Jadransko more – najljepše na svijetu

26.02.2018.

Znamo čuti da je Jadransko more – najljepše na svijetu. Čisto more, očuvana obala, kameni gradići i sela...sve je to dio draži Jadranskog mora.

Često sam putujući svijetom sretao turiste sa svih strana kugle zemaljske. I kada bih im odgovorio da sam iz Hrvatske, vrlo često bi rekli kako imamo predivno Jadransko more. Imao sam sreće da sam se kupao u svim svjetskim oceanima i u mnogim morima, ali naše Jadran doista je nešto posebno. Takva kombinacija čistog plavog mora i kamene obale sa starim kamenim gradovima i selima teško se sreće. To su mirisi i plodovi Mediterana, šum valova i pjesma cikada.



Mnogima je more naše najveće blago. Predivna razvedena obala sa stotinama otoka proteže se na više od 6000 kilometara. Valovi ponajviše udaraju o tvrde vapnenačke stijene, dio dinarskog krša koji dominira istočnom obalom Jadrana. Tek pokoja šljunčana plaža ugnijezdila se uz strme litice ili u mirnijoj uvali, a još je manje pješčanih. Međutim, zahvaljujući pješčenjacima, pijesak ipak dominira na nekim lokacijama poput Raba, Suska, oko Zadra …

Podmorje, iako manje poznato, krije u svojoj modrini također veliko blago, od plićaka s meduzama do mračnih dubina od više desetaka metara sa šarenim koraljima gorgonijama. U gornjem, osvijetljenom sloju jurcaju jata srdela i ostale plave ribe. Još je življe i šarenije na plitkom dnu, od mase zvjezdača, ježinaca, školjaka, hobotnica te ostalih beskralježnjaka i, naravno, ribe. Posebno se ističu koraligenske zajednice strmih podvodnih stijena s prekrasnim koraljima.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: more, jadran, Jadransko more, otok, otoci, park prirode, podmorje, bentos, koraligen, ribe, pijesak

Divne plaže i obala Šri Lanke!

18.02.2018.

Šri Lanka pruža egzotičnu obalu s pješčanim plažama i palmama, pravi tropski raj!

Do početka istraživanja na Šri Lanci imamo nekoliko dana slobodno, a nećemo ih valjda provesti u gradu. Ukrcali smo se stoga na trošni i prljavi, ali ipak funkcionalni vlak. Nekoliko dana smo se odmorili i napunili baterije na plaži u Hikkaduwi. To je malo turističko naselje gdje je Arthur C. Clark imao ronilački centar. Osim toga, ovo mjestašce je danas postalo glavno odredište backpackera, a poznato je po svojim velikim valovima kojima brojni surferi ne mogu odoljeti. Sjatili su se kao čopor gladnih vukova čekajući na onaj pravi val. I kad stigne, treba pogoditi pravi trenutak i zajašiti.



Nije ni nama ostalima loše, iako pravog kupanja i plivanja nema. Ostaje vječna borba s valovima i odluka – preroniti ga ili se isprsiti i junački mu se suprotstaviti... Par puta me je kukavički iznenadio i više nisam znao gdje su mi noge, a gdje glava, gdje je sunce, a gdje dno.

Nakon borbe ostaje odmor. Na sreću tu su ležaljke – spas od posvemašnjeg pijeska, i još više od neumornog sunca koji ne prašta. Papaja, ananas i ostalo voće zacijelit će rane, a maseri na plaži će za sitniš utješiti umorno tijelo. U samom mjestu baš i nema neke zanimacije, pogotovo ako vas ne zanimaju tipične turističke atrakcije poput bezbroj suvenirnica, restorana, barova i slično... jedino me zanima dobra klopa i to riba.
height="633" />

Kad malo sve to dosadi, vrijeme je za izlet do Gallea, starog kolonijalnog grada. Još uvijek stoje britanske zgrade, a može se virnuti i na igru kriketa. Najživlje je u luci, gdje ribari pristižu s mora, donoseći svoj riblji teret. Navečer se uz obalu se još mogu vidjeti tradicionalni ribiči kako sjedeći na velikim štapovima u moru strpljivo udicom love ribu. No, danas je to sve više šou za turiste i zatražit će vam napojnicu!

Navečer, natrag u Hikadduwi, kreće tulum na plaži. Pop i techno glazba pokreće mlade, kako lokalne domaće dugokose momke i djevojke, često s dredovima te dakako horde Australaca i ostalih turista.

Izležavanje je nažalost brzo prošlo i krećemo na posao u privatnom rezervatu Mahausakande!

