Oko slijepe Galjufove

petak, 31.08.2007.

Novi biseri vezani uz probijanje Galjufove


Stanari Galjufove ulice su se, na poziv gradskog Ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo i komunalne poslove, dana 28.kolovoza izjasnili i naveli niz razloga protiv otvaranja ulice na Vlašku.

To nije spriječilo isti taj ured da već sutradan, dakle 29. kolovoza izda lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju Galjufove ulice.

Iako rok za žalbu na predmetnu lokacijsku dozvolu iznosi 15 dana od datuma primitka dozvole, a potom može proteći i do dva mjeseca za razmatranje žalbe i izdavanje građevinske dozvole, Bandićev specijalni savjetnik i priručni psihijatar, Zdravko Čokić, u današnjem Jutarnjem listu hrabro izjavljuje da će do iduće srijede radovi u Galjufovoj biti dovršeni, a već u četvrtak će biti dobivena građevinska dozvola za njezino probijanje na Vlašku.

Dakle, slijedi repriza još jednog ekspresnog provođenja rješenja, kao i u slučaju famoznog drveta koje je posječeno predvečer uoči velike Gospe, istog dana kad je izdano rješenje za njegovu sječu i također bez poštivanja 15-dnevnog žalbenog roka.

Zar još uvijek misle da mogu raditi baš sve što im se svidi, kad im se svidi i gdje im se svidi? Ili žele novu inspekciju za vratom?

Pametnima bi bilo i jednom dovoljno, a najpametnijima?

- 21:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

HISTORIA EST MAGISTRA ?

ŠPANSKO Gradonačelnik Bandić se na mjestu nesreće suočio sa srditim stanovnicima

31.08.2007 00:25 vecernj.hr: Bandić stanovnicima Španskog: Zgulite mi kožu!
Autor DAMIR LUKA SAFTIĆ

Nakon nesreće, poslije godine dana čekanja, u dva su dana na planu naselja “uspjeli” flomasterom obojiti ulice, čime su napokon označili redoslijed uređenja cesta u naselju

Gotovčevu, Tenchinijevu i Stipčevu ulicu asfaltirat će i opremiti prometnim znakovima do 2. rujna, ulice Ante Mike Tripala i Majora S. do 10. rujna, a do 17. rujna Milićevu ulicu.

Za sve mu kriv POS
Na kobnom mjestu u Ulici Miroslava Milića na ulazu sa Zagrebačke avenije u POS-ovo naselje Špansko-Oranice, na kojem je teško stradala 16-godišnja djevojka, sinoć je stigao prvi čovjek Zagreba Milan Bandić. Zakasnio je sat i pol. Dočekalo ga je stotinjak gnjevnih stanara, no Bandić ih je vještom retorikom političara brzo razoružao.

Gdje se to dogodilo? Evo Stipane! Božo, počni sutra uređivati prsten oko škole; do nedjelje hoću da je završen! rekao je Bandić pokazujući plan naselja s obojenim ulicama. Ja sam zvala ured, pa ništa... odgovorila je jedna gospođa.

Neki su po okupljenima pomislili da nije nova nesreća. Bandić se obrušio na Čačićev POS. Sve je ostavljeno gradu. Nećemo ponoviti istu pogrešku. U Sesvetama, Podbrežju i Borovju nećemo useljavati ljude dok sve ne bude dovršeno. Ovdje je sve nakaradno. Nećemo više potpisivati ugovore s APN-om rekao je Bandić. Dodao je da se želi ispričati roditeljima. Zar se moralo čekati početak škole? ponovili su stanari.

Možete mi kožu zguliti, razapeti me. Morate me razumjeti. Jako sam nesretan. Najradije bih zaplakao završio je Bandić. Sa stanarima je otišao do Trga 101. brigade gdje je sastavio povjerenstvo od pet stanara koji će ga 24 sata izvještavati o tijeku radova.

A vi, dame, hoćete li ležeće policajce? upitao je stanarke. U trenutku kad im se pridružio Zdravko Čokić iz gradonačelnikova ureda, iz stanara je ipak provalila dotad zadržavana srdžba.

Vozači kao izlika
Trebala se dogoditi nesreća, da se nešto pokrene! Lako je šlepati se na nekulturu vozača. Vozači iz drugih dijelova grada i oni kojima je naselje prečac iz Zagrebačke ceste na Zagrebačku aveniju, ne poznaju ceste, a znakova nigdje. Koja je razlika između raskrižja s dozvolom i bez? rekao je Ante Belić.


- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.08.2007.

Očitovanje stanara Galjufove ulice

29.08.2007. zamirzine.net:Junaci Galjufove ulice

Dvaneset stanara Galjufove, Vlaške i Petrove ulice 28. kolovoza dalo je izjavu u postupku izdavanja lokacijske dozvole u svojstvu zainteresirane stranke. Njihovu izjavu prenosimo u cjelosti.
29. kolovoza 2007

Izjavu su dali temeljem poziva gradskog Ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo komunalne poslove i promet i to u svojstvu zainteresirane stranke.

Stanari su dobili objašnjenja vezana uz izdavanje lokacijske dozvole za planirane radove od strane gđe. Branke Filajdžić koja radi na izdavanju lokacijskih dozvola te pravnika, gospodina Rajka Hvala.

Utvrđeno je da je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju Galjufove ulice zaprimljen od strane prethodno navedenog Ureda 13. kolovoza te su stanari danas dobili informaciju da će lokacijska dozvola biti izdana idući tjedan, 3. rujna. Kako je projektantu (IPZ) izvod iz katastarskog plana, kao jedan od temeljnih dokumenata za izradu idejnog projekta, izdan 16.8., očigledno je da je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole u nadležnom uredu zaprimljen bez potrebnih dokumenata i prije no što je urađen idejni projekt.

Iako se građevinska dozvola može izdati nakon lokacijske, stanari su iz medija doznali kako g. Jelavić već zna da će imati valjanu građevinsku dozvolu 20. rujna te će tada "probiti tih nekoliko metara Galjufove ulice"’.

Stanari imaju Rješenje koje je 14. kolovoza izdao isti taj Ured, a kojim se određuje semaforizacija raskršća Petrove i Galjufove, rušenje drveta katalpe na početku ulice, premještanje oduška plinske instalacije, izvođenje kolnika i nogostupa za odvijanje dvosmjernog prometa, uređenje parkirnih mjesta, zelenog pojasa, pitanja odvodnje itd., a sve na teret sredstava za uređenje Kvaternikovog trga. Rok za žalbu na ovo rješenje bio je 15 dana.

Znajući da je drvo katalpe srušeno ekspresnom brzinom, u predvečerje uoči Velike Gospe, dakle 14.kolovoza, nakon čega je odmah prekopana i travnata površina oko tog drveta, razvidno je da su radovi počeli bez odgovarajuće najave, bez propisanih dozvola i bez poštivanja zakonom predviđenih rokova.

Tada stanarima nije bilo moguće dobiti na uvid navedena rješenja, nego samo usmene tvrdnje gradonačelnika i njegovih ljudi da se sve radi sukladno propisima i uz sve potrebne dozvole.

Tek je građevinska inspekcija na poziv stanara ustanovila navedene nepravilnosti i privremeno obustavila radove na probijanju ulice, do ishođenja svih potrebnih dozvola.

Prometna studija Instituta prometa i veza iz 2005. godine uopće ne spominje Galjufovu ulicu, dakle nije bilo potreba za njezinim probijanjem na Vlašku ulicu.

Stanari se boje da će se probijanjem ovako nepreglednog raskršća stvoriti nova crna točka u prometu i umjesto rješenja prometnih čepova samo će se generirati novi problemi.

U današnjem Vjesniku objavljena je izjava g. Jelavića da se više niti u jednoj ulici neće izvoditi radovi bez potrebnih dozvola.

