PREMIJERA FILMA: Nin - grad kraljevske prirode

18.04.2021.

Predstavljam svoj novi film - Nin - grad kraljevske prirode

Nin je gradić u blizini Zadra, poznat po povijesti u kulturnoj baštini, a u posljednje vrijeme otkriva i svoja prirodna blaga. Trajanje 26 minuta.


Oznake: nin, Dalmacija, ptice

Vransko jezero (video)

30.03.2021.

Naše najveće prirodno jezero, Vransko jezero, nalazi se u Dalmaciji pokraj Biograda na Moru, vrlo blizu mora. Jezero s priobaljem ujedno je park prirode s manjim ornitološkim rezervatom u sjeverozapadnom dijelu, a uvrštavanjem na Ramsarski popis našlo se među najvažnijim svjetskim močvarnim područjima.

U Hrvatskoj postoji još jedno Vransko jezeri, ono na Cresu, ali sada se bavimo Vranskim jezerom u Dalmaciji.

Pogled s vidikovca na brdu Kamenjak dobro opisuje geografiju područja. Iza uskog pojasa kopna pogled potom prolazi dalje na razvedenu obalu Jadrana s otocima od kojih Kornati čine goli, kameni zid prema otvorenome moru. Dolje, u podnožju, krš se susreće licem u lice s prostranim tršćacima. Ta sredozemna močvara može se usporediti jedino s deltom Neretve. I dok je delta Neretve još uvijek nesretan spoj poljoprivrede, lova i zaštite prirode, a ekološki turizam je u povojima, Vransko jezero je park prirode koji postaje ponos ovoga područja. Krška brda sprečavaju pogled na drugu stranu, no satelitska slika otkriva mnogo plodnih polja u okolici Vrane, ali i prostranom području gotovo od Skradina do Zadra – Ravni kotari.

Danas je moguće obići jezero na nekoliko lokacija, najpoznatija je drvena šetnica u ornitološkom rezervatu gdje se prolazeći iznad vode i trske mogu vidjeti brojne vrste ptica, kao i naučiti o njima na edukativnim tablama. Kod Prosike se može uči u sportski kajak i provozati se jezerom, baciti udicu ili razgledati kulturnu baštinu od kamena. Oni sportskog duga će se zapute pješice i biciklom u brda iznad jezera. Na sreću, postoji i cesta do vidikovca Kamenjak se kojeg se tradicionalno čeka zalaz.

U novom videu otkrivam mnoge tajne ovog jezera:


O prirodnim vrijednostima jezera pročitajte na stranicama Priroda Hrvatske.

Pročitajte i vodič o jezeru

Oznake: Vransko jezero, Dalmacija

Poljski šturak VIDEO

Poljski šturak (Gryllus campestris) vrsta je kukca zrikavca poznatog po glasanju navečer. Žive u rupama u zemlji.


Poljski šturak je ravnokrilac iz skupne zrikavaca ili šturaka. Srodan je skakavcima. Valjkasta je tijela, velike glave, nitastih ticala, usnih organa prilagođenih za grizenje. Naraste do 23mm, a mužjaci su tek nešto veći. Crne je boje sa svjetlijim leđima.

Oznake: Životinje

Kako financirati putovanja i zaraditi (VIDEO)

23.02.2021.

Putovati na egzotična i daleka mjesta na svijetu nije jeftino, no postoji više načina da se ode do njih. U ovom vodiču saznajte neke od njih, odnosno kako financirati putovanja po svijetu (i zaraditi).Neću ovom prilikom govoriti kako s malo novaca putovati, već više na koji način možete financirati svoja putovanja i to na putu. Ne mislim na trošenje teško stečene ušteđevine

U doba kada ni u vlastitoj zemlji nije lagano i jeftino putovati, ideja za obilazak nekih od udaljenih lokacija su zaista za najveći dio ljudi djeluje kao pusti snovi. No, to je moguće. Sjećam se prije mnogo godina, jedan već tada iskusni putnik mi je rekao ovo: Za putovanja treba samo malo novaca i puno volje. Ja bih dodao, i znanja.

