|
Prvi post napisan
18.09.2004. u 23:26
"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov
|
Bugenvilija
07.06.2020., nedjelja
Aveiro, grad na kanalima, a nije Venecija
Aveiro se nalazi točno na pola puta između Figueire da Fos i Porta. To je grad na moru iako živi na kanalima koji ga odvajaju od same obale. Izuzetno lijep grad koji mnogi uspoređuju sa Venecijom što je nepravedno jer je Aveiro sasvim drugačiji tip grada, a osim toga ne smrdi. Iako se voda doima prljava ona to nije, takvu boju čine alge koje tu žive.
Moliceiro brodići nekad su služili za vađenje algi iz kanala i njom su gnojili organske pjeskovite vrtove u okolici. Pogledate li kartu vidjet ćete da Aveiro sav zapravo leži na vrlo plodnim dobro navodnjavanim terenima između obale i mora. Tu se ulijeva rijeka Boco sa jedne strane i Vouga sa druge. Aveiro laguna je tako velika da ide na sjever do grada Ovara, a na jug slijedi obalu kilometrima daleko. U Aveiru su jako poznate solane, upravo zbog plićine mora na mnogim dijelovima. Ako vas ikad put nanese na ovu stranu obavezno se provozajte sa tim njihovim brodićima koji sad služe samo kao turistička atrakcija i provest će vas kroz strogi centar grada. Mi smo bili u proljeće i bilo je relativno gužvovito, vjerujem da u sezoni to bude naporno čekajući na ukrcaj da bi vas brod onda 30 minuta ili duže vozio po najvećoj luni kanalima. Proljeće bi svakako bio moj izbor. Posjetili smo i solane ali bit će da nisam slikala iz nepoznatog razloga.
Ovako je nekad izgledalo prihvatilište i skladište soli, još i sad na mnogim mjestima uz kanale su drveni molovi za iskrcaj vreća. Ovo sam fotkala od oduševljenja na stil krpanja poispadalih pločica. Nema istih više na tržištu? Nema veze, stavit ćemo prve koje nađemo :))))
U čast velikom spasiocu i čovjeku Eduardo Raposo Rodrigues de Sousa s nadimkom Atita koji je život posvetio plivanju i očito je bio jako omiljen u gradu jer za njega kažu: "Govori se da je svake godine naučio oko 250 ljudi plivati. Nakon više od 40 godina, ovaj broj premašuje 10.000 iz Aveira!"
I onda taman kad je dobio nagradu Velikog križa Reda za civilnu zaslugu, tri dana nakon toga je preminuo.
Zvali su ga "Tubarăo" Atita (Tubarăo znači morski pas). Učitelj plivanja i morski pas ušća Aveira.
Ovaj prekrasan grafit nalazi se pod mostom „Ponte de Pau“, u središtu Aveira, a naručio ga je umjetnik Fábio Carneiro.
Možete pogledati kako su ga radili:
Tubarao Atita
Ovaj grb je imao neku priču ali sam ju ja zaboravila.
To su ti molići koji sad više ne služe originalnoj svrsi tj iskrcavanju soli, iako navodno još neka skladišta u toj ulici rade i možete kupiti sol u rinfuzi na licu mjesta. No to ćemo drugi puta, zaista za obić grad par sati zaista nije dovoljno.
Pored ove zgodno ofarbane kućice su stvarali onaj grafit ododzgora što ćete vidjeti ako pogledate video.
Lijep hotel nad kanalom, možda drugi put...
Stara tvornica Jerónimo Pereira Campos, pretvorena je u kongresni i kulturni centar najpoznatiji u zemlji, a na vrhu je i dobar restoran.
E tu smo proučavali strogu jezgru, a koja nije na vodi i tražili restoran da nešto toplo ubacimo u kljun nakon sunčanice pokupljene na čamcu. Tu sam negdje kupila prekrasnu vunenu pelerinu jer sam znala što me čeka kad se vratimo u hotel na moru. Bio je to pun pogodak jer nas je dočekalo 13 stupnjeva sa laganom kišicom praćenom jačim vjetrom.
Iza ove lijepe žute zgrade smo našli mali neugledan restorančić ali sa sjajnom morskom klopom. Bakalar je bio moj i ničiji.
Jedan detalj vratiju sa ulazom u mali kafić u uskom središtu na gusto natrpanih kuća.
