Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

Ovo je jako fino



Ovo je super fini kolač koji mogu svi oni jadnici kojima smetaju brašna žitarica, šećeri i ostale nezdrave stvari. To je moj recept i garantiram da je dobar. Radim ga svaki puta kad imam neke goste koji ne znaju u koju kuću dolaze. No još se nitko nije žalio, dapače, uzimali su recept i čudili se čudom na sastojke...

Jednostavan čokoladni kolač

Za tijesto:
- 1 šalica bademovog pravog brašna
- 1/2 šalice pravog kokosovog brašna
- 3 velike jušne žlice odmašćenog gorkog kakaa
- 125 grama otopljenog maslaca
- 1 jušna žlica praška za pecivo od vinskog kamena
- 10 kapi tekuće stevije
- prstohvat cvijeta soli
- 1/2 žlice ljuskica indijskog trputca (psilijuma)
- 1 žlica domaćeg ekstrakta vanilije
- 2 i 1/2 šalice vode (prvo stavite dvije pa dodajte još ako treba)

1. Preljev:
- 200 grama višanja bez koštica (može i smrznutih)

2. Preljev:
- 75 grama čokolade sa 70 % kakaa
- 75 grama čokolade sa 85 % kakaa
- 150 grama maslaca
- prstovet cvijeta soli
- pola žličice kajanskog papra
- korica jednog limuna


Sve suhe sastojke staviti u dublji pleh i umiješati direktno u njemu. Dodati otopljen maslac i ekstrakt vanilije, steviju, te vodu i napraviti jednoličnu smjesu. Poravnati i staviti peći 30 minuta na 180 stupnjeva.

Za to vrijeme otopiti na pari čokoladu sa maslacem, soli i kajanskom paprikom, pustiti da se prohladi.

Višnje izmiksati u kremasti "sladoled" pa rasporediti po vrućem kolaču, te sve skupa preliti otopljenom kremom. Preko svega naribati koricu limuna. Staviti da se ohladi prije serviranja bar na dva sata.

Kolač nije formom takav da se može lijepo rezati na komade i vaditi na tanjur, već se jede direktno iz pleha ili grabi žlicom ali ga se može napraviti u plehu kojem se skidaju stranice pa se onda može pričati o rezanju na komade.
Uz njega odlično ide hladna kava i bogati pravi šlag.
(tko ne može ili ne smije jer je osjetljiv na mljeko, mileram je odlična zamjena. ja obično stavim creme fraiche jer ima neutralnu aromu, pa ako se u njega umiješa malo cimeta odlično prođe umjesto šlaga)

Ako želite slađu verziju samo čokoladu od 85% zamijenite onom sa samo 70% kakaa i dobit ćete slatki kolač. Svi će reći da je dovoljno slatko, čak i najtvrdokorniji šećeromani :)




Post je objavljen 27.06.2020. u 22:23 sati.