Indijanka vegetarijanka

17.10.2016., ponedjeljak

Moja današnja berba

Oznake: gljive, pečurke, turčini, puhare


30.09.2016., petak

Jeste li vidjeli dva turčina mlada? :)

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: turčin, gljive, šuma


27.09.2016., utorak

Divlje jesenske bruskete i pizza

Kruh
Maslinovo ulje
Pečurke
Turčini
Sol, papar
Patlidžan
Češnjak
Masline

Kriške kruha nakapati maslinovim uljem. Popapriti. Na svaku staviti kolut patlidžana. Potom dodati nasjeckane pečurke i turčine i na kolutiće nasjeckane masline. Posipati češnjakom i po želji origanom i bosiljkom. Opet pokapati maslinovim uljem. Posoliti i popapriti. Zapeći u pećnici na 200 stupnjeva 10 - 15 minuta.

Image and video hosting by TinyPic

Crno brašno
Kvasac suhi
Sol
Topla voda
Patlidžan
Masline
Kečap ili pasirana rajčica
Pečurke
Origano
Bosiljak

Umijesiti tijesto od crnog brašna, malo soli, suhog kvasca i tople vode. Kad odstoji trgati komade i oblikovati pizze. Obilato namazati kečapom ili domaćim umakom od rajčice. Patlidžan tanko narezati i poslagati. Obilato staviti maslina. Dodati pečurke. Posuti bosiljkom i origanom. Peći na 200 stupnjeva 20ak minuta.


Oznake: bruskete, pizza, jesen, gljive, pečurke, turčini


21.10.2015., srijeda

Brusketi s turčinima

Ove jeseni ima doista popriličan broj turčina u šumi. Naravno, gljiva turčina. Lijepi su dok rastu. Fini su kad se pripreme. Stoga danas donosim recept kako pravim bruskete ili, kako to volim zvati, čalabrčke s turčinima.

Kruh izrezati na tanke ploške, nakapati maslinovim uljem i dodati na svaku krišku nasjeckanog bijelog luka. Posoliti i popapriti. Dodati narezane komade turčina. Još malo popapriti. Zapeći u pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta ili kraće ako volite mekše bruskete ili dulje ako volite hrskavije. Dobar tek!

Prije pećnice:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Poslije pećnice:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: bruskete, brusketi, turčin, turčini, gljive, bruschette


10.06.2015., srijeda

Mliječi

Evo, jučer sam nakon određene pauze otišla do šume i uspjela naći prve gljive ovog proljeća. Radilo se o mliječima, kako ih mi ovdje zovemo te samo o jednoj lisičarki. Mliječi nisu popularne gljive, pretpostavljam zbog gorkog okusa i jer su pomalo tvrde koliko god ih pripremali. Međutim, meni to sve baš odgovara. Neki ljudi ih prokuhaju u mlijeku kako bi omekšale i izgubile gorčinu, međutim to mi ne pada na pamet jer mlijeko mi ne odgovara, a i da odgovara, bespotrebno se baca nešto što se može konzumirati (jer kad se gljiva prokuha, mlijeko se baca). Tako da ja mliječe uglavnom lagano prokuham u vodi, a onda dinstam kao i sve ostale gljive. Također su jako fine na vrućoj ploči ili gril tavi, okrenute s klobukom prema dolje i lagano posoljene, dakle spravljene kao pečurke (također puste fini sok u klobuk). Radujem se gljivama, ali ove godine komarci su zbilja za… poludjeti. Mislim da su mi popili 2 litre krvi dok sam uspjela pronaći ove gljive.


Image and video hosting by TinyPic

Oznake: mliječi, gljive, šuma, proljeće


22.10.2014., srijeda

Šumski koralji

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: gljive, šuma, koralji


26.02.2014., srijeda

Malo drugačije lazanje

Ovo su lazanje koje umjesto kupovnih kora za lazanje imaju kore od palente. Dakle, palenta se skuha ranije i raširi po širokom plehu na što tanje te ostavi da se ohladi i stisne. Kasnije se izreže na ploške slične korama za lazanje. Kelj blanširati. Gljive izdinstati. Slanutak iz konzerve isprati. Staviti prvi sloj kora na dno pleha. Slagati na njih gljive, kelj pa slanutak. Posoliti i popapriti. Staviti drugi sloj kora od palente i zapeći u pećnici.


Image and video hosting by TinyPic

Oznake: lazanje, palenta, kelj, gljive, slanutak


25.10.2013., petak

Grudi

Image and video hosting by TinyPic

Grudi su ove
jedre i slobodne
poji ih rosa
s njegovih usana
hrani ih jezik
tvrd i vruć
poljupcima
bezbrojnim
strastvenim
okretnim
dok Sunce klizi
s obzora
i prepušta
vrijeme
vlažnoj noći.

