Crna rijeka (VIDEO)

25.08.2022.

Plitvička jezera nastaju od Crne rijeka i Bijele rijeke. Ove dvije rijeke spajaju se u Maticu koja se širi i utječe u Prukljansko jezero, prvo u nizu plitvičkih jezera. Crna rijeka dobila je ime od duboke sjene koja vlada u gustoj šumi bukve i jele. Mnogi su trupci prevaljeni preko rijeke. Također, mahovine u koritu koje joj daju tamni obris na dnu (iako su zapravo tamno zelene). Crna rijeka izvire između kamenja podno visokih litica u podnožju planine Kik na 670 metara nad morem.

Oznake: Plitvička jezera, plitvice

Slap Bilušića buk na rijeci Krki (VIDEO)

24.08.2022.

Bilušića buk jedan je od manje poznatih slapova na rijeci Krki, zbog toga je i manje posjećen. Do njega je uređena planinarska staza, a Nacionalni park Krka postavio je i stol te edukativne table.

Bilušića buk prvi u nizu slapova rijeke Krke. Čine ga dvije glavne stepenice i još nekoliko manjih na dužini od 300 metara s ukupnim padom od 22,4 metra.

Iako na slap ne utječu izgrađene hidroelektrane, u prošlosti je više puta miniran radi sprečavanj apoplava u polju uzvodno.

Uz slap su dvije napuštene mlinice.

Pogledajte ga u videu:


Oznake: Krka, slap, Bilušića buk

Jezero Torak (VIDEO)

17.08.2022.

Torak u dolini rijeke Čikole jedno je od najljepših jezera u Hrvatskoj, gotovo potpuno pravilnog okruglog oblika. Nalazi se u donjem toku Čikole, blizu ušća s Krkom. To je zapravo 30-50 metara dubok izvor čija se voda koristi za vodoopskrbu okolnog kraja.

Može ga se lijepo vidjeti s vidikovca kod Goriša, a planinarskom stazom može se i spustiti do njega.

Pogledajte ga u videu:


Oznake: čikola, Torak, Krka

Stari grad Ozalj (VIDEO)

15.08.2022.

Rijeka Kupa na izlasku iz svoje živopisne doline u nizinu prema Karlovcu čuva jedan povijesni i arhitektonski biser.

Na povišenoj litici nad rijekom izgrađen je srednjovjekovni grad Ozalj, gdje su ljudi boravili još i mnogo prije toga. S vremenom je pretvoren u dvorac (18. st.).

Nisam stigao i unutra, bit će duži video idući put ;)

Oznake: Ozalj, Kupa

Vodenica na Mrežnici (VIDEO)

Puno sam boravio na Mrežnici, a jedna od najljepših stvari iz slapove i mirno zelenilo su mlinice (vodenice). Nekad se tu mljelo žito, no danas su one mahom napuštene. Neke su u potpunosti nestale, od drugih su ostali temelji, no neke su više manje sačuvane. Ova u Katićima jedna je od najočuvanijih i njaljepših.

Pogledajte je u videu:

Oznake: mrežnica, mlin

Novigrad na Dobri (VIDEO)

14.08.2022.

Novigrad na Dobri kod Karlovca ne krije samo jednu povijesnu i arhitektonsku atrakciju, već dvije. Stari most na rijeci Dobri tako je lijepo uklopljen, a odmah uz njega je i kupalište na ovoj rijeci. Most na Dobri sagrađen je od klesanih kamenih blokova, ima 10 otvora i zidanu ogradu dugu 122 metara. Na žalost, dijelovi mosta očito su na nevješt način popravljani modernim materijalima.

S mosta se na brdu iznad doline Dobre uzdiže stari grad,odnosno utvrda. Na žalost, ne može se ući zbog renovacije, ali i izvana se vidi ovo lijepo povijesno zdanje.

Pogledajte video:


Oznake: novigrad na dobri, Dobra

Kraljičina plaža (VIDEO)

09.08.2022.

Prema američkom Travel Channelu, ninska Kraljičina plaža proglašena je među najljepšim u cijelom svijetu. Kako i ne bi kad se prostire na 3 kilometara, a i prava je oaza bioraznolikosti.

VIDEO:

Oznake: nin

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.