Slap Sopot kod Buzeta (VIDEO)

25.04.2023.

Malo poznati slap Sopot (zvan i Copot, kod Buzeta). Treba ga posjetiti nakon jačih kiša, ali i ovako je dojmljiv!
Oznake: Istra

Slap Sopot s divnim starim mostom (VIDEO)

10.04.2023.

Slap Sopot u Istri kod mjesta Florčići (okolica Pićana) jedan je od najljepših. Nalazi na Švićkom potoku, podno lijepog kamenog mosta, a štropotava se 24.5 metara u predivno tirkizno jezerce iz kojeg i dalje teče potok.


Oznake: slap, Istra, sopot, most

Unutrašnjost Istre (VIDEO)

02.12.2022.

Istra nije poznata samo po obali već i predivnoj unutrašnjosti, od starih fradića i sela, riječica i slapova, šuma...Koliko poznajete unutrašnjost Istre?


Oznake: Istra

Istra (VIDEO)

10.07.2022.

Posljednjih sam godina dosta bio u Istri, istina više u prolazu radi nekih određenih stvari, ali sam ipak snimio dosta lokacija, posebno turističkih...Složio sam video o Istri, iako bi ti još stalo toliko toga...

VIDEO:

Oznake: Istra

Medulin (VIDEO)

03.07.2022.


Medulin je jendo od istarskih turističkih centara u blizini Pule. Samo mjesto meni nije ništa ekstra, ali tko voli pijesak, ima duga pješčana plaža. Grad je pun sazdržaja kako za obitelji, a navečer i za partijanere...

VIDEO:

Oznake: medulin, Istra

Savudrija (NOVI VIDEO)

26.06.2022.

Savudrija u Istri, najzapadnija točka Hrvatske, s najstarijim jadranskim svjetionikom u Hrvatskoj i lijepim okolnim plažama...

Pogledajte i video:

Oznake: Savudrija, Istra

Umag (NOVI VIDEO)

Umag je jedan od istarskih obalnih gradića, gotovo na samom rubu Istre prema Sloveniji. Okružen je kampovima i resortima, a sam je grad miks novog i starog...

Pogledajte i video:

Oznake: Umag, Istra

Novigrad u Istri (NOVI VIDEO)

25.06.2022.

Novigrad je jedan od istarskih obalnih gradića sa starim gradom na poluotoku, okružen plažama. Pogledajte i video:

Oznake: Novigrad, Istra

Buzet (NOVI VIDEO)

20.06.2022.

Buzet, odnosno njegov stari grad jedno je od brdskih mjesta u Istri poput Motovuna, Huma, Grožnjana.... Podalje od obale, često je neprepoznat, ali skriva mnoge draži. Stanite drugi put kad prolazite i prošetajte :)

Oznake: Istra, buzet

Grožnjan (VIDEO)

29.05.2022.


Grožnjan - mali, ali vrlo simpatičan grad u središnjoj Istri. Užitak je hodati njegovim vijugavim i uskim, poplačanim uličicama s divnim pogledom na brežuljkasti krajolik uokolo. Jeste li ga posjetili?

Oznake: Istra, Grožnjan

Pazin - VIDEO

31.03.2022.

Poštovani, predstavljam novi video: Pazin

Pazin je grad u središnjoj Istri s poznatim kaštelom, jamom, Pazinčicom... Ispalti se stati u njemu na putu do more ili još bolje, ciljano ga obići.


Oznake: Istra, Pazin

Čarobni Rovinj NOVI VIDEO!!!

16.11.2020.

Predstavljam vam novi video o čarobnom gradu Rovinju :)Ovaj je video snimljen početkom rujna, kada see gužva i vrućina razišla, a more he još toplo.

Oznake: Istra, Rovinj

Divlja priroda Brijuna - NOVI VIDEO

09.10.2020.

Brijuni – od rimskih vila do divljine

Brijuni su otočni nacionalni park koji mnogi doživljavaju kao zoološki vrt, ali u njemu izvan uhodanih staza nalazimo izvorni Mediteran. Imao sam sreće da tijekom godina obiđem mnoge draži ovog otoka (i manjih otočića), slabo poznate turistima.

Neke atrakcije Brijuna poznate su svima, no nacionalni park kriju još mnoge zanimljivosti, od morskog dna do okolnih otočića s kolonijama galebova. Najbolje je provesti više dana ovdje i pomalo otkrivati tajne Brijuna.


Oznake: Brijuni, Istra

Hum - najmanji grad na svijetu VIDEO

07.10.2020.


