Oko slijepe Galjufove

petak, 24.08.2007.

Kada činovnik ne želi objasniti neku proceduru ? Vrabac s grane: "Onda kad nema pojma."

24.08.2007. vjesnik.hr: Nastavlja se borba za ulicu

Stanari su složni u stavu da Galjufova nema uvjeta za raskrižje jer će se vozači suočavati s tramvajima i pješacima te tako dovoditi sebe i druge u opasnost
Pobuna stanara, trenutno slijepe Galjufove ulice, koja bi se trebala probiti na Vlašku, čime bi postala dvosmjerna, ne prestaje. Stanari su ogorčeni na činjenicu da su se radovi počeli bez obavijesti, građevinske i lokacijske dozvole.


Zatim su građevinski inspektori utvrdili da sporna građevinska intervencija ne spada u tzv. pojačano održavanje, kao ostatak ulice, nego da se probijanjem na Vlašku toj ulicu mijenja funkcija, za što su potrebne dozvole.
»Ako gradska vlast očekuje od nas da se držimo zakona i propisa, mi to također tražimo od nje. Sama je propisala zakone, stoga neka ih se i pridržava!«, smatra jedna stanarka. Ivo Mostarčić, također stanar ulice, kaže da gradska vlast nije htjela čuti glas naroda.
»Naša ulica bila je jedina zelena oaza ovoga dijela grada i neshvatljivo je da nekoliko moćnika može zanemariti volju 500 stanara, koji će živjeti u prašini i smogu«. Stanari su složni u daljnjoj borbi i slažu se u stavu da Galjufova nema uvjeta za raskrižje jer će se vozači suočavati s tramvajima i pješacima te tako dovoditi sebe i druge u opasnost.

Budući da Zakon o prostornom uređenju propisuje mogućnost stanara da se očituju o budućem izgledu njihove ulice, i stanari Galjufove će za to imati priliku 27. i 28. kolovoza u Poglavarstvu. U očitovanju će morati priložiti vlasnički list ili ugovor o kupnji stana. No, stanari se baš ne uzdaju u tu mogućnost i sumnjaju da će ona promijeniti trenutnu situaciju jer, kažu, i do sada su imali isto pravo, ali samo na papiru.
Davor Jelavić, pročelnik Ureda za promet nije želio objasniti proceduru te mogućnosti, ali je dodao je da će se »za određeno vrijeme dobiti građevinska i lokacijska dozvola i probiti Galjufovu na Vlašku«.

»Još uvijek treba utvrditi je li probijanje Galjufove u skladu s Generalnim urbanističkim planom«, rekla je, pak, Kata Gojević, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Jasmina Kekić

- 16:04 - Komentari (12) - Isprintaj - #