Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

27.06.2020., subota

Ovo je jako fino



Ovo je super fini kolač koji mogu svi oni jadnici kojima smetaju brašna žitarica, šećeri i ostale nezdrave stvari. To je moj recept i garantiram da je dobar. Radim ga svaki puta kad imam neke goste koji ne znaju u koju kuću dolaze. No još se nitko nije žalio, dapače, uzimali su recept i čudili se čudom na sastojke...

Jednostavan čokoladni kolač

Za tijesto:
- 1 šalica bademovog pravog brašna
- 1/2 šalice pravog kokosovog brašna
- 3 velike jušne žlice odmašćenog gorkog kakaa
- 125 grama otopljenog maslaca
- 1 jušna žlica praška za pecivo od vinskog kamena
- 10 kapi tekuće stevije
- prstohvat cvijeta soli
- 1/2 žlice ljuskica indijskog trputca (psilijuma)
- 1 žlica domaćeg ekstrakta vanilije
- 2 i 1/2 šalice vode (prvo stavite dvije pa dodajte još ako treba)

1. Preljev:
- 200 grama višanja bez koštica (može i smrznutih)

2. Preljev:
- 75 grama čokolade sa 70 % kakaa
- 75 grama čokolade sa 85 % kakaa
- 150 grama maslaca
- prstovet cvijeta soli
- pola žličice kajanskog papra
- korica jednog limuna


Sve suhe sastojke staviti u dublji pleh i umiješati direktno u njemu. Dodati otopljen maslac i ekstrakt vanilije, steviju, te vodu i napraviti jednoličnu smjesu. Poravnati i staviti peći 30 minuta na 180 stupnjeva.

Za to vrijeme otopiti na pari čokoladu sa maslacem, soli i kajanskom paprikom, pustiti da se prohladi.

Višnje izmiksati u kremasti "sladoled" pa rasporediti po vrućem kolaču, te sve skupa preliti otopljenom kremom. Preko svega naribati koricu limuna. Staviti da se ohladi prije serviranja bar na dva sata.

Kolač nije formom takav da se može lijepo rezati na komade i vaditi na tanjur, već se jede direktno iz pleha ili grabi žlicom ali ga se može napraviti u plehu kojem se skidaju stranice pa se onda može pričati o rezanju na komade.
Uz njega odlično ide hladna kava i bogati pravi šlag.
(tko ne može ili ne smije jer je osjetljiv na mljeko, mileram je odlična zamjena. ja obično stavim creme fraiche jer ima neutralnu aromu, pa ako se u njega umiješa malo cimeta odlično prođe umjesto šlaga)

Ako želite slađu verziju samo čokoladu od 85% zamijenite onom sa samo 70% kakaa i dobit ćete slatki kolač. Svi će reći da je dovoljno slatko, čak i najtvrdokorniji šećeromani :)


Oznake: kolač, torta, višnje, ljeto, LCHF, desert, fino


- 22:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2021  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"