Na temelju svih navedenih činjenica stanari su dali zajedničko očitovanje kako slijedi:

1) Uvidom u priloženo Idejno rješenje izrađeno po IPZ-u utvrdili smo da u istom ne postoji primjerena prometna analiza temeljem koje se može utvrditi opravdanost izgradnje i poštivanje prometnih, ekoloških i građevinskih standarda

2) Postojećom prometnom studijom iz 2005. godine koju je na zahtjev Grada izradio Institut prometa i veza nije predviđeno spajanje Galjufove ulice s Vlaškom niti su dane bilo kakve naznake opravdanosti takvog rješenja

3) Mišljenja smo kako se uz štovanje postojećih građevinskih normi i standarda vezanih za projektiranje i građenje raskrižja isto raskrižje ne može isprojektirati

4) Planiranim građevinskim zahvatima drastično opada dosegnuta kvaliteta življenja i ujedno opada vrijednost nekretnina u našoj ulici

5) Svi vlasnici nekretnina u Galjufovoj ulici su protiv predloženog zahvata u prostoru, a i veći broj građana u okolici te smo napravili peticiju s preko 560 potpisa koju smo dostavili kao prilog zapisniku

Iako postoji opravdana bojazan stanara da će Grad sam sebi izdati sve potrebne dozvole kojima će formalno legalizirati provođenje planiranih građevinskih radova, stanari Galjufove ulice će tražiti pridržavanje izrečenih mišljenja struke te eventualno i povrat u prijašnje stanje.

Probijanje Galjufove ulice na Vlašku je neopravdano sa stajališta prometne struke, neizvedivo po standardima građevinske struke te također protivno volji zainteresiranih građana koji su to potvrdili peticijom pa će stanari Galjufove ustrajati na poštivanju prometne i građevinske struke i volje zainteresiranih građana.

Stanari Galjufove ulice

- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 29.08.2007.

I sve po zakonu...

29.08.2007. Galjufova svakako postaje dvosmjerna ulica

Desetero stanara Galjufove se, uz potporu Zelene liste, u utorak, u Poglavarstvu, očitovalo o budućem izgledu svoje ulice. Oni su zahtjevali da ulica ostane slijepa, da se poštuje žalbeni rok od 15 dana i mirovanje radova u tom razdoblju, a uputili su i kritiku gradskoj vlasti zbog neplanskog trošenja proračuna na nelegalno probijanje ulice bez lokacijske i građevinske dozvole. No, sastanak nije urodio plodom. Probijanje Galjufove na Vlašku će se nastaviti čim stignu lokacijska i građevinska dozvola.

Vlasta Toth, predstavnica Zelene liste, prisustvovala je sastanku u Poglavarstvu, na kojem je utvrđeno da će lokacijska dozvola biti izdana 3., a građevinska 20. rujna. Predstavnici gradske vlasti izjavili su da probijanje ulice uopće nije upitno te se pozivaju na GUP iz 2003. prema kojemu je Galjufova ulica predviđena kao dvosmjerna, iako se GUP od tada mijenjao tri puta, dodala je Toth.

Stanari će na nastavak radova odgovoriti novim žalbama. Mirna Lipovac, stanarka Galjufove, rekla je da je ipak utvrđena bespravna gradnja, vrijeme će pokazati koliko je buduće raskrižje nepregledno i opasno, a tada ćemo »samo moći svjedočiti nemilim događanjima«, napomenula je Lipovac. Stanari su iznenađeni i novom procedurom očitovanja (morali su predočiti vlasnički list ili kupoprodajni ugovor, a dosad je bila dovoljna osobna karta) smatraju to još jednim zanemarivanjem njihova prava glasa.

Jasmina Kekić

- 08:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Opsss! Zar se otrove ne čuva u malim bočicama?

CNN.blog.hr 26.08.2007.Nema kriminala... sve su to samo greške i propusti


Posljednji slučaj sa stambenim zgradama u Vrbanima III vrlo dobro ilustrira trenutačno stanje u zagrebačkim uredima gdje se uz adekvatnu naknadu može dobiti čak i uporabna dozvola za zgradu u kojoj je voda otrovna. Tako je Zagreb pored afera u samo zadnjih par mjeseci kao što su Cvjetni trg, GUP, Galjufova sad dobio i aferu Vrbani III. Sve to logična je posljedica korupcije i nepotizma koji se razmahao s pobjedom SDP-a i dolaskom Milana Bandića na vlast u gradu Zagrebu.

Ono što posebno bode u oči je da odgovorni ljudi u gradu Zagrebu kao što su Milan Bandić i Davor Jelavić, kriminal nazivaju greškom, pa tako izdavanje uporabnih dozvola za sporne zgrade oni tumače kao grešku ili propust što je nonsens. Ne radi se tu o nikakvoj grešci već o dobro organiziranom kriminalu, jer da bi zgrada dobila dozvolu, potrebna je hrpa atesta, pa tako i za vodovodne cijevi. Sva obavljena ispitivanja dala su negativne nalaze i ne postoji način da tu netko slučajno pogriješi jer na nalazima ispitivanja kvalitete vode jasno stoji da je voda zagađena i opasna po ljudsko zdravlje.

Stvar je vrlo jednostavna. Na uporabnoj dozvoli stoji ime dogovorne osobe Marice Savić. Dakle ili je ona odgovorna, ili njezin nadređeni ako je vršio pritisak na nju da izda uporabnu dozvolu. Tu se uopće ne radi o grešci već u najmanju ruku nesavjesnom obavljanju dužnosti i dovođenjem u opasnost ljudi opće opasnom radnjom za koje postoje jasno propisane kazne.
Razlog zašto čelni ljudi u gradu sve to minoriziraju je prilično jasan… kad istraga jednom krene, pitanje je gdje će završiti, zato je bolje da istraga nikad i ne krene.

25.08.2007 jutarnji.hr: Zgrade prošle tehnički pregled iako je voda otrovna

- 02:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.08.2007.

Očitavanje građana

28.08.2007 18:38 Business.hr/Hina: Stanari Galjufove posjetili Gradsko poglavarstvo

Stanari zagrebačke Galjufove ulice, koji se protive prometnom probijanju svoje ulice na Vlašku, bili su danas u Gradskm poglavarstvu kako bi se "očitovali o radovima" odnosno, kako su rekli novinarima, "ponovno izrazili nezadovoljstvo tim nezakonitim radnjama Gradske uprave".

Građani Galjufove ulice u Poglavarstvo su došli na temelju poziva iz medija.

Predstavnica stanara Galjufove ulice Mirna Lipovac novinarima je nakon sastanka rekla da su razgovarali s arhitekticom zaduženom za izdavanje lokacijskih dozvola i pravnikom koji su im predočili način probijanja Galjufove ulice. Lipovac je rekla kako su doznali da je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole zaprimljen 13. kolovoza te da će već idući tjedan biti izdana lokacijska dozvola.

Također je podsjetila da je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić u medijima izjavljivao da će "20. rujna imati građevinsku dozvolu i probiti tih nekoliko metara Galjufove ulice". Istaknula je da su doznali da prethodno nije bila izrađena nikakva studija izvedivosti, ali i da je rušenje stabla u njihovoj ulici počelo isti dan kada je i doneseno rješenje, iako je njime predviđen žalbeni rok od 15 dana.

"Grad će sam sebi izdati lokacijsku i građevinsku dozvolu i krenut će u proboj raskrižja Galjufove s Vlaškom ulicom", rekla je Lipovac i najavila da se "stanovnici Galjufove ulice s time neće pomiriti i da će tražiti da se ispita jesu li poštivana pravila struke, te ako nisu, tražit će povrat u prijašnje stanje".

Lipovac je ocijenila da su "stanovnici Galjufove ulice svojom akcijom puno učinili jer su razotkrili da se u Zagrebu radi bez dozvola" i da gradonačelnik Milan Bandić nije bio spreman za civiliziran dijalog s građanima, već im je poručio da se sve radi po zakonu. Podsjetila je da im je poručio "kome nije pravo da može prodat' stan i kupit' si grunt u Zagorju".

