Komentari

morskamorska.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • AnnaBonni

    Imam suprotno mišljenje ali o maturantma : jedna medju njima je bila eplileptičarka a nitko u razredu nije znao, pa ni razrednica tog razreda.
    I u sred sata napadaj : polegnuta na tlo, pomokrila se, ali smo joj pomogli kako se inače pomaže .
    Razred je bio fenomenalan, jer je ona ISPRIČALA SE SVIMA na strahu i neugodnosti .
    Valjda odrasliji učenici i zdravstveno obrazovanje umanjuju neugodu koju bolest izaziva

    avatar

    06.05.2023. (23:36)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Djeca znaju biti surova u ruganju vršnjacima s nekom manom.
    I to nekad dovede i do samoubistva djeteta. Nekad i do goreg.
    Ali nisu samo djeca kriva, odrasli bi takve ispade trebali objasniti
    i sankcionirati.

    avatar

    07.05.2023. (05:59)    -   -   -   -  

  • Dvi, tri riči...

    Odgoj djece počinje doma ali tu ne završava. Mogu se roditelji djevojčice nasaditi na glavu i učiniti sve da joj pomognu, ali to nije dovoljno. Toj grupi je potrebna pomoć nekoga stručnog i iskusnog tko će im otvoriti oči, zagrebati po duši te djece i empatiju staviti na prvo mjesto u interakciji s vršnjacima i drugim ljudima. Ima tu i izostanka kućnog odgoja pojedinaca, ima konformizma, specifična dob, svega ima, ali mislim da je njenom cijelom razredu potrebna pomoć, da bi se pomoglo svima u prihvaćanju njenog stanja, a ne samo djevojčici o kojoj pišeš.
    Veliki problem nezrelosti društva općenito tu i leži: kako se društvo odnosi prema najslabijima - takvo je.

    avatar

    07.05.2023. (06:43)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    da, djeca su ponekad surova, iz neznanja... a često iz straha od nepoznatog...

    avatar

    07.05.2023. (06:55)    -   -   -   -  

  • smjehotvorine

    slažem se sa @ Dvi, tri riči; u ovakvim slučajevima potrebno je puno više od roditeljske brige; oni nisu s njom neprekidno i ne mogu znati kada će imati epileptični napad. e tu se onda vidi koliko djeci nedostaje stručna pomoć, i bolesnoj i onoj koja ih ponekad tako okrutno stigmatiziraju :(

    avatar

    07.05.2023. (07:10)    -   -   -   -  

  • lijemudro

    Pitam se da li roditelji ovih koji se rugaju znadu sto njihova djeca rade ?

    avatar

    07.05.2023. (07:36)    -   -   -   -  

  • Sarah

    Svega toga bilo je i kad smo mi bili mali. Sve ono drugačije, bilo je predmet poruge. Glavna zabava nekima, bilo je pronaći ti manu- nešto što odudara od prosjeka, zbog koje će te zezati dokle god ti to smeta.
    O svemu tome uvijek sam pričala doma, moji su starci srećom bili na raspolaganju, potpuno neambiciozni za zgrtanje para.
    Mama mi je davala savjet: ne daj da ti smeta izrugivanje, smij se i ako ne prestaje, obrati se učiteljici. Tata bi to rješavao na licu mjesta.
    Sa sinom sam imala to isto. Pričao bi mi nekad do 1 ujutro što se događa u školi. Empatija se uči, na relaciji doma- škola. Bitno je da te se čuje.
    Na sina sam pošizila jednom, kad je samo stajao pored, dok su dečki tukli jednog malog, bolesnog. Napravila sam od toga scenu, išla u školu, pričali smo o tome danima.
    Turbo sam osjetljiva na takve stvari. Tonkina učiteljica i pedagogica s ovim moraju biti upoznate. Djeca koja joj se izruguju moraju ići psihologu. Izrugivanje je bolest. Izostanak empatije kronična je bolest društva.

    avatar

    07.05.2023. (07:45)    -   -   -   -  

  • vjetar u kosi

    Lijemudro je dobro rekla..