Oznake: grudi, gljive


02.10.2013., srijeda

Turčini

Osim što su zavladali TV ekranima, zavladali su i šumama i gorama naše zemlje ponosneeee... :-)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: gljive, turčini


30.09.2013., ponedjeljak

Mama i sin

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: gljive


27.09.2013., petak

Sunčanica

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: sunčanica, pas, gljive, šuma


25.09.2013., srijeda

Golema puhara

Ovo je gljiva koja može narasti do doista ogromnih razmjera/promjera. Ove godine su sitnije nego prošle za možda pola, ako ne i više. Rado rastu ondje gdje su ovce pasle. Jedu se dok im je unutrašnjost sasvim bijela. Kako stari, tako unutrašnjost žuti dok ne postane zelena i sasvim smeđa.

Gljiva se reže na komade, umače u smjesu kao za palačinke i prži. Fina je sa raznim salatama.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: gljive, golema puhara


11.09.2013., srijeda

U šumi

Bilo je kiše, bilo je sunca, moralo bi biti i gljiva. U šumi je uvijek lijepo, uvijek je odlazak ondje jedinstven i neponovljiv događaj.

I gle, doista. Pronašla sam tri vrganja. Jedan ogroman i dva malena, kao pratnja ovom velikom. Na nesreću, većina ih je bila crvljiva.

Našla sam i gljivu parazita koja raste na starom drveću, žuti kruh. Božac u svojoj enciklopediji kaže da nije nekakva poslastica, ali može se jesti dok je sasvim mlada, dok po internetu ljudi pišu da je prava poslastica. I tako je odlučih probati po prvi puta. Inače, gljiva u šumi izgleda spektakularno, izrazito narančaste boje na starom stablu, kao da pripada nekom drugom svijetu. Okus – doista Božac ima pravo. Ali može se jesti. A i još sam živa, znači doista nije otrovna.

Vrganji:

Image and video hosting by TinyPic

Žuti kruh:

Image and video hosting by TinyPic

Neka ljepotica:

Image and video hosting by TinyPic

Kesten polako pada:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: gljive, šuma, žuti kruh, vrganji


13.06.2013., četvrtak

Capice

Gljive capice oduvijek me fasciniraju, jednostavno su mi predivne, kao šumski koralji. Prije nekog vremena već sam mislila probati ih, ali onda sam se zaustavila jer – varljiva je to vrsta. Ima ih mnogo, a zapravo je teško odrediti koja je dobra za jelo, a koja je otrovna. Onda ih ipak radije samo promatram iz bliza i daleka i divim im se i dalje.

Postoje tako capice pod imenom žuta capica (žuta griva, prsteci), kovrčasta kokica, zlatna capica, crvena capica (crvena griva), otrovna capica (trobojna griva), blijeda capica (blijeda griva), grebenasta griva... Neke od ovih vrsta su otrovne, a neke problematične, odnosno smiju se jesti samo mlade, a ako su starije izazivaju ozbiljne probavne probleme. Bolje ih uopće ne dirati.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: capice, gljive, šuma


12.06.2013., srijeda

Stršak

Naišla sam na zanimljivu gljivu ili, bolje rečeno, moj je nos naišao na zanimljivu gljivu koju još nisam prije našla. Dakle, smrad je dosta neugodan, ali ne neizdržljiv, a širi je upravo ova gljiva (prvo sam pomislila da negdje nekakva životinjica leži mrtva u šumi). Gljiva se zove stršak, a još je zovu i vražje jajce, kuga i smrdljivi mavrah. Eh, tek sad znam otkud ona narodna: 'Smrdiš k'o kuga!'

Nije jestiva zbog neugodnog zadaha, ali ima podataka da je neki ljudi jedu dok je još 'u jajima'. Međutim, jaja su na dodir kao presvučena nekakvom hladetinastom masom. Sve u svemu, zanimljiva gljiva, a naišla sam na skupinu od kojih desetak komada.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

'Jajašca' iz kojih se razvije gljiva:

Image and video hosting by TinyPic

Na kraju života:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: stršak, gljive, šuma


22.05.2013., srijeda

Prvi vrganji ovog proljeća

Eto, jučer sam sasvim slučajno nabasala na njih u šumi. Našli su mi se na putu. Prvo jedan manji, a onda još jedan veći. Baš sam mislila kako nema nikakvih gljiva osim nekih par polusasušenih, a kad ono – sreća mala pa sreća velika, sve zajedno jedna velika sreća za mene jučer, it made my day. :-)

Nažalost, jedan i to ovaj manji bio je skroz crvljiv i neupotrebljiv, a ovaj veći je bio OK i toliko fin, za prste polizati!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

I još neka gljiva, ne znam joj ime:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: vrganji, gljive, šuma


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.