Sa stanarima Galjufove ulice i danas su bili predstavnici Zelene liste.

Prethodni događaj: Grad Zagreb poziva stanare Galjufove na očitovanje

- 23:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vigilantibus iura scripta sunt

28.08.2007., 11:11 TotalPortal.hr: Stanari Galjufove spremni i za međunarodni sud

ZAGREB - Dvadesetak stanara Galjufove ulice očitovalo se jutros u gradskom Poglavarstvu o radovima koji se, tvrde, bez potrebnih dozvola izvode u njihovoj ulici.

Stanari tvrde da pouzdano znaju kako će Grad sigurno dobiti dozvole za radove u Galjufovoj i proboj na Vlašku, no nastavit će s borbom, dodaje jedna od stanara Mirna Lipovac.

'Vidjet ćemo što prometna i građevinska struka imaju reći o tome. A uvijek postoje i druge institucije, prije svega sudovi u Hrvatskoj, ali i relevantne međunarodne institucije'.

Gradonačelnik Bandić laze proteklog je vikenda ponovio kako Grad ima potrebnu građevinsku dozvolu,laze nut zubo dok je to nedavno demantirala glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.wink

U međuvremenu, Grad je samoinicijativno eekobustavio lazeradove u Galjufovoj ulici.

(Obiteljski radio/TotalPortal)

- 18:29 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Pobjeda bagera u Galjufovoj: " tristo konja" pregazilo rješenje Ministarstva prije roka !?

28. 08.2007. vjesnik.hr: Stanovnici ulica uz Vlašku i Maksimirsku u strahu od povećanja prometa

Prema studiji Instituta za promet i veze, Fijanova, Kuhačeva, Valdoševa i Kraljevićeva, trebale bi postati dvosmjerne

Radovi u gradu se, s približavanjem rujna, bliže kraju. Galjufova ulica je probijena na Vlašku eek unatoč pobuni stanara, nedostatku lokacijske i građevinske dozvole, ali njihovo se donošenje očekuje vrlo skoro. Stanare susjednih slijepih ulica, Fijanove, Kuhačeve, Valdoševe i Kraljevićeve, očekuje slična sudbina. Oni nisu oduševljeni intenzitetom prometa u centru, kao ni pred njihovim, do sada mirnim domovima.

»Šteta je da se ove lijepe ulice probijaju na Maksimirsku, što će dodatno zakrčiti promet, a brze ulice to više neće biti«, požalio se Ljudevit Bućan. Suprotno očekivanjima, razvoj situacije ne veseli ni ugostitelje. Šef restorana »Podmirnim krovom« Zlatko Vratarić nije oduševljen idejom da Fijanova postane dvosmjerna. »Probijanje ulice će smanjiti broj posjetilaca jer smo do sada imali povlasticu parkirališta, koju ćemo izgubiti otvaranjem ulice«.

Građani se boje da će izgubiti mir i zelenilo koje ionako nedostaje u centru. Nekima, koji u mirnim ulicama žive generacijama, teško je i pomisliti na buduću buku i smrad koji ih očekuje. No, ima i onih, sa suprotnim mišljenjem. Tako Goran Rubčić smatra da se slijepe ulice trebaju probiti. »To će se rasteretiti promet. Sada se automobilom mora kružiti do odredišta, a otvaranje slijepih ulica skratit će se put. Ne slažem se sa stanarima Galjufove. Tko u Zagrebu ne bi želio zatvoriti svoje ulicu radi mira i tišine!?«, priča Rubčić.

Konačana sudbina »mirnih« ulica oko Galjufove još se ne zna, a pročelnik Gradskog ureda za promet Davor Jelavić kratko je rekao da se sigurno ništa neće raditi dok se ne nabavi potrebna dokumentacija

- 08:17 - Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.08.2007.

Premijera: The Holding Cinema -"PRAVDA - slikopis od 300 komada"

27.08.2007 20:38 vecernji.hr: Bandić snimio film o ruglima

Nekoliko minuta idlične panorame Zagreba iz zraka i 300 poražavajućih snimaka sa zemlje sadržaj su filma koji je gradonačelnik Milan Bandić prikazao svojim suradnicima.

Giljotina
Povod snimanju filma i ribanju koje je uslijedilo bio je članak iz Večernjeg lista o istraživanju Eurobarometra o životu u gradovima. Velika većina građana Zagreba odgovorila je europskim statističarima da ne podržavaju način na koji gradska uprava troši novac i rješava probleme. Zbog toga je nad glavama pročelnika i direktora podružnica Holdinga poput simbolične giljotine visio veliki pano s Večernjakovim naslovom “Zagrepčani su ljutiti na sporu i skupu upravu”.

Ipak, Bandić giljotinu jučer nije upotrijebio, sve direktorske glave još su na ramenima, a stražnjice u foteljama.
– Gradonačelnik je bio prilično blag, kao da mu je nedostajalo odlučnosti da se riješi onih koji ne rade svoj posao – prišapnuo nam je jedan od sudionika sastanka koji je potrajao puna dva sata.

Povremeno su iz dvorane za sjednice direktori i pročelnici izlazili smrknutih lica i nikome od njih nije bilo do priče. Tek nakon sastanka progovorio je Nenad Ivanković, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga. – Nije bilo strašno. U načelu smo se dogovorili da sve podružnice moraju bolje komunicirati jer velike projekte odradimo bez greške, a poskliznemo se na sitnicama poput odvoza smeća s gradilišta – rekao je Ivanković.

Zdravko Čokić, posebni Bandićev savjetnik, proveo je cijeli vikend snimajući film i istražujući što su sve komunalne tvrtke sfušale.

Novi sastanak
Zrinjevac je prošle godine imao 700 tisuća kuna štete na kosilicama jer su Zagrebačke ceste nakon dovršetka radova zaboravljale povaditi iz trave temelje za privremene stupove – naveo je samo jedan od primjera s kojima se susreo. Velik dio krivnje za probleme snosi i komunalno redarstvo.

– Jedino se s njima sedam godina hrvam i ne uspijevam riješiti – nezadovoljno je prije nekoliko dana rekao gradonačelnik, koji je za desetak dana sazvao novi sastanak s direktorima. (Vo. M)


Poučava cigo maloga cigu čemu služi koji prst.
- Palac ti je za potpis (malo pljucne pa pritisne palac na papir)
- Kažiprst - ti je ZA PRAVDU. - NISAM JA! (pokaže sebe), ONI SU! (pokaže druge)
- Srednji - to ću ti objasnim kad budeš punoljetan,
- Četvrti, taj ti je za reprezentaciju, da na njega prsten staviš, da se vidi da se ima,
- Mali prst ti je za higijenu (malo provrti nos i uho njime za demo.)

Elem, napunio mali cigo 18-u i veli:
- Tato, tato, ajde da mi kažeš čemu služi ovaj srednji prst...
- E vidiš sine, taj prst ti je za seks.
- Kako za seks tato?
-E pa lepo, kad žena oće seks, ti lepo odeš u postelju i obaviš kako je red. Kad oće opet, odeš i obaviš. A ako oće treći put onda joj kažeš (kuckajući se srednjim prstom po čelu) "Pa gde ti je pamet ženo? "

- 23:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #

A od sada - nešto sasvim drugačije !

22.08.2007 Radio 101: Bandićeva vlast bahato troši lovu na održavanje automobila, benzin, putovanja i službene objede

Godinu i pol poslije osnivanja, zagrebački HOLDNIG, najveća tvrtka u metropoli u kojo se dosad na očigled građana razbacivalo njihovom lovom, konačno je donijela pravilnik o privilegijama članova Uprave.

Dakle, po novoj odredbi, službeni automobil sa šoferom koji je na raspolaganju 24 sata, besplatni mobitel i karticu s 5 tisuća kuna mjesečnog budžeta, smiju koristiti samo šef Holdinga Slobodan Ljubičić i šestorica njegovih kolega iz uprave. I tu ne bi bilo ništa čudno da rezanje troškova nije uslijedio nakon prozivanja HSP-ovog gradskog skupštinara Pere Kovačevića da šefovi u Holdingu troše novac poreznih obveznika šakom i kapom.

Lani je bahato spiskano više od 13 milijuna kuna na održavanje automobila, benzin, putovanja, službene objede i slično, podsjeća Pero: "Vjerojatno su ti troškovi i veći s obzirom na razno razne druge transakcije na način kako oni sklapaju ugovore da se svi krupni projekti nastoje usitniti i onda na taj način ići s neposrednim pogodbama."

Šef Holdinga Ljubičić na to veli da je upravo zbog takvih optužbi i donesen pravilnik tko može trošiti gradsku lovu, a tko ne, ističući kako su u spomenutu cifru od 13 milijuna kuna uračunati troškovi održavanja i drugih vozila Holdinga: "Ja osobno mogu godišnje na prezentaciju potrošiti po tom pravilniku čini mi se 60 tisuća kuna. I ja to potrošim na ugošćavajući uglavnom vas i novinare ili goste koji mi dolaze službeno u moju kancelariju, kupnjom kava u kafiću koji drži privatna osoba na Velesajmu. Onaj tko potroši više od onoga što je pravilnikom usvojeno kao mogućnost, morat će od svoje plaće platiti razliku."

Nažalost, tu nije kraj sumnjivim poslovima Holdinga. Zagrebačka televizija Z1 najavila je skori početak gradnje svog novog sjedišta u Sloboštini na više, ni manje nego na zemljištu koje se vodi kao društveno vlasništvo.

Malo kopajući po registru trgovačkog suda, Poslovni Dnevnik je otkrio da je većinska vlasnica spomenute telke Ines Krmpot poslovno povezana sa Slobodanom Ljubičićem, s kojim je ranije radila u Robnim terminalima, a povrh svega njen partner Ivan Bitanga stanuje u istoj zgradi gdje i šef Holdinga.

- 09:49 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.08.2007.

Iznuđeni alibi -> pametniji popušta ->xyz vladaju svijetom

24.08.2007 00:44 vecernji.hr: Vlaška će biti jednosmjerna

PROMET Otvaranje slijepih ulica prema Vlaškoj i Maksimirskoj ima smisla samo ako se cjelovito uvede sustav jednosmjernih
Autor DAMIR LUKA SAFTIĆ

Protočnost ulica bit će veća 30 posto, a parkirališta 40 posto više, kaže idejni projekt reorganizacije prometa u istočnom dijelu Zagreba. Želeći izbjeći raspravu poput one o Cvjetnom trgu, a da javnost dobije sve informacije na temelju kojih se studija može procijeniti, autori kažu da rješenje funkcionira samo kao cjelina.

Parovi jednosmjernih
– Novim sustavom jednosmjernih ulica postići će se bolja protočnost, povećat će se brzina putovanja, a smanjiti zaustavljanje. Parkirališta će biti više jer u većini dvosmjernih ulica koje postaju jednosmjerne jedan trak postati usporedno parkiralište – kaže Ivan Dadić iz Instituta za promet.

Slijepe se ulice, zanimljivo, danas otvaraju bez građevnih dozvola, ali jednako su tako i zatvorene prije četiri desetljeća.eek
Zamisao nije nova, a s aktualizacijom i prvim pozitivnim reakcijama gradske vlasti javilo se i mnoštvo skeptika. Zabrinuti su zbog niza razloga: od urbanističkih do osobnih. Poslije 40 godina i današnjih prometnih zastoja, koji gutaju benzin, radno vrijeme i živce Zagrepčana, zamisao je možda sazrela.

Bez polovičnih rješenja
Promet na istoku, kažu nam, dodatno komplicira što nijedan prometni smjer nije otvoren u punoj dužini u jednom smjeru. Sustav ulica, u kojoj svaka ima svoj par u suprotnom smjeru, donosi olakšanje.

– Trasa bi, uza sve, elegantno povezala sjeverne kvartove sa žilom kucavicom Maksimirskom i Vlaškom, koje bi postale dostupnije – kaže Dadić.

- 00:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 25.08.2007.

Izgubljeno u prijevodu: Zagreb, c' est moi- Svi oni koji kažu da sam štetočina, bezobraznik i dotepenac su manjina koja želi prekinuti razvoj Zagreba. Poručujem im da živim za ovaj grad, ja volim ovaj grad - "skromno" je rekao.
www.javno.com


Bandić nije mala beba i nije majmun da bi radio mimo procedure i zakona, sve je u skladu s tim, imamo sve potrebite papire.
Radio 101


LATINICA O BAHATOSTI

- 21:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Alzheimer u gradskim poglavičarstvu ?!

Večernji list 23.08.07: OBMANA Institut za promet i veze demantira gradske čelnike

Dadić: Ne rade po našim studijama

Prema studiji treba probiti Fijanovu, Kuhačevu, Valdoševu i Kraljevićevu ulicu

ANTONIO MANDIR
Institut za promet i veze dementira tvrdnje gradskih čelnika da spajanje slijepih ulica s Maksimirskom cestom rade sukladno njihovim prometnim studijama.

Galjufovu ne probijati
U prosincu 2005. godine Institut je na zahtjev Gradskog ureda za promet izradio prometnu studiju za područje od Draškovićeve do maksimirskog stadiona.


Davor Jelavić: Sve radimo po prometnoj studiji Instituta, a Galjufova će postati dvosmjerna

Prema toj studiji nije predviđeno probijanje Galjufove ulice, koje je izazvalo pravu pobunu stanara, a građevinska inspekcija zabranila je daljnje radove.
- Radimo prema rješenju Instituta, a Galjufovu ćemo probiti i biti će dvosmjerna - tvrdi pročelnik za promet Davor Jelavić.

Negira ga sam voditelj studije.
- Volio bih da rade po našoj studiji, ali ono što vidim na Kvaternikovom trgu i okolici uopće nije u skladu s našim rješenjem - nezadovoljan je profesor Ivan Dadić
. Prema studiji Instituta za promet, s Maksimirskom bi se trebale spojiti (samo) Fijanova, Kuhačeva, Kraljevićeva, i Valdoševa ulica.

Da je projekt po kojemu Grad spaja slijepe ulice s Maksimirskom donekle sukladan studiji instituta potvrđuje Sermageova ulica, koja je prva probijena, sukladno studiji.

Polovična rješenja
U institutu ističu da je najgore uzimati parcijalna rješenja iz njihove studije jer da onaima jedino smisla ako se primjeni u cjalini.
- Sve su to neka polovična rješenja, a ona su gora od nikakvih rješenja - zaključio je inženjer prometa i koautor studije Marko Ševrović.

Pita baka unuka:
- Sinko, kako se zove onaj Švabo što nam skriva stvari po kući ?
- Alzheimer bako, Alzheimer.

- 19:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Marš na istok : Galjufova - Livadićeva - Kuhačeva - Fijanova, Čikoševa - Valdecova - Kraljevićeva

24.08.2007 00:48 vecernji.hrSlijepe ulice: Dozvolu za probijanje Jelavić čeka 20. rujna

Građevinska dozvola za probijanje kolnog izlaza Galjufove ulice na Vlašku bit će izdana 20. rujna i isti dan ćemo probiti tih nekoliko metara Galjufove na Vlašku, najavio je jučer pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić.
Nakon Galjufove uskoro će cestovni izlaz na glavnu ulicu dobiti još Livadićeva, Kuhačeva, Fijanova, Čikoševa, Valdecova i Kraljevićeva, a za te je ulice već zatražena građevinska dozvola.

Stanari tih ulica o uključivanju svoje četvrti u promet misle drukčije.

Starosjedilac iz Kuhačeve ulice broj 11 informatičar Antonio Lega kaže da je njihova ulica puno uža od Galjufove i da će im automobili doslovce prolaziti ispod prozora. Njegovu je ulicu ovih dana netko oblijepio plakatima kojima ih se poziva da se u otporu ovim promjenama pridruže stanarima Galjufove. No, organizatori prosvjeda u Galjufovoj tvrde da ih oni nisu huškali niti su stavljali te obavijesti.

Nova bi dvotračna prometnica prolazila i uz dječje igralište koje je gradonačelnik Bandić svečano otvorio prije nekoliko mjeseci na obližnjem Keršovanijevu trgu.

- Susjed s kioskom na izlazu Kuhačeve na Maksimirsku dobio je rješenje da se mora preseliti. Sjeći će se i stabla, a ljudi će ostati bez posla. Potpuno će zakrčiti Maksimirsku kaže Lega.

Nije mu jedino jasno kako se ulice mogu samo tako otvarati, a to nije dopušteno GUP-om, koji bi trebao biti Biblija u prostornom uređivanju.

- Ova je ulica prenaseljena, a premala za gust promet kaže stanar Marijan Vodopivec.

- 18:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Lako je mlatiti po trnju i po žbunju ... kad "kuća časti"

Kolika je razina odgovornosti gradskih činovnika za posljedice njihovih odluka?

Koliko učestvuju u troškovima ispravljanja posljedica svojih odluka?

NULA BODOVA.

NIje li to zapravo najveća privilegija koju netko može imati?

Primjer "Domovinski most". Denivelacija. Zbog neusklađenosti dvaju projekata bilo je potrebno utrošiti dodatnih "puno manje od 10 milijuna kuna". A zašto? Zato što je nedostajala karika koja bi povezala stari i novi projekt još u nacrtima.A zašto je nije bilo?

Odgovore na ta pitanje teško je, nemoguće pronaći.

Jednako je i s fantomskim idejnim projektom Instiruta za promet (IPZ d.d.) koji je bandićevcima alibi za sve pa tako i rekonstrukciju Galjufove ulice. Zašto? Zato što stvarno ne postoji takav idejni projekt koji bi pokrio sve što su oni u stanju zaribati, osim projekta u nekim činiovničkim glavama, jer nitko ozbiljan, tko zna projektirati promet, ne bi tako činio. Zašto? Zato što zna pravila struke.

A tko plaća "činovničku kreativnost"?
Građani... ili činovničkim jezikom rečeno: "nitko i ništa" do mjesec dana pred izbore.

Tko stvarno snosi krivicu, odgovornost i konačno sankcije za sve što genijalci smisle i ostvare?
Opet "nitko i ništa".

Koliki je utjecaj građana na rad gradskih službi?
Zero points. Logično, jer nitko i ništa teško da mogu utjecati na išta.

I tako dan za danom imaju privilegiju da "po trnju mlate" na najlakši mogući način, tuđim... q...

Netko i vopli da mu se to radi... Drugi pak ne. I tako, milijun ljudi, a dvije ćudi.
Jer, mlatiti se mora. Odnosno "delati".


- 10:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 24.08.2007.

Kada činovnik ne želi objasniti neku proceduru ? Vrabac s grane: "Onda kad nema pojma."

24.08.2007. vjesnik.hr: Nastavlja se borba za ulicu

Stanari su složni u stavu da Galjufova nema uvjeta za raskrižje jer će se vozači suočavati s tramvajima i pješacima te tako dovoditi sebe i druge u opasnost
Pobuna stanara, trenutno slijepe Galjufove ulice, koja bi se trebala probiti na Vlašku, čime bi postala dvosmjerna, ne prestaje. Stanari su ogorčeni na činjenicu da su se radovi počeli bez obavijesti, građevinske i lokacijske dozvole.


Zatim su građevinski inspektori utvrdili da sporna građevinska intervencija ne spada u tzv. pojačano održavanje, kao ostatak ulice, nego da se probijanjem na Vlašku toj ulicu mijenja funkcija, za što su potrebne dozvole.
»Ako gradska vlast očekuje od nas da se držimo zakona i propisa, mi to također tražimo od nje. Sama je propisala zakone, stoga neka ih se i pridržava!«, smatra jedna stanarka. Ivo Mostarčić, također stanar ulice, kaže da gradska vlast nije htjela čuti glas naroda.
»Naša ulica bila je jedina zelena oaza ovoga dijela grada i neshvatljivo je da nekoliko moćnika može zanemariti volju 500 stanara, koji će živjeti u prašini i smogu«. Stanari su složni u daljnjoj borbi i slažu se u stavu da Galjufova nema uvjeta za raskrižje jer će se vozači suočavati s tramvajima i pješacima te tako dovoditi sebe i druge u opasnost.

Budući da Zakon o prostornom uređenju propisuje mogućnost stanara da se očituju o budućem izgledu njihove ulice, i stanari Galjufove će za to imati priliku 27. i 28. kolovoza u Poglavarstvu. U očitovanju će morati priložiti vlasnički list ili ugovor o kupnji stana. No, stanari se baš ne uzdaju u tu mogućnost i sumnjaju da će ona promijeniti trenutnu situaciju jer, kažu, i do sada su imali isto pravo, ali samo na papiru.
Davor Jelavić, pročelnik Ureda za promet nije želio objasniti proceduru te mogućnosti, ali je dodao je da će se »za određeno vrijeme dobiti građevinska i lokacijska dozvola i probiti Galjufovu na Vlašku«.

»Još uvijek treba utvrditi je li probijanje Galjufove u skladu s Generalnim urbanističkim planom«, rekla je, pak, Kata Gojević, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Jasmina Kekić

- 16:04 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.08.2007.

Kamenje za spoticanje u Galjufovoj: rješenja, izvješća...


Rješenje po kojemu je postupljeno prije isteka roka za žalbu.

Možda je žalba i uložena, a možda ...


Rješenje izvršeno prije isteka roka za žalbu.
ZAVRŠEN NADZOR GRAĐEVINKSE INSPEKCIJE NAD PROSTORNO PLANSKOM DOKUMENTACIJOM ZA RADOVE U ULICI BISKUPA JOSIPA GALJUFA U ZAGREBU

Građevinska inspekcija obavila je nadzor nad prostorno planskom dokumenatacijom vezanom uz radove na mjestu spoja Ulice biskopa Josipa Galjufa i Vlaške ulice u Zagrebu. Iz Projekta cestovne prometnice oznake: GP-7010-G, izrađenog po IPZ d.o.o. iz Zagreba, i rješenja Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba od 14. kolovoza 2007. godine, klasa: UP/I-340-08/2007-002/828, urbroj: 241-13-41/2-209-2007-1, utvrđeno je da se prema prikazanom prometnom rješenju raskrižja Ulice biskupa Josipa Galjufa s Vlaškom ulicom, radi o rekonstrukciji te ulice budući da se mijenja usklađenost građevine s lokacijskim uvjetima.i utječe na ispunjavanje bitnih zahtjeva za građevinu. Sukladno članku 84. Zakona o gradnji (»Narodne novine«, broj 175/03. i 100/04.) za takve radove potrebno je ishoditi konačnu, odnosno pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Obzirom na navedeno u slučaju da se nastavi s izvođenjem radova prema dostavljenoj dokumentaciji, građevinska inspekcija će primijeniti propisane mjere navedenim Zakonom.

20.08.2007. - Priopćenje o nadzoru nad prostorno planskom dokumentacijom za radove u ulici biskupa Josipa Galjufa u Zagrebu

- 11:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Uzmak u Galjufovoj: "Ako ne ide drugačije, 'ajdmo onda pošteno"

22.08.2007 14:05 vecernji.hr: Gradski ured za prostorno uređenje poziva stanare Galjufove na očitovanje


ZAGREB - Iz zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet danas su pozvali stanare odnosno vlasnike nekretnina u Galjufovoj ulici da obave uvid u idejno rješenje za rekonstrukciju te zagrebačke ulice što ga je izradio IPZ d.d.

