Karišnica - rijeka koja presušuje NOVI VIDEO

17.10.2020.

Karišnica je kratka dalmatinska rijeka koja ljeti najčešće presuši.Zbog povremeno snažnog, ali nestalnog vrela iz kojeg izvire ispod Bukovice, Karišnica nije rijeka stalnoga toka. Ljeti gotovo u potpunosti presušuje ostavljajući u koritu samo tragove vode. Ipak u kišnom periodu Karišnica je lijepa rječica, čiji obilazak dodatno upotpunjuje uređena staza opremljena edukativnim tablama koje upućuju na bogat životinjski i biljni svijet ovog podneblja.

Na ušću Karišnice u Karinsko more smještena je crkvica. Odavde se pruža lijep pogled na krajnje južne vrhunce Velebita koji još početkom lipnja mogu biti pokriveni snježnim kapama. U podnožju Velebita jasno se ocrtava dramatična raspuklina u stijenskom masivu: to je ušće Zrmanje u Novigradsko more.

Oznake: Karišnica

Divlja priroda Brijuna - NOVI VIDEO

09.10.2020.

Brijuni – od rimskih vila do divljine

Brijuni su otočni nacionalni park koji mnogi doživljavaju kao zoološki vrt, ali u njemu izvan uhodanih staza nalazimo izvorni Mediteran. Imao sam sreće da tijekom godina obiđem mnoge draži ovog otoka (i manjih otočića), slabo poznate turistima.

Neke atrakcije Brijuna poznate su svima, no nacionalni park kriju još mnoge zanimljivosti, od morskog dna do okolnih otočića s kolonijama galebova. Najbolje je provesti više dana ovdje i pomalo otkrivati tajne Brijuna.


Oznake: Brijuni, Istra

Pakoštane NOVI VIDEO

07.10.2020.

Uz rub mora i preko puta Vranskog jezera, ugnijezdilo se Pakoštane!Radeći na Vranskom jezeru, zadnjih godina sam mnogo vremena proveo na Vranskom jezeru, a baza su mi bile Pakoštane. Stoga sam dobro upoznao ovo dalmatinsko mjestašce. Nakon napornog dana u mulju jezera, okupao bihse u bistrom Jadranskom moru :)

Oznake: Pakoštane, Vransko jezero, Jadransko more

Hum - najmanji grad na svijetu VIDEO


Kad ste u Istri, ne bi trebali propustiti i gradiće u unutrašnjosti. Motovun je poznata destinacija, no tu si i brojni ostali gradići. Hum je jedan od njih, a zbog veličine tepaju mu da je najmanji grad na svijetu. Najmanji ili ne, ali imao mnogo draži, pogledajte u videu koje su:Oznake: Istra, hum

Brijuni NOVI VIDEO

28.09.2020.

Pogledajte kako sam istražio dio draži ovog otoka u Istri.Brijuni su otočni nacionalni park koji mnogi doživljavaju kao zoološki vrt, ali u njemu izvan uhodanih staza nalazimo izvorni Mediteran. Imao sam sreće da tijekom godina obiđem mnoge draži ovog otoka (i manjih otočića), slabo poznate turistima.

Oznake: Brijuni, Istra

Predivni ALIEN

27.09.2020.

NOVI VIDEO o jednoj predivnoj, ali stranoj vrsti biljke
Žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera) invazivna je vrsta koja raste na vlažnim staništima, a odlikuju ga veliki, ružičasti cvjetovi i plodovi pucavci.

Saznajte više o nedirku

Oznake: biljke

Pašman NOVI VIDEO

12.09.2020.

Proveo sam nekoliko dana na Pašmanu, otoku nasuprot Biograda. Bilo je to nakon terena na Vranskom jezeru, pa rekoh da vidim i ovaj otok. Pašman je sličan na ne neki način ostalim zadarskim otocima, a dio oko Tkona ima zanimljive pješčane plaže. To je sve dio pješčenjaka i fliša kao nastavak Ravnih kotara.
Uglavniom, na otočiću nekam nekih prevelikih atrakcija, no to je ljeti i dobr, jer nema prevelikih gužvi. Tko se hoće malo opustiti, to je super prilika za to.

Evo i par kadrova s Pašmana:

Oznake: pašman

Plivanje s ogromnom meduzom! NOVI VIDEO: Biste li vi plivali s njom?

11.09.2020.Mediteranska meduza ima svojstven oblik po kojemu se lako razlikuje od ostalih vrsta. Ima plosnat klobuk sa smeđom izbočinom u sredini. Osam usnih krpa lagano je svinuto prema gore, sa bijelim, plavim i ljubičastim kuglicama. Endem je Mediterana. Dobar je plivač, tako da nije u potpunosti ovisna o morskim strujama. Najčešće obitava na otvorenom moru, ali ponekad (obično ljeti) se pojavi uz obale. Jedna je od većih jadranskih meduza, naraste do 35 cm u promjeru. Nije opasna za ljude. Najčešće je okružena mladim šarunima (Trachurus trachurus) koji u njenim šupljinama nalaze sigurno utočište od nasrtljivih iglica (Belone belone) i ušata (Oblada melanura). Zbog očigledne sličnosti, neki je nazivaju i „jaje na oko“ (eng. naziv: fried egg jellyfish).

Biste li vi plivali s njom?

Oznake: meduze, more, jadran

NOVI VIDEO!!! Mrežnica

04.09.2020.


Istraživanje ljepota predivne Mrežnice, mnogima najljepše rijeke i Hrvatskoj... provjerite zašto u videu
!Mrežnica je rijeka kanjona, sedrenih barijera, ujezerenih dijelova toka, dakle fenomena karakterističnih za rijeke u kršu. Pa ipak, mnogi će upravo Mrežnicu svrstati među naše najljepše rijeke. Razlog tome možda treba tražiti u stotinjak sedrenih slapova koji presijecaju rijeku duž cijelog njezinog toka stvarajući zapravo niz međusobno povezanih jezera.

Oznake: mrežnica, rijeke

Risnjak NOVI VIDEO

19.08.2020.

Pogledajte moj novi VIDEO: Risnjak

Nacionalni park Risnjak najveće je zaštićeno područje, površine 63,5 km2. Obuhvaća masive Risnjaka i Snježnika te gornji tok rijeke Kupe. Nadmorska visina kreće se od 280 metara u dolini Kupe do 1528 metara, koliko je visok vrh Veliki Risnjak. Od ovih hladnih podataka je važnije da skriva sve naše velike zvijeri, risa, vuka i medvjeda, čuva izvor Kupe, prostrane šumei livade s šarenim cvijećem i leptirima...


Oznake: Risnjak

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.