Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

srijeda, 30.11.2022.

Lajanje na svemir

Danas sam, poslavši jednu priču na natječaj, osvijestila da su moji najljepši pokloni bili zaista posebni i izrađeni (napravljeni) baš za mene. Poklonjeni meni, srcem. Kakvi su to pokloni bili?! Jedan od njih je moja predivna, zelena, štrikana kapa - koju je za mene izradila moja slovačka baka. No, na žalost - nije potrajao dugo. Naime, išla sam se sanjkati sa djedom br. 2 u Tatrama - sjeli smo na sanjke, išli vjerojatno prebrzo - jer je kapa jednostavno pala s glave....Odletjela u snijeg....Kad smo se vraćali natrag, pokušali smo naći kapu - ali nje nigdje nije bilo. Nestala je, nevidljiva do proljeća. zatrpana snijegom...A na proljeće je, kada su se snjegovi otopili, vjerojatno nekoga razveselila...Tako ja zamišljam da je bilo...Voljela bih da ju je netko pronašao i nosio s radošću...Imala sam mnoge kape - ali, ova je bila baš posebna i od srca....
Kako čovjek pamti takve stvari, nevjerojatno.....Moj drugi najljepši poklon ikada - bila je moja Goldie .....:((((
No, dobro - neću, da ne počnem tuliti.....
Danas je Mia šetala s jednom mojom prijateljicom, dok sam ja bila predati jedan veći prijevod, i čekala me - šetajući s njom - da nakon svega odradim i pedikuru...Sve je super ispalo! Ali - zato smo nas dvije otišle navečer zajedno na promociju knjige "Lajanje na svemir", autorice Lade Martinac Kraj, izdavač: Ljevak. Promocija se održala u Društvu hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7. Da, malo smo uspjele upiti i adventske atmosfere, ali - ima vremena - sve ćemo detaljno obići.....Cijene su zabavne, npr. sarma košta 75 kuna. :))))
Vratimo se promociji. Predivna promocija, na kojoj su - uz autoricu - govorili akademik Ratko Cvetnić, doc. dr. sc. Bruna Pprofaca te dr. sc. Marijana Češi. Razgovor je moderirala urednica Mejra Vidakljević. Odabrane dijelove iz knjige čitali su Alma Prica i Alen Šalinović.
Almu nisam dugoooo, baš dugo vidjela uživo - i bilo je zadovoljstvo nakon promocije popiti s njom čašu vina. I vidjeti što se sve događa u njenom vilinskom životu. Naime, za Almu smatram da je neka dobra vila, koja nam je "posuđena" kako bi nas naučilašto je umjetnost, kako biti najbolja u kazalištu i suvereno vladati pozornicom, a da nisi riječ progovorila.....Neka nje među nama - da nas uči ljubavi....
Autorica knjige Lada Martinac Kralj, dramaturginja i književnica, rođena je 1960. u Splitu. Poslije studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu radi deset godina kao dramaturginja u Drami HNK-a Split, a poslije kao urednica u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Za svoj je red nagrađena i nagradom na Marulićevim danima 2005. (nagrada za adaptaciju).
Što je to tako posebno u lajanju na svemir?!Sve! Radnja se događa za vrijeme Hladnoga rata. Četrnaestogodišnja djevojčica i svemirski projekt, čopor pasa lutalica i interesi svjetskih sila, tajni agenti - krimić samo takav....Da li se smije svjesno žrtvovati pojedinac (pa bio on i pas Lajka!) u ime kolektiva ili ipak i individua ima pravo na život.....Sami odgonetnite....
Mobitel mi je prestao raditi u trenutku kada sam ušla u prostoriju Društva, što mi je jako krivo ....Ali, idući put ću pametnije. Ponijet ću i fotić i mob! :))))
Evo bar knjiga: . Navečer me čekala pileća juha, uz dodatak povrća....Milina, za želudac; srce i dušu da zagrije....:)))) Ljub!

- 00:20 - Komentari (10) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.11.2022.

Izložba, utakmica, sarme....

Kraj! Gotova izložba! Sretne obje!:))))) Ručak: sarma i pire.... Utakmica: bravo! Svaka čast! Samo, ne izgubiti sada u zadnjoj utakmici iz skupine - i idemo....Ne smiju se opustiti sada, jer još, na žalost, ništa nije gotovo. Nakon utakmice, zaspale i Mia i ja!:))) Ljub!

- 01:51 - Komentari (12) - Isprintaj - #

subota, 26.11.2022.