U javnom pozivu objavljenom u današnjem broju jednog dnevnog lista navodi da će se na predloženi zahvat u prostoru moći očitovati osobno ili putem punomoćnika 27. i 28. kolovoza 2007. od 9 do 12 sati u službenoj prostoriji Gradskog ureda za prostorno uređenje, u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba, na Trgu S. Radića 1.

Osobe koje se odazovu pozivu dužne su donijeti ispravu (izvadak iz zemljišne knjige, ugovor na temelju kojeg su stekle stvarno pravo ili posjedovni list) kojim dokazuju da imaju svojstvo stranke.

"Ako se na odazovete tom pozivu, a izostanak ne opravdate, postupak će se nastaviti prema pravilima postupka i materijalnom propisu", stoji u pozivu.

Stanari Galjufove ulice dosad su u nekoliko navrata javno prosvjedovali i potpisali peticiju protiv rekonstrukcije te ulice, u okviru koje je srušeno stablo i uništen dio zelene površine, kako bi se Galjufova, koja je dosad bila "slijepa" ulica, prometno spojila s Vlaškom ulicom.

Slično o istome: Business.hr

- 10:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Dani koji se pamte su "Dani otvorene duše"

Milan Bandić otvorio je dušu.

Nakon što odslušate ovaj video zapis popraćen titlovima zbog jako lošeg tonskog zapisa preuzetog s portala www.javno.com, shvatit će te da Bandić bezgranično mrzi stanovnike Zagreba koji ovdje žive dulje od njega. Toliko ih mrzi da samu činjenicu što oni u Zagrebu duže žive od njega smatra privilegijom koju će im on osobno oduzeti, te im poručuje da se odsele iz grada. Način na koji se Bandić razgovara je manijakalan, tako da je to u biti monolog. Svatko tko misli drukčije, za njega je automatski jogurt revolucionar koji želi čitav grad držati kao taoca i kojeg doživljava kao gnjidu koju jednostavno treba zgaziti jer mu stoji na njegovom putu „boljitka za čitav grad“.

cnn.blog.hr

- 00:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 21.08.2007.

Sažetak

20.08.2007: radio 101Bandić: Nikakva jogurt revolucija vam neće proći'"

Gradonačelnik metropolski Milan Bandić opet je, čini se, u raskoraku s činjenicama.

Još jučer je žustro tvrdio da se probijanje slijepe Galjufove ulice na Vlašku izvodi u skladu sa zakonom i da je građanski puč koji je ondje bjesnio zadnjih tjedan dana maltene bezobrazan.

Demantirali su ga danas iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja čija je inspekcija potvrdila da su pobunjeni stanari ipak bili u pravu.

Ministarstvo je utvrdilo da Grad u ovom trenutku nema pravo probiti raskršće, rekla nam je njihova glasnogovornica Kata Gojević: "Za radove spajanja Galjufove i Vlaške ulice treba imati pravomoćnu građevinsku dozvolu. Ako Grad Zagreb odluči izvesti te radove, a ne predoči građevinsku dozvolu, tada će građevinska inspekcija te radove morati zabraniti."

Za jučerašnjeg obilaska gradskih bauštela, Bandić je uvjeravao da će Galjufova ulica biti probijena i zajedno sa ostalih šest prilaznih ulica Kvaternikovom trgu dovršena do 1. rujna. Pobunjencima koji su ga ondje doslovce opkolili, poručio je: "Ako mislite da će grad biti vaš taoc, grdno ste se prevarili, to vam gradonačelnik obećava. Ako želite živjeti u miru, čuvati stečene pozicije i privilegije 50 godina, onda si lijepo zamijenite stanove i odite u mir živjeti. To vam gradonačelnik poručuje, jer nikakva jogurt revolucija vam neće proći."

Papiri uopće nisu upitni, tvrdio je Bandić, a frka koja je nastala ima se pripisati skupljanju jeftinih političkih bodova i sezoni kiselih krastavaca, poručio je vidno uzrujani gradonačelnik: "To što vama pumpaju uši oni koji ih žele voditi, to što vi želite čuti, to slušajte i dalje. Bandić nije mala beba i nije majmun da bi radio mimo procedure i zakona, sve je u skladu s tim, imamo sve potrebite papire. A to što vi u sezoni kiselih krastavaca nemate drugog vremena, nego slušati par žmigavaca koji bune građane Zagreba, i od toga radite misu, to je vaš problem, ne moj."

Ista poruka, pretpostavljamo, vrijedi i za stanare još nekih slijepih ulica u potezu oko Maksimirske, koje će u dogledno vrijeme, kako doznajemo, također biti probijene. Gradski oci opravdavaju se boljom protočnosti prometa, pozivajući se na studiju zagrebačkog Prometnog fakulteta, no sada ostaje pitanje hoće li se i ondje reprizirati priča iz Galjufove.

Radovi u gradu izvode se punom parom ali možda ne baš sasvim onako kao što je gradonačelnik zamišljao. Rok su probili jedino Zeleni val, koji se otvara ovog vikenda i Prilaz baruna Filipovića gdje je deadline drugi utorak. Kako sada stvari stoje, s rokovima je zagustilo na Gupčevoj zvijezdi, pruzi na Medveščaku, kao i vrtićima u Retkovcu i Sesvetama.

Sve to razljutilo je gradonačelnika, osobito kada se zbog nečije greške ulica mora dvaput za redom prekopavati, kao što se dogodilo na Novoj Vesi. Bandić je ljut i zapovijeda da se radovi zgotove do idućeg petka: "...kako znate i umijete, sve gotovo. I sad je pitanje tko će to platiti - oni koji su pogriješili, iz gradskog proračuna neće otići ni kune, to vam jamči dok sam gradonačelnik. Drugi put će malo bolje gledat razmak između kuća, pločnika i ceste."

Gradonačelnik je usput potvrdio priče da će zbog nerada biti kažnjeni neki direktori iz Holdingovih podružnica: "Ovih dana ćete čuti koji će direktori otići na moje prijedloge kolegi Ljubičiću. Ja sam iznio jake argumente da par direktora koji su se umorili mora prepustiti posao drugima koji se nisu umorili." Iako se neslužbeno spominje da Bandićeve kriterije nisu zadovoljili čelnici Zagrebačkih cesta Ivan Kolarić i Vodoprivrede Slobodan Jeličić, u Holdingu nam ništa nisu htjeli reći, jer su dogovori, kažu, još u tijeku.


- 21:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Razog za tugu, nekome i sramotu - "specifična" posla

21.08.2007 00:11 cečernji.hr: Stanarima Galjufove prva runda sukoba s Bandićem
Autor DAMIR LUKA SAFTIĆ

Poput požara proširila se jučer poslijepodne Galjufovom ulicom vijest da je građevinska inspekcija ministarstva utvrdila da za probijanje ceste Galjufove na Vlašku ulicu Grad još nema pravomoćnu građevinsku dozvolu. I da se zato radovi ne smiju nastaviti.

Sretna vijest
Stanovnici su poslije 18 sati počeli spontano izlaziti iz zgrada i okupljati se u ulici kod mjesta gdje Grad želi otvoriti prometni izlaz na Vlašku. To je sinoć bila glavna tema razgovora posvuda, u kafićima oko Kvatrića, ispred kioska s novinama, na ulici...

U Galjufovu su navratili i načelnik gradskog ureda za promet dr. Stipan Matoš i Zdravko Čokić, posebni savjetnik Milana Bandića, ali ovaj put na kavu u kafić tik do mjesta gdje bi cesta iz Galjufove trebala izaći na Vlašku ulicu. Sa stanarima, koji su ih prepoznali, neko su se vrijeme šutljivo pogledavali.

Nećemo im smetati dobacili su stanari. Neće se ni seliti u Zagorje, kako im je preporučio gradonačelnik, kažu. Ostaju.

Dokazali smo da za probijanje ulice treba dozvola. Dobili smo prvu rundu i zadovoljni smo. Cijelo vrijeme lagali su nam u lice. Nemamo ništa protiv da nam susjedi u Domjanićevoj i Šrapčevoj ulici dobiju drvorede, a mi ćemo dobiti rat uvjerena je stanovnica Galjufove Mirna Lipovac.

Sada se pokazalo da je Grad prošli tjedan samo kupovao vrijeme da isposluje vrijedeću građevinsku dozvolu. Radovi od prošloga utorka u ulici temeljili su se samo na rješenju o pojačanom održavanju, koje si je Grad sam izdao.

Grad čeka dozvolu
Prema gradonačelnikovim riječima, Grad je zatražio građevinsku dozvolu od ministarstva prošli ponedjeljak. Kao i uvijek uvjeren je da će je dobiti te tako nastaviti probijanje ceste preko nogostupa u Vlašku.
Kako se osjećati kad se potvrdi da su lagali, obmanjivali, rugali se, prijetili, zloupotrebljavali položaj, silu... sve dostupno im - upravo oni koji moraju znati i što i kako se radi, jer ne bi smjeli bili tu gdje jesu kad bi bilo drugčije.

Tužno je danas biti u pravu.

- 09:54 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Kad bi drveće hodalo...

ne bi samo mirno šumilo krošnjama jer za 21.08.07, najavljena je "njega" preostalih drevnih stabala u Ulici Biskupa Galjufa.

Tijekom posljednjeg takvog "Zrinjevačkog" njegovanja 14.08.07. bespomoćno 70-godišenje stablo je završilo na odjelu "intenzivne njege" - kompostištu. Sreća da i tada nitko nije bilo 'majmun koji radi ilegalno'.
E moj Grigore, ali ovih je dana sve drugačije...Kad bi danas drveće drveće hodalo
svoje bi stanište jeftino prodalo,
uteklo u zagorseke brege
gdje nema "pojačane njege".

Kada bi drveće progovorilo,
srce svoje drveno otvorilo,
tugom obojani glasi
vapaj - spasi nas, spasi!


- 03:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.08.2007.

Slučaj Galjufova: "KVAKA 84"

20.08.2007. 14:26 totalportal.hr Slučaj Galjufova: za spajanje s Vlaškom nužna dozvola


ZAGREB - Stanarima Galjufove ulice Grad neće biti talac, poručio je prigodom jučerašnjeg obilaska gradilišta gradonačelnik Bandić, te konkretno rekao - A vi, ako želite mir, kupite grunt v Zagorju i onamo se odselite i pustite nas sve na miru!

Na pitanje o zakonitosti radova u Galjufovoj, odgovorio je da on 'nije majmun koji radi ilegalno', te da su gradske vlasti dužne pokazati 'papire' jedino nadležnim institucijama.

Za rekonstrukciju Galjufove ulice i spajanje s Vlaškom obvezna je građevinska dozvola, nepobitno je utvrđeno izvješćem Građevinske inspekcije Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, nakon obavljenog uvida u prostorno plansku dokumentaciju.

Ima li Grad važeću građevinsku dozvolu zasad nije poznato, pa glasnogovornica ministarstva Kata Gojević tek kaže kako im takva dozvola dosad nije predočena.

Naime, inspekcija će dozvolu zatražiti čim se bageri upute na "proboj" Galjufove k Vlaškoj. To što teška mehanizacija i danas brunda nekoć mirnom ulicom, nije upitno, pojašnjava Gojević.

S druge pak strane, sasvim suprotan odgovor. Pomoćnik pročelnika za promet pri Uredu za izgradnju grada Stipan Matoš kategorično tvrdi - u Galjufovoj se radi kako je i najavljeno, uključujući i spajanje s Vlaškom, za što, na izravno pitanje kaže - nije potrebna nikakva građevinska dozvola!


Gojević, međutim, na ovakve tvrdnje iz gradske uprave decidirano poručuje pomoćniku pročelnika za promet Matošu kako nije u pravu.

Asfaltno "šminkanje" Galjufove ulice i takozvano "pojačano održavanje" dakle idu nesmetano dalje, a što se pomoćnika pročelnika za promet Stipana Matoša tiče - još dalje i proboja do Vlaške!

No, 'kvaka' je u ovom slučaju članak 84 Zakona o gradnji, pa spajanje Galjufove s Vlaškom može tek s pravomoćnom građevinskom dozvolom. U suprotnom slijedi - zabrana radova, poruka je Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

(Obiteljski radio/G.Kiš)

20.08.2007. nacional.hr:
Slučaj Galjufova: Zdravko Čokić, posebni savjetnik Milana Bandića, trguje sa stanarima

Stanari dviju ulica, Galjufove i Domjanićeve, udaljenih samo pedesetak metara, različito su reagirali na ljetne radove pod svojim prozorima. Domjanićeva se već godinama guši u prometu povezujući Vlašku i Petrovu ulicu pa se ipak stanari nisu bunili na radove zbog kojih će im ulica postati još prometnija.

Stanari Galjufove, koja bi otvaranjem prolaza prema Vlaškoj trebala podnijeti barem dio tereta, stali su, pak, u obranu svoga mira i tišine.

– U Galjufovoj se više neće igrati badminton. Njome će voziti automobili – odlučan je Zdravko Čokić, posebni savjetnik gradonačelnika Milana Bandića koji je dobio zadatak da privoli stanare na predaju. Iako će se Galjufovom sigurno voziti usprkos protivljenju stanara, Čokićev uspjeh samo je polovičan. Domjanićevu je taj psihijatar, surađujući sa Stipanom Matošem iz ureda za promet, smirio u restoranu Dva goluba, a Galjufovu će gradska administracija slomiti silom.

Tom ulicom se do prije pedesetak godina vozilo, a onda su u nju useljeni privilegirani stanari kojima je smetao promet. Svi argumenti govore u prilog otvaranju Galjufove ulice prema Vlaškoj, protiv toga je samo 16 sebičnih stanara i oporbene stranke – rekao je Čokić.

lud mozak radi 100 na sat lud

Toliko je tih argumenata pobrojano da bi bilo šteta ne izdvojiti ih... da i djeca lakše zapamte što je gospodin Čokić oštroumno zapazio... i zašto nema više badmintona.

1. Galjufova i Domjanićeva su dvije susjedne ulice.
2. Njihovi stanari su međusobno udaljeni samo 50-tak metara.
3. Stanari su različito reagirali na radove pod svojim prozorima.
4. Domjanićeva se godinam guši u prometu.
5. U Galjufovoj je promet ugušen prije 50-tak godina.
6. Stanari Domjanićeve se nisu bunili zbog radova zbog kojih im ulica postaje još prometnija.
7. Stanari Galjufove su za mir i tišinu u svojoj ulici.
8. Djeca se više neće igrati u Galjufovoj. Poglavito ne baminton jer...
9. Galjufovom će voziti automobili.
10. Zdravko Čoklić je posebni savjetnik gradonačelnika. Psihijatar.
11. Zdravko Čoklić i Stipan Matoš su u "Dva goluba" "pokorili Domjanićevu"
12. Galjufovu će silovati. Gradska administracija.


Lijepo molim - ne komentirati!- 16:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Savjetuje li Milan Bandić "humano preseljenje"?

19.08.2007. business.hr: Bandić o Galjufovoj: Tko želi imati privatnu ulicu, neka kupi 2000 kvadrata u Zagorju


Na Kvaternikovu trgu Mirna Lipovac gradonačelniku je izrazila prosvjed u ime 500 stanara Ulice biskupa Galjufa koji su potpisali peticiju zbog odluke grada da se ta ulica probije na Vlašku. Istaknula je da se stanari s tom odlukom ne slažu zbog ekoloških, prometnih i sigurnosnih razloga.

Gradonačelnik je odgovorio da je "kraj privilegiju koji su stanari imali posljednjih pedeset godina" da imaju zatvorenu ulicu. Oni koji žele imati svoju privatnu ulicu trebaju kupiti 2000 kvadrata u Zagorju i ići tamo živjeti, dodao je. Istaknuo je da je javni interes grada proboj Galjufove ulice te da grad ima sve potrebne dozvole.19.08.2007. javno.hr: BANDIĆ U GALJUFOVOJ: FOTO/AUDIO: Selite se ako vam se ne sviđa!

