Kako smo u divljoj džungli Madagaskara pronašli novu vrstu zmije! NOVI VIDEO

26.10.2020.

Video VLOG kako smo u divljoj džungli uz djevičanske plaže Madagaskara pronašli novu vrstu zmije!

Oznake: zmije, Madagaskar, Putovanja, džungla, istraživanje

NOVI VIDEO: U potrazi za slapom u džungli!

08.08.2019.


Pogledajte novi video o istraživanje divlje tropske rijeke usred bujne džungle.


Tropska područja Azije kriju mnoga blaga. Velika količina kiše zalijeva ove krajeve pa nastaju mnoge rijeke. Vlaga i obilje vode omogućuje bujanje vegetacije te ratu guste tropske kišne šume. To su prave teško prolazne džungle, dom mnogim živim bićima.
Tako sam se i ja našao na jugu Tajlanda te tražio slap jedne lijepe riječice. Pogledajte kako je to bilo:)




Oznake: tajland, džungla

VIDEO: raskošna džungla Khao Sok u Tajlandu

12.02.2019.

Tajland nisu samo predivne plaže, kao i raskošni budistički hramovi, već i guste džungle. Khao Sok jedna je od njih. Zavirite u svijet tropske kišne šume, divljih rijeka sa slapovima i brzacima, te brojnim živim bićima.



Jedna od tih tropskih kišnih šuma je Khao Sok u južnom Tajlandu. Kaže se da je to jedna od najstarijih džungla na svijetu, jer „se“ nije micala s ove ekvatorske pozicije i jer su je monsuni cijelo to vrijeme zalijevali.
Danas je to najvlažnije mjesto u Tajlandu, gdje u obilju vlage i na visokim tropskim temperaturama sve buja i niče. Velika stabla dikterokarpa probijaju šumski svod i nadvijaju se nad džunglom, dok brojni bambusi, palme i ostalo grmlje otežavaju prolaz na šumskom tlu.

U bujnoj vegetaciji skrivaju se brojne životinje, od tigrova, leoparda, kraljevskih kobri, majmuna...pa sve do sitnijih organizama. Kretanje otežavaju pijavice koje se kače na vas i siše vam krv...Predvečer i noći sve bruji i zuji od cikada u njihovoj „ljubavnoj“ pjesmi.

Kiša koja zalijeva ovo obilje stvara i brojne potoke i rijeke, a kako je reljef brdski, ti se vodotoci preko brzaka probijaju nizbrdo, a nerijetko i kao slapovi. Oni služe kao prirodni tuševi, gdje se čovjek može osvježiti u oprati u sparnim danima. Opet, na mirnim mjestima struja je slabija i moguće je okupati se.

Draži ovog nacionalnog parka daju i brojna vapnenačka uzvišenja koja se strmo uzdižu iz šume. Velik dio parka je potopljen izgradnjom brane te je nastala akumulacija Cheow Larn, čak 165km2 negdašnje bogate šume i brojnih vodotokova.

Khao Sok zaštićen je kao nacionalni park, površine 739 km2, a zajedno s okolnim zaštićenim područjima štiti preko 3500 km2.
Park se može posjetiti. Omogućen je prilaz kod sjedišta parka u mjestu Khlong Sok, te na akuulaciju Cheow Larn.


Oznake: tajland, džungla, Azija

VIDEO: Istraživanje dravske džungle

14.05.2018.

Video o istraživanju dravske poplavne šume u rezervatu Veliki Pažut. Drava je jedna od posljednjih očuvanih nizinskih rijeka u Europi s još uvijek očuvanom poplavnom nizinom.



Poplavna šuma vrba i topola razvijena je u širokom pojasu na obalama rijeke. Kao što joj naziv kaže, prilagođena je na poplave koje su prirodne za rijeku Dravu, a okosnicu joj čine bijela vrba te bijela i crna topola. Dolaze još i crna joha, krka vrba, vrba rakita…To je bogat ekosustav, koji ljeti podsjeća na pravu džunglu. Vrlo je gust sloj šumskog tla koji se miješa sa slojem grmlja, ako je biljke penjačice poput divljeg hmelja isprepliću i spajaju.

To je dom za mnoge životinje, od divljači, kukaca do ptica. U mekom drvetu vrba i topola svoje duplje buše djetlići i žune.

Važnost ovih šuma nije samo za biološku raznolikost, već je to i retencija poplavnih voda, odnosno prirodna obrana od poplava. Milijuni hektolitara poplavne vode ispunjavaju depresije i niske prostore, time olakšavajući pritisak na ljudska naselja, industriju i poljoprivredu te prometnice.

Oznake: Drava, istraživanje, film, video, poplava, šuma, džungla

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.