Oko slijepe Galjufove

utorak, 21.08.2007.

Sažetak

20.08.2007: radio 101Bandić: Nikakva jogurt revolucija vam neće proći'"

Gradonačelnik metropolski Milan Bandić opet je, čini se, u raskoraku s činjenicama.

Još jučer je žustro tvrdio da se probijanje slijepe Galjufove ulice na Vlašku izvodi u skladu sa zakonom i da je građanski puč koji je ondje bjesnio zadnjih tjedan dana maltene bezobrazan.

Demantirali su ga danas iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja čija je inspekcija potvrdila da su pobunjeni stanari ipak bili u pravu.

Ministarstvo je utvrdilo da Grad u ovom trenutku nema pravo probiti raskršće, rekla nam je njihova glasnogovornica Kata Gojević: "Za radove spajanja Galjufove i Vlaške ulice treba imati pravomoćnu građevinsku dozvolu. Ako Grad Zagreb odluči izvesti te radove, a ne predoči građevinsku dozvolu, tada će građevinska inspekcija te radove morati zabraniti."

Za jučerašnjeg obilaska gradskih bauštela, Bandić je uvjeravao da će Galjufova ulica biti probijena i zajedno sa ostalih šest prilaznih ulica Kvaternikovom trgu dovršena do 1. rujna. Pobunjencima koji su ga ondje doslovce opkolili, poručio je: "Ako mislite da će grad biti vaš taoc, grdno ste se prevarili, to vam gradonačelnik obećava. Ako želite živjeti u miru, čuvati stečene pozicije i privilegije 50 godina, onda si lijepo zamijenite stanove i odite u mir živjeti. To vam gradonačelnik poručuje, jer nikakva jogurt revolucija vam neće proći."

Papiri uopće nisu upitni, tvrdio je Bandić, a frka koja je nastala ima se pripisati skupljanju jeftinih političkih bodova i sezoni kiselih krastavaca, poručio je vidno uzrujani gradonačelnik: "To što vama pumpaju uši oni koji ih žele voditi, to što vi želite čuti, to slušajte i dalje. Bandić nije mala beba i nije majmun da bi radio mimo procedure i zakona, sve je u skladu s tim, imamo sve potrebite papire. A to što vi u sezoni kiselih krastavaca nemate drugog vremena, nego slušati par žmigavaca koji bune građane Zagreba, i od toga radite misu, to je vaš problem, ne moj."

Ista poruka, pretpostavljamo, vrijedi i za stanare još nekih slijepih ulica u potezu oko Maksimirske, koje će u dogledno vrijeme, kako doznajemo, također biti probijene. Gradski oci opravdavaju se boljom protočnosti prometa, pozivajući se na studiju zagrebačkog Prometnog fakulteta, no sada ostaje pitanje hoće li se i ondje reprizirati priča iz Galjufove.

Radovi u gradu izvode se punom parom ali možda ne baš sasvim onako kao što je gradonačelnik zamišljao. Rok su probili jedino Zeleni val, koji se otvara ovog vikenda i Prilaz baruna Filipovića gdje je deadline drugi utorak. Kako sada stvari stoje, s rokovima je zagustilo na Gupčevoj zvijezdi, pruzi na Medveščaku, kao i vrtićima u Retkovcu i Sesvetama.

Sve to razljutilo je gradonačelnika, osobito kada se zbog nečije greške ulica mora dvaput za redom prekopavati, kao što se dogodilo na Novoj Vesi. Bandić je ljut i zapovijeda da se radovi zgotove do idućeg petka: "...kako znate i umijete, sve gotovo. I sad je pitanje tko će to platiti - oni koji su pogriješili, iz gradskog proračuna neće otići ni kune, to vam jamči dok sam gradonačelnik. Drugi put će malo bolje gledat razmak između kuća, pločnika i ceste."

Gradonačelnik je usput potvrdio priče da će zbog nerada biti kažnjeni neki direktori iz Holdingovih podružnica: "Ovih dana ćete čuti koji će direktori otići na moje prijedloge kolegi Ljubičiću. Ja sam iznio jake argumente da par direktora koji su se umorili mora prepustiti posao drugima koji se nisu umorili." Iako se neslužbeno spominje da Bandićeve kriterije nisu zadovoljili čelnici Zagrebačkih cesta Ivan Kolarić i Vodoprivrede Slobodan Jeličić, u Holdingu nam ništa nisu htjeli reći, jer su dogovori, kažu, još u tijeku.


- 21:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #