Pita od koprive
Probaj koprivu na drugi način
Pita od koprive - ( za jelo se beru vrhovi mlade biljke koji se prokuhaju a naročito se ljekovitim smatra sok od koprive. Sadrži kalcij,fosfor, željezo i kremenu kiselinu što sve povoljno utječe na želučane sokove. Bogata je vitaminima C, A, K i B2 kao i pantotenoskom kiselinom) Za pitu je potrebno: 100 gr koprive, 3-4 krumpira, pola jogurta, 1/2 kg brašna, 2 dl ulja, voda, sol, papar. Priprema: 1. u većoj zdjeli umijesiti tijesto od brašna,soli, 1 dl ulja i vode pa ga pustiti da odstoji pola sata. 2. očistiti i naribati krumpir 3. očistiti koprivu pa je pomiješati s naribanim krumpirom te dodati malo soli, papra i 1 dl. ulja 4. nadignuto tijesto ponovno zamjesiti te ga razdjeliti na 8 kuglica 5. svaku kuglicu razviti na tanko tijesto 6. na razvučeno tijesto staviti nadjev od kopive i krumpira pa ga zarolati i oblikovati u krugove 7. sve slagati na lim za pečenje i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C te peći 45 minuta 8. servirati mlako s kiselim vrhnjem ili jogurtom Bude toga još kako vrijeme prolazi. |
Dolaze dani bazge
Kako je bazga već u cvatu evo jedan predložak za njezinu uporabu: Kruh s bazginim cvjetovima 10 cvjetova bazge, 500 g brašna, 3 dl mlijeka, 5 g šečera, 10 g morske soli, 20 g kvasca, limunova korica, maslac. Priprema : Kvasac rastopite u 2 žlice mlakog mlijeka, a sol i šečer u preostalom mlijeku. Cvijetiće odrežite s peteljki pa ih u zdjeli pomiješajte s prosijanin brašnom i ribanom limunovom koricom. Dodajte nabubren kvasac i mlijeko sa šečerom i soli i zamjesite tijesto. Prekrijte ga vlažnom i čistom krpom i ostavite da se diže na toplom 1 sat, zatim ga dobro premijesite i oblikujte u usku posudu za pečenje, namazanu maslacem. Zagrijte pečnicu na 200 stupnjeva, na njeno dno stavite posudu s vodom i na srednjoj prečki pecite kruh 45 minuta. Čim je pečen, izvadite ga i ohladite na rešetki. Ovaj delikatesni kruh izvrsno će poslužiti za sendviče i kao prilog gustim juhama i salatama. Opaska : - može se zamijesiti i sa osušenim bazginim cvjetovima. Dobar tek. |
Kada te nema
Kada te nema, ne mogu podnijeti čekanja u danima koji lijeno prolaze, uvijek isti. Promatram kazaljke na satu i shvaćam da si daleko. Navečer dok ležim i slušam žamor ulice, koji me podsjeća kako život dalje korača svojim uhodanim tokom, dok sat s crkvena tornja odbrojava pozdrav minulu danu. Negdje u daljini odjekuje eho tvoga glasa. A ruka za tren sama krene, iznenada zastane, i shvati da nisi tu. Ležim budan. Ne mogu zaspati u bezuspješnom pokušaju tjeranja misli, na sutrašnji dan i razgovor s tobom. Ta prazna svakodnevna čekanja vraćaju me zbilji i potvrđuju da osamljeniji ne mogu biti. Trpimir Burić - Goranski |
< | svibanj, 2011 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv