NOVI VIDEO: Čogrljevo jezero

13.07.2020.

mala tajna u Gorskom kotaru - Čogrljevo jezero, nastale pregrađivanjem nekoliko izvora za potrebe pilane i mlina.

Oznake: jezero, Gorski Kotar

NOVI VIDEO: rijeka Kupa

30.03.2020.

Čast mi je predstaviti moj novi video: rijeka Kupa:



Kupa je vrlo raznolika rijeka te spaja kršku i panonsku Hrvatsku. Izvire u NP Risnjak, hita u brzacima prema dolini gdje šušti na slapovima i konačno meandrira u Pokuplju.

Kupa je najduža od svih rijeka koje od izvora do ušća teku unutar administrativnih granica Republike Hrvatske. S obzirom na dužinu svojega toka od 292 km, raznolikost reljefnih cjelina i na građu geološke podloge kojom se proteže njeno korito, Kupa je i izuzetno raznolika rijeka. U gornjem dijelu toka usjekla se duboko u krševiti, brdsko-planinski prostor zelenog Gorskog kotara, potom se raširila i mirnijim tokom vijuga pitomim bregovitim krajolikom sjevernog dijela Karlovačke županije. Primivši svoje najsnažnije pritoke, Kupa teče Pokupljem poput prave nizinske rijeke, prvo širokom ravnicom, a zatim okružena brežuljkastim reljefom Vukomeričkih gorica i obronaka Petrove gore, sve do grada Siska gdje se ulijeva u Savu.

Oznake: rijeke, Kupa, Gorski Kotar

OVI VIDEO: Kamačnik

03.12.2018.

Jedan od najljepših goranskih riječica je kanjon Kamačnika, zaštićen kao značajni krajolik. Zbog dobre pristupačnosti Kamačnik je omiljeno izletište.



Do Kamačnika u Gorskom kotaru nije teško doći. Može se putovati vlakom ili automobilom. Potrebno je u tom slučaju skrenuti s autoceste Zagreb-Rijeka kod mjesta Vrbovsko. U tom malom goranskom mjestu se zatim slijede putokazi i stiže do rijeke Dobre. Tu je u samoj blizini i ušće Kamačnika. Odande se može dalje samo uskim puteljkom. Riječica je dovoljno kratka da je se može proći lako u jednom danu. U svega tri kilometara toka Kamačnik pruža neopisivi doživljaj ljepote, ali i prirodne vrijednosti. S obzirom na iznimnu ljepotu cijelog područja kuda teče ova prava mala gorska rječica, kanjon Kamačnika zaštićen je kao značajni krajolik.

Snimljeno uz dovolu Javna ustanova Priroda, koja upravlja ovim područjem.

Oznake: kamačnik, Gorski Kotar

VIDEO: Vrelo i gornji tok Kupe

23.05.2018.

Rijeka Kupa izvire u Nacionalnom parku Risnjak, podno šumovitih planina. Gornji tok Kupe prepun je brzaka, pastrva, a uskoro prelazi u dolinu, prima Čabranku i postaje hrvatsko-slovenska granica.



Izvor Kupe je jezersko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 metara. Nizvodno, Kupa hita preko stijena, kamenja, brzaka i bujne šumske vegetacije.

Prilikom posjeta nacionalnom parku svakako vrijedi vidjeti izvor rijeke Kupe hidro geomorfološki spomenik prirode. Izvor se nalazi na 313 metara nad morem. Do izvora rijeke Kupe može se doći dobro obilježenom atraktivnom serpentinskom stazom iz sela Razloge, ili sa sjeverne strane iz Kupara, gdje je put blaži i ide dijelom cestom. Najdivljiji dio puta, od vrela do centra u Kuparima je kratka šetnja i prelazak drvenog mosta.

Moguć je dolazak i iz kupske doline, iz sela Hrvatsko odakle je put blaži i duži.

Oznake: rijeka, Kupa, Gorski Kotar, vrelo, izvor, film, video

Kamačnik u snijegu

05.03.2018.

Kamačnik je kratka pritoka rijeke Dobre, poznato izletište kod Vrbovskog u Gorskom kotaru. Zimi ono postaje scena prave snježne čarolije:



Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal









Oznake: kamačnik, Zima, Dobra, Gorski Kotar, rijeka, snijeg, led

VIDEO: Medvjedi iz Gorskog kotara

19.11.2017.

Medvjedi još uvijek tumaraju prostranim šumama i livadama Gorskog kotara, zelenog srca Hrvatske. Medvjed je najveća kopnena zvijer u Hrvatskoj. Ovaj smeđi div izaziva i strahopoštovanje i divljenje gdje god dođe. Iako je drugdje u Europi istrijebljen, naša mu je zemlja još dom



Gorski kotar je planinski kraj Hrvatske koji se pomalo uzdiže iz nizina središnje Hrvatske. Priljubljen je sjevernim dijelom na planine Slovenije, no dijelom odvojen od nje zelenim dolinama Kupe i Čabranke. S druge strane uzdiže se negdje strmo, drugdje blago nad sunčanim Kvarnerom i s očaravajućim pogledima na more, a na jugu se postepeno spušta na blago valovitu visoravan Like.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: Gorski Kotar, medvjedi, planina, šuma, zvijeri, lov, Životinje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.