VIDEO: Beautiful Croatia

06.04.2020.

PREMIJERA! čast mi je predstaviti novi film o Hrvatskoj. Neka nas razveseli u ovim teškim vremenima. Podijelite da proširimo ljepote Hrvatske!

Oznake: film, video, Hrvatska

VIDEO: Vrelo i gornji tok Kupe

23.05.2018.

Rijeka Kupa izvire u Nacionalnom parku Risnjak, podno šumovitih planina. Gornji tok Kupe prepun je brzaka, pastrva, a uskoro prelazi u dolinu, prima Čabranku i postaje hrvatsko-slovenska granica.



Izvor Kupe je jezersko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 metara. Nizvodno, Kupa hita preko stijena, kamenja, brzaka i bujne šumske vegetacije.

Prilikom posjeta nacionalnom parku svakako vrijedi vidjeti izvor rijeke Kupe hidro geomorfološki spomenik prirode. Izvor se nalazi na 313 metara nad morem. Do izvora rijeke Kupe može se doći dobro obilježenom atraktivnom serpentinskom stazom iz sela Razloge, ili sa sjeverne strane iz Kupara, gdje je put blaži i ide dijelom cestom. Najdivljiji dio puta, od vrela do centra u Kuparima je kratka šetnja i prelazak drvenog mosta.

Moguć je dolazak i iz kupske doline, iz sela Hrvatsko odakle je put blaži i duži.

Oznake: rijeka, Kupa, Gorski Kotar, vrelo, izvor, film, video

VIDEO: Istraživanje dravske džungle

14.05.2018.

Video o istraživanju dravske poplavne šume u rezervatu Veliki Pažut. Drava je jedna od posljednjih očuvanih nizinskih rijeka u Europi s još uvijek očuvanom poplavnom nizinom.



Poplavna šuma vrba i topola razvijena je u širokom pojasu na obalama rijeke. Kao što joj naziv kaže, prilagođena je na poplave koje su prirodne za rijeku Dravu, a okosnicu joj čine bijela vrba te bijela i crna topola. Dolaze još i crna joha, krka vrba, vrba rakita…To je bogat ekosustav, koji ljeti podsjeća na pravu džunglu. Vrlo je gust sloj šumskog tla koji se miješa sa slojem grmlja, ako je biljke penjačice poput divljeg hmelja isprepliću i spajaju.

To je dom za mnoge životinje, od divljači, kukaca do ptica. U mekom drvetu vrba i topola svoje duplje buše djetlići i žune.

Važnost ovih šuma nije samo za biološku raznolikost, već je to i retencija poplavnih voda, odnosno prirodna obrana od poplava. Milijuni hektolitara poplavne vode ispunjavaju depresije i niske prostore, time olakšavajući pritisak na ljudska naselja, industriju i poljoprivredu te prometnice.

Oznake: Drava, istraživanje, film, video, poplava, šuma, džungla

VIDEO: Proljetnice - šareni ukras naših šuma

16.04.2018.

Nakon što okopni snijeg, a prije nego se drveće ozbiljno zazaleni, počinje kratkotrajna vladavina proljetnica. To su biljke koje su čekale prve tople dane, da na brzinu prokliju iz sjemenja, podzemnih rizoma ili lukovica.

Ovo je kratak video o proljetnicama iz Podravine, iz hrastovih i bukovih šuma:

Oznake: šuma, proljeće, film, video, cvijeće, biljke, proljetnice

VIDEO: Ptice oko naših prozora zimi

12.02.2018.

Snijeg pada, male ptiice pjevice opet su u problemu...jeste li im ostavili što hrane?



Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: ptice, Zima, video, sjenica, prozor, vrt, grad

Molba!

20.01.2018.

Molba!

Da bih mogao dalje raditi videe, trebam imati 1000 pretplatnika.

Pozivam vas da se pretplatite se na moj YouTube kanal. Svatko tko ima Google, ima i Youtube kanal pa klikom na link u par sekundi možete to napraviti. Osim ako neuključite i zvonce, nikakave obavijesti ili slično vam neće dolaziti.

https://www.youtube.com/user/gsafarek



Hvala unaprijed :)

Oznake: video, film, youtube

Ptice s mojeg dvorišta zimi

17.12.2017.

Prošlih zima redovito su mi dolazile ptice blizu prozora. Zebe, sjenice, zelenduri, sjeverne zebe, čak i batokljuni su bili redovni zimski gosti. Odmah do prozora bio je orah gdje su se ptice skupljale. Neki od susjeda su hranili ptice, kao i ja, te su zato još i više dolazile. Visoko u krošnjama, bile su u sigurnosti od lokalnih mačaka. Bilo je mala oaza biološke raznolikosti.



Onda su se neki susjedi posvađali i inatili se jedni drugima, a kao žrtva pao je i moj orah.

Osim ptica, nestale su još neke pogodnosti. Ljeti je lišče davalo sjenu, izvrsna zaštita od direktnog udara s juga, a zimi su gole grane propuštale sunce.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: ptice, Zima, film, video, orah

VIDEO: Jesen na Bilogori

16.11.2017.

Jesen na Bilogori, najmanjoj hrvatskoj planini može isto tako biti lijepa, iako fale klasične planinske vizure. Konačno, jedva prelazi 300 metara nadmorske visine.

Zbog blizine grada, posebno je omiljeno odredište Crna Gora i šuma iznad nje, kod šumarske i planinarske "barake". Jesen je u ovom videu doživjela dražesna djevojčica. Uživajte!



Po svojoj visini Bilogora je najniža, ali prostranstvom jedna od najvećih naših gora. Premda se u geografskom smislu ubraja među humlje, zbog svoga je položaja usred prostrane ravnice prilično uočljiva. Vrlo je pravilnog reljefa. Njezino jasno izraženo bilo blago se spušta na južnu stranu, a malo strmije na sjevernu stranu. Razvodnica je između savskoga i dravskoga porječja i dijeli bilogorsku Podravinu od Lonjsko-čazmanske zavale. Na jugu Bilogore njezini pristranci pružaju se sve do Moslavačke gore (Izvor:Wikipedija). Najviši vrh je Stankov vrh (309m).

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: Bilogora, planinarenje, jesen, film, video

Plamenci u Ninu!

04.10.2017.

Ovaj tjedan sam opet proveo u Ninu, u sklopu Međunarodnog dana promatranja ptica. Već godinama surađujem s turističkom zajednicom, u razvoju ekoturizma ovog drevnog i kraljevskog grada. Ovdje nemamo samo kulturne atrakcije, već i prirodnu - prije sveha muljevitu lagunu s ljekovitim blatom i solanu. To su plitka, muljevito-pjeskovita područja, savršena za skupinu ptica zvane ćurlini, koji u mulju gacaju dugačkim nogama i dugačkim kljunovima traže hranu.No, tu su i ostale ptice močvarice poput pataka i čaplji te dakako morske ptice.

Posebno me je zanimalo vidjeti koje su posljedice velike poplave od prije dva tjedna, no na sreću šteta ipak nije jako velika.

plamenci

Veseli me što su u Ninu još uvijek plamenci, odnosno flamingosi. Ove velike ptice zadržavaju se već mjesec dana u ovom gradu, njih osam. Ovdje imaju dovoljno hrane i mira, na radost stanovnika Nina, ali i turista koji su još uvijek u Damaciji.

Video o Ninu:

Oznake: plamenci, ptice, birdwatching, nin, Dalmacija, promatranje ptica, video

Ladarice iz Gruntovčana i scene Drave NOVI VIDEO

25.09.2017.

Oduvijek sam htio spojiti Ladarice iz Gruntovčana, ona poznata glazba s završne špice sa svojim snimkama Drave i konačno eto glazbeni video :)



Slobodno šerajte i pretplatite se na naš Youtube kanal!

Oznake: Drava, Gruntovčani, lado, Ladarice, rijeka, šuma, voda, pjesma, glazba, video, film

Novi video o Dravi

19.04.2015.

Rijeka Drava - Hrvatska amazona [The Drava River - Croatian Amazon]



- Video đus posvećen proljetnom buđenju i Danu planeta Zemlje, obogaćen snimcima rijeke Drave kroz Međimurje i Podravinu. Također osvješčuje gledatelja ekološkom porukom, te prikazuje nesebičan "sklad" čovjeka i prirode, slaveći tako Stvoritelja; u vrlo dinamičnoj kombinaciji ritma i živahnom muzičkom podlogom...

" Rasipanje i uništavanje naših prirodnih dobara, ogoljivanje i iscrpljivanje zemlje namjesto povećanja njezine iskoristivosti - to će već našoj djeci znatno umanjiti mogućnosti napretka koje uživamo, a koje smo im dužni predati - veće i razvijenije. "

Snimci: dipl.ing. biologije Goran Šafarek - Drava kroz Podravinu, Veliki Pažut, okolica Koprivnice, kod Osijeka
Damjan Kolarek - snimci Drave okolica Donjeg Međimurja (otoci, Otok-Hrženica, Sveta Marija, D.Dubrava)
- Video edited i obrada by @Damjan Kolarek 2015
Volonterska nezavisna produkcija

Oznake: Drava, rijeka, video, film, Mura, priroda, Šafarek, Kolarek, 4K, kupanje, bioraznolikost.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.