    avatar

    07.05.2023. (07:47)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    @AnnaBonni.....bilo bi krajnje tragično da su maturanti Zdravstvene škole reagirali drugačije..
    @Lastavica...znam da djeca znaju bit okrutna u svojim reagiranjima:-(
    @Dvi, tri riči ...naravno da su roditelji o bolesti svog djeteta obavijestili razrednicu i pedagogicu škole i zamolili za postupanje u slučaju napada za vrijeme nastave...ne znam šta je izostalo u školsko pedagoškoj nadležnosti jer očito nešto je...krajnje je neprimjereno ponižavajuće stigmatizirati bolesno dijete od strane vršnjaka...
    @Dinaja....pristup internetu im mnoge stvari čini dostupnim...neki poriv je očito iznad toga..
    @smjehotvorine.....roditelji su odradili sve šta treba po preporuci liječnika, uključujući obavijest školi..sve drugo se zbiva ko neželjena nus pojava...

    avatar

    07.05.2023. (08:45)    -   -   -   -  

  • sewen

    Kad nam nameću slikama iskrivljenu realnost. Bez da išta kažu, slika govori... Baš sam razmišljao i danas o tome u ovoj stranoj zemlji. Boli "njih" neka stvar dal im se slažu boje na tijelu (garderoba), da li su debeli ili mršavi, kakva je frizura.... S bolesnima se priča kao sa sebi "ravnima" što je zapravo normalno ponašanje. Mada ima i kod njih "beogradskih" situacija...
    Kakvi jesu da jesu, dalje su od nas dogurali.

    avatar

    07.05.2023. (09:13)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    @lijemudro....iskreno, ne znam je li obzirom na reakciju djece bolji odgovor da im roditelji znaju ili ne znaju:-((
    @Sarah...istina, bilo je uvijek ruganja..i uvijek je bilo kućnog odgoja i neodgoja..i uvijek ovakve stvari padnu teško na želudac i dušu..
    @vjetar u kosi...svi uvijek dobro govorimo, ne mislim na blog, a onda u djelima ispadne nakaradno..

    avatar

    07.05.2023. (09:16)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    @sewen.....nemam pojma u čemu je kvaka..možda u činjenici da nas ima samo 3 milijuna i nešto sitno pa smo ko veliko selo...kad zakašlju u prvoj kući čuje se u zadnjoj....a u višemilijunskim državama se to "utopi" u masu..iskreno, ne znam ..

    avatar

    07.05.2023. (12:00)    -   -   -   -  

  • NF

    kao razrednik odmah da početku naglasim kakva ponašanja ne toleriram, a to su u prvom redu svi oblici ruganja, omalovažavanja drugih i mobbinga, no eto, i ja sam kao mladi razrednik svejedno na najgori mogući način saznao da mi je učenica epileptičarka, počela se daviti u moru, ali su dečki iz razreda munjevito reagirali i izvukli je, mamu sam poslije žestoko ukorio.

    avatar

    07.05.2023. (12:58)    -   -   -   -  

  • medlife

    Često se zapitam isto. Djeca mogu biti okrutna. Nisam imala problem kao Tonka, ali imala sam vrlo nugodna iskustva jer sam bila najbolji učenik, povučena, voljela sam čitati, a najviše lošeg sam doživjela zato što sam sa sela. Ne mogu razumijeti bilo kakvo ruganje, ali najmanje ruganje bolesnoj osobi.

    avatar

    07.05.2023. (13:40)    -   -   -   -  

  • luki2

    Djeca znaju biti okrutna, ali ako se s njima porazgovara, i to ravravnopravno kao s odraslom osobom - prihvate, shvate i ne nastavljaju s takvim ponašanjem. Naravno, bolest neodgoja je puno, puno gora - kao što si i sama rekla, Ljubim!

    avatar

    07.05.2023. (21:45)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    Moja dite je imalo isti problem. Djeca su vrlo okrutna. Istu stvar su radili, glumili epileptičke napade, rušili mu i gniječili stvari, vrijeđali , bježali od njega... Ja kao učitelj te iste škole nisam smjela prići tim učenicima. A razrednica je kolutajući očima, što stalno radi jer joj je sve teško, preko neke stvari odradila NIŠTA.
    Moje je dite nažalost i u srednjoj nastavilo ići s zlostavljačima. No sve je prošlo. Ja ima osjećaj grižnje savjesti što nisam napravila skandal. Al pravi veliki skandal, tužila svih.

