Rastoke – očaravajući spoj čovjeka i rijeka - NOVI VIDEO!!!

16.11.2019.Rastoke u Slunju su vodeničarsko naselje nastalo na spoju rijeka Slunjčice i Korane. Rastoke mnogi nazivaju i „Plitvicama u malom“, a jedinstvene su kao spoj kulturne i prirodne baštine.
Rastoke su vodeničarsko naselje nastalo na golemom sedrenom slapištu koji je Slunjčica izgradila na utoku u Koranu. Niz ovo velebno sedreno slapište voda se rastače preko više desetaka kaskada. Između njih su mirniji dijelovi,jezerca, mali sedreni otočići i hridi.

Posljednji slapovi preko kojih se konačno ruši u Koranu zbog svoje su slikovitosti prozvani Vilinskim kosama. Slapove su zaposjeli brojni mlinovi, zapravo cijela domaćinstva. Uz mlinove, tu su i maleni vrtovi, a guske, patke i ostala domaća perad brčka se u jezercima nastalim ispred mlinskih ustava. Danas je nekoliko vodenica rekonstruirano i prilagođeno turističkim posjetima. Maleni restorančići i vodeničarska seoska domaćinstva nude frišku pastrvu, svježe mljeveno brašno, pogaču ispod peke i smještaj.

Oznake: Rastoke, slapovi

10 najljepših plaža na Jadranu!

12.11.2019.

Ljeto je završilo, još se sliježu dojmovi oko najljepših plaža. Ovo je moj izbor najljepših prirodnih plaža na Jadranu!Obala Jadranskog mora svoj izgled i karakteristike duguje krškim procesima. Dužinu od čak 5835 km, odnosno oko 74 % ukupne obale Jadrana, duguje brojnim otocima, poluotocima i zaljevima te je jedna od najrazvedenijih u svijetu. Istočna obala Jadranskog mora je krška, za razliku od zapadne, koja je niža i pješčano-muljevita.

Više o Jadranskoj obali pročitajte ovdje

Zbog toga su i plaže prije svega kamenite, ali nalazimo i šljunčanih te pješčanih. Na našoj obali Jadrana brojimo ih na stotine, no neke su ljepše od drugih. Evo moj izbor njih deset. Koji su vaši favoriti?Oznake: Jadransko more, obala, plaže, Ljetovanje..

Novi kanal na YouTube: Avanture Gorana Šafareka

28.10.2019.


VAŽNA OBAVIJEST!!! Pokrenuo sam novi kanal, na kojem će biti moji VLOG-ovi i slični videi u kojima se ja pojavljujem.

Pretplatite se svakako! https://www.youtube.com/channel/UCkjM

Oznake: youtube

VIDEO: Una – jedna jedina

25.10.2019.Kod Jasenovca se u Savu ulijeva jedna od njenih najvećih pritoka - Una. Njen donji tok u nizini podsjeća na Savu, no ona je u gornjem dijelu prava krška rijeka.Izvire iz dubokog jezerskog vrela u Hrvatskoj, no ubrzo postaje granična rijeka s Bosnom i Hercegovinom. Ovdje teče u divljoj dolini, mjestimice nadvišena gigantskim liticama.

Tok su joj prepriječili veliki slapovi. Slapovi kod Martinbroda predstavljaju najveći kompleks slapova na rijeci Uni. Una se preko Milančevog buka uz prštanje kapljica obrušava niz sedrenu barijeru. Una potom šušti uz mnoštvo drugih slapova, kaskada i bazena do ušća rječice Unac u Unu.

Najljepši dio rijeke zaštićen je kao Nacionalni park Una. Ovaj park ne pruža samo zaštitu ove izuzetne prirode već i okosnicu održivog razvoja za lokalno stanovništvo. Turizam postaje sve značajnija gospodarska grana za lokalno stanovništvo.
Najveća atrakcija, slapovi nastaju na sedrenim barijerama, čudesnim tvorevinama dinarskog krša. Po sedri su poznata Plitvička jezera, ali i mnoge vode u kršu. Voda ovdje rastapa kamen iz okolnih planina da bi ga natrag izlučila kao šupljikavu stijenu nasred toka rijeke.

Stješnjen uz kanjon, Štrbački buk visine 24,5 m još je jedan od divnih unskih slapova. Na sreću, drvene staze obilaze skoro cijeli dio glavnog slapa i onih manjih. Una prirode privlači sve više gostiju, ali i neustrašive raftingaše. No, Štrbački buk je nesavladiva prepreka i za najiskusnije.

Kod Bihaća teče Una na bosanskom teritoriju, no nizvodno opet postaje granica s Hrvatskom.

Oznake: Una, rijeka, rafting

Sirija, zemlja na raskrižju - CIJELI FILM

HD, 46 minuta

Dokumentarn film Gorana Šafareka i Hrvoja Ivančića, snimljenog u Siriji. Autori su deset su dana boravili na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade.

Glavna tema dokumentarnog filma „Sirija – zemlja na raskrižju“ je prikaz života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušavamo saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaramo s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlazimo do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećujemo i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. Saznajemo na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista.

