Slap Bilušića buk na rijeci Krki (VIDEO)

24.08.2022.

Bilušića buk jedan je od manje poznatih slapova na rijeci Krki, zbog toga je i manje posjećen. Do njega je uređena planinarska staza, a Nacionalni park Krka postavio je i stol te edukativne table.

Bilušića buk prvi u nizu slapova rijeke Krke. Čine ga dvije glavne stepenice i još nekoliko manjih na dužini od 300 metara s ukupnim padom od 22,4 metra.

Iako na slap ne utječu izgrađene hidroelektrane, u prošlosti je više puta miniran radi sprečavanj apoplava u polju uzvodno.

Uz slap su dvije napuštene mlinice.

Pogledajte ga u videu:


Oznake: Krka, slap, Bilušića buk

Jezero Torak (VIDEO)

17.08.2022.

Torak u dolini rijeke Čikole jedno je od najljepših jezera u Hrvatskoj, gotovo potpuno pravilnog okruglog oblika. Nalazi se u donjem toku Čikole, blizu ušća s Krkom. To je zapravo 30-50 metara dubok izvor čija se voda koristi za vodoopskrbu okolnog kraja.

Može ga se lijepo vidjeti s vidikovca kod Goriša, a planinarskom stazom može se i spustiti do njega.

Pogledajte ga u videu:


Oznake: čikola, Torak, Krka

NP Krka (VIDEO)

05.06.2022.

Nacionalni park Krka krije mnoge ljepote, a poznati Skradinski buk samo je jedan od njih. Tu su i drugi slapovi, ali i utvrde, jezera...


Pogledajte dio njih u videu:

Oznake: Krka

NOVI VIDEO: Čikola

04.05.2022.

Rijeka Čikola, ukupne dužine 46 km, najduži je pritok Krke. Ono što je čini jedinstvenom njezin je raznolik karakter: izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglave, nastavlja mirno teći Petrovim poljem, a ulaskom u kanjon u zadnjem dijelu svog toka pretvara se u bujicu, formirajući ponegdje mala jezera, i nastavljajući dalje kanjonom ulijeva se u Krku.

Pogledajte i video:

Oznake: čikola, Krka

Manojlovački slapovi (NOVI VIDEO)

Samo nekoliko stotina metara od arheološkog lokaliteta Burnum, na cesti Knin - Kistanje nalazi se Manojlovački slap, treći, najviši, po mnogima i najljepši, slap rijeke Krke.

Slap se sastoji od niza sedrenih barijera, ukupne visine 59,6 m. Najveća barijera visoka je 32,2 m. Kanjon oko slapa obrastao je bogatim submediteranskim raslinjem a uz tok rijeke nalaze se mala polja i pašnjaci.

U razdoblju visokih voda slap se zaglušujuće obrušava u dubinu obavijen velom satkanim od kapi u paleti duginih boja. U toplom dijelu godine suh je jer mu vodu uzima akumulacija obližnje hidroelektrane Miljacka.

Godine 2011. obnovljena je i za posjetitelje otvorena staza s vidikovcem. Tad je otkrivena i spomen-ploča podignuta u čast austrijskom caru Franji Josipu I., koji se, zajedno sa suprugom Elizabetom, upravo s toga mjesta divio ljepoti Manojlovačkog slapa.


Pogledajte video slapa u proljeće kada sve pršti vodom:

Oznake: Krka, slapovi

NOVI VIDEO: Slap Krčić

01.05.2022.

Slap Krčić u Kninu, zvan i Topoljski buk, nije samo završetak Krčića, već j ei početak rijeke Krke. Uhvatio sam ga za vrijeme proiljetnih kiša kada buja vodom. Kansije ljeti gotovo presuši.

Pogledajte video:

Oznake: Knin, križ, Krka

NOVI VIDEO: Skradinski buk u proljeće – prepun vode!

27.06.2019.