Kad ste u Istri, ne bi trebali propustiti i gradiće u unutrašnjosti. Motovun je poznata destinacija, no tu si i brojni ostali gradići. Hum je jedan od njih, a zbog veličine tepaju mu da je najmanji grad na svijetu. Najmanji ili ne, ali imao mnogo draži, pogledajte u videu koje su:Oznake: Istra, hum

Brijuni NOVI VIDEO

28.09.2020.

Pogledajte kako sam istražio dio draži ovog otoka u Istri.Brijuni su otočni nacionalni park koji mnogi doživljavaju kao zoološki vrt, ali u njemu izvan uhodanih staza nalazimo izvorni Mediteran. Imao sam sreće da tijekom godina obiđem mnoge draži ovog otoka (i manjih otočića), slabo poznate turistima.

Oznake: Brijuni, Istra

NOVI VIDEO: Kamenjak

10.07.2019.

Desetak kilometara južno od Pule izbočen je, duguljast i vrlo razveden poluotok gdje se usko isprepleću more i kopno, a osobito je obala stjenovita, prikladna naziva Kamenjak.

Ljeti je to popularno izletište i kupalište, no Kamenjak je mnogo više od toga. U proljeće se livade okite orhidejama, koje su samo dio velike biološke raznolikosti. Na poluotoku raste i šuma i makija, nalazimo i kamenjare i stijene. Na obalnim stijenama nalazimo i tragove dinosaurusa.

Pogledajte u videu ta i još druga blaga Kamenjaka :)Pročitajte više o Kamenjaku

Oznake: Istra

NOVI VIDEO: Pazinčica

19.01.2019.

Pazinčica je rijeka ponornica u središnjoj Istri. Divni slapovi i gigantski ponor krase njen tok.Moguće je kupati se na njenim slapovima, Zarečki i Pazinski krov, iako ljeti često presušuju. Potom, može se spustiti u grotlo jame i ući u ponor, uz pomoć speleološkog društva. Konačno, moguće je i sigurno preletjeti ponor, na ziplineu.

Oznake: Istra

VIDEO: Kotli u Istri

03.05.2018.

Kotli su predivno mjesto u Istri, koje je sačuvalo svoju prirodnu i kulturnu baštinu.Sa svojih pedesetak kilometara toka, Mirna je najduža istarska rijeka. Izvire podno Huma u Buzeštini. U izvorišnom dijelu rijeka prolazi kroz selo Kotli. Promatrajući ovdje korito rijeke može se pretpostaviti da su Kotli dobili naziv po kotlastim udubinama koje je Mirna izdubila protječući kamenim koritom. U Kotlima je u samom kanjonu rijeke smješten malen kameni mlin. Obnovljen je i u funkciji, međutim ujedno je i posljednji od ukupno šezdesetak mlinova koji su nekad radili duž cijelog toka Mirne i njenih pritoka.

Oznake: Istra, kotli, hum, rijeke

Dokumentarni serijal Vu sur Terre : epizoda o Hrvatskoj (53 min.)

05.08.2014.


trailer filma


Francuski dokumentarni serijal Vu sur Terre odlazi na najljepše lokacije na svijetu, u misiju susreta i otkrivanja: muškarci i žene koji nastoje živjeti u očuvanom okolišu. Prva postaja je Hrvatska.

Hrvatska čuva divlju prirodu neslućenog bogatstva. Između Mediterana i srednje Europe, troje ljudi posvećuju svoj život njihovom okolišu: na istoku zemlje na istoku zemlje prirodnjak i fotograf na najvećem životinjskom rezervatu u Europi, speleologinja u podzemnom svijetu Istre i moreplovac na arhipelagu Kornati u Dalmaciji.

Dugo vremena je 17 000 hektara Kopačkog rita plavljenog vodama Dunava, bilo lovište plemenitaša i državnika. Utočište vrlo raznolike faune na tisuće ptica za vrijeme migracija, ovo ogromno močvarno područje je također mjesto gdje dolazi biolog Goran Šafarek. Satima u zaklonu, on ondje fotografira životinje u ritmu godišnjih doba. „Treba biti sam da bi se snimale životinje, biti tih, pažljiv i strpljiv, nevidljiv . Volim se izolirati, to je terapija za stres“. Kad su sva osjetila probuđena, to u meni pobuđuje želju za istraživanjem“. Njegove fotografije su objavljene u brojnim časopisima što ga je (između) ostalog dovelo na listu Jutarnjeg lista od 100 osoba koje su učinili Hrvatsku boljom.