Ne zaboravite se pretplatiti na moj novi, osobni YouTube kanal.

Oznake: sirija, film

NOVI VIDEO: Zavižan na Velebitu

15.10.2019.


Pogledajte novi video o Zavižanu na Velebitu:Zavižan je zasigurno jedna od najpoznatijih točki na Velebitu. To je poznata meteorološka postaja, planinarski dom, početak Premužićeve staze. S njega se pružaju predivni pogledi kako na unutrašnjost Velebita, tako i na Jadransko more.
Zavižan se nalazi u Nacionalnom parku sjeverni Velebit. i do njega vodi cesta je je mnogima baza za istraživanje ove naše mitske planine.Oznake: Velebit, Zavižan, planine, planinarenje

NOVI VIDEO: Baćinska jezera

30.09.2019.

Baćinskim jezerima – još jednim vodenim biserom u kršu. Dio njihove ljepote lako se nazire s Jadranske magistrale, s koje se vidi predivna modra boja između sivkastozelenih krških brda. To je šest potopljenih ponikvi kod Ploča ukupne površine 138 hektara. Pet jezera je povezano, a jedno odvojeno, no sva imaju zajedničke podzemne puteve. Dubina im je od 5 do 35 metara, a i ovim jezerima vodostaj varira ovisno o kiši, čak do osam metara. Tako je bilo, međutim, do iskapanja 700 metara dugačkog kanala prema moru 1912. godine, pa su te varijacije smanjene do dva metra.

Oznake: imotski, baćinska jezera

NOVI VIDEO: Canyoning na Cetini

25.09.2019.


Pogledajte video o kanjoningu (canyoningu) na rijeci Cetini.


Neke od naših rijeka toliko su neprohodne da se ne mogu proći čamcem, pa treba posebna oprema za kanjoning. Primjerice, u kanjonu Cetine, prolazu treba se verati između velikih komada stijena, uz visoke litice na kojima u uskom pojasu neba patrolira veličanstveni suri orao ... pa skočiti u vodu i plivati samo u neoprenu. Upravo je to šansa za intiman doživljaj posebno divljih rijeka. Ponegdje se valja spustiti i alpinističkim užetom.Kanjoning na Cetini radi se kod mjesta Zadvarje, gdje Cetina naglo skreće prema moru.
Prethodno iskustvo nije potrebno, a sudjelovati mogu djeca od 8. godine života. Potrebna je minimalna razina tjelesne kondicije. Udaljenost od starta do završetka iznosi 2 300 metara. Temperatura rijeke kreće se između 15°C i 19°C, ovisno o sezoni. Koriste se kacige, prsluk za spašavanje i dugo neoprensko odijelo. Može se skakati u vodu, ali samo na mjestima na kojima to dopusti vodič. Svi moraju nositi prsluk za spašavanje i kacige tijekom cijelog izleta. Canyoning na Cetini može uključivati spuštanje užetom i korištenje alpinističke opreme (absailing) - ekstremni canyoning.

Preporučamo https://splitadventure.com/canyoning-on-cetina-river/

Oznake: Cetina

VIDEO: Bushcraft!

29.08.2019.


Mladen Đuranec Vuk nam u razgovoru objašnjava što je to bushcraft – vještine boravka u prirodi.
Mnogi misle da je bushcraft istovjetan preživljavanju u prirodi. Preživljavanje je dio, no bushcraft je mnogo više od toga. To je zapravo cijela filozofija življenja u prirodi.

Drago mi je najaviti film o bushcraftu, a protagnoist je upravo Mladen Đuranec Vuk. Radni dio snimanje bude gotovo do kraja kolovoza, onda slijedi tehnički dio koji obavlja snimatelj i producent Damjan Kolarek. Film bi trebao biti gotov do kraja godine

Oznake: bushcraft

VLOG: Istraživanje mrtvice i mlina na Muri u Žabniku

27.08.2019.


Mura je uz Dravu dio regionalnog Parka Mura Drava te Rezervata biosfere Mura Drava Dunav, poznata po svojim meandrima i očuvanoj poplavnoj nizini s mrtvicama i meandrima, na kojoj još uvijek viđamo vodomare, vidre, dabrove…Mura je sačuvala velik dio svoje prirodnosti jer je, kao i Drava, bila granica prema zemljama Varšavskog pakta i stoga pošteđena velikih intervencija čovjeka. Rijeka još obilato meandrira, luksuz koji si mnoge nizinske rijeke više ne mogu priuštiti. To je izrazito suprotno izgledu Mure u Austriji i Sloveniji, gdje je na toj srednjoeuropskoj rijeci do sada izgrađeno čak 26 brana, nekoliko ih se gradi ili se planira izgraditi.

Od starih rukavaca i meandara nastaju mrtvice. Jedna od najzanimljivijih u tom dijelu je Žabnik. Gotovo tik uz prve seoske kuće raste trska, a u pličini mrtvice gacaju čaplje i plove patke.

Kao izgleda Mura, mrtvica te mlin na rijeci, pogledajte u novom videu.

Oznake: Mura, Međimurje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.