Uređenje mediteranskog vrta: Kako ostvariti rajski ugođaj?

17.07.2018.

Većina onih koji ne žive na moru cijele su godine u iščekivanju godišnjeg odmora i odlaska na more. Pri tomu ih ne veseli samo sunce, more, kupanje i šetnja, već upravo ono čemu svi težimo. Odmaranje uz kavicu ili hladni sok u predivnom ambijentu kao što su očaravajući mediteranski vrtovi. Takvu atmosferu htjeli bismo preseliti i u svoje krajeve, a za one koji će to i pokušati, slijedi pregled kako osigurati da vrt ima tako ugodnu atmosferu, koje biljke uspijevaju i što su sastavni dijelovi, kao i one što nikako ne pripada takvom uređenju.



Mediteransko bilje, tlo i klima

Jedan od ključnih preduvjeta jest mediteranska klima s puno sunčanih dana i blagim zimama za uspijevanje brojnih biljnih vrsta na koje smo naviknuli u mediteranskim vrtovima. Ono što ne znaju i mnogi koji uređuju vrtove za dolazak turista jest da uspjeh biljaka ovisi o smjeru i izloženosti vjetru pa prema tome treba birati neke od karakterističnih vrsta. No postoje i biljke koje svi očekujemo vidjeti, a i uspijevaju s lakoćom. To su ružmarin i lavanda. Upravo zbog njih imamo osjećaj opuštanja jer na nas tako djeluje njihov miris. Za okruženje prostora za sjedenje važne su i samonikle vrste koje uspijevaju na mediteranskom tlu. One super izgledaju, daju poseban miris, ali su i važne. To su bršljan, smilje, kamilica, kupina, šparoge i neizostavne masline.

Kako urediti poseban mediteranski vrt?



Ono što mediteranski vrt čini posebnim nisu samo biljke, već i njegovo uređenje. Za sve one koji imaju puno prostora na raspolaganju idealno je rješenje posaditi u različitim kutovima različito bilje, a cjelokupni izgled zaokružiti nekim pravilnim krugom koji će ostati slobodan za prostor za sjedenje. Do tog prostora možete urediti putić uz koji će biti grmovi mirisne lavande. Oni koji imaju manje prostora odlično ga mogu organizirati ako iskoriste drvo za sjedenje ispod njega, a okolo prostor urede pokojom biljkom. No ono što je najvažnije jest da rasporedite biljke i ostali prostor radeći to sa srcem. Postoje greške koje nikako ne smijete učiniti! To je uporaba plastike za namještaj i ukrase, a koja nikako ne dolazi u obzir, zatim postavljanje betonskih površina i previše kiča i jarkih boja.

Koji detalji će „podići“ izgled vašeg vrta?


Nakon što su postavljeni temelji za pravi i lijepi mediteranski vrt, preostaje dodati detalje koji će „podići“ cjelokupni izgled vašeg vrta. Između travnatih dijelova već je rečeno da se koristi beton, ali što onda uporabiti? Jedno od najjednostavnijih rješenja jest posipanje sa sitnim kamenčićima ili šljunkom, ali ono što će vrlo efektno izgledati jest izabrati neku shemu te po njoj posložiti cigle kao putić ili podlogu, a ono što će još bolje izgledati jest napraviti mozaik od starih crjepova. Sa strana dodajte velike glinene ćupove umjesto klasičnih kaljeva za cvijeće. Boje koje treba uskladiti su uz prirodno zelenilo i boju lavande upravo bijela boja i zemljane boje. Vidjet ćete kako su najljepše vile uz bogate mediteranske vrtove zapravo u vrlo skromnim izdanjima - neupadljivih boja, jednostavne, a elegantne. No kako biste uživali u vrtu potreban je i lijep prostor za sjedenje. Plastika ne dolazi u obzir, ali namještaj u rustikalnome stilu je vrlo popularan. Međutim ono što jest najučinkovitije i najugodnije za duge boravke u vrtu jesu vrtne sjenice. Drvene sjenice izvrsno se uklapaju u takav prostor, a pružaju vam zaštitu od sunca kako biste nesmetano mogli uživati po cijele dane.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.