Ovaj je video više namijenjen backpackerima i avanturistima, nego agencijskim putnicima, ali može se zapravo primijeniti za sve.

Oznake: Putovanja

novi video: divlji party u džungli

21.02.2021.

Za vrijeme ekspedicije na egzotičnim i udaljenim Andaanima, iz naše istraživačke stanice na rubu džungle čuli smo neobičnu glazbu iz obližnjeg sela. Domaćini su nas odveli tamo, a onda je uslijedio kulturološki i vjerski spektakl.

Kako je bilo, pogledajte u videu!

Oznake: andamani, Putovanja, ekspedicije

VIDEO: poskok!

19.02.2021.

Napravio sam kratak video o poskoku:

Oznake: zmije, poskok

VIDE: Na divljoj plaži

17.02.2021.


Priča kako smo za vrijeme ekspedicije na Andamanima znali otići na nevjerojatnu lijepu, ali potpuno divlju plažu. Ondje smo provodili najvrućiji dio dana, uživajući u pijeksu, toplom moru, koraljnom grebenu i ostalim ljepotama. I to posve sami, bez ičijeg društva. Sve dokjednog dana nije došao jeda tamnoputi mladić...


Oznake: putovaja, andamani, plaža, ocean

VIDEO: Zavižan zimi

Predstavljam vam novi video: Zavižan zimi

Zavižan je jedan od najpoznatijih dijelova Velebita, naše mitske planine. Divan je u svim sezonama, al možda ga najviše definira duga zima s mnogo snijega, bura i hladnoća. U mirnim danima s plavim nebom, to je zimska čarolija, s predivnim pogledima na sve strane.

U videu možete vidjeti djelić te idile:


Oznake: Velebit, Zavižan, Zima, planine, planinarenje

Nova knjiga: DIVLJA PRIRODA HRVATSKE!

03.02.2021.

Velika mi je čast najaviti svoj novu knjigu: DIVLJA PRIRODA HRVATSKE!

Knjiga na dvjesto strana prikazuje najljepša prirodna područja, životinje i biljke, od močvarnih nizina Panonije, krševitih planina, krških polja, rijeka, sve do naše jadranske obale i podmorja. U knjizi su moje najbolje fotografije iz zadnjih petnaestak godina.Samo za vas vjerne pratitelje prirode, knjiga košta 100 kuna plus poštarina (redovna cijena je 200kn), što je za veliki format knjige i njenu kvalitetu zaista jeftino, no htio sam da knjiga bude široko dostupna. Svi zainteresirani, javite se na goran@safarek.com

Više informacija nađite ovdje:

Oznake: priroda, knjiga

VIDEO: rijeka Bijela koja teče samo zimi

11.01.2021.


Istražite sa mnom zanimljivu rijeku koja teče samo dio godine – rijeka Bijela.

Ova neobična rječica gotovo da je postala sinonim za nestalnost vodotoka u primorskom krškom području. Gotovo je nemoguće proći dijelom Jadranske magistrale kraj Karinskog mora, na nekih 30 kilometara istočno od Zadra, a ne zapaziti krševiti kanjon Bijele rijeke koji dominira krajolikom.

Rijeka izvire iz prostrane pećine u čijoj se dubini i za najžešćih suša može pronaći vode. U kišovito doba godine Bijela rijeka se ruši niz nekoliko velikih slapova od kojih neki sežu i do pet ili šest metara visine. Ljeti je korito suho i bijelo od vapnenca koji rijeka taloži cijelim tokom u obliku sedre. Za pretpostaviti je da je po tome rijeka i dobila ime. Prilika je to da se krene u obilazak kanjona uspinjući se po suhom koritu. Bijela rijeka ulijeva se u Karinsko more.

Pogledajte u videu kako to izgleda:

Oznake: bijela, rijeke

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.