Zima u Lici podno Velebita

08.02.2019.

Zima u Lici i Velebitu može biti čarobna, kada ju zamete snijeg, a obasja sunce. Tak je bilo i ove zime kod Gospića, u selu Rizvanuša podno srednjeg Velebita, posebice istaknutog vrha Visočica. Ovo je selo samo po sebi idilično, s drvenim kućicama, pored šume i usred ravnog polja.

Uživajte!

Oznake: Lika, Velebit, Zima, snijeg

VIDEO: zaleđena Pitvička jezera

07.03.2018.

Poštovani predstavljam vam novi video, o zaleđenim Plitvičkim jezerima:



Plitvička jezera su naš najpoznatiji park. Slapovi, jezera, kanjon, šuma...sve to privlači više od milijun gostiju godišnje. Zimi ona postaju carstvo zaleđenih slapova. Plitvička jezera lijepa su u svako doba, no, i zimi ne gube draž. Štoviše, zaleđena jezera i slapovi postaju posebna atrakcija. Kako to izgleda, pogledajte u novom videu.

Ove scene nastale su uz dozvolu Nacionalnog parka Plitvička jezera, a za potrebe filma Rijeke Hrvatske.

Oznake: Plitvička jezera, Zima, led, slap, vodopad, jezero, snijeg, leg

Kamačnik u snijegu

05.03.2018.

Kamačnik je kratka pritoka rijeke Dobre, poznato izletište kod Vrbovskog u Gorskom kotaru. Zimi ono postaje scena prave snježne čarolije:



Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal









Oznake: kamačnik, Zima, Dobra, Gorski Kotar, rijeka, snijeg, led

NOVI VIDEO: Mrežnica zimi

02.03.2018.

Mrežnica, jedna od karlovačkih rijeka, impresionira u svim godišnjim dobima. Najbolje ju znamo ljeti, kada se kupamo podno njenih slapova ili u mirnom zelenilu ujezerenog toka. No, zimi je ona također divna.



Kao i ostale pritoke Kupe, i Mrežnicu odlikuju kanjoni, sedrene barijere, ujezereni dijelovi toka, dakle fenomeni karakteristični općenito za rijeke u kršu. Pa ipak, mnogi će upravo Mrežnicu svrstati među naše najljepše rijeke. Razlog tome možda treba tražiti u stotinjak sedrenih slapova koji presijecaju rijeku duž cijelog njezinog toka stvarajući zapravo niz međusobno povezanih jezera. Važnija od brojnosti slapova na Mrežnici njihova je raznolikost koja se očituje u različitim visinama, razvedenosti, broju kaskada i načinima na koje presijecaju rijeku. Neprestana izmjena slapova i izduženih jezera u ambijentu plitkog krša bogatog zelenilom tvori izuzetno atraktivan i dinamičan krajolik. Neki smatraju da upravo ovaj niz povezanih jezera podsjeća na oka mreže i da odatle dolazi naziv – Mrežnica.

Kada stisne jača zima, počinju se lediti prvo njene obale ujezerenog toka, gdje voda sporo teče. Ako na taj led padne snijeg, izgleda kao da su usred zelenila bijeli sprudovi. Slapovi se također mogu zalediti i djeluju kao ledene krijeste, pomiješane sa snijeg.

 



Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: mrežnica, Zima, rijeka, slap, voda, led, snijeg

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.