Oznake: Portugal, Aveiro, pria, putopis, fotografije
|
16.06.2013., nedjelja
Prva hrvatska LCHF kuharica u redovnoj prodaji
U lipnju 2013. izašla je iz tiska Prva hrvatska LCHF kuharica, s podnaslovom Kuhajte izvorno: bez šećera, brašna, rafiniranih biljnih ulja i kemijskih aditiva. Potpisuju je autorice Anita Šupe i Ariana Miljević Bugenvilija. Kao logičan slijed knjige ”Istine i laži o hrani”, u kojoj se A. Šupe beskrupulozno obračunava s ustaljenim predrasudama i ruši mitove o ”zdravoj” i ”nezdravoj” hrani, ova najnovija knjiga predstavlja praktičan vodič za Paleo-LCHF način života te objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani. Suradnja u kojoj su se ispreplela najnovija nutricionistička saznanja, iskustvo brojnih sljedbenika Paleo-LCHF prehrane, maštovitost u kulinarstvu i vještina za fotografskim aparatom, urodila je knjigom koja sadrži:
Oko 250 recepata, od kruhova i peciva, jela s jajima i drugih finih jela za doručak, preko juha i predjela do glavnih jela. Od zanimljivih i ukusnih priloga (koji nisu krumpir, tjestenina i riža…), salata, samostalnih malih jela za svaku priliku, do brzih jela, grickalica, torti i kolača;
Oko 180 profesionalnih fotografija, većim dijelom iz objektiva A. Miljević Bugenvilije;
Popratne edukativne tekstove o prehrani (npr koja je razlika između LCHF i Paleo koncepta te kako pronaći svoj optimalan način prehrane, zašto odbaciti pšenicu i ostale žitarice, predrasude o masnoćama i bajke o biljnim uljima, praktični vodič kroz masnoće u kuhanju itd);
Popratne tekstove o namirnicama (npr o jajima, iznutricama, orašastim plodovima, začinskom bilju, gljivama, steviji, medu itd);
Mnoštvo sitnih praktičnih savjeta (npr o psyllium prašku, kokosovom brašnu, vaniliji, prašku za pecivo, sadržaj ugljikohidrata u najčeščim namirnicama itd).
Registar malih proizvođača prave hrane u Hrvatskoj.
Podaci o knjizi:
224 stranice, dimenzije 16,50 x 24 cm
tvrdi uvez
Izdavač TRAGOM Šibenik
Tisak Denona Zagreb
ISBN 978-953-57637-0-3
Cijena 219,00 kn
Kupovina knjige je jednostavna:
uplatite prema donjim podacima
pošaljite adresu za dostavu i svoj OIB na e-mail adresu lchf.kuharica@gmail.com
knjiga vam stiže za nekoliko dana preporučenom poštom
Podaci za plaćanje:
Primatelj: TRAGOM j.d.o.o. Šibenik, Trg Andrije Hebranga 4
IBAN (račun): HR7823400091110561525
Model: 00
Poziv na broj: vaš OIB
Opis plaćanja: LCHF kuharica
Iznos: 219,00
Dostava u Hrvatskoj je besplatna. Ako naručujete iz inozemstva, javite se na e-mail lchf.kuharica@gmail.com radi izračuna troška poštarine.
Citat iz knjige:
Unatoč snažnoj farmaceutsko-medicinskoj i medijskoj propagandi, koja nam zadnjih 30 godina tjera strah u kosti pričama o kolesterolu, masnoćama životinjskog porijekla i srčanim bolestima, glas razuma i istine ipak je sve jači. Sve je više naučnih dokaza i stručnjaka koji nas informiraju da uzrok pošasti modernih bolesti nisu masnoće životinjskog porijekla, koje su od pamtivjeka bile sastavni dio ljudske prehrane, već nešto drugo: nova, umjetna, rafinirana, industrijski manipulirana hrana.
Sigurno ste puno puta čuli da ”ono što je ukusno nije zdravo i deblja”? Da, to vam je sigurno poznato, jer nas tako uče od djetinjstva. Zbog toga smo cijeli život razapeti između želje da održimo dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu i želje da jednostavno uživamo u životu i dobroj hrani. Ovom kuharicom želimo srušiti taj mit i pokazati da je moguće imati oboje: dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu, uz uživanje u pravoj ukusnoj hrani. Pridružite se i vi ovom sve jačem globalnom pokretu za povratak izvornoj prehrani!
Oznake: kuharica, LCHF, fotografije, recepti
|
|
|