Zahvala na nominaciji

Najprije bih željela zahvaliti U zvijezdama piše na nominaciji! Prije njen glas nije bio uvažen od strane Blogyja, jer je nominirala tri blogerice- međutim - sada je odlučila i izabrala mene. Počašćena sam i zahvaljujem! Zvjezdica zna koliko i ja nju volim! Nadam se da će sada post i nominacija biti uvaženi.
Drugo - druženje u McDonaldsu s mojom Annne; loše vijesti iz Rijeke - moja Marija, cimerica sa studija, sa Filozofskog, nalazi se u bolnici s teškom upalom pluća - Covid. :(((( Majka joj je, na žalost, umrla od Covida!:(((( Obje cijepljene, dva puta. Baš me rastužilo. Nadam se da će se oporaviti. Uzima čuveni Sumamed, zbog upale pluća, jako teško govori - kaže: "Nazvala sam najprije Tebe. Znam ja da ćeš me Ti oraspoložiti." Trudila sam se. U bolnici je, liječnicima vjerujem da će napraviti najbolje....Uz to joj imuno boosterima podižu imunitet....
Mia - izložba. Ušla je u The best of show - to znači da je jedna od najboljih ne samo u okviru svoje pasmine, nego jedna od najboljih je bila i na izložbi cjelokupno....Malo sam umorna, a i ona - od svog tog šušura i uzbuđenja. Sutra isto nastupa, baš zbog toga sutra ću postaviti neke fotkice....
Kad smo išle na izložbu, bila je u Goldicinom odjelcu :(((( Nisam znala da će me toliko dirnuti kad ga vidim na njoj! :(((((
Evo fotkice odjelca: I navečer čitam:
Sve u svemu, i tuge i sreće...Ljub!!!

- 22:08 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 25.11.2022.

Stop nasilju ne samo danas!!!!!

Danas je samo jedan dan u borbi protiv nasilja bilo kakve vrste. Nasilje nije samo da Te netko pretuče; nasilje može biti verbalno, moralno, financijsko.....Dakle, postoji nevjerojatno puno vrsta nasilja. Nasilnik se, kažu psiholozi, ponaša točno onako kako je vidi u svojoj obitelji. Kopira obrazac ponašanja. Također, to može biti i apel za pomoć - toliko mi je loše, spašavajte me.....Ali, to nije opravdanje biti nasilan prema bilo kome.
Bavim se i zaštitom životinja, pa vidim koliko problma i tu postoji. Ako ne udari na čovjeka, jer se ne osudi, nasilnik se obrušava na životinju, jer mu ona ne može uzvratiti, kao što bi mu uzvratio čovjek. Pa se izživi za taj dan na nekom psu ili maci. Što ima veze - to je samo pas ili maca, zar ne?! :(((((( Također, omiljene mete nasilnika upravo zato jer su nezaštićeni su i djeca. Mlađi. Također, jer nisu dovoljno jaki da stanu uz bok nekoga, tko im može parirati ili je bolji od njih.
Internetsko nasilje je posebna priča - zbog njega posebno mladi, ranjivi, senzibilni ljudi, empatični - gube svoje živote, jer - netko nije znao i umio stati i prestati....Žalosno!
Svi smo mi na riječima jaki i ne podržavamo nasilje. Ali, kada ga vidimo - očito i jasno - brzo, brzo se mičemo i ne reagiramo. Jer - nije naše. Ne tiče nas se.
Tek kad nas netko udari - tada razumijemo. Tada ustajemo. Tada se borimo. Valjda je to tako u ljudskoj prirodi. Metoda vlasite kože je najbolja. Mnogi kasnije zažale - jer nisu reagirali kada je trebalo. A nereagiranje nasilnik shvaća - kao odobravanje. Zeleno svjetlo. Znači: na dobrom sam putu. Dozvoljeno je tako se ponašati. Bravo ja!
Znači, hodamo po prstima da ne bi smo slučajno nekoga povrijedili - iako je on povrijedio već puno puta.
Stop nasilju - ne samo verbalno, nego neprestanim i upornim ukazivanjem na nasilje, a ako ne ide drugačije - i prijavama i svim legalnim načinima borbe protiv nasilnika.
Fraze koje koriste nasilnici i manipulatori:
- ne razumiješ
- pretjeruješ
- preosjetljiva si
-previše razmišljaš
-ti si kriva
-nisam to rekao/mislio

Prepoznajmo nasilje i konkretno se borimo protiv njega! Ljub!

- 10:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.11.2022.

Tisuću razloga za ljubav

Gulaš - divljač (dobila meseko) i knedle.....Prefina kombinacija. Knedle toliko pašu da je to nevjerojatno. Turšija....nju nisam sama radila. I na kraju dana, divan događaj. U Državnom arhivu gostovanje profesorice i književnice Julijane Matanović..... Julijana - poza profesorice, i Julijana i ja:))))

"S danima zrelosti tražim odgovore na pitanja je li moglo biti drukčije, ili je to baš sve. Uvjerila sam samu sebe da mi je darovana biografija koja mi omogućuje da iz nje crpim kreativnost. Ne znam uspijevam li u tome, ali itekako se trudim. Trudim se da život, emocije, ružne postupke drugih i njihove priče, pijane od netrpeljivosti, i ljubomore, pretvorim u tekst. Tekst mi je i pojašnjenje sebe i oprost drugima. Potreba za ispisivanjem, potreba za govorom o svom životu - jer književnost i nije ništa drugo - kao i potreba za izmišljanjem sebe, vjerojatno mi je udahnuta u danu rođenja." (Julijana Matanović)

