NOVI VIDEO: Cres

27.07.2021.

Grad Cres najveći je na istoimenom otoku. To je veći jadranski gradić,

Pogledajte video:

Oznake: cres, Jadransko more, Putovanja

Mali Lošinj (VIDEO)

25.07.2021.

Mali Lošinj najveći je naš grad na moru, a i jedan od najpopularnijih. Obilje plaža, uvala, hotela čini ga omiljenim odredištem kako za domaće, tako i strane goste.
Pogledajte novi video o ovom predivnom mjestu:

Oznake: mali lošinj, Ljetovanje.., Jadransko more

Plaža Sakarun (NOVI VIDEO)

21.07.2021.

U novom videu predstavljam vam poznatu plažu Sakarun na Dugom Otoku. Plaža je poznata po tirkiznom moru, pješčanom dnu i šljunkovitoj plaži. No, od prošle godine više se ne čisti suha trava pa su sada bijele valutice i pijesak prekrivene naslagama ove trave. Koje je vaš emišljenje o tome?

Oznake: sakarun, dugi otok, plaže, Jadransko more

VIDEO: Plitvice!

09.06.2021.

Predstavljam novi video: Čarobna priroda Plitvičkih jezera

Snimljeno uz dozvolu i suradnju NP Plitvička jezera


Oznake: plitvice, Plitvička jezera

Vransko jezero (video)

08.06.2021.

Naše najveće prirodno jezero, Vransko jezero, nalazi se u Dalmaciji pokraj Biograda na Moru, vrlo blizu mora. Jezero s priobaljem ujedno je park prirode s manjim ornitološkim rezervatom u sjeverozapadnom dijelu, a uvrštavanjem na Ramsarski popis našlo se među najvažnijim svjetskim močvarnim područjima.

Oznake: Vransko jezero, Dalmacija

Poplava u Kopačkom ritu (VIDEO)

15.05.2021.

Imao sam sreće boraviti desetak dana u Kopačkom ritu, poplavnom području Dunava i Drave ujedno i parkom prirode. Na ovom videu možete vidjeti kako to izgleda duboko u ritu.


Oznake: kopački rit, Dunav, poplava

Čudovišna kamera (VIDEO)

13.05.2021.

Ako vas zanima čime se snimaju vrhunski dokumentarci o prirodi pogledajte jednu od napravica B

Oznake: kamera

PREMIJERA FILMA: Nin - grad kraljevske prirode

18.04.2021.

Predstavljam svoj novi film - Nin - grad kraljevske prirode

Nin je gradić u blizini Zadra, poznat po povijesti u kulturnoj baštini, a u posljednje vrijeme otkriva i svoja prirodna blaga. Trajanje 26 minuta.


Oznake: nin, Dalmacija, ptice

Vransko jezero (video)

30.03.2021.

Naše najveće prirodno jezero, Vransko jezero, nalazi se u Dalmaciji pokraj Biograda na Moru, vrlo blizu mora. Jezero s priobaljem ujedno je park prirode s manjim ornitološkim rezervatom u sjeverozapadnom dijelu, a uvrštavanjem na Ramsarski popis našlo se među najvažnijim svjetskim močvarnim područjima.

U Hrvatskoj postoji još jedno Vransko jezeri, ono na Cresu, ali sada se bavimo Vranskim jezerom u Dalmaciji.

Pogled s vidikovca na brdu Kamenjak dobro opisuje geografiju područja. Iza uskog pojasa kopna pogled potom prolazi dalje na razvedenu obalu Jadrana s otocima od kojih Kornati čine goli, kameni zid prema otvorenome moru. Dolje, u podnožju, krš se susreće licem u lice s prostranim tršćacima. Ta sredozemna močvara može se usporediti jedino s deltom Neretve. I dok je delta Neretve još uvijek nesretan spoj poljoprivrede, lova i zaštite prirode, a ekološki turizam je u povojima, Vransko jezero je park prirode koji postaje ponos ovoga područja. Krška brda sprečavaju pogled na drugu stranu, no satelitska slika otkriva mnogo plodnih polja u okolici Vrane, ali i prostranom području gotovo od Skradina do Zadra – Ravni kotari.

Danas je moguće obići jezero na nekoliko lokacija, najpoznatija je drvena šetnica u ornitološkom rezervatu gdje se prolazeći iznad vode i trske mogu vidjeti brojne vrste ptica, kao i naučiti o njima na edukativnim tablama. Kod Prosike se može uči u sportski kajak i provozati se jezerom, baciti udicu ili razgledati kulturnu baštinu od kamena. Oni sportskog duga će se zapute pješice i biciklom u brda iznad jezera. Na sreću, postoji i cesta do vidikovca Kamenjak se kojeg se tradicionalno čeka zalaz.

U novom videu otkrivam mnoge tajne ovog jezera:


O prirodnim vrijednostima jezera pročitajte na stranicama Priroda Hrvatske.

Pročitajte i vodič o jezeru

Oznake: Vransko jezero, Dalmacija

Poljski šturak VIDEO

Poljski šturak (Gryllus campestris) vrsta je kukca zrikavca poznatog po glasanju navečer. Žive u rupama u zemlji.


Poljski šturak je ravnokrilac iz skupne zrikavaca ili šturaka. Srodan je skakavcima. Valjkasta je tijela, velike glave, nitastih ticala, usnih organa prilagođenih za grizenje. Naraste do 23mm, a mužjaci su tek nešto veći. Crne je boje sa svjetlijim leđima.

Oznake: Životinje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.