Hotel Granata

29.05.2011., nedjelja

Pita od koprive

Probaj koprivu na drugi način



Pita od koprive - ( za jelo se beru vrhovi mlade biljke koji se prokuhaju a naročito se
ljekovitim smatra sok od koprive. Sadrži kalcij,fosfor, željezo i
kremenu kiselinu što sve povoljno utječe na želučane sokove.
Bogata je vitaminima C, A, K i B2 kao i pantotenoskom kiselinom)


Za pitu je potrebno: 100 gr koprive, 3-4 krumpira, pola jogurta, 1/2 kg brašna,
2 dl ulja, voda, sol, papar.

Priprema:

1. u većoj zdjeli umijesiti tijesto od brašna,soli, 1 dl ulja i vode
pa ga pustiti da odstoji pola sata.

2. očistiti i naribati krumpir

3. očistiti koprivu pa je pomiješati s naribanim krumpirom
te dodati malo soli, papra i 1 dl. ulja

4. nadignuto tijesto ponovno zamjesiti te ga razdjeliti na
8 kuglica

5. svaku kuglicu razviti na tanko tijesto

6. na razvučeno tijesto staviti nadjev od kopive i krumpira
pa ga zarolati i oblikovati u krugove

7. sve slagati na lim za pečenje i staviti u prethodno zagrijanu
pećnicu na 200 C te peći 45 minuta

8. servirati mlako s kiselim vrhnjem ili jogurtom


Bude toga još kako vrijeme prolazi.


- 10:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.05.2011., utorak

Dolaze dani bazge



Kako je bazga već u cvatu evo jedan predložak za njezinu uporabu:






Kruh s bazginim cvjetovima


10 cvjetova bazge, 500 g brašna, 3 dl mlijeka,
5 g šečera, 10 g morske soli, 20 g kvasca, limunova
korica, maslac.

Priprema : Kvasac rastopite u 2 žlice mlakog mlijeka, a sol i
šečer u preostalom mlijeku. Cvijetiće odrežite s peteljki
pa ih u zdjeli pomiješajte s prosijanin brašnom i
ribanom limunovom koricom. Dodajte nabubren kvasac
i mlijeko sa šečerom i soli i zamjesite tijesto.
Prekrijte ga vlažnom i čistom krpom i ostavite da se diže
na toplom 1 sat, zatim ga dobro premijesite i oblikujte u
usku posudu za pečenje, namazanu maslacem.
Zagrijte pečnicu na 200 stupnjeva, na njeno dno stavite
posudu s vodom i na srednjoj prečki pecite kruh 45 minuta.
Čim je pečen, izvadite ga i ohladite na rešetki.

Ovaj delikatesni kruh izvrsno će poslužiti za sendviče i kao
prilog gustim juhama i salatama.

Opaska : - može se zamijesiti i sa osušenim bazginim cvjetovima.

Dobar tek.

- 19:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.05.2011., petak

Kada te nema





Kada te nema,
ne mogu podnijeti čekanja
u danima koji lijeno prolaze,
uvijek isti.
Promatram kazaljke na satu
i shvaćam da si daleko.
Navečer dok ležim
i slušam žamor ulice,
koji me podsjeća kako život
dalje korača svojim uhodanim tokom,
dok sat s crkvena tornja
odbrojava pozdrav minulu danu.
Negdje u daljini
odjekuje eho tvoga glasa.
A ruka za tren sama krene,
iznenada zastane,
i shvati da nisi tu.

Ležim budan.
Ne mogu zaspati
u bezuspješnom pokušaju
tjeranja misli,
na sutrašnji dan
i razgovor s tobom.
Ta prazna svakodnevna čekanja
vraćaju me zbilji
i potvrđuju
da osamljeniji ne mogu biti.




Trpimir Burić - Goranski

- 18:39 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Travanj 2016 (2)
Rujan 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Listopad 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Prosinac 2012 (2)
Studeni 2012 (1)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (1)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (3)
Prosinac 2011 (2)
Studeni 2011 (1)
Listopad 2011 (2)
Kolovoz 2011 (1)
Svibanj 2011 (3)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi