Vodenica na Mrežnici (VIDEO)

15.08.2022.

Puno sam boravio na Mrežnici, a jedna od najljepših stvari iz slapove i mirno zelenilo su mlinice (vodenice). Nekad se tu mljelo žito, no danas su one mahom napuštene. Neke su u potpunosti nestale, od drugih su ostali temelji, no neke su više manje sačuvane. Ova u Katićima jedna je od najočuvanijih i njaljepših.

Pogledajte je u videu:

Oznake: mrežnica, mlin

NOVI VIDEO!!! Mrežnica

04.09.2020.


Istraživanje ljepota predivne Mrežnice, mnogima najljepše rijeke i Hrvatskoj... provjerite zašto u videu
!



Mrežnica je rijeka kanjona, sedrenih barijera, ujezerenih dijelova toka, dakle fenomena karakterističnih za rijeke u kršu. Pa ipak, mnogi će upravo Mrežnicu svrstati među naše najljepše rijeke. Razlog tome možda treba tražiti u stotinjak sedrenih slapova koji presijecaju rijeku duž cijelog njezinog toka stvarajući zapravo niz međusobno povezanih jezera.

Oznake: mrežnica, rijeke

Monografija Mrežnica: crowdfunding kampanja

13.07.2020.

Velika mi je čast i zadovoljstvo najaviti izradu nove knjige o rijeci Mrežnici. Monografija puna spektakularnih fotografija te inspirativnih tekstova izaći će na jesen ove godine, a već sada možete u sklopu crowdfunding kampanje rezervirati vaš primjerak knjige po povlaštenoj cijeni!




crowdfunding kampanja nalazi se ovdje

Oznake: mrežnica, rijeke

NOVI VIDEO: Mrežnica - zelena bajka

12.11.2018.

Mrežnica je jedna od naših najljepših rijeka. Ovo je video o Zelenoj bajci, predivnoj vikend kućici i ambijentu kojiga okružuje.





Ovaj dio Mrežnice je u blizini Generalskog stola, a idealan je za obitelji s djecom. Sve koje zanima boravak u ovoj vikend kućici, raspitajte se ovdje.



Oznake: mrežnica

NOVI VIDEO: Izletište na Mrežnici: Belavići – Mrežnički Brig

30.08.2018.


Mrežnica je jedna od najljepših hrvatskih rijeka, a kupalište kod mjesta Belavići, odnosno Mrežnički Brig jedno je od najpoznatijih i najboljih izletišta nadaleko.



Ovdje blizu Duga Rese je Mrežnica već uvelike u stisku čovjeka, izašavši iz svojeg kanjona, no rijeka je ovdje prilično široka i plitka, ostavljajući mjesta za riječne otočiće. U plićini raste trska, lopoč i ostala vodena vegetacija što doprinosi dražesti prostora i osjećaju divljine. Može se stoga plivati i veslati i naći skrivene i mirne kutke.

Osunčati se može na maloj plažici, a za one željne malo i akcije, tu je i skakaona, mali drveni molić. Malo dalje je slapić, gdje se može osvježiti u jacuzziju. Oprez, slap je sklizak od mnogih nogu koje su po njemu hodale. Usput, to nije dobro za sedru, jer nema sedrotvornih mahovina.

Da bi izletište bilo potpuno, može se popiti kavu, sok, pojesti sladoled ili ručati u restoranu Mons solisu, odmah iznad vode u ugodnoj hladovini suncobrana. Malo podalje je kamp Slapić gdje se može i odsjesti više dana.

Do ovog izletišta vodi dobra cesta, a iz smjera Belavića novi most, nastao na mjestu starog drvenog. Nov most na sreću je dijelom zadržao taj svoj stari, prepoznatljivi izgled.

Oznake: mrežnica, rijeke

NOVI VIDEO: Mrežnica zimi

02.03.2018.

Mrežnica, jedna od karlovačkih rijeka, impresionira u svim godišnjim dobima. Najbolje ju znamo ljeti, kada se kupamo podno njenih slapova ili u mirnom zelenilu ujezerenog toka. No, zimi je ona također divna.



Kao i ostale pritoke Kupe, i Mrežnicu odlikuju kanjoni, sedrene barijere, ujezereni dijelovi toka, dakle fenomeni karakteristični općenito za rijeke u kršu. Pa ipak, mnogi će upravo Mrežnicu svrstati među naše najljepše rijeke. Razlog tome možda treba tražiti u stotinjak sedrenih slapova koji presijecaju rijeku duž cijelog njezinog toka stvarajući zapravo niz međusobno povezanih jezera. Važnija od brojnosti slapova na Mrežnici njihova je raznolikost koja se očituje u različitim visinama, razvedenosti, broju kaskada i načinima na koje presijecaju rijeku. Neprestana izmjena slapova i izduženih jezera u ambijentu plitkog krša bogatog zelenilom tvori izuzetno atraktivan i dinamičan krajolik. Neki smatraju da upravo ovaj niz povezanih jezera podsjeća na oka mreže i da odatle dolazi naziv – Mrežnica.

Kada stisne jača zima, počinju se lediti prvo njene obale ujezerenog toka, gdje voda sporo teče. Ako na taj led padne snijeg, izgleda kao da su usred zelenila bijeli sprudovi. Slapovi se također mogu zalediti i djeluju kao ledene krijeste, pomiješane sa snijeg.

 



Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: mrežnica, Zima, rijeka, slap, voda, led, snijeg

Krata video o rijeci Mrežnici

06.01.2017.



Mrežnica je trebala postati park prirode, ali je to propalo (nekome iz karlovačke županije nije do održivog, već do betonskog razvoja).

Sada na njenim slapovima niču ružne betonske hidroelektrane i to za malu proizvodnju električne energije - male hidroelektrane za velike štete! I da, svi mi trebamo električnu energiju, ali ne uz takvu žrtvu.

Neke rijeke jednostavno trebaju biti pošteđene.

Oznake: hidroelektrane, mrežnica, rijeka, voda, slap, kanjon, film, trailer

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.