Grožnjan (VIDEO)

29.05.2022.


Grožnjan - mali, ali vrlo simpatičan grad u središnjoj Istri. Užitak je hodati njegovim vijugavim i uskim, poplačanim uličicama s divnim pogledom na brežuljkasti krajolik uokolo. Jeste li ga posjetili?

Oznake: Istra, Grožnjan

Jedrenje Kvarnerom (VIDEO)

23.05.2022.


Imao sam prošlo ljeto sreće jedriti sjevernim Jadranom, od Krka do Dugog Otoka...pogledajte kako je bilo:

Oznake: Jadransko more, jedrenje

Crveni makovi

Procvali su crveni makovi. Kod mene u Podravini, gdje ih je tako lijepo opjevao Miškina, već su rijetkost, pogotovo u žitu. Herbicidi su neumoljivi, makova ima ponajviše u repici.

Našao sam lijepo polje pomalo neočekivano - u Dalmaciji, u ravnim poljima oko Vrane.

Pogledajte kako izgledaju:

Oznake: crveni makovi

Vidikovac Kamenjak na Vranskom jezeru

18.05.2022.

Vransko jezero značajno je područje za ptice (dakako i ostale organizme), a ali nudi i ostale sadržaje. Može se biciklirati oko jezera, kao i pješačiti. Ponad jezera dižu se krševita brda, a staze vode i do vidikovca Kamenjak. s ove lokacije pruža se pogled ne samo na jezero, već i Jadransko more i otoke, vide se i Kornati. Na Kamenjak je naljepše doći navečer i čekati zalazak sunca.

Kako to izgleda, pogledajte video:

Drvena šetnica u Vranskom jezeru

11.05.2022.

Vransko jezero značajno je područje za ptice (dakako i ostale organizme), a najbolje mjesto za promatrati ove pernate letače je ornitološki rezervat kod Crkvina. Ondje je sagrađena drvena šetnica s zaklonima i poučnim tablama. Najbolje je doći ranije ujutro kada su ptice najaktivnije i prije vrućina...

Pogledajte video:

Oznake: Vransko jezero

NOVI VIDEO: Čikola

04.05.2022.

Rijeka Čikola, ukupne dužine 46 km, najduži je pritok Krke. Ono što je čini jedinstvenom njezin je raznolik karakter: izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglave, nastavlja mirno teći Petrovim poljem, a ulaskom u kanjon u zadnjem dijelu svog toka pretvara se u bujicu, formirajući ponegdje mala jezera, i nastavljajući dalje kanjonom ulijeva se u Krku.

Pogledajte i video:

Oznake: čikola, Krka

Manojlovački slapovi (NOVI VIDEO)

Samo nekoliko stotina metara od arheološkog lokaliteta Burnum, na cesti Knin - Kistanje nalazi se Manojlovački slap, treći, najviši, po mnogima i najljepši, slap rijeke Krke.

Slap se sastoji od niza sedrenih barijera, ukupne visine 59,6 m. Najveća barijera visoka je 32,2 m. Kanjon oko slapa obrastao je bogatim submediteranskim raslinjem a uz tok rijeke nalaze se mala polja i pašnjaci.

U razdoblju visokih voda slap se zaglušujuće obrušava u dubinu obavijen velom satkanim od kapi u paleti duginih boja. U toplom dijelu godine suh je jer mu vodu uzima akumulacija obližnje hidroelektrane Miljacka.

Godine 2011. obnovljena je i za posjetitelje otvorena staza s vidikovcem. Tad je otkrivena i spomen-ploča podignuta u čast austrijskom caru Franji Josipu I., koji se, zajedno sa suprugom Elizabetom, upravo s toga mjesta divio ljepoti Manojlovačkog slapa.


Pogledajte video slapa u proljeće kada sve pršti vodom:

Oznake: Krka, slapovi

NOVI VIDEO: Slap Krčić

01.05.2022.

Slap Krčić u Kninu, zvan i Topoljski buk, nije samo završetak Krčića, već j ei početak rijeke Krke. Uhvatio sam ga za vrijeme proiljetnih kiša kada buja vodom. Kansije ljeti gotovo presuši.

Pogledajte video:

Oznake: Knin, križ, Krka

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.