Ne znam kako bih nazvala događanje - promocija, predavanje ili druženje s čitateljima - ili od svega pomalo.....Uglavnom, fenomenalan događaj. Imala sam osjećaj da se družim s nekim svjetskim piscem, s nekim tko Ti je toliko znan i blizak, ne samo zbog istog jezika na kojemu Ti se obraća - nego zbog misli i životnog puta, kojeg razumiješ.... I doista, život se u Julijaninom slučaju pokazao kao veliki pravednik - jer je izbalansirao ono teško s onim prelijepim....Teško djetinstvo - samo kako bi kasniji dani bili prelijepi i ispunjeni radom i pisanjem.....Pričala je i priču o ljubavi s Pavlom, ali toliko suptilno i nježno, kao da se radi o leptiru, koji svakog trenutka može pobjeći....
I kao što Julijana kaže, svakome je dana njegova priča. Bitan je način na koji će je ispričati. Miješanje stvarnosti i pisane riječi....Treba li i može li se baš sve napisati?! Julijana kaže da bi voljela napisati sve ono, što do sada nije mogla ili se nije osudila - i sigurna sam da će tako biti. Ispričala je svoju priču u "Zašto sam vam lagala", i doživjela odricanje od strane svoje obitelji. Primarne obitelji. No, da li je pogriješila?! Nije. Htjela je samo napisati svoju verziju priče. I dobila ogromnu podršku i ljubav čitalačke publike. I nastavila, na krilima te ljubavi, pisati i dalje. Iako, nije bilo lako. Jer. gle - znanstvenica Julijana ne može biti relevantna ako piše neku tamo ispovijednu prozu. To se naprosto ne radi. Nije primjereno. Ili ćeš biti znannstvenica - ili ćeš se baviti pisanjem....Julijana je pokazala da može jedno i drugo. Mama - teta; ljubav - gubiak, u kasnijim godinama - kad je već mislila da nije vrijeme - postala je mama.....I opet jasno i glasno pisala o svojim iskustvima. Kako se samo osudi?! A što joj je nedostajalo kao profesorici?! A zašto traži kruha preko pogače?! Zašto više voli svoje osobne, a ne neke tuđe priče?! Tisuću zašto - tisuću zato....I Julijana ima sve odgovore. Zaista, posebna, pametna, spisateljica, mama, profesorica, žena.Veselim se i čitanju novog romana, "Kombinirani prašak". Još nisam ni počela, sram me bilo :((((( Radujem se susretu na kavi!
Ljub!

- 23:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 23.11.2022.

Nominacije - biram Šušunjaru

E sad zašto Šuška?! Šušku sam osobno upoznala; prekrasna osoba, nasmijana, vesela - uz sve brige i probleme čista pozitiva; obožavam i njenog Điđija (htjela sam ga ukrasti još prije Mie!):)))). Obožavam Šušku zato jer jako lijepo piše; kad god odluči napisati post - osvane ne naslovnici s punim pravom; prepoznala sam je kao čovjeka, kao blogericu i kao divnu osobu, koja uljepšava drugima dane. Samo bih voljela da češće objavljuje i da se ponovo sretnemo - nebitno da li u Zadru ili Zagrebu.... Voljela bih imati u sebi takvu nesebičnu ljubav prema životu. I kad mi je teško - sjetim se Šuške i kažem sama sebi - ma, mogu ja to! Znači, ulijeva mi snagu čak iz Zadra!!!!! Moj izbor - jer je jedna od rijetkih koja u sebi ima pravednost, jako lijepo piše i čovjek je!
Težak izbor, jer na mojoj listi naj su mnogi - no, rečeno je da se nominirati može samo jedan. Ove godine - moj izbor i moja sjajna zvjezdica (ili ipak Sunce?) i moje otkriće - moja Šuška!

- 21:07 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Moja radost

Moja radost, ali i moje prokletstvo je da bih sve dijelila. Toliko mi često nije dovoljno Svemir otkrivati sama, želim da i drugi znaju, da otkrivaju i uče sa mnom. Od drugih očekujem da me napune pozitivnom energijom, u trenucima kada sam umorna ili kad na rubu snaga...Znam uzeti prevelike zalogaje što se posla tiče, i baterije se prilično brzo prazne....Ali, zato nema veće radosti kada vidim da nailazim na ljude (i u stvarnom životu i u virtuali) koji razumiju i svoju radost dijele sa mnom.....
Danas smo Mia i ja odgledale prvu utakmicu sa Svjetskog nogometnog prvenstva, naravno: Francuska - Australija. Francuzima se divim, elegantan, prelijep nogomet. Virtuozna igra dovela ih je do rezultata 4:1!!!!Oni su definitivno reprezentacija za koju, uz Hrvatsku, navijam.
Veselim se već sutra novim nogometnim majstorijama! I naravno - navijam! :))))
Ljub!

- 00:50 - Komentari (13) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.11.2022.

Pažnja - ljubitelji maca...

Danas sam bila na Međunarodnoj izložbi mačaka. Mjesto održavanja: Dom sportova, vrijeme trajanja: subota (nisam stigla) i nedjelja.
Evo malo fotografija: . . . I uz izložbu, prodavali su se i suveniri.. . I za kraj, duhovitost s Facebooka: . Šetnja sa Mijom, i to poslijepodne, kad nije toliko padalo. Kuhanje....I dan prođe u tren!!!! Ljub!

- 23:58 - Komentari (14) - Isprintaj - #

subota, 19.11.2022.

Mia navijačica

Vidi ljubavi ptice i Mie!!!! Goldie nikako nije voljela pticu, a Mia se druži.:)))))))) A ovo smo bile u Pet centru, po navijačke rekvizite.:)))Majica, kapica, onda neke nove božićne poslastice i kokice za pse, a uspjele smo uloviti i pasje pivo - okus piletine. Kokice i pivo proizvodi isti proizvođač. Dobro se zarađuje na ljubimcima. Ma neka, nećemo se pokopati s novcima - baš nas briga. Treba znati i uživati. Javljaju nam se naši prijatelji po psima i pitaju vidimo li se na izložbi....Ajme! Sad me već hvata panika.....Ljub!