Prilikom obilaska gradilišta oko Kvaternikova trga gradonačelnika Zagreba Milana Bandića dočekali su nezadovoljni stanari Galjufove, koji već danima bjesne jer će se njihova, zasada slijepa ulica, probiti na Vlašku.

Ubrzo je razgovor prerastao u svađu u kojoj su se stanari i gradonačelnik Bandić nadvikivali.

Kada su mu pokušali iznijeti svoje stavove gradonačelnik ih je grubo odbio te im poručio da se presele na Zagorske brege. Revoltirani i šokirani stanari su mu tada uzvratili da nitko od njih 500 neće više glasati za njega. On je na to samo bijesno odmahnuo rukom. Naglasio je da su radovi na Galjufovoj legalni.

- Nisam ja majmun da radim nešto mimo zakona – rekao je ljutito Bandić.


"Viksa se ne računa?" smijeh partypuknucunaughtynono
19.08.2007. vjesnk.hr: Bandić oštro sa stanarima Galjufove

Na putu od Kvatrića prema Domjanićevoj Bandić je tumačio kako će u toj ulici posaditi stablo javora na svakih osam metara, a postavit će i klupice. U tom trenutku pristiglo je nekoliko stanara Galjufove sa svojom predstavnicom Mirnom Lipovac, koja je od Bandića tražila objašnjenje zbog čega je njihova ulica prokopana u svrhu izgradnje dvosmjerne ceste.

»Ja brinem o cijelom gradu, ne samo o vas 500! Nećete ucjenjivati!«, ljutito je rekao Bandić, dodavši kako je i Bužanova ulica, u kojoj stanuje, na njegovu inicijativu pretvorena u dvosmjernu unatoč protivljenju susjeda.
Stanarima Galjufove je poručio da su 50 godina bili privilegirani u toj ulici, i ako žele imati svoj mir, neka kupe zemljište u Zagorju.

Na pitanje o zakonitosti radova u Galjufovoj, odgovorio je da on »nije majmun koji radi ilegalno«, te da su gradske vlasti dužne pokazati »papire« jedino nadležnim institucijama.

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.08.2007.

Informacija o trenutnom stanju u Galjufovoj ulici i planovima za dalje

- press konferencija 17.08.2007. u 18 sati u Galjufovoj ulici

Činjenice:


* o planiranim radovima na probijanju Galjufove ulice na Vlašku građani su prije nekoliko dana informirani iz novinskih članaka u kojima su isti ti radovi prikazivani kao ideja, mogućnost koju tek treba pomno isplanirati, konzultirati "struku", donijeti odluku po redovnoj proceduri...

* radovi su započeti iznenada, gotovo preko noći, pod nazivom pojačanog održavanja i stoga bez valjanih dozvola ("pojačano održavanje" prema postojećim aktima više ne postoji kao institut),

* srušeno je stablo i raskopana zelena površina na početku ulice kod Vlaške, prekopana oba nogostupa, povađeni svi zaštitni stupići i otkinuto oko 80 cm zelene površine uzduž cijele ulice,

* u stvarnosti radi se o prenamjeni ulice iz slijepe u prometnu ulicu s novim ulazom na Vlašku, što predstavlja građevinski zahvat i promjenu funkcije postojeće ulice,

* za izgradnju novog raskrižja ne postoji lokacijska i građevinska dozvola niti se poštuju relevantna pravila struke,

* navedeni radovi provode se suprotno važećem GUP-u,

* planirano probijanje Galjufove ulice na Vlašku neće riješiti postojeće prometne probleme u ovom kvartu, nego samo generirati nove,

* radovi se provode direktno protiv iskazane volje građana i njihove peticije, bez i najmanje volje za dijalogom ili bilo kakvim argumentiranim objašnjenjem te uz prijetnju interventnom policijom, popisivanjem svih stanara ulice i sl.


Što su stanari radili proteklih dana:


* spontano izlazili na ulicu i pokušavali saznati o čemu se zapravo radi,

* stali pred bagere, kamione i ostalu mehanizaciju,

* napravili peticiju s gotovo 500 potpisa,

* obavijestili sve medije, stranke, gađanske udruge i istaknute pojedince iz javnog života,

* zahtijevali hitnu intervenciju građevinskog inspektora i kontrolu legitimnosti radova...


Što je postignuto:


* obustava radova na probijanju Galjufove ulice na Vlašku,

* javnost je upoznata s našim konkretnim problemom,

* pobuđena je pozornost ostalih građana koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji

* spriječene su veće posljedice donošenje ishitrenih odluka

* ukazano je gradskim vlastima na potrebu da se čuje i uvaži mišljenje građana...


Što će se još činiti:

* pratiti daljnji razvoj događaja

* ustrajati u odluci da se očuva dosadašnja funkcija i kvaliteta ulice, zahtijevati da se poštuje propise, etiku i pravila struke te dostojanstvo građana.

* tražiti povrat u prijašnje stanje

* u slučaju potrebe štititi svoja prava pred sudom i svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama

* moliti medije za daljnje nepristrano praćenje situacije.


Stanari Ulice Biskupa Galjufa
Petrove ulice 32 i 36
Vlaške ulice 129, 131 i 133
te ostali zainteresirani građani

- 00:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.08.2007.

TEROR NAD GRADSKOM ULICOM


Pogled na Galjufovu iz Vlaške, desetljećima do 14.08.2007. godine.

Pogled na Galjufovu  iz Vlaške


11.08.2007. Vjesnik.hr:Galjufovu žrtvuju za prometno rasterećenje

13.08.2007. Vjesnik.hr:Stanari: ovo moramo spriječiti!

14.08.2007. Vjesnik.hr:»Pred bagere, ako treba!«


Što se dogodilo 14.08.2007.?
Površno gledano moglo bi se i povjerovati da je eto... konačno srušeno staro... trulo i opasno stablo na slijepom kraju ulice. Međutim, kada se zna koji genijalni umovi i "stručnjaci" stoje iza tog spasonosnog pohoda bagera i pila teško je to progutati bez mučnine, povraćanja i ostalih znakova trovanja ...
15.08.2007. Vjesnik.hr:Bandić pobjegao stanarima Galjufove

15.08.2007. Vjesnik.hr:Tužit ćemo Grad, ukrali su nam mir zbog bogataša iz Babunićeve

16.08.2007. totalportal.hr:Platana 'platila' obnovu Galjufove ulice

16.08.2007. Vecernji.hr:Redari popisuju stanare Galjufove ulice!16.08.2007. javno.com: FOTO: Policija spriječila prosvjed u Galjufovoj
16.08.2007. jutarnji.hr: Nakon Galjufove Grad probija još četiri ulice
Fijanova, Čikoševa, Kuhačeva i Kraljevićeva.17.08.2007. javno.com: GDJE JE GRAĐEVINSKA DOZVOLA? Stanari Galjufove traže pomoć ministrice Dropulić
Stanari Galjufove nastavljaju borbu za svoju ulicu. Danas će od ministrice prostornog uređenja i graditeljstva zatražiti obustavu radova.

17.08.2007. totalportal.hr:Dropulić obustavila radove u Galjufovoj ulici?

17.08.2007. t-portal.hr:Stanari spriječili proboj Galjufove na Vlašku

17.08.2007. MZOPU: Priopćenje u vezi protesta građana Galjufove ulice u Zagrebu


17.08.2007. javno.hr: ZAČUĐENI ZELENI: Zelena akcija uz stanare Galjufove ulice
Zelena akcija začuđena je mišljenjem Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva da su radovi u Galjufovoj zakoniti.


17.08.2007. totalportal.hr: Galjufova: Grad sam zaustavio radove

- 23:09 - Komentari (4) - Isprintaj - #