Bijele stijene (VIDEO)

17.06.2023.

Bijele (sa Samarskim stijenama) jedan su od najdivljijih dijelova Gorskog kotara i Hrvatske općenito. Fascinantno mi je da se sa vrha stijena uokolo ne vidi ni jedan znak ljudske aktivnosti na kilometre.

Pogledajte novi video:

Oznake: planina

VIDEO: Medvjedi iz Gorskog kotara

19.11.2017.

Medvjedi još uvijek tumaraju prostranim šumama i livadama Gorskog kotara, zelenog srca Hrvatske. Medvjed je najveća kopnena zvijer u Hrvatskoj. Ovaj smeđi div izaziva i strahopoštovanje i divljenje gdje god dođe. Iako je drugdje u Europi istrijebljen, naša mu je zemlja još dom



Gorski kotar je planinski kraj Hrvatske koji se pomalo uzdiže iz nizina središnje Hrvatske. Priljubljen je sjevernim dijelom na planine Slovenije, no dijelom odvojen od nje zelenim dolinama Kupe i Čabranke. S druge strane uzdiže se negdje strmo, drugdje blago nad sunčanim Kvarnerom i s očaravajućim pogledima na more, a na jugu se postepeno spušta na blago valovitu visoravan Like.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: Gorski Kotar, medvjedi, planina, šuma, zvijeri, lov, Životinje

Kalnik u jesen VIDEO

01.11.2017.

Na Kalniku sam bio jednom davno, a od onda se nisam ovdje godinama pojavio. U međuvremenu sam prošao gotovo sve naše krške planine, kao i na neke od svjetskih (do 6000 metara), a ove domaće ostale su nekako po strani. Stoga sam se uputio jednog lijepo jesenskog jutra upravo na Kalnik – anticiklona je nudila nekoliko sunčanih dana, a već sam ispucao skoro sve ostale bliske destinacije.

Ostao sam zabezeknut jesenskom pojavom Kalnika, i skladno uklopljenog starog grada. Jesen je tome dala čarobni premaz, u milijune žutih, smeđih i crvenih listova. Kruna svega su „zubi“, vapnenačke kalničke stijene koje strše iz bukove šume. Popeo sam se lakoćom sve do telekomunikacijskog tornja, s tako divnim pogledom na prigorje, ali i na zagorsku stranu, tamo prema Novom Marofu.



Kalnik je za mene naša jedina prava gora, a u tu svoju vlastitu definiciju podrazumijevam pojavu stijena. One ne predstavljaju iskorak iz šumske vegetacije sa svojim posebnim biljnim i životinjskim vrstama, već i vidikovce koje tako fale na Bilogori. Palo je na kraju obećanje – obići ga u svim godišnjim dobima!
Dobro došli u kraj lijepe prirode, čistog zraka , mira, tišine i spokoja, tradicionalnog načina života i očuvanih običaja, prekrasnih vidika, bogate povijesti, očuvanih povijesnih spomenika i vrijednih sakralnih objekata.

Kalnik se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske svega 60 km od Zagreba.


Oznake: kalnik, planinarenje, planina, gora, križevci, zubi, jesen

Divlji konji s Velebita

09.10.2017.

Davne 2010. boravio sam na Baškim Oštarijama oko koje su se vrzmali konji. Ljudi su pričali da je tu već dosta dugo, bez nadzora.

Jedno divno jesensko jutro, baš nekako u ovo doba godine, pratio sam ih podno Dabarskih kukova i snimio par kadrova koji su sada ovdje.



Posebno su bili zanimljivi kako brste šipak.

Oznake: Velebit, konji, baške oštarije, planina, jesen, šipak, dabarski kukovi

Surova ljepota Velebita

08.09.2017.



Pretplatite se na You Tube kanal



Oznake: Velebit, planina, film, planinarenje

Izložba fotografija u Splitu na temu NATURA 2000

25.05.2013.

Povodom 22. svibnja Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj pozivamo Vas na izložbu „Natura 2000 - Ponos Hrvatske“.

Otvorenje izložbe predviđeno je za 22.05.2013. (srijeda) s početkom u 18:00 sati
u prizemlju City Center One; Vukovarska 207, a izložbu će te moći pogledati do 29.05.2013.


Zbog pristupanja u EU, Hrvatsku u 2013. godini očekuje ispunjavanje obveza vezanih uz zaštitu prirode, a jedna je vezana uz definiranje Natura 2000 područja.

Izložbu je postavila Udruga Baobab s Udrugom Sunce, u sklopu zajedničkog projekta „Zajedno za očuvanje prirode – organizacije civilnog društva za učinkovitu europsku Natura 2000 mrežu u Hrvatskoj“.

Očekujemo Vas !

Oznake: NATURA 2000, zaštita prirode, rijeke, planina, priroda, održivi razvoj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.