- 21:55 - Komentari (18) - Isprintaj - #

Nema opravdanja

Ah da, srcedrapajući postovi blogera, koji ne zna drugo nego vrijeđati....Čovjek vapi za liječenjem; treba mu pomoć. Jer - nema opravdanja - nikada, nikome - da vrijeđa druge ljude najstrašnije, samo zato jer se ne slažu s njegovim stavovima.Ili ne daj Bože - nisu Hrvati! Pa su debili, rugobe, žene sa psom i sl. NEMA OPRAVDANJA!
Dajte, molim vas.... Fuuuj! Svatko od nas ima svoju životnu tragediju, što mu ne daje za pravo vrijeđati sve ostale. A naravno, podguzna muhica je tu, da pruži potporu. Sva sam se rastopila...Dajte, molim vas....I onda kad ustaneš u obranu ljudi, koje se vrijeđa - ispadneš naopak, jer branitelj ima pravo hodati s puškom naokolo i streljati sve po redu riječima. Da ne bi!
Ima na blogu branitelja, pa im ne pada na pamet ponašati se tako. Dakle, nasilje, emotivno, na najjače! Mobbing!
Treba li ga tolerirati?! Ne. Treba odgovoriti na isti način, istom mjerom. Jer jedino to takav čovjek razumije.
Poništava sebe svojom mržnjom prema ljudima, koji imaju s ratom toliko veze koliko i ja; ne zna i ne može oprostiti nikome - mi to će ga na kraju koštati vlastitog mira, odavno izgubljenog, a vjerojatno i života, jer će razviti mnogobrojne bolesti - ta mržnja je tako strašna da probija u sve djelove njegovog bića. :(((( Nije dobro. Srbija ima dovoljno svojih problema, i "plaća" svoje grijehe....Što još?! Zatrijeti ih potpuno?! Jedino na to se poziva...:(((( I ako netko nije isti na blogu i u stvranosti - onda je, oprostite - podvojena osobnost. I treba se konzultirati s liječnikom. Kome može smetati jedan Đole, koji je stalno i neprestano govorio: samo da rata ne bude, ludila među ljudima....U ratu nema pobjednika! Neće ga biti ni kod Rusije i Ukrajine....Samo gubitak...Cjeloživotni...Ljudi,životinje, zgrade, životi.....:((((
A s takvim čovjekom se mogu složiti isti - jednako izgubljeni, jednako ogorčeni.....Poštivanje neke tuđe vjere (lako za mene, nisam vjernik) bi trebalo biti imperativ - ali, ni toga nema ni u tragovima. A to odmah znači - ni taj drugi, drugačiji, različit vjernik - neće poštivati tvoju vjeru....Na način mržnje sukob se stalno produžuje, mlade generacije učiš da "ratuju" - pa i psovkama, koje lako prijeđu u oružje....
No, dakle - ne nasjedajte na mile riječi. Jer nisu istinite. Mržnja u čovjeku živi. Vjerniku, kršćaninu. Navijaču.
Žalosno s čime se čovjek mora boriti, i to među odraslim ljudima.:((((( Mene to uznemiri. Huškače nikada nisam voljela, a ovo jest opasno huškaštvo i poziv na mržnju....
A vi - kako znate i umijete......Svatko ima svoju pamet.
I zapamtite: "Novac može kupiti psa, ali samo ha ljubav može natjerati da maše repom." Ajmo biti kao psi! Ajmo se ponašati prema drugima mahanjem repom, a ne režanjem. Molim vas!!!!!
Pozdrav!

- 08:35 - Komentari (19) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.11.2022.

Vukovar

Vukovar. U Zagrebu, u Splitu.(ulice Vukovarska u Zagrebu i Splitu, gdje živi moja mama). Sve osvijetljemo u njegovu čast i za sve one, kojih više nema. Pozdrav!

- 23:48 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 16.11.2022.

Pizza

Obavljala sam nešto po gradu, došla i do Bookse, a odmah tamo je i pizzeria Park. Pojela pizzu Tuškanac. Vježbala s Mijom za izložbu. Danas je već bila bolja....Živi bili, vidjeli....Ljub!

- 20:32 - Komentari (18) - Isprintaj - #

utorak, 15.11.2022.

I pse drogiraju, zar ne?!

Nadovezujem se na prošli post, nisam ga htjela kvariti - ali, zaista ima i toga da se psi pred izložbe - doslovno drogiraju...U smislu: oni uzbuđeni da se smire, a oni smireni - da ih "podignu" ....
I ja sam dobila "savjet" da bi bilo dobro Miu malo "smiriti" prije izložbe....Ma, hvala! Da ne bi....:((((( Dobro, danas me, na žalost, više ništa ne može začuditi...Ali, može me uzrujati...:(((((
Kad doping rade s konjima, što ne bi i pse drogirali...Ma, samo malo - za izložbu :((((( Radi se tu i o nekakvim novcima, sve razumijem - ali, nema tih novaca koji bi me natjerali da tako nešto napravim....
Tako da - eto, i te izložbe imaju svoje tamne strane.....
Drugo - provalili su u Udrugu umirovljenika u Mjesnom odboru, u kojem sam vijećnica. Pa smo imali hitan sastanak. Samo su razbijali, ništa ukrali....((((( Samo razbiti, iživjeti se - nema veze....:(((( Razbili stakla...Treba mijenjati cijela vrata, bravu, ključeve...Neće biti stakla - nego protuprovalna vrata....
Tako da - današnji dan i nije baš nešto. Ali, već sutra - sigurno će biti ljepše i bolje. Ljub!