    Eto napokon je to izašlo iz mene i jako bi mi bilo drago kad bi gospođa koja koluta očima prepoznala sebe. Nije mi drago blatiti kolege, ne briga me što netko, ne radi i dobiva istu plaću kao i ja, nek to rješava netko drugi, al kad je moje dite u pitanju, kao roditelj jako sam ljuta.

    avatar

    07.05.2023. (21:55)    -   -   -   -  

  • j.

    Što sam bliže koncu sve mi je jači osjećaj kako baš ništa u životu ne prolazi bez vraćanja; dobro dobrim, a zlo zlim. Baš sve što smo učinili birajući stranu ostavlja u našim životima neizbrisiv trag. Bitno je da se stvari mogu popraviti, zaliječiti, zakrpati; puno je takvih koje ne mogu - ali one ostaju na onoj drugoj strani; strani silnika. Na strani na kojoj se nitko na koncu ne želi naći, ali ima ih previše - kojima ništa drugo nije preostalo.

    avatar

    07.05.2023. (22:08)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    Kad netko ne radi... Dobro hoće li ovaj glupi pametni blog editor, prestati izvrtati moje riječi???

    avatar

    07.05.2023. (22:33)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    ne urednik nego blog editor

    avatar

    07.05.2023. (22:33)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    Odustajem, pametni ispravci će međusobno svadit ljude.

    avatar

    07.05.2023. (22:34)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    @NF... razrednik mora imat autoritet za nametnut pravila igre na ili ili...u Tonkinoj školi nisu napravili ništa......nije mama za ludu rekla da je najradije ne bi slala u školu.... razrednica je instalirala wats up grupu roditelja i tu raspredaju o svemu i svačemu...o Tonkinoj bolesti, odnosu vršnjaka iz razreda prema njoj, konkretnim imenima...ništa:-(((
    @medlife.... žalosti me i sama pomisao da je izvrsnost predmet poruge...
    @luki2....u teoriji je sve izvedivo.. u praksi ne štima...
    @samo za vranju....mislim da najbolje razumiješ Tonkinu mamu, Tonku i sve nijanse jada kroz koje prolaze... žao mi pročitat da si i ti sve ovo prolazila s djetetom... ovi koji se profesionalno ogluše i kolutaju očima zaslužili su bit javno moralno razapeti i stigmatizirani kao ljudske nule.../ne sekiraj se za editor...sve razumijem/
    @j. neke stvari zacijele, neke se potisnu, neke se nadiđu....al neke se baš nikada ne bi smjele dogoditi nigdje, najmanje u odgojno obrazovnim ustanovama...

    avatar

    07.05.2023. (22:52)    -   -   -   -  

  • Viatrix

    Ne mogu shvatiti kada se netko ruga nečijoj bolesti.

    avatar

    08.05.2023. (06:28)    -   -   -   -  

  • Euro

    Ove nove generacije su katastrofa

    avatar

    08.05.2023. (07:30)    -   -   -   -  

  • Blumi

    djeca su ljudi, često malo slobodniji, a vrlo odrasla djeca, ponekad i djedovi, znaju se rugati svima za koje procjene da su slabiji od njih, ali to i nije toliko tragično koliko boli ignoriranje okoline, kojoj ni ne pada na pamet suprotstaviti se nasilnicima, bilo da su starci ili djeca

    avatar

    08.05.2023. (12:16)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Ne mogu shvatit roditelje koji ne nauce dicu da se ne smiju rugati, u najmanju ruku zlo moze svakoga snac.
    Moj mladi sin je bio u vrticu s djevojcicom s daunovim sindromom kojoj su se neki rugali, sinu sam objasnila da ona nije kriva sta je takva i da joj se ne smi podsmjehivat, i nije.
    Grozne stvari koje se dogadaju u.najvecoj mjeri su rezultat kucnog odgoja.
    Taj ist sin mi je bio zrtva mobinga u skoli jer je bio izvrstan, posebno u matematici,.dakle "bubalo", "streber", sli se nokome od odraslih nije zalio,.to sam saznala kasnije...
    Moram pohvalit uciteljicu mlade kceri koju je jedna klika oko razmazene jedinice totalno ignorirala (jer joj nisam kupovala markiranu odjecu), pa je mala provodila velike odmore sama.
    Na moju.intervenciju je uciteljica odrzala bukvicu ucenicama i roditeljima i ignoriranja vise.nije bilo.

    avatar

    08.05.2023. (14:30)    -   -   -   -  

učitavam...