Kako je bazga već u cvatu evo jedan predložak za njezinu uporabu:
Kruh s bazginim cvjetovima
10 cvjetova bazge, 500 g brašna, 3 dl mlijeka,
5 g šečera, 10 g morske soli, 20 g kvasca, limunova
korica, maslac.
Priprema : Kvasac rastopite u 2 žlice mlakog mlijeka, a sol i
šečer u preostalom mlijeku. Cvijetiće odrežite s peteljki
pa ih u zdjeli pomiješajte s prosijanin brašnom i
ribanom limunovom koricom. Dodajte nabubren kvasac
i mlijeko sa šečerom i soli i zamjesite tijesto.
Prekrijte ga vlažnom i čistom krpom i ostavite da se diže
na toplom 1 sat, zatim ga dobro premijesite i oblikujte u
usku posudu za pečenje, namazanu maslacem.
Zagrijte pečnicu na 200 stupnjeva, na njeno dno stavite
posudu s vodom i na srednjoj prečki pecite kruh 45 minuta.
Čim je pečen, izvadite ga i ohladite na rešetki.
Ovaj delikatesni kruh izvrsno će poslužiti za sendviče i kao
prilog gustim juhama i salatama.
Opaska : - može se zamijesiti i sa osušenim bazginim cvjetovima.
Dobar tek.
Post je objavljen 24.05.2011. u 19:15 sati.