- 22:40 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Jastrebarsko

Danas smo Mia i ja bile u Jastrebarskom. Kod pravog trenera pasa. Vježbale za CACIB, koji se bližiiii.....A što reći - Mia radi kada i kako ona hoće.....Ako ne prođemo ove godine, nova šansa tek za godinu dana....
Kad smo već bile u Jastrebarskom, posjetila sam svoju prijateljicu, koja ima svoju uzgajivačnicu - a živi u Jaski. Njezin suprug nas je poveo iz Zagreba, i vratio predveče nazad. Tu smo i ručale.
Mali štenci su nevjerojatni; ima ih dvadeset!!!!!! Cijeli dan ima što raditi....Nije jednostavno. Sve se mora unaprijed planirati i znati....Ufff.....A ona - sve stiže. Svaka čast!
Imam grozne fotke, jer je nemoguće poslikati malene, koji imaju svoju energiju i stalno su u pokretu....Unaprijed isprike...
Vidjet ćemo što će biti na Velsajmu :))))) Držite palčeve! Ljub!

- 01:18 - Komentari (17) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.11.2022.

Dobrota i ljubaznost

Dan ljubaznosti. Što se mene tiče, svaki bi dan trebao biti dan ljubaznosti. I lijepe riječi. I "hvala". I "molim". U našim užurbanim životima sve je teže naći vremena, ali - trebali bi smo. Nije teško.Tko me prati, moje teme, odgovore i dileme jako dobro zna da kod mene nema lažne ljubaznosti. Ako sam ljuta, ljuta sam i kažem to jasno i glasno - često ukazujući i na "ime i prezime" (nick) blogera, koji to po mome mišljenju ne poštuje, nego vrijeđa - a sve pod krinkom: kako ćemo - ma lako ćemo, sve dok se takvima ne dogodi da ih netko "prozove" ili ukaže na njihovo potpuno neprimjereno ponašanje. Onda bude: kako me ne vole. A ja sva dobra i slatka.:(((( I mene "dobricu" netko blokirao. Ajme! :(((( Mogu ja pričati - očito je metoda vlastite kože najdjelotvornija. Ne vjeruješ - dok se tebe ne dotakne.
Svatko od nas može imati loš dan, biti ljut, biti tužan, razočaran - ali, "liječiti" vlastite frustracije na blogu, pljujući druge - zaista ne da nema veze sa ljubaznošću - nego je vrlo pokvareno, neljubazno i glupo.
Ali, gle čuda - upravo takvi misle da su - valjda i preljubazni...:((((( Svatko polazi od sebe, od svojih razmišljanja - pa tako ne mogu pojmiti da je netko zaista, bez ikakvog povoda, dobar i pozitivnog razmišljanja. Jer - kako to netko može biti sretan, a oni jadni i nesretni - pa, najveći dio vremena, od 365 dana nadrkani su 360 dana. I onda mlate jezikom, da ojade na isti način i druge ljude. Što im ne bi ukvarili dan?! Pa da! To je najlakše.
Teško je biti dosljedan, stajati iza svojih izbora, teško je shvatiti da netko piše pod istim nickom več godinama, a netko ga mijenja kao poderane čarape. Jer se valjda stidi onoga, što je prije radio i pisao.
Razumijem da nekoga može iritirati ljubaznost. Neprirodna mu je. U mome slučaju, utkana je u mene i ugrađena rođenjem i odgojem. Pokazujem djelima. Ne samo riječima.
I još: Doris Pinčić sam upoznala pri književnim čitanjima, izuzetno draga osoba; kad je bila u procesu razvoda od bivšeg supruga - tanka i mršava kao grana.....A njezin vrli bivši suprug Boris bezočno ju je varao sa nekom ludačom, dominom Alex Ognjenom, koja mu je pisala ljubavne poruke i što bi mu sve radila...U "Jutarnjem listu", 2020., sam kaže: "Istina, kriv sam. Prepustio sma se muškim hormonima." Sami zaključujte.
Ljubim vas!

- 22:20 - Komentari (22) - Isprintaj - #

petak, 11.11.2022.

Mama

Razmišljam. Neopisivo mi je drago da je mama sretna u potpuno renoviranom stanu, oduševljena uređenjem (a stvarno smo se potrudile sestra i ja) i da je doživjela svog drugog unuka!!!!!!!! Eto, sestra nadoknađuje - i umjesto mene! :))))) Moja djeca su moji prijevodi, moja knjiga i moja Mia! :))))))
Čitam o domu u Vukovarskoj, gdje je za vrijeme Corone umrlo 18 korisnika Doma, a nema preuzimanja odgovornosti. Kao, nitko nije kriv. Vidjeli su oni, kaže ravnatelj, da neki korisnici imaju temperaturu - ali, eto - nisu računali da je to Covid! :(((( Ma daj! :(((( Stvarno?! U jeku najveće pandemije...Nisu računali....I kažem: hvala Bogu da moja majka nije morala biti tamo; i hvala Bogu da nije stradala na taj način....Znam, bolest je bolest - ali nekako - ovo bi mi baš bilo prepretužno:((((. Sretna sam da joj sestra i ja možemo pružiti dostojnu strarost i dobre uvjete....I ona je brinula o svojoj mami, a sestrinoj i mojoj baki....Dobro se uvijek dobrim vraća...
Ljub!

