Slap Brisalo na Žumberku (VIDEO)

11.06.2023.

Slap Brisalo u Žumberku, u dolini Slapnica, lijep je dio krajolika u okolici Zagreba, a najljepši je dakako nakon jačih kiša. Mi smo išli kad je kišica još padala i sve je u kasno prolejtnom ambijentu bilo bujno. Imao sam osjećaj da smo u kakvoj kišnoj šumi.

Pogledajte kako nam je bilo u videu:

Oznake: Žumberak, slap, Brisalo

Slap Sopot s divnim starim mostom (VIDEO)

10.04.2023.

Slap Sopot u Istri kod mjesta Florčići (okolica Pićana) jedan je od najljepših. Nalazi na Švićkom potoku, podno lijepog kamenog mosta, a štropotava se 24.5 metara u predivno tirkizno jezerce iz kojeg i dalje teče potok.


Oznake: slap, Istra, sopot, most

Slap Bilušića buk na rijeci Krki (VIDEO)

24.08.2022.

Bilušića buk jedan je od manje poznatih slapova na rijeci Krki, zbog toga je i manje posjećen. Do njega je uređena planinarska staza, a Nacionalni park Krka postavio je i stol te edukativne table.

Bilušića buk prvi u nizu slapova rijeke Krke. Čine ga dvije glavne stepenice i još nekoliko manjih na dužini od 300 metara s ukupnim padom od 22,4 metra.

Iako na slap ne utječu izgrađene hidroelektrane, u prošlosti je više puta miniran radi sprečavanj apoplava u polju uzvodno.

Uz slap su dvije napuštene mlinice.

Pogledajte ga u videu:


Oznake: Krka, slap, Bilušića buk

NOVI VIDEO: Najljepši hrvatski slapovi!

27.06.2018.

Slapovi su jedna od najzanimljivijih obilježja naših rijeka. Pogledajte neke od najljepših u ovom videu.Jedan od najlijepših ukrasa rijeka su slapovi. Na hrvatskim rijekama najlijepše slapove stvorila je sedra. Nadaleko su poznati plitvički slapovi i slapovi Krke. Međutim, ništa manje zanimljive slapove tvore rijeke Mrežnica, Korana, Una, Krupa, Zrmanja i druge naše krške rijeke. Zanimljivo je da neke od najljepših slapova nalazimo i na rijekama i rječicama nestalnog toka

Da li se slažete sa izborom? Što sam izostavio?

Oznake: slap, vodopad, rijeke

VIDEO: zaleđena Pitvička jezera

07.03.2018.

Poštovani predstavljam vam novi video, o zaleđenim Plitvičkim jezerima:Plitvička jezera su naš najpoznatiji park. Slapovi, jezera, kanjon, šuma...sve to privlači više od milijun gostiju godišnje. Zimi ona postaju carstvo zaleđenih slapova. Plitvička jezera lijepa su u svako doba, no, i zimi ne gube draž. Štoviše, zaleđena jezera i slapovi postaju posebna atrakcija. Kako to izgleda, pogledajte u novom videu.

Ove scene nastale su uz dozvolu Nacionalnog parka Plitvička jezera, a za potrebe filma Rijeke Hrvatske.

Oznake: Plitvička jezera, Zima, led, slap, vodopad, jezero, snijeg, leg

NOVI VIDEO: Mrežnica zimi

02.03.2018.

Mrežnica, jedna od karlovačkih rijeka, impresionira u svim godišnjim dobima. Najbolje ju znamo ljeti, kada se kupamo podno njenih slapova ili u mirnom zelenilu ujezerenog toka. No, zimi je ona također divna.Kao i ostale pritoke Kupe, i Mrežnicu odlikuju kanjoni, sedrene barijere, ujezereni dijelovi toka, dakle fenomeni karakteristični općenito za rijeke u kršu. Pa ipak, mnogi će upravo Mrežnicu svrstati među naše najljepše rijeke. Razlog tome možda treba tražiti u stotinjak sedrenih slapova koji presijecaju rijeku duž cijelog njezinog toka stvarajući zapravo niz međusobno povezanih jezera. Važnija od brojnosti slapova na Mrežnici njihova je raznolikost koja se očituje u različitim visinama, razvedenosti, broju kaskada i načinima na koje presijecaju rijeku. Neprestana izmjena slapova i izduženih jezera u ambijentu plitkog krša bogatog zelenilom tvori izuzetno atraktivan i dinamičan krajolik. Neki smatraju da upravo ovaj niz povezanih jezera podsjeća na oka mreže i da odatle dolazi naziv – Mrežnica.

Kada stisne jača zima, počinju se lediti prvo njene obale ujezerenog toka, gdje voda sporo teče. Ako na taj led padne snijeg, izgleda kao da su usred zelenila bijeli sprudovi. Slapovi se također mogu zalediti i djeluju kao ledene krijeste, pomiješane sa snijeg.

 Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: mrežnica, Zima, rijeka, slap, voda, led, snijeg

Krata video o rijeci Mrežnici

06.01.2017.Mrežnica je trebala postati park prirode, ali je to propalo (nekome iz karlovačke županije nije do održivog, već do betonskog razvoja).

Sada na njenim slapovima niču ružne betonske hidroelektrane i to za malu proizvodnju električne energije - male hidroelektrane za velike štete! I da, svi mi trebamo električnu energiju, ali ne uz takvu žrtvu.

Neke rijeke jednostavno trebaju biti pošteđene.

Oznake: hidroelektrane, mrežnica, rijeka, voda, slap, kanjon, film, trailer

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.