Pogledajte i kako namje bilo u plantaži čaja :)

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: Putovanja, šri lanka, Azija, plaža, obala, surfanje, kupanje, pijesak, tropi

VIDEO: Ptice oko naših prozora zimi

12.02.2018.

Snijeg pada, male ptiice pjevice opet su u problemu...jeste li im ostavili što hrane?



Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: ptice, Zima, video, sjenica, prozor, vrt, grad

Iz dnevnika istraživača: Ronjenje na rajskom koraljnom grebenu

10.02.2018.

Tropski koraljni grebeni oaze su života u beskrajnom prostranstvu svjetskih oceana. Najljepši su ono na spoju Indijskog i Tihog oceana, a ja sam imao sreću da ronim u jednom od najljepših grebena.

Na Sipadanu sam, otočiću uz istočni rub Bornea, na spoju Tihog i Indijskog oceana, jednoj od najboljih lokacija na svijetu za istraživanje podmorskog svijeta. Podmorski plavo-zeleni svijet koraljnog grebena posvuda je oko mene dok polako grabim perajama na desetak metara dubine. Gdjegod svjetiljkom prošaram po dnu, kao čarolijom ocrtavam šarene poteze poput cvjetne livade u sumrak. Tada oživljavaju nevjerojatne boje i oblici koje je stvorila majka priroda u svojoj najboljoj fazi kreativnosti. To su koralji koji vladaju i gotovo potpuno prekrivaju dno. Neki su poput lepeza, drugi kao jelenski rogovi, treći poput ogromnog mozga nekog čudovišta, skupocjene frizure neke dame... i još na stotine ovakvih opisa. Za neke pak uopće se ne mogu skupiti riječi unatoč najboljem nadahnuću. Na Sipadanu sam, otočiću uz istočni rub Bornea, na spoju Tihog i Indijskog oceana, jednoj od najboljih lokacija na svijetu za istraživanje podmorskog svijeta.



Oko koralja guraju se šarene moruzgve te ostali žarnjaci, svi se oni talasaju pokretima ronioca. Uokolo se motaju ribice, sve šarenija jedna od druge, a u zaštiti anemona provlači se poznati „Nemo“. Iz dubine se pojavljuje vitke barakude – kruže elegantno blizu površine poput strijela. Odjednom se smračilo, našao sam se u usred stotina ili čak i tisuća srebrnkastih jackfisha. Jato se kreće spiralno poput kakvog usporenog podvodnog tornada. Konvoji velikih bumphead parrotfisha prolaze polako uz plitko dno, njihova izbeljena lica s izbočenim ustima podsjećaju na bezazlene aliene. Tu su još i razne sipe, murine, a velika je raznolikost i mikrosvijeta poput malih šarenih puževa golaća.


More je vrlo bistro, pogotovo kada ju osvijetli jako tropsko sunce. Jedini problem je što tih 200 bara zraka traje tako kratko, prekratko dok se uživa u ovom podvodnom spektaklu. No, treba opreza, tropska mora su poznata po vrlo opasnim životinjama, od onih sitnih otrovnih do većih morskih pasa. Stoga nemamo rukavice da ne bi došli u napast da dirnemo nešto nezgodno, za našu sigurnost, ali i sigurnost živih bića. Pokušavao se držati na sigurnoj udaljenosti i od koralja, no u žaru snimanja, zna se zalomiti da noga okrzne kojeg pa se ili porežem ili opečem na nešto, ali na svu sreću, sve su to samo sitne, bezopasne neugodnosti :)! S oprezne udaljenosti gledam raznorazne ribe poput vrlo otrovne ribe kamen i riba pauna. Mnogo rjeđi, ali spektakularniji su morski psi. Oni ubiru danak ovog mesnog bogatstva, no ujutro i prijepodne još se izležavaju na morskom dnu. Tek kasnije će ovi oštrozubci krenuti u lov. Vrhunac ronjenja na Sipadanu na kraju mi nisu bile ribe, a ni koralji. Nad dnu primjećujem eliptični obris – zelena morska kornjača! Kao da je na podmorskoj plaži, izvalila se nepomično dok me gleda kako joj polako prilazim. Promatra me mirno svojim velikim očima dok izvodim fotosession. Nešto kasnije primjećujem drugu, elegantno pliva svojim perajastim nogama, grabeći put površine vode.

 

PRETPLATITE SE NA NEWSLETER OVOG BLOGA

Pratite me na Instagramu
Pratite stranice na Facebooku
Pretplatite se na moj Youtube kanal
Pratite me na Twitteru

Oznake: ocean, more, ronjenje, scuba, podmorje, bentos, Azija, Sipadan, koraljni greben, Borneo, malezija, riba, koralji

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.