- 21:08 - Komentari (19) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.11.2022.

Paprike i keksići

Moje paprike!!! Od zelenih su postale crvene, prefinog okusa; takvih nema za kupiti!:))) A gledaj sad Mijine keksiće: Šaljemo vam: Ljub!!!

- 21:55 - Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 09.11.2022.

Teta

Danas imam jednu sretnu objavu: po drugi put sam postala teta! Sestra je rodila, jednog prekrasnog dječaka. Njegovo ime je, da ne prekidamo s tradicijom zanimljivih i neobičnih imena u obitelji - Noa. Nisam ništa htjela govoriti do sada - jednostavno zbog nekih ljudi na blogu. Međutim, sada mogu reći.:))) Ljubim vas sve!

- 23:21 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Neuspješni pokušaj krađe...

Danas baš imam o čemu. Ujutro - idem vratiti knjige u knjižnicu. I Mia sa mnom. Otvorena vrata od knjižnice, lijepo je vrijeme....Zavežem je malenu, i rekoh: sad ću ja, mila....Uđem unutra, Mia rogobori, pripovijeda - želi da požurim....Vraćam knjige, ali tražim i nove. Odjednom - muk...Mia se ne čuje....Okrenem se - Mie nema...Čovjek koji radi u knjižnici izliječe i juri van ...Žena je odvezala Miu, i trči s njom u naručju....:((((( Očajavam, vičem, plačem...No, čovjek stiže i vraća ženu i Miu...Mia izbezumljena, žena ni a ni b...:((((( Ćovjek zove policiju. Ja zovem moju Ivanu, koja radi u policiji na Črnomercu...I ispričam da kolege privode jednu ženu i što se dogodilo...Sutra ću saznati što su sve zabilježili. Možda, a vjerojatno jest tako, ju imaju već u evidenciji....:((((
Šok i nevjerica....Nakon cijele situacije, odlazim s Mijom u McDonalds na kavu, da se obje smirimo....Cijelo vrijeme Mia drži glavicu na mome ramenu....
Vraćam Miu kući, koljena se još tresu od straha....Odlazim na Interliber. Malo radosti, divne knjige odmah podižu raspoloženje. I moj "ulov" na Interliberu, danas..... Tu su Michael Viewegh: "Roman za muškarce", pa Michael Martens: "Ivo Andrić", i naravno prekrasna Julijana Matanović, koja se po prvi put pojavljuje kao izlagač na Interliberu. Divne razglednice, bookmarkeri i kemijska olovka,i naravno - njena nova knjiga " Kombinirani prašak". Divota! Jedva čekam početi čitati!!!!
Potpuno nevezano, HenaCom je obećao da će izabrati dva slovačka suvremena autora za Hrvatsku. Prevoditeljica: moja malenkost! !!!! Heeej! Hejjjj! :)))) Svakako, htjela sam nešto pojesti, a da ne bude hot dog ili hamburger. I naletima na odlične - sarme! Kad sam došla kući, još sam ih malo "doradila" uz pomoć jabuke...Navečer, tribina u Društvu hrvatskih književnika.
Davor Šalat, Nives Tomašević, Tomica Bajsić, Stjepo Martinović i voditeljica Lada Žigo Španić. Tema: koliko se mediji brinu o književnosti?! Slabo, rekla bih. A isto su zaključili sudionici tribine. No, nije sve izgubljeno. Umjesto pisanog novinarstva, o knjigama se sada govori na društvenim mrežama. Znači, iz jednog oblika književna kritika prelazi u drugi oblik. Ali - tu je!!!! Prisutna.....
Treće: "Znanje" U Gajevoj, promocija knjige Nite Prose: "Sobarica". Nita je počela kao književna agentica, koja je pomagala drugim piscima da dovrše svoja djela, volila ih i usmjeravala da za njih bude čim konstruktivnije i brže...I sama je odlučila okušati se u pisanju - i uspjela! Kriminalistički roman, ali i roman o putevima naše duše....Nita je spojila naizgled nespojivo - duhovno i krimi priču....Hvaljeni krimić "Sobarica", kod nas u izdanju Stilusa, a pokroviteljstvom "Znanja" prvijenac je kanadske spisateljice Nite Prose - roman koji je postao bestseler i po kojemu se snima i film u holivudskoj produkciji. "Znanje", inače, ima najbolje i najopremljenije štandove na Interliberu. Zelena je stranjsko izdanje, a crveno naše....
Evo i autorice (drži mikrofon) i divne predstavljačice knjige, sa pitanjima koje su intrigirale i autoricu....Bravo! Eto, za danas i previše, zar ne?! Trebam još samo reći da sam u autobusu, vraćajući se s Interlibera, srela našu U zvjezdana piše ili dragu Andreu. Da smo se dogovarale, ne bi se mogle toliko točno usuglasiti. Bilo mi je jako drago vidjeti ju, jer se pokrenula i izašla u lijep, sunčan dan. Bravo! Tako treba uvijek!!! Ljubim Zvjezdice!!!!

