VIDEO: istraživanje slapa Gubavice na Cetini

07.05.2020.

Cetina je naša velika dalmatinska rijeka, koja od samog početka i kraja krije mnoge atrakcije. Slap Gubavica jedan je od njih. Pogledajte kako doći do njega i kako je biti ispod njega!

Oznake: Cetina, rijeke

NOVI VIDEO: Canyoning na Cetini

25.09.2019.


Pogledajte video o kanjoningu (canyoningu) na rijeci Cetini.


Neke od naših rijeka toliko su neprohodne da se ne mogu proći čamcem, pa treba posebna oprema za kanjoning. Primjerice, u kanjonu Cetine, prolazu treba se verati između velikih komada stijena, uz visoke litice na kojima u uskom pojasu neba patrolira veličanstveni suri orao ... pa skočiti u vodu i plivati samo u neoprenu. Upravo je to šansa za intiman doživljaj posebno divljih rijeka. Ponegdje se valja spustiti i alpinističkim užetom.



Kanjoning na Cetini radi se kod mjesta Zadvarje, gdje Cetina naglo skreće prema moru.
Prethodno iskustvo nije potrebno, a sudjelovati mogu djeca od 8. godine života. Potrebna je minimalna razina tjelesne kondicije. Udaljenost od starta do završetka iznosi 2 300 metara. Temperatura rijeke kreće se između 15°C i 19°C, ovisno o sezoni. Koriste se kacige, prsluk za spašavanje i dugo neoprensko odijelo. Može se skakati u vodu, ali samo na mjestima na kojima to dopusti vodič. Svi moraju nositi prsluk za spašavanje i kacige tijekom cijelog izleta. Canyoning na Cetini može uključivati spuštanje užetom i korištenje alpinističke opreme (absailing) - ekstremni canyoning.

Preporučamo https://splitadventure.com/canyoning-on-cetina-river/





Oznake: Cetina

NOVI VIDEO: Studenci na Cetini

22.08.2019.

Studenci
Pogledajte novi video o divnom dijelu rijeke Cetine, brzacima Oblačnik i i izvorima Studenci.



Cetina je velika dalmatinska rijeka, koja od svojeg dubokog vrela tirkiznog oka protječe plodnim krškim poljima i uskim kanjonima.
Oslobodivši se stiješnjenog kanjona Gubavice, rijeka se nešto mirnijim tokom razlila dolinom. Do samog ušća izmjenjivat će se uske sutjeske i kanjoni s proširenjima i kraćim riječnim dolinama.

U žiži ljetne turističke sezone tisuće turista preplove ovaj dio rijeke u gumenim raftovima, poskakujući na valovima Cetine. Turistički to je najživlji dio toka, a dodatno ga je začinila još jedna prirodna pojava: brzaci Studenci. Tvori ih nekoliko koncentriranih i više manjih izvora što izbijaju podno strme klisure sa sjeverne strane rijeke.

Izvori Studenaca izuzetno su sedrotvorni pa se u Cetinu ulijevaju preko velikog slapa. Veliki i opasan brzak Oblačnik nastao je zatrpavanjem riječnog korita ogromnim kamenim blokovima, turisti će ga zaobići provlačeći se kroz spilju nastalu ispod slapa Studenca, dok će skiperi prazne raftove sigurno spuštati brzacem.

Oznake: Cetina

Rijeke Hrvatske na vrlo popularnom portalu Bored Panda

23.09.2017.

Pogledajte Rijeke Hrvatske na Bored Panda

stisnite UPVOTE ;) uz članak

Možda nijedna europska zemlja nema tako raznolike, a istovremeno tako očuvane rijeke kao što ih ima Hrvatska. Svima nam je poznata ljepota Jadrana, bistro i čisto more, stjenovite obale s drevnim kamenim gradovima. More međutim nije jedino bogatstvo Hrvatske, a rijeke su svakako jedno od najvažnijih. Od tromih i mutnih panonskih rijeka koje se izlijevaju u svoje poplavne šume, preko kratkih i brzih planinskih koje skakuću preko zapjenjenih brzaka, karlovačkih krških rijeka u bujnom zelenilu sa sedrenim barijerama i ujezerenim dijelovima, mirnih ponornica krških polja, sve do velikih jadranskih rijeka sa slapovima u dubokim golim kanjonima, koje se u more ulijevaju uskim estuarijima poput Zrmanje ili Krke te prostrane delte Neretve.

Oznake: rijeke, Hrvatska, Bored Panda, fotografija, Krka, Cetina, zrmanja, Dunav, sava, Drava

Pomozite snimanje filma Rijeke Hrvatske!

09.04.2017.

Dragi prijatelji,

Snima se dokumentarni film Rijeke Hrvatske u neovisnoj produkciji Gorana Šafareka.



Kako televizija i ostale produkcije za prirodu nisu zainteresiran, radimo to sami. Kako nam je cilj proizvod na razini BBC-a koji će promovirati rijeke i Hrvatsku općenito, to traži i značajna ulaganja u opremu i ostale aspekte snimanja.

https://www.indiegogo.com/projects/rivers-of-croatia-animals-nature/x/16356332#/

pomozite sudjelovanjem ili dijeljenjem naše kampanje, pokažite nekome tko bi mogao biti zainteresiran...


Hvala!

Oznake: rijeke, voda, Hrvatska, dokumentarac, snimanje, dokumentarni film, Drava, Cetina, Krka, zrmanja, Dunav

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.