U blizini slovenske granice, speleologinja Petra Kovač-Konrad istražuje najveći podzemni kompleks, preko 200 000 špilja od kojih je samo 8000 istraženo. Pasionirani speleoronilac, ona istražuje čovječju ribicu, vodozemca koji živi samo na Balkanu. Svaki novi uron zahtijeva prijenos stotina kilograma opreme je pažljivo pripreman s ekipom drugih speleoronioca. Ovakvo istraživanje mreže galerija uvijek predstavlja opasnost. „To nije nikada rutina. Svako istraživanje je jedinstveno. Treba se posebno pripremiti svaki put, nikad se ne zna što nas čeka“. Sa svojim partnerom Vedranom, ona drži rekord u dubinskom ronjenju od 60 metara.

Na jadranskoj obali, na Kornatima je Bretonac Sébastien Dao našao izvrsno mjesto za prakticiranje svojeg omiljenog sporta – jedrenje. On organizira jedrenje između 147 otoka koji ga okružuju. „Teško mogu živjeti bez mora. Trebam ga osjetiti. Volim živjeti u prirodnom okolišu: vjetar, valovi, kretanje broda.“ On se također zna uputiti na Velebit gdje često puše bura, vjetar koji doseže i 300km/h.

Daleko od užurbanosti urbanog prostora, Goran, Petra i Sébastien su odlučili živjeti u skladu s prirodnim okolišem.

Originalna najava na francuskom jeziku.

Véritable invitation au voyage, Vu sur Terre repart au bout du monde pour une nouvelle moisson de rencontres et de découvertes : des hommes et des femmes qui aspirent ŕ vivre encore longtemps dans un environnement préservé. Premičre escale en Croatie.

A l’ouest des Balkans, la Croatie abrite une nature sauvage d’une richesse insoupçonnée. Entre Méditerranée et Europe centrale, trois passionnés consacrent leur vie quotidienne ŕ leur environnement : un photographe naturaliste dans la plus grande réserve animaličre européenne ŕ l’est du pays, une spéléologue dans les grottes souterraines d’Istrie et un marin breton dans l’archipel des Kornati en Dalmatie.

Longtemps, les 17 000 hectares de Kopacki Rit inondés par les eaux du Danube servirent de réserve de chasse ŕ la noblesse austro-hongroise. Refuge d’une faune trčs diverse et de milliers d’oiseaux au moment des migrations, cette immense région marécageuse est aujourd’hui également celui du biologiste Goran Safarek. A l’affűt pendant des heures, il y photographie, au rythme des saisons, cerfs, aigles ou sangliers. « Il faut ętre seul pour photographier les animaux, attentif, patient, silencieux, invisible. J’aime beaucoup m’isoler, c’est une thérapie contre le stress !... Quand tous les sens sont en éveil, ça anime en moi une envie de découvrir. » Ses clichés sont publiés dans de nombreuses revues qui lui ont valu d’ętre classé dans la liste des cent personnalités contribuant ŕ la métamorphose du pays.

Non loin de la frontičre slovčne, la géologue Petra Kovac-Konrad poursuit son exploration du plus grand réseau croate de grottes souterraines : 200 000, dont seules 8 000 sont répertoriées. Passionnée par la spéléologie et la plongée en eaux profondes, elle suit la trace du protée, un amphibien qui ne vit que dans les Balkans, surnommé le « poisson humain » ou le « fils du dragon » ŕ cause de sa forme. Chaque nouvelle descente, qui exige de transporter des centaines de kilos de matériel, est soigneusement préparée avec son équipe de fidčles plongeurs. S’aventurer dans des réseaux de galeries inconnus présente toujours des dangers. « Ce n’est jamais la routine. Chaque exploration est unique. Il faut se préparer de maničre particuličre ŕ chaque fois, on ne sait jamais ce qui nous attend. » Avec son partenaire Vedran, elle détient le record de profondeur ŕ soixante mčtres.

Sur la côte dalmatienne, dans l’archipel des Kornati, le Breton Sébastien Dao a trouvé l’environnement idéal pour pratiquer son sport favori : la voile. Il organise des raids en mer entre les 147 îles qui l’entourent. « J’ai du mal ŕ vivre sans la mer. Il faut que je la sente. J’aime vivre dans les conditions naturelles : le vent, les vagues, le mouvement des bateaux, la vie aquatique conditionnent ma vie. » Il s’aventure aussi dans les montagnes voisines du massif du Velebit oů souffle parfois la bora, ce mistral croate qui peut atteindre prčs de 300 km/h.

Loin de la frénésie urbaine, Goran, Petra et Sébastien ont choisi de vivre en harmonie avec un environnement naturel.

Oznake: kopački rit, Hrvatska, snimanje, dokumentarac, Baranja, Istra, Velebit, kornati

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.