- 01:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.11.2022.

Shopping

Danas - Maksimir i novi Retail park Branimirova (dvije stanice busom od Borongaja)......Kupili novu oprsnicu, jer je Mia "staru" uspjela izgristi - ne da se zatvoriti, jer je zatvarač izgrickala :))))). Na Branimirovoj je, dakle, nikuo novi shopping centar, pa uz to i novi McDonalds....Nas dvije je zanimao novi ZooCity. I evo ga: I keksići, za podmićivanje:)))) Ljub!!!!!

Ps: i dobro je meni Darija Žilić rekla: nemoj pisati o drugima i hvaliti druge - piši svoje. Vrati se svom pisanju! Tako će i biti! Ljub!

- 21:50 - Komentari (20) - Isprintaj - #

Danas nešto drugačije....

Danas smo se Mia i ja družile s pravim influencerom. Markom Vuletićem. Čovjek ima na Instagramu 273.000 pratitelja. Putuje, objavljuje... U McDonaldsu mu prilaze mlade cure i dečki, sa željom da se slikaju sa njim....Meni je to smiješno, jer za mene je on samo "moj" Marko....Evo fotografija: . Marko je dobar, pozitivan influencer. Želi da njegova priča nekome pomogne. Jako puno putuje i piše, a odnedavno je počeo prodavati neke proizvode, npr. trenirke, na kojima piše: nije dobro. :))))) I nikada ne dolazi praznih ruku:. Za Miu. I za mene. Predobra je!!!! Mia se igra sa svojim poklonom - ovčicom...Obožava kada joj zapišti kad je gniječi:))))) Navečer sam otišla ponovo u Tanyoor. Pa kad su tako dobri. Čips od batata i umak od špinata....Milina!!!! Ravioli punjeni mousseom od kozica na kremi od sous vide poriluka. Medaljoni svinjskog filea na umaku od suhih šljiva na roladi od kruha (najbolji dio, baš po mome ukusu)....Za glazbeni ugođaj pobrinuo se duo Trix. Odlični su i kad sviraju i pjevaju ABBU, ali i domaćice...
Na kraju sam bespotrebno uzela i desert.
Još jedan divan daaaannnnn....Ljub!

- 01:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

subota, 05.11.2022.

Booksa


Jutarnja kava u posebnoj šalici...Moji Đoletovci..." Spusti svetla, oduzmi gas, Smešnih stvari se bojimo, Misliš da neko pita za nas? Kao da ne postojimo...Stavi misli u prazan hod, stresi zvezde ko dudove, i I polako nasuči brod na te plišane sprudove... i sanjaj..." I onda je Đole svirac...Ma daj! :(((((

Večeras u Booksi održala se tribina "Spisateljice u dijalogu", na kojoj je bilo riječi o romanima "Divlje guske" Julijana Adamović (inače bivše blogerice, čije su prve knjige nastale upravo i iz blogerskih poticaja!) i "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević, uz moderiranje Louise Bouharaoua. Julijana Adamović, rođena 12.09. 1969. u Bačkoj. Diplomirala je socijalnu pedagogiju i magistrirala dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je zbirku priča "Kako su nas ukrali Ciganima", Vinkovci, 2008. Za ove je priče Julijana nagrađena "Kiklopom", a kasnije i nagradom Ivana i Josipa Kozarca. Nakon toga piše nekoliko knjiga za djecu, te zbirku poezije. 2018. objavljuje roman "Divlje guske" kod nakladnika "HenaCom". Savršeno je ukomponirala i dio vlastite priče i svoje Slavonije, a za roman ću samo reći: odličan roman - za razmišljanje i suočavanje sa prošlošću i sadašnjošću, psihologija odrastanja, odnos bake i unuka, odnos svekrve prema sinu i njegovoj obitelji....Ne smijem dalje, jer ako vam ispričam sadržaj - neće sam se dati čitati. A to bi bilo loše - jer je knjiga zaista - koliko god me dirne mračno i bolno - za preporuku i za obavezno čitanje.
Julijana je primjer kako sam ostala u kontaktu s meni dragim ljudima, iako oni već odavno nisu dio blogozajednice. Vjerna podrška....

Marija Andrijašević, pak, piše "Zemlju bez sutona" na temelju vlastitog iskustva, događaja - brat se, vrlo neuobičajeno, odriče komada zemlje kako bi njoj poklonio dio. Marija u pisnaju zapravo vodi dijalog prije svega sa samom sobom, a tek onda sa drugima....Zemlji će Marija posvetiti i svoju buduću zbirku poezije. "Zemlja bez sutona" je dobila nagradu T-portala za najbolji roman 2022. Znanstvenica Gloria, Dida i tata Žarko - sve su to likovi, koji traže svoje mjesto pod Suncem i želju za ostvarenjem nekih svojih snova - u okviru obitelji....Moje preporuke i za ovu knjigu.


Julijana i Luisa....
Marija Andrijašević....

Ljub!

- 02:02 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 04.11.2022.

