhvača ranije radove (od 1950 nadalje i tolno se vidi kako se mijenja izričaj, a autor postaje sve bolji!). Izložba je otvorena u Daomu HDLU-a, povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića. Da pojednostavim: stara džamija. :))))
Stavljam fotografije: Jako mi se svidjela ideja izložbe po ciklusima, na nekoliko lokacija. Bravo tko god je osmislio! skoro se dogodilo da sam sinoć završila u kinu Tuškanac, gledajući Doktora Živaga.:))) Onda sam se sjetila da film imam na DVD- u i da ga mogu gledati kada poželim. A sada ću vam pokazati tri sestrice - knjige, koje sam sastavila zajedno, jer su od iste autorice. Preveli su Mali kafić u Kopenhagenu, ali ni slučajno od iste autorice nije prevedena knjiga Mala uvala u Hrvatskoj....:((( To nam, valjda, nije važno.:(((( Knjiga je napisana 2019.!!!! Jeo se burger u Bikers and Burger Factory u Savskoj, i usput - imaju predobar točeni Staropramen. Osjećala sam se kao da sam s pivom u Slovačkoj! I za kraj: Trešnje kao desert....Moja Goldie, kad je lijepo spavala na kauču. Čuj, najljepša si bila! Najljepša! CACIB - prva u svojoj kategoriji! Spavaj mirno, ljepoto!:((( Sretan vam blagdan, Tijelovo! Pusa!!!!

- 00:53 - Komentari (23) - Isprintaj - #

srijeda, 02.06.2021.

Control freak....:))))

Koji sam ja control freak za knjige, pa to nema nigdje!:))))) Imam autoricu, i njene dvije knjige. Jedna mi je uredno u biblioteci, i na vidljivom mjestu. Želim joj priključiti drugu knjigu! I što radim? Prevrćem po knjižnici dok je ne nađem, naravno!:)))) Srećom, nalazila se u drugom redu knjižnice.:))))
Danas su te dvije knjige dobile "treću sestru", od iste autorice. Sretna!!!!
Što sam ja danas stizala, pa to je strašno!:))))) Najprije sam otišla na promociju knjige Zrinke Posavec, i dobila knjigu na poklon. Urednica: Darija Žilić. Hvala Darija na knjizi, s radošću ću se vraćati divnim Zrinkinim pjesmama.

Zbirka pjesma se zove "Pjevaj Molly", a ja sam izabrala jednu pjesmu za vas:

"Riba"

Sanjao si da sam riba
lebdim kraj tebe, spavam ti na boku
pijem vodu iz tvog pupka
ja, raskošna riba
perajama sam ti kuhala topla variva
s crnim lukom
kraljevska riba, svjetlucavih ljuskica
zvao si me Molly, kao pjevačicu svog
najdražeg benda
iz pubertetskih dana
volio si njezine sise i glas

sanjao si da sam riba
da ti dajem vlažne poljupce dok se
sluzavim pokretima
zavlačim u našu postelju
zaljuskanu, zaslanjenu, pozemljenu
ja, Molly, raskošnih peraja, srebrnih kostiju i bakrenih škrga
bila sam cijenjena u tvom snu

rekao si mi pjevaj, Molly
pjevati nisam mogla
kraljevske ribe nemaju glasnice
samo ljube, kuhaju i šute.

Zrinka Posavec (Đkaovo, 1981.)je pjevačica, kantautorica i vokalna pedagoginja. Pjesnikinja. Muzičku akademiju, pjevanje, završila je u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko.

I na kraju, izložba. I to ne bilo kakva! Murtić 100, Izložba Nova apstrakcija. Lauba. Rundeka sam propustila, jer sam ostala na pjevanju sa Zrinkom.

Fotke prate tekst od početka: Zrinka na promociji, Booksa. Zrinka Posavec i Darija Žilić - promocija. Bila je i glazbena pratnja jednog gospodina s gitarom, jer je Zrinka na kraju promocije i predivno zapjevala. Još malo slika ispred Bookse...I sada odlazim u Laubu. Murtić 100! Divota!!! Eto malo sam dočarala atmosferu, a ostatak ćete, koga zanima, morati pogledati sami. I za kraj, gle divote i sažetka odličnog dana:
Julije Chaplin: "Mala čajana u Tokiju", Zrinkina zbirka pjesama Pjevaj Molly, Antique Pelinkovac i katalog s Murticeve izložbe, a moram napomenuti da su se prodavali kišobrani i trenirke, majice na kojima su bili motivi s Murticevih slika. Ljubim vas! Hvala lipanj, nastavi i dalje ovako!:))))




- 01:05 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2021 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2024 (11)
Svibanj 2024 (21)
Travanj 2024 (23)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga