Indijanka vegetarijanka
17.10.2016., ponedjeljak
Moja današnja berba
30.09.2016., petak
Jeste li vidjeli dva turčina mlada? :)
27.09.2016., utorak
Divlje jesenske bruskete i pizza
Kruh Maslinovo ulje Pečurke Turčini Sol, papar Patlidžan Češnjak Masline Kriške kruha nakapati maslinovim uljem. Popapriti. Na svaku staviti kolut patlidžana. Potom dodati nasjeckane pečurke i turčine i na kolutiće nasjeckane masline. Posipati češnjakom i po želji origanom i bosiljkom. Opet pokapati maslinovim uljem. Posoliti i popapriti. Zapeći u pećnici na 200 stupnjeva 10 - 15 minuta. Crno brašno Kvasac suhi Sol Topla voda Patlidžan Masline Kečap ili pasirana rajčica Pečurke Origano Bosiljak Umijesiti tijesto od crnog brašna, malo soli, suhog kvasca i tople vode. Kad odstoji trgati komade i oblikovati pizze. Obilato namazati kečapom ili domaćim umakom od rajčice. Patlidžan tanko narezati i poslagati. Obilato staviti maslina. Dodati pečurke. Posuti bosiljkom i origanom. Peći na 200 stupnjeva 20ak minuta. Oznake: bruskete, pizza, jesen, gljive, pečurke, turčini |
21.10.2015., srijeda
Brusketi s turčinima
Ove jeseni ima doista popriličan broj turčina u šumi. Naravno, gljiva turčina. Lijepi su dok rastu. Fini su kad se pripreme. Stoga danas donosim recept kako pravim bruskete ili, kako to volim zvati, čalabrčke s turčinima. Kruh izrezati na tanke ploške, nakapati maslinovim uljem i dodati na svaku krišku nasjeckanog bijelog luka. Posoliti i popapriti. Dodati narezane komade turčina. Još malo popapriti. Zapeći u pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta ili kraće ako volite mekše bruskete ili dulje ako volite hrskavije. Dobar tek! Prije pećnice: Poslije pećnice: Oznake: bruskete, brusketi, turčin, turčini, gljive, bruschette |
10.06.2015., srijeda
Mliječi
Evo, jučer sam nakon određene pauze otišla do šume i uspjela naći prve gljive ovog proljeća. Radilo se o mliječima, kako ih mi ovdje zovemo te samo o jednoj lisičarki. Mliječi nisu popularne gljive, pretpostavljam zbog gorkog okusa i jer su pomalo tvrde koliko god ih pripremali. Međutim, meni to sve baš odgovara. Neki ljudi ih prokuhaju u mlijeku kako bi omekšale i izgubile gorčinu, međutim to mi ne pada na pamet jer mlijeko mi ne odgovara, a i da odgovara, bespotrebno se baca nešto što se može konzumirati (jer kad se gljiva prokuha, mlijeko se baca). Tako da ja mliječe uglavnom lagano prokuham u vodi, a onda dinstam kao i sve ostale gljive. Također su jako fine na vrućoj ploči ili gril tavi, okrenute s klobukom prema dolje i lagano posoljene, dakle spravljene kao pečurke (također puste fini sok u klobuk). Radujem se gljivama, ali ove godine komarci su zbilja za… poludjeti. Mislim da su mi popili 2 litre krvi dok sam uspjela pronaći ove gljive. Oznake: mliječi, gljive, šuma, proljeće |
22.10.2014., srijeda
Šumski koralji
26.02.2014., srijeda
Malo drugačije lazanje
Ovo su lazanje koje umjesto kupovnih kora za lazanje imaju kore od palente. Dakle, palenta se skuha ranije i raširi po širokom plehu na što tanje te ostavi da se ohladi i stisne. Kasnije se izreže na ploške slične korama za lazanje. Kelj blanširati. Gljive izdinstati. Slanutak iz konzerve isprati. Staviti prvi sloj kora na dno pleha. Slagati na njih gljive, kelj pa slanutak. Posoliti i popapriti. Staviti drugi sloj kora od palente i zapeći u pećnici. Oznake: lazanje, palenta, kelj, gljive, slanutak |
25.10.2013., petak
Grudi
Grudi su ove jedre i slobodne poji ih rosa s njegovih usana hrani ih jezik tvrd i vruć poljupcima bezbrojnim strastvenim okretnim dok Sunce klizi s obzora i prepušta vrijeme vlažnoj noći. |
02.10.2013., srijeda
Turčini
30.09.2013., ponedjeljak
Mama i sin
Oznake: gljive |
27.09.2013., petak
Sunčanica
25.09.2013., srijeda
Golema puhara
Ovo je gljiva koja može narasti do doista ogromnih razmjera/promjera. Ove godine su sitnije nego prošle za možda pola, ako ne i više. Rado rastu ondje gdje su ovce pasle. Jedu se dok im je unutrašnjost sasvim bijela. Kako stari, tako unutrašnjost žuti dok ne postane zelena i sasvim smeđa. Gljiva se reže na komade, umače u smjesu kao za palačinke i prži. Fina je sa raznim salatama. Oznake: gljive, golema puhara |
11.09.2013., srijeda
U šumi
Bilo je kiše, bilo je sunca, moralo bi biti i gljiva. U šumi je uvijek lijepo, uvijek je odlazak ondje jedinstven i neponovljiv događaj. I gle, doista. Pronašla sam tri vrganja. Jedan ogroman i dva malena, kao pratnja ovom velikom. Na nesreću, većina ih je bila crvljiva. Našla sam i gljivu parazita koja raste na starom drveću, žuti kruh. Božac u svojoj enciklopediji kaže da nije nekakva poslastica, ali može se jesti dok je sasvim mlada, dok po internetu ljudi pišu da je prava poslastica. I tako je odlučih probati po prvi puta. Inače, gljiva u šumi izgleda spektakularno, izrazito narančaste boje na starom stablu, kao da pripada nekom drugom svijetu. Okus – doista Božac ima pravo. Ali može se jesti. A i još sam živa, znači doista nije otrovna. Vrganji: Žuti kruh: Neka ljepotica: Kesten polako pada: Oznake: gljive, šuma, žuti kruh, vrganji |