U hrvatskoj prašumi (NOVI VIDEO)

31.07.2020.

Jeste li znali da i u Hrvatskoj ima prašuma?

Prašume su posebne šume. Za razliku od većine naših šuma, prašume nisu nikad bile sječene. Istražite sa mnom jednu našu prašumu!


Više o hrvatskim prašumama

Oznake: šume, prašuma, Lika

Kuterevo – selo medvjeda NOVI VIDEO

21.07.2020.Podno moćnih padina sjevernog Velebita, smjestilo se selo Kuterevo, razbacano na nekoliko brežuljaka i dolaca.
I da već samo selo nije dovoljno živopisno, ovdje pored starih ličkih kuća od kamena i drva dolaze medvjedi, naše najveće zvijeri. Ne, nema straha, je okruženi su zaštitnom ogradom. Ovo nije zoološki vrt, već zapravo utočište a medvjede. Radi se o spašenim medvjedima, naviše malo mladunci koji bi su prirodi sigurno sami uginuli. Stoga su ovdje zahvaljujući brizi lokalnih ljudi, ali i brojnih volontera širom svijeta.
Iako se čini da su medvjedi u zatvoru, oni su zapravo na boljoj brizi njezi nego u zoološkom vrtu.

Kako to izgleda, pogledajte u kratkom videu.


Oznake: Lika, medvjed, KUTEREVO

VIDEO: Lika – zemlja planina, krških polja i rijeka.

02.01.2020.
Lika je veliko, ali slabo naseljeno krško područje, poznato po hladnoći i snijegu. Iako veće nadmorske visine, to je pretežno ravno ili blago valovito područje, omeđeno visokim planinama, gdje su se ugnijezdila prostrana krška polja kroz koja teku rijeke ponornice.

Lika je golem prostor između Velebita na zapadu i jugu, Velike i Male Kapele na sjeveru te Plješivice na istoku. Lička zavala duga je oko 140 kilometara i, grubo promatrano, pruža se paralelno s Velebitom. Sve te planine visinom zasjenjuju područje Like, čije su nadmorske visine ionako prilično velike, pa možemo govoriti i o visoravni. Dno zavale je na oko 400 metara, otprilike dvije trećine područja leži između 500 i 800 metara nad morem, a najviši dijelovi reljefa su iznad 1000 metara.

Relativno niže Ličko sredogorje dijeli Liku na nekoliko cjelina, zavala sa zaravnima, krškim poljima i udolinskim proširenjima. To su srednja Lika, Gacka, Krbava, južna Lika i ličko Pounje. Svi znamo za poznatu ličku hladnoću: zimi je područje zameteno snijegom, naročito na rubnim dijelovima s višim nadmorskim visinama uz Velebit. Ipak, unatoč Velebitu, prodire vlažan i topliji zrak, što utječe na veću količinu padalina.

Voda je značajan dio Like. Rijeka Gacka poznata je po svojim pastrvama, mušičarenju i mlinicama, no tu su i ostale rijeke. U njima se kriju neki od naših endema riba. Lika danas postaje vrlo zanimljiva turistička atrakcija u svim godišnjim dobima koje valja posjetiti.

Oznake: Lika

Zima u Lici podno Velebita

08.02.2019.

Zima u Lici i Velebitu može biti čarobna, kada ju zamete snijeg, a obasja sunce. Tak je bilo i ove zime kod Gospića, u selu Rizvanuša podno srednjeg Velebita, posebice istaknutog vrha Visočica. Ovo je selo samo po sebi idilično, s drvenim kućicama, pored šume i usred ravnog polja.

Uživajte!

Oznake: Lika, Velebit, Zima, snijeg

Lika: ove na cesti

06.10.2018.

Kad nema žurbe, ove su scene zapravo vrlo idilične :)

Oznake: ovce, Lika

NOVI VIDEO: rijeka Gacka

14.09.2018.


Rijeka Gacka naša je najpoznatija ponornica, a postaje sve značajnija turistička destinacija. Poznata su njena vrela s mlinovima, krško polje te ponori. Gacka je izvrsna destinacija za ribolov na pastrve.
Gacka lijeno vijuga velikim krškim poljem u zaleđu Velebita i Senjskog bila, a sa sjeveroistoka omeđenog Malom Kapelom. U jugoistočnom rubu polja, podno brda Godača izbijaju njezini najsnažniji izvori, Tonkovića vrilo i Majerovo vrilo. Ovo su najjača, ali nikako i jedina vrela Gacke. Gacka će duž svoga toka primiti vode još mnogih izvora i pritoka. Na izvorima iznikle su mlinice vodenice, a očuvane su kod Majerovog vrila.

Pročitajte više o Gacki ovdje

Gacka su danas popularno izletište, a posebice za ribiče mušičare. Uz obilje hrane, potočna pastrva se razvija u Gackoj kao ni u jednoj našoj rijeci i brzo raste. Dapače, neka istraživanja potkrjepljuju tvrdnju da potočna pastrva raste u Gackoj pet do sedam puta brže nego u bilo kojoj drugoj vodi na svijetu. Stoga nije rijetkost da se na udici vještog ribiča nađu primjerci i do pet, šest kilograma.

Oznake: gacka, Lika, rijeke

VIDEO: Lika – zemlja planina, krških polja i rijeka

15.11.2009.

Predstavljamo novi video:Lika – zemlja planina, krških polja i rijeka.Lika je veliko, ali slabo naseljeno krško područje, poznato po hladnoći i snijegu. Iako veće nadmorske visine, to je pretežno ravno ili blago valovito područje, omeđeno visokim planinama, gdje su se ugnijezdila prostrana krška polja kroz koja teku rijeke ponornice.

Lika je golem prostor između Velebita na zapadu i jugu, Velike i Male Kapele na sjeveru te Plješivice na istoku. Lička zavala duga je oko 140 kilometara i, grubo promatrano, pruža se paralelno s Velebitom. Sve te planine visinom zasjenjuju područje Like, čije su nadmorske visine ionako prilično velike, pa možemo govoriti i o visoravni. Dno zavale je na oko 400 metara, otprilike dvije trećine područja leži između 500 i 800 metara nad morem, a najviši dijelovi reljefa su iznad 1000 metara.

Više o prirodi Like

Relativno niže Ličko sredogorje dijeli Liku na nekoliko cjelina, zavala sa zaravnima, krškim poljima i udolinskim proširenjima. To su srednja Lika, Gacka, Krbava, južna Lika i ličko Pounje. Svi znamo za poznatu ličku hladnoću: zimi je područje zameteno snijegom, naročito na rubnim dijelovima s višim nadmorskim visinama uz Velebit. Ipak, unatoč Velebitu, prodire vlažan i topliji zrak, što utječe na veću količinu padalina. Česte su obilne kiše, pa ne nedostaje vode, no ona brzo otječe u podzemlje.

Oznake: Lika

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.