Skradinski buk je zasigurno najimpresivniji slap u Hrvatskoj. Pogledajte video o ovom slapu u proljeće kada buja vodom.
No, to je jedno od najposjećenijih mjesta u Hrvatskoj. Ljeti na tisuće ljudi stupaju njegovim stazama, gurajući se na mostu, znojeći se usred ogromne vrućine, dok je voda slapova na minimumu. No, krajem proljeća, u lipnju gužve još nisu počele, kao ni vrućine, a slapovi sjaje u punoj brzini, usred sočnog, još nespaljenog zelenila.

Pogledajte novi video o Skradinskom buku u proljeće:

Oznake: Krka, skradinski buk

Hrvatski nacionalni parkovi - SLIDESHOW

11.10.2017.

Imao sam sreće da sam dugo sam i puno obilazio i radio u nacionalnim parkovima. Složio sam stoga kratak slideshow s nekim od fotkama.

Podsjećam, ima ih osam: : Plitvička jezera, Mljet, Brijuni, Risnjak, Sjeverni Velebit, Kornati, Paklenica i Krka.Na žalost, zbog cijena postaju sve nedostupniji hrvatskim građanima :( Bio sam na Krki, obitelj s dvoje djece potrošit će i do 100€ u par sati.

Oznake: nacionalni parkovi, Plitvička jezera, Mljet, Brijuni, Risnjak, Sjeverni Velebit, kornati, paklenica, Krka

Rijeke Hrvatske na vrlo popularnom portalu Bored Panda

23.09.2017.

Pogledajte Rijeke Hrvatske na Bored Panda

stisnite UPVOTE ;) uz članak

Možda nijedna europska zemlja nema tako raznolike, a istovremeno tako očuvane rijeke kao što ih ima Hrvatska. Svima nam je poznata ljepota Jadrana, bistro i čisto more, stjenovite obale s drevnim kamenim gradovima. More međutim nije jedino bogatstvo Hrvatske, a rijeke su svakako jedno od najvažnijih. Od tromih i mutnih panonskih rijeka koje se izlijevaju u svoje poplavne šume, preko kratkih i brzih planinskih koje skakuću preko zapjenjenih brzaka, karlovačkih krških rijeka u bujnom zelenilu sa sedrenim barijerama i ujezerenim dijelovima, mirnih ponornica krških polja, sve do velikih jadranskih rijeka sa slapovima u dubokim golim kanjonima, koje se u more ulijevaju uskim estuarijima poput Zrmanje ili Krke te prostrane delte Neretve.

Oznake: rijeke, Hrvatska, Bored Panda, fotografija, Krka, Cetina, zrmanja, Dunav, sava, Drava

Veličanstvena rijeka Krka - VIDEO

13.09.2017.

U sklopu filma Rijeke Hrvatske, napravili smo kratak video o ovoj dalmatinskoj rijeci.Snimljeno uz dozvolu i podršku nacionalnog parka Krka. Ovaj video dakako ne prikazuje sve vrijednosti Krke, već samo ono što smo snimili za potrebe filma.

Pretplatite se na naš Youtube kanal!

Oznake: Krka, rijeke, film, dokumentarac, priroda, Dalmacija, Šibenik, slapovi, skradinski buk, NACIONALNI PARK, trailer

Pomozite snimanje filma Rijeke Hrvatske!

09.04.2017.

Dragi prijatelji,

Snima se dokumentarni film Rijeke Hrvatske u neovisnoj produkciji Gorana Šafareka.Kako televizija i ostale produkcije za prirodu nisu zainteresiran, radimo to sami. Kako nam je cilj proizvod na razini BBC-a koji će promovirati rijeke i Hrvatsku općenito, to traži i značajna ulaganja u opremu i ostale aspekte snimanja.

https://www.indiegogo.com/projects/rivers-of-croatia-animals-nature/x/16356332#/

pomozite sudjelovanjem ili dijeljenjem naše kampanje, pokažite nekome tko bi mogao biti zainteresiran...


Hvala!

Oznake: rijeke, voda, Hrvatska, dokumentarac, snimanje, dokumentarni film, Drava, Cetina, Krka, zrmanja, Dunav

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.