Sve što nije stalo u prethodne postove:)))

. Mjesni odbor kupio svijeće i cvjetni aranžman. Spomenik palim borcima iz Domovinskog rata....Na žalost, nitko se drugi nije ni sjetio...:((( Pokloni rođendanski još se uvijek primaju: Poklon od divne Darije Žilić, kad je govorila na promociji Domaš....Ovaj krastavac - e, to je maska za lice :))) Metkovske mandarine stigle.....Ostatak na terasi čeka...Možda napravim još koju teglicu pekmeza od mandarina...
Hvala, hvala svima na podršci za mamu! Ljub!

- 00:40 - Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.11.2022.

Vrijeme ne zna za milosrđe

02.11, srijeda, u Knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović", s početkom u 19.30 sati održana je promocija zbirke poezije pjesnikinje Anđelke Korčulanić. Zbirka poezije "Vrijeme ne zna za milosrđe", čini mi se, osim pjesama ljubavnog i erotskog karaktera, kao i mora, koji je motiv koji se stalno provlači kao inspiracija, najangažiranija je Anđelkina zbirka do sada. Progovara o politici, o siromaštvu, o nedostajanju - i to vrlo jasno i otvoreno, ne aludirajući - nego prozivajući i ukazujući na brojne društvene nelogičnosti i nepravde. Očito je da autoricu ta problematika ne samo muči - ona želi dignuti svoj glas i time ukazati na nevaljane situacije, ali ih ujedno i promijeniti, poboljšati....
"Vrijeme ne zna za milosrđe" je sedma samostalna zbirka poezije Anđelke Korčulanić, tiskana u rujnu 2022. Meni osobno je jako draga Anđelkina zbirka poezije"Svjetlice", zbirka koja je izašla prije ove zbirke....
Nakladnik: Hrvatsko književno društvo iz Rijeke, Biblioteka: Književno pero. Urednik zbirke: Valerio Orlić. Recenzenti: dr. sc. Tin Lemac (ni manje ni više!) , Valerio Orlić. Naslovnica: Anđelka Korčulanić.
Nit vodilja zbirke: "Vrijeme ne zna za milosrđe" je ljubav, ona se proteže u svim segmentima života kroz 79 pjesma, koje su tematski podjieljenje u sedam ciklusa: Okončano traganje , Pomazanje morem, Mati pjesme, Govorimo li o ljubavi, Riječi nepodrezanih nokata, Nejakih se riječi stidim, Umotvorne misli.
Zbirka je promovirana u Anđelkinom rodnom Splitu, poslije i u Zadru, i konačno - i u Zagrebu.
Anđelkine stihove divno je govorila Jelena Stanojčić (pjesnikinja i sama, s odličnim osjećajem i izražajnim čitanjem), moderatorica je bila još jedna pjesnikinja: Marica Žanetić Malenica, a u glazbenom dijelu, u kojem smo se prisjetili Arsena Dedića, uz flautu, savršena je bila Sonja Kušec Bečirević. "Kuća pored mora" dirnula me do suza.....
Naravno, evo i fotografija:

S lijeva na desno: Jelena Stanojčić, Marica Žanetić Malenica i Anđelka Korčulanić - prva fotografija. S lijeva na desno: Jelena Stanojčić, Marica Žanetić Malenica, Anđelka Korčulanić i Sonja Kušec Bećirević. Naslovnica:. Naravno, na promociji je bila i Mija...:))) Ljub!!!

Ps: Mama se danas preselila su svoj stan!!!! Juhuuuu! To znači da joj je bolje i da može samostalno funkcionirati. Ima li ljepših vijesti?! Nema! Grlim!

- 01:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 01.11.2022.

Čuvam uspomene....

Moja slovačka baka, djed broj dva i ja.....Njih nema više:(((( Čuvam uspomene, mirise i osmijehe, čuvam ljubav....I moje predivno biće, koje je dvadeset godina bilo uz mene i voljelo. I ja nju! Moja Goldie..... Fotografija je prevelika, pa i smanjena se prikazuje samo ovako.... Eto, njih se sjećam - ali, ne samo danas... Grlim vas!

- 21:38 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Dan prije Dana svih svetih

Halloween :))).....Danas su stric i strina posjetili groblje u Metkoviću, gdje se nalaze moj tata, teta i djed i baka s tatine strane. A Blaženka, moja i mamina draga slovačka prijateljica, otišla je na bakin grob u Bratislavi.
Mia i ja otišle smo na promociju knjiga u "Hoću knjigu". Promociju knjiga, jer je autorica predstavila ne samo svoju najnoviju knjigu, nego i prethodne dvije knjige. Između "Osvetnika" i "Parazita". Književni susret s Magdalenom Mrčelom počeo je predstavljanjem psihološkog romana "Između", o depresiji i suicidu, nastavio se sa "Osvetnicima" (kriminalistički roman), te na kraju nova knjiga "Paraziti", zbirka priča. Magdalena je i pročitala jednu od njih, priču koja se zove "Patriot.hr", a govori o tome kako treba stvoriti neke nove testove, kojima bi se mjerio patriotizam. Priča me iznenadila, cinizam i doza humora je fenomenalna, a kraj - začudan. Promociju je vodila urednica knjiga, Rosie Kugli. Grlim!

- 01:35 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2022 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Travanj 2024 (22)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga