Dubai2

subota, 28.05.2005.

Palace of Emirates


Kad sam vec spomenuo gazdu Ibrahima i razgovor u hotelu "Palace of Emirates"....
Hotel "Palace of Emirates" najskuplji je hotel ikad izgradjen. U njega je utroseno preko 3 milijarde dolara. U sto?

Image Hosted by Free Image Hosting

Ocito, u ovako nesto nije tesko potrosit 3 milijarde dolara: Zgrada je duga 1 kilometar i sastoji se od tri spojena objekta: hotela, rezidencije i kongresnog centra.
Hotel smjesten ispod 114 pozlacenih kupola ima sedam zvjezdica. U katalozima cete ih naci samo pet, jer sluzbena kategorizacija ne poznaje nesto ovako. Takodjer u Europi se hotel vodi pod imenom Kempinski, jer ta ekskluzivna hotelska kuca ima pravo zastupanja i managementa hotela. Inace, sastoji se 302 sobe i 40 superluksuznih apartmana. Da ne pricam, zavirimo malo u te sobicke..

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Svaka soba ima dezurnog buttlera. Posto obiteljski budzet ne moze podnjeti nocenje od 3000 dirhama, vratimo se u svima pristupacne prostore. Hotel ne ponosi svojim kupolama, od cega najvise Grand Atriumom.

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Kako je sve projektirano da bude "naj", tako je i ovaj atrij navjeci na Bliskom Istoku, a visi je i od bazilike Sv.Petra u Rimu. Od bazilike ga razlikuje i cinjenica da je pod izradjen od pozlacenog mozaika. Pa ti prolij kavu po njemu....
Osim hotela u "Palace of Emirates" je i rezidencija za prijem drzavnih gostiju koja se sastoji od 22 "predsjednicka apartmana", s tim da 8 vladara drzava GCC-a imaju stalne apartmane, kao poklon sheikha Zayeda.
Evo jos malo detalja: u kompleksu je zaposleno preko 1000 djelatnika iz preko 40 drzava. Na ulazu u kompleks se nalazi Emirates Palace Archway, slavoluk visi od Arc de Triomphe u Parizu, izradjen od skupog talijanskog mramora.

Image Hosted by Free Image Hosting

U "Palace of Emirates" se nalazi 1002 lustera od Swarovski kristala, ukljucujuci i neke koji se mogu svrstati u najveca svjetska umjetnicka dostignuca izradjena od kristala. U objekt je ugradjeno preko milijun kvadratnih stopa mramora, uvezenog iz Italije, Spanjolske, Kine i Indije. Oko hotela se nalazi 200 fontana i 60000 kvadratnih metara egzoticnih parkova u kojima ima preko 8000 stabala. Park se nastavlja na predivnu pjescanu plazu...

Image Hosted by Free Image Hosting

Za estetsko ukrasavanje hotela, od soba, ulaznih prostorija i restorana do ureda dnevno se potrosi preko 20 tisuca ruza. Da nastavim, ili bi stvarno bilo dosta? Popili smo taj capuccino i otisli...

- 21:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #

"Ma nema ti on, majstore, prebijene pare..."

...uvjeravao me je vlasnik vile u kojoj zivim i nekoliko susjednih, dok smo ispijali capuccino u lobbyju hotela "Palace of Emirates" i govorili o vizijama sheika Mohammeda, koje mozete naci u proteklih nekoliko postova.
"On samo zna kako nesto napraviti, i kako to napraviti jako brzo. Oni..." - pa je pokazao prema nasmjesenim portretima clanova obitelji Maktoum - "...nemaju lovu i moraju smisliti nesto tako. Oni od svega toga pokupe mrvice, a kako je opseg posla velik, oni su bogati. Ali ovi ovdje..." - okrenuo je Ibrahim glavu prema vladarima Abu Dhabija - "...ovi imaju nafte za jos 200 godina. Njima to nije potreba. Zato sve ide tako sporo..." - rekao je i umio lice vlaznim rupcicem kojeg je servirao konobar. "Dakako, nemojte misliti da sheikh Mohammed nema za kruh, ali ocito se ne moze mjeriti sa kapitalom Abu Dhabija, na kojem pociva federacija..." - pojasnio je nas "gazda", za nas vrlo tajanstvena osoba koja nam svaki put ponudi neko novo iznenadjenje.
Kad smo ga upoznali, bio je u tradicionalnoj arapskoj nosnji. Dosao je iz 70 kilometara udaljenog Abu Dhabija, ali to putovanje je bilo dovoljno daleko od kuce da odsjedne u Grand Hyattu. Dao nam je naslutiti da trguje autima. Sljedeci put nam je predstavio suprugu. Umjesto tradicionalno umotane lokalke, vidjeli smo britansku studenticu u trapericama. Onda smo se docepali i njegove vizitke na kojoj je pisalo da je financijski savjetnik u jednoj regionalnoj bankarskoj ustanovi. Danas smo koordinirali susret s njim u sredistu uzavrelog Abu Dhabija, koji neodoljivo podsjeca na cikaski Loop. Vozili smo za njim mrezom okomitih i paralelnih ulica i oboje smo u glavi vrtili sliku koju smo vidjeli dok nas je pretjecao. Nije li on imao nesto na ramenu, neke cinove??? Dok smo pratili njegov niposto jeftini auto razmisljali smo o bijeloj kapi koja je virila iza sjenila zadnjeg stakla. Oboje smo sutjeli: pa on je trgovac autima, financijski savjetnik. Medjutim, kad smo stali pored zgrade u kojoj je njegov mali stan-ured iz auta je izasao Ibrahim u mornarickoj uniformi. "Pa rekao sam ti da radim za mornaricu, zar nisam?" - pokusao je opravdati se pred nasim iznenadjenim i zbunjenim facama. Dakle, iako ne znamo tocno, prema sadasnjim informacijama, vlasnik nase vile je mornaricki casnik sa engleskom fakultetskom naobrazbom. Drzavni posao ima samo zato da bi jeftino (besplatno) dobio drzavni stan. U tom stanu ima samo malu sobicu, sve ostalo je ured njegovog privatnog biznisa, a u fusu radi i kao financijski savjetnik. Lovu koju zaradjuje ulaze u nekretnine, a do sada smo ih identificirali u Abu Dhabiju, Dubaiju i Engleskoj.
Toliko znamo o njemu, za sada, dok nas ponovo ne iznenadi...

- 20:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 24.05.2005.

Osmo cudo svijeta - Treci dio

Zapravo, ovdje se ne radi vise o osmom cudu svijeta, nego o devetom, desetom, jedanestome... cudu svijeta. Sheikh Mohammed je rezervirao poduzi niz cuda za Dubai. Primjerice, pogledajte ove dvije slike:

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Ovo nisu varijacije na temu Palm Island. Ovo su dva potpuno nova zasebna projekta. Na gornjoj slici prikazan je Jebel Ali Palm Island, , a na donjoj slici je Deira Palm Island. Oba projekta su bitno vecih dimenzija od Jumeirah Palm Islanda. Paradokslano, ali dok se vozite uz Jumeirah Palm Island mozete cuti da je sudjelovatelji na projektu zovu baby-palm. Naime, ovaj projekt je gotovo dvostruko manji od onog u Jebel Aliju i cetverostruko manji od Deira Palm Islanda. Ako mislite da se radi o nekoj dalekoj buducnosti i supljim planovima, niste u pravu: palma u Jebel Aliju je vec davno poodmakla iz pocetne faze...

Image Hosted by Free Image Hosting

...tako da nece proci puno vremena do zavsetka izgradnje "devetog svjetskog cuda". Osim po velicini, ova palma se razlikuje je ima dvostruki obruc, a na unutanjem ce biti izgradjene "water houses", pa ce "netko" zivjeti kao na Hawajima. Treca palma ce, pak, obje prethodne zasjeniti svojom velicinom i brojem listova. Kada je ponestalo inspiracije za palme, novi projekt, The World, je sokirao javnost. Pred Dubaijem ce niknuti arhipelag od 275 otoka u obliku mape svijeta.

Image Hosted by Free Image Hosting

Ako vas zanima kupnja replike Zapadnog Balkana morate pozuriti, jer su otocici vec na trzistu. Primjerice, Rod Stewart je vec kupio Britaniju. Cijena, prava sitnica. Onda, kao zavrsni "glanc" na mapu emirata, palmu u Jebel Aliju bi trebao natkriliti projekt Waterfront.
Kad sve to poslazemo jedno do drugog, obala emirata Dubai, od pocetka do kraja bi trebala izgledati ovako:

Image Hosted by Free Image Hosting

Radi lakseg snalazenja: Pod brojem 1 je Jumeirah Palm Island, pod 2 je Jebel Ali Palm Island, pod 3 je Deira Palm Island, pod 4 je The World, pod 5 je Marine City, pod 6 je The Waterfront, pod 7 je 70 kilometara dugacak kanal koji bi trebao ici 28 kilometara duboko u pustinju (???) - novi Nil, pod 8 je Dubailand, najveci zabavni park na svijetu, u cijem sredistu ce biti City of Arabia, sa novim najvecim shopping mallom na svijetu (uz izuzetak USA), a pod brojem 9 je neizgradjena zona koja je najblize sredistu grada, pa njenom planiranju pristupaju iznimno brizno. Za sada se gradi Dubai International Financial Center koji bi trebao biti "Wall Street Bliskog Istoka", a prekoputa Old Downtown kojim bi trebao dominirati Burj Dubai - najvisa zgrada na svijetu.

Image Hosted by Free Image Hosting

Projektanti i investitori se nisu htjeli natezati oko toga hoce li ovo biti najvisi objekt, najvisa gradjevina ili najvisa stambena zgrada, pa su odlucili napraviti diva visokog 705 metara, cak 60 metara vise od varsavskog radijskog tornja koji je za sada najvisa gradjevina na svijetu. S obzirom na visoki budzet od 8 milijardi dolara, mogli su angazirati najvece strucnjake na podrucju visokogradnje, tako da zavrsni projekt potpisuje cak 500 konzultanata i arhitekata. Na vrhuncu gradjevinskih aktivnosti na projektu ce biti angazirano preko 20 tisuca gradjevinara.
Burj Dubai nije daleka buducnost: Do pocetka svibnja je u temelje ovog zdanja ugradjeno preko 45000 kubika betona. Kada bude izgradjena, a otvorenje se ocekuje 2008. godine, u 45 milijuna kvadratnih stopa na 160 katova tornja ce se smjestiti preko 30 tisuca stanovnika. Vecina stambenih jedinica je vec prodana. Iako su mislili da ce kupnjom stana u Burj Dubaiju osigurati privilegiju zivljenja u najvisoj svjetskoj zgradi za duzi period, stanovnici Burj Dubaija ce u toj tituli uzivati svega 3 godine. Naime, samo par kilometara niz Sheikh Zayed Road.....


- 00:13 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.05.2005.

Osmo cudo svijeta - Drugi dio

Vizija je postajala stvranost i to velikom brzinom. Sheikh je angazirao 42 konzultantske tvrtke, koje su razvile operativni plan koji je omogucavao da gradnja tece neprekidno, 24 sata dnevno, sa samo 500 zaposlenih djelatnika. Pri planiranju je izradjeno preko 50 studija utjecaja na okolis, koje su graditeljskom pothvatu postavile dodatne uvjete sa aspekta zastite prirodne raznolikosti zaljeva. Pred Bozic 2001. godine satelitske slike ovog dijela grada su pokazivale prve promjene...

Image Hosted by Free Image Hosting

Mala legenda: Brojem 1 je oznacena villa sheikha Mohhameda. Ovako gledano, covjek bi rekao da je sheikh htio napraviti malo veci valobran od bure, a kad ljudi vec zele stanovati na njemu, neka im... Broj 2 oznacava Dubai Media City. Pred Bozic 2001. kompleks od dvije-tri, danas od 15-ak zgrada u kojima su smjesteni CNN, CNBC, Reuters, Al Jazeera i ostale medijske kuce. Broj 3 oznacava Dubai Internet City, tada vec donekle izgradjen, ali na slici nema zgrade u kojoj je moj ured. Na tom mjestu, malcice lijevo od samog broja 3 vidite livadu. Danas je tamo moj ured. Broj 4, nekada pustinja, danas naselje Greens, broj 5, takodjer tada pustinja, danas Knowledge Village, kompleks sveucilista i slicnih ustanova smjesnog imena: University of Wollongong, University od Middlesex...
Ako je netko povrijedjen mojom kvalifikacijom da su imena smjesna moze komentirati... :-)))
Dakle, u ranom prosincu se ljudi uhvatili lopate i poceli nasipati. Najprije sedam milijuna kubika kamena iz nekoliko kamenoloma u Emiratima i Iranu, a potom i pijesak, i to zanimljivim strojevima koji iz daleka izgledaju kao kombajni, a za ove potrebe su dovedeni iz Nizozemske. Kada bi se taj materijal naslagao u zid dva metra visok i pola metra sirok, zid bi bio toliko dug da obavije Zemlju oko Ekvatora 3.5 puta. Inace, Jumeirah Palm Island je dug 4350 metara od mosta koji ga spaja sa obalom do tjemena palme. Sirok je nekih 100 metara manje. Krajem sijecnja 2002. godine stanje iz zraka izgledalo je gotovo isto: morske struje su nosile pijesak, a vecina radova je bila pod vodom...

Image Hosted by Free Image Hosting

Medjutim, snimke napravljene prvog dana proljeca, stotinja dana nakon pocetka rada vec su ukazivali na oblik palme.

Image Hosted by Free Image Hosting

Oblik palme je odabran kao hommage palminom stablu, jer je jedna od tradicionalnih djelatnosti bila uzgoj palmi i trgovina datulama, a osim toga, ovakav oblik daje iznimno veliku duzinu obale: kada se izracuna duzina obale na glavnom otoku, 17 "listova" palme i valobranu, Dubai je ovim projektom udvostrucio svoju obalnu liniju. Pred ljeto 2002. godine, projekt je vec bio u punom zamahu, a mozete primjetiti da je i na obali nastalo nekoliko gradilista.

Image Hosted by Free Image Hosting

Naime, poceli su se graditi Greensi, popularni urbani kvart na peterokatnicama i stanovima u kojima zivi pola moje firme (naravno, kad je samo prekoputa), a udaren je i kamen temeljac Knowledge Villageu. Tek kasnije, u ljeto, pocela se graditi i zgrada moje tvrtke. Do kraja ljeta, palma je dobila i valobran.

Image Hosted by Free Image Hosting

Valobran je izgradjen tako da moze podnjeti valove do 4 metra visine, a osim pijeska i kamenja koristeni su posebni materijali koji osiguravaju postojanost oblika i nepromjenjivost zaljevske flore i faune. Osim toga, pri izgradnji je napravljeno i nekoliko atrakcija za ronjenje, koje je ovdje iznimno popularno, ali o tome cemo nekom drugom prilikom.
Pocetkom prosinca 2002. godine, nakon samo godinu dana, Dubai je dobio objekt vidiljiv iz svemira bez optickih pomagala i tako se uvrstio na listu svjetskih arhitektonskih cuda...

Image Hosted by Free Image Hosting

...pa su pocetkom 2003. godine na otoku poceli gradjevinski radovi. Otok ce biti dom za 5000 stalnih stanovnika u superluksuznim vilama i apartmanima. Kupci mogu cak i birati oblik i tip kuce u koji ce biti izgradjen za njih. Na otoku se gradi 50 hotela koji ce svi zajedno imati 225 zvjezdica, nekoliko parkova, komplekse sa restoranima, shopping centar, ljeciliste i multiplex kino.
Da ne bi bili lijeni, uzeli smo gliser i provozali se oko otoka.

Image Hosted by Free Image Hosting

Otocic i nije bas malen. Ovaj pothvat je ravan eventualnom mostu do Braca ili slicno. Trenutno izgleda kao ogromno gradiliste, a kamioni prelaze preko mosta koji ga spaja sa kopnom u gotovo neprekidnoj koloni...

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Medjutim, jednom kad bude zavrsen, a ocekuje se da ce to biti 2006. godine, svojim stanovnicima i posjetiteljima ce zasigurno pruzati predivan ugodjaj...

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Medjutim, sheikhu nije bilo niti na kraj pameti da stane na ovome. Bas sad kad je krenulo...

- 00:45 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.05.2005.

Osmo cudo svijeta - Prvi dio

Kazu da frustracija covjeku daje snagu za nevjerojatna velika djela.
Vjerojatno je sheikh Mohammed, iznimno sposobni i mudri brat dubajskog vladara bio jako frustriran stanjem u prostoru Dubaija. Tijekom 70-tih, grad se ubrzano razvijao duz obale, nazalost bez ikakvih planova i bez ikakve kompatibilnosti sa glamurom kojeg je sheikh odredio kao bitnu karakteristiku gradske arhitekture. Kada zajedno sa svojom bracom nasljedio od oca upravljanje Dubaijem, obala je vec bila zauzeta tradicionalnim arapskim vilama jednokatnicama, u kojima su lokalci zivjeli svoj nekadasnji pustinjski zivot. Grad nije imao interakciju za morem i obalom. Pogledajte ovu kartu arapskim redom citanja (sa desnog na lijevo).

Image Hosted by Free Image Hosting

Sa desne strane najprije ide obala puna estetski nezanimljivih vila bez arhitektonsko-komercijalne koristi i bez ikakve poveznice sa morem. U normalnoj arhitekturi, takve vile se nalaze duboko u pustinji. Nazalost, ove pripadaju povlastenoj klasi lokalaca, pa nikakve intervencije ne dolaze u obzir. Osim toga, i to je dio bastine. Onda dolazi ovaj mali otocic oznacen bijelom strelicom: Burj Al Arab. Hotel koji je izgradjen na vodi zapravo je tek pocetak velike ideje o drasticnim promjenema krajolika. Naime, sheiku nije preostalo nista drugo nego da pobjegne 30 kilometara od sredista Dubaija na jugozapad i razvije malu turisticku oazu izmedju vec iskoristene Jumeire i industrijske zone u Jebel Aliju (zelena strelica). Isprva je to izgledalo dovoljno, pa su se u skladom nizu naredali Sheraton, Hilton, Ritz, Oasis, Royal Meridien, Royal Mirage, Jumeirah Beach Hotel i svakako najglamurozniji Burj Al Arab.
Medjutim, Dubai se razvijao i trebalo je jos obalnog prostora. Nazalost, sve je vec iskoristeno, jer je odmah iza industrijske zone kraj emirata. Sheikh Mohammed je stoga odlucio povecati koeficijent razvedenosti obale, pa je iza Sheratona, Hiltona i Ritza napravio umjetni zaljev spojen sa morem na obje strane, te oko toga izgraditi rezidencijalnu zonu sa 45 nebodera, sto na slici vidite oznaceno crvenom strelicom. Nemojte to pomjesati sa crvenim kruzicem, koji pokazuje gdje je moj skromni dom... Danas je prvih 6 nebodera vec u funkciji, a stanari imaju privilegiju da se liftom sa velike osuncane terase svog stana spuste ravno u marinu u kojoj je privezana njihova jahta.

Image Hosted by Free Image Hosting

Medjutim, rastuce trziste superluksuznih vila ovim nije zadovoljeno, a dobili smo i nekoliko milijuna kubika pijeska viska. Medjutim, sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum je imao viziju. Odlucio je napraviti otok u obliku palme pred Dubaijem. Kada je viziju stavio na papir, nastalo je ovo:

Image Hosted by Free Image Hosting

Kako je sheikh odlucan, vizija je postala stvarnost...

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.05.2005.

Proljece...


Image Hosted by Free Image Hosting

Cetvrtak, 19. svibanj 2005. u 14:08 ispred hotela Crowne Plaza u Dubaiju.
Display naseg Chevroleta. Kao sto vidite, isli smo na jugoistok. :-)

Ovo je mali ispravak maila je poslao kolega Miro iz Zagreba pocetkom tjedna, prema kojem bi se mi trebali prziti na temperaturi od +38 do +41 stupanj. A tek je proljece...

- 22:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 17.05.2005.

More recruitment...

Dodao sam jos stranica za posao u onaj lik od nedjelje. I nasao sam dobar oglas za projektanta cjevovoda, pa ako onaj citatelj jos cita blog....

- 21:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Medijska arachnophobia

Nakon proslotjedne flore, mozemo malo preci na dubajsku faunu. Ostavimo ovaj put po strani deve i sokolove, konje vrane i risove pustinjske. Glavna tema u Dubaiju ovaj tjedan je pauk.
Citava prica je pocela, barem za mene, u nedjelju na kavi, kada me je Ahmed pitao jesam li vidio pauka. "Kakvog sada ____ pauka?" - odgovorio sam zacudjeno i istovremeno bio izvrgnut ruglu sire zajednice zbog nepoznavanja top price vikenda, a potom i ogromnoj kolicini podataka o ovom kukcu.
"Samer je ubio jednog u stubistu!!!!"
"Kod mog susjeda je usao u WC na gornjem katu kroz ventilaciju!!!"
"Kazu da je smrtonosan..."

Onda sam se pomaknuo od ovog freek drustva koje je ocito imalo grupne halucinacije gledajuci film iz naslova i uzeo sam novine. Ocito krive, jer je mjesto Orlanda Blooma, koji je do jucer bio na gotovo svakoj stranici novina, zauzeo novi "heroj nacije" - Redback.

Image Hosted by Free Image Hosting

Novine na engleskom, koje su namjenjene prvenstveno zapadnjackoj razmazenoj populaciji, prvenstveno arogantnim Britancima, koje masovno kopiraju Indijci, pricu o pauku su digli na nivo III svjetskog rata, rasirili paniku te organizirali nekoliko linija obrane, pri cemu su neki izgledali kao moji susjedi koji su u panicnom strahu 1991. desant JNA na vojarnu Dracevac u Splitu protumacili kao desant jugoarmije na malu plazu Dracevac u Podgori, pa su organizirali mali zbjeg u progonstvo. U hipu je nestalo sprejeva za insekte u svim trgovinama oko naselja koje je pauk odabrao (Pa, kud bas u Springs???). Javili su se i mnogi "biolozi", od kojih je vecina biolozima postala tog jutra, tvrdeci da je pauk smrtonosan, da se radi o "raritetnoj zivotinji koja je po prvi put u povjesti pruzila svoja ticala na sveto Azijsko tlo" i slicne nebuloze. Rijetki heroji koji su se suprotstavili smrtonosnoj opakoj nemani velicine kovanice jednog dirhama (cca velicine jedne kune)...

Image Hosted by Free Image Hosting

...dobili su zasluzeni prostor u novinama, jer ipak izmedju njih i "sigurne smrti" je bilo samo krhko drvce...

Image Hosted by Free Image Hosting

...ili obicna tanka plasticna casa...

Image Hosted by Free Image Hosting

Kako su vrli "biolozi" na zivotinji primjetili samo zenske organe, te nezaobilaznu cinjenicu da nikad nisu u pratnji muzjaka, odmah su je uvrstili u red "udovica", crnih dapace. Podignuo sam pogled i vidio da se novi kolega Ghassan premislja je da potpise ugovor o najmu kuce u Springsu ili ne. Pokusao sam se sakriti od ove apokalipticne okoline stavljajuci slusalice na usi, ali bas u tom trenutku je na mp3 playeru bio refren TBF-ovog hita koji kaze "Digni, Luce, pauka..."
Pauk, pauk, na koju god stranu se okrenes, pauk. Definitivno idealan trenutak za posjet moje sestre: pauci su joj, uz skorpione, omiljene zivotinje :-))))
Zadovoljavajuci potrebu nekih Australaca, koji su "zemljaci" ovog instekata, za nepotrebnom medijskom pozornoscu novine su pokrenule lavinu prica da se pauk nastano na jugozapadu Dubaija, te je kolokvijalno nazivan "potencijalno smrtonosnim cak i za odrasle osobe". Najprije se oglasila obitelj Evans, tipicnom recenicom koja bi trebala prethoditi sudskoj tuzbi: "Da je ova zivotinja ugrizla moju 4-godisnju kcerkicu, danas bi bila mrtva."
Nakon Evansovih, svojih 5 minuta slave je htio konzumirati i Themos Papalus. Procitao je vijest u novinama obitelji za vrijeme idilicnog dorucka, na sto mu je sin rekao da i oni imaju takvog pauka u garazi. Otisli su provjeriti i nasli ga uz prozor...

Image Hosted by Free Image Hosting

...a kad su njegovi sinovi, Charis i Anthony, nasli jos dva redbacka u vrtu svoje kuce u Springsu 5, odluka je bila cvrsta: "Tuzit cemo EMAAR!"
Uskoro su se pojavili i "veterani" rata. Jim Wilson, Australac, u otvorenom je pismu pozvao vlasti na nabave protuotrov prije tragicnog udara, upozoravajuci da bi djeca koja se igraju u Springsu mogla i umrijeti, jer nema odgovarajuceg lijeka. Kao dokaz svoje kompetentnosti, naveo je da je u Australiji dozivio napad bjesomucnog redbacka, stavise, sinkroniziranu akciju 8-9 redbacka u svom vrtu u Brisbaneu. "Ruka mi je sat vremena nakon uboda bila dvostruko veca i potpuno mi je jasno da to moze ubiti dijete...Tek kad sam primio protuotrov, oteklina je pocela splasnjavati..."-dramaticno je Jim ispricao svoju pricu iz sredine devedesetih, ukazujuci na vaznost protuotrova te objasnjavajuci da su brzorastuca predgradja Dubaija idealna stanista za redbacka. Ponudio je i misljenja eksperata sa univerziteta u Queenslandu, koji nam je strucno objasnio gdje se nastanjuje redback: u zabacenim kutovima, u prozorima verandi, iza ormara, u hrpama drva, kantama i starim mehanickim strojevima koji se ne koriste. Sve ove cudne karakteristike jasno razlikuju redbacka od svih ostalih paukova, zar ne?
Osim toga, covjek bi zakljucio da je Springs hrpa zabacenih kutova sa napustenim verandama, nabacanim starim ormarima i hrpama drva za lozenje (inace, danas je opet bilo preko 40 stupnjeva) i kilometarskiom parkinzima starih traktora...
Posto to naravno nije tocno, uskoro su se pojavile price da se pauk prosirio iz Springsa 5 i po ostalim Springs naseljima, te da je jedan sretno doputovao u susjedni Greens. Vec sljedeceg dana, redback pauci su vidjeni diljem grada, od Jebel Alija do Safe. Zapravo, ljudi su u svakom pauku vidjeli redbacka. A zapravo se radi o 10mm velikom pauku (do 40mm kada se racuna i raspon ticala). Muzjak je navodno upola manji (toliko o spolnoj ravnopravnosti na Bliskom Istoku). Na latinskom se zove Lactrodectus hasseliti. Kasnije je ustanovljeno da i nije tako rijedak u Dubaiju, jer su tu vec zabiljezeni posjeti njegovih rodjaka koji se nazivaju Latrodectus pallidus i putuju od Libije do Azerbejdzana (bas su nasli sigurnu rutu), odnosno Latrodectus hysterix, koji obitava prvenstveno u Jemenu. Osim prirodno, ove zivotinje dolaze i u kontejnerima za namjestajem, s obzirom da puno ljudi doseljava sa namjestajem u Dubai.
Za razliku od ostali senzacija u Dubaiju, ovoj tri dana nije bilo dosta. Na sljedecoj kavi je Ahmed rekao da nijedna ljekarna nema protuotrov. Onda su novinari napisali da ni bolnice nemaju protuotrov, sto je izazvalo drugi val panike. Joan McHardy je prijavila pojavu pauka u UmmSuqeimu. Steve Lewis u Meadowsu. Dirljiva je bila i prica Janet Russel, koja je pauka nasla nekoliko puta na vrtnoj garnituri, te se jako boji za svog 8-mjesecnog psica i 5-godisnju kcer. "Saga o kukcu" je dobila posebnu dimenziju kad je objavljena prica Rachel Nicolaou, da ti pauci zive u njenom vrtu 2-3 godine i da se svakodnevno bore sa njima, ali oni se stalno vracaju. "Osim toga, pun ih je obliznji park..." - dodala je Rachel. E, sad su se gradski oci zapitali sto napraviti, jer je Al Safa Park jedan od najposjecenijih u gradu. Nakon dva dana mozganja stigla je dugo ocekivana odluka: Nasser Obaid, glavni "insektolog" Dubaija je objavio da ce sutra, ili najkasnije sljedeci tjedan gradska uprava objaviti "preporuke" za ponasanje gradjana prema redbacku. Zadnjim izdisajem slobodnog novinarstva u stilu Orwellove 1984. novinari su objavili da glavna gradska bolnica, Rashid Hospital, nema nikakvih saznanja o protuotrovu za redbacka, a istrazivacko novinarstvo je utvrdilo da ni 30 manjih klinika i bolnica nemaju rjesenje za nesto tako. Izmedju redova procitajte: lijek je skup za drzanje na lageru bez posebne potrebe, jer nije modificiran od otkrica prije 49 godina, kada su ga objavili australski strucnjaci, nakon 13 smrtnih slucajeva u kratkom periodu, koje je izazvao redback.
Saznavsi za cijenu pripravka prema recepturi iz 1956. godine, gradski oci su zakljucili da se protiv medijske paukove mreze najlakse mogu boriti vec spomenutim "preporukama". Najprije su "preporucili" novinarima kako se obraniti od pauka, tako da je prica krenula u drugom smjeru: Pauk se najprije vratio kuci, tako da se opet govori o pojavi redbacka samo u Springsu 5, istom onom Springsu u kojem sam jucer bezbrizno lezao na travi pored bazena i procitao ono sto vam danas pisem, a potom je pauk postao i bezopasan, gotovo koristan cinitelj u prirodoslovnoj izobrazbi djeteta: uobicajena pojava u Dubaiju, neskodljiv, kakav je bio i proslih 20 godina.

Image Hosted by Free Image Hosting

- 19:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.05.2005.

Dan blogovske sutnje

Danas nema posta iz Dubaija, u znak solidarnosti sa 42 novinara koji su istupili iz HND-a zbog skandalozne odluke da je Silviji Luks dodjeli novinarska nagrada za 2004. godinu.

Lazu vas i na nacionalnoj televiziji, a kako na ovom blogu nema mjesta lazima, bolje je da danasnji post iz Dubaija preskocimo. Iako je blog zamisljen kao javno iznosenje vlastitih dozivljaja, misljenja i razmisljanja, na ovom blogu ste mogli naci niz putopisa, prikaza i prica u kojima sam vam zelio prikazati kakav je Dubai, a svoja misljenja sam jasno naveo kao svoja. Svi ostali podaci su cinjenice i ako me netko zeli ispraviti molio bih ga da to napravi u komentaru. Na ovom se blogu cijeni citatelje (i komentatore) iako od pisanja bloga mi ne zivimo. Sa druge strane, placamo pretplatu televiziji da nas informira cinjenicno i tocno o bitnim dogadjajima u svijetu. Televizija je kod najveceg politickog dogadjaja prosle godine napravila pogresku i na nas trosak je u Washington poslala Nju. Kasnije smo saznali da je od novca istih gradjana MVP tamo poslao i Njenog sina, decku je bilo dosadno, pa je svekoliko pucanstvo saznalo za pojam bloga. Ona je od toga napravila komediju. Ona je lagala naciju. Ona je izmislila podatke koje nitko nije imao. Ona je ismijavala kolege. Ona nam se rugala. HTV je to shvatla i zbog toga se ispricala zbog egzibicije vise puta uskrsnule "novinarke". Ispricala se jer nam je za (tada) 59 kuna, dok je cijeli svijet znao da je Bush novi predsjednik SAD, samo hrvatska javnost bila informirana, iz "Njenih tajnih izvora", jer Ona "ne sjedi uz Internet", da prema "cinjenicama kojima Ona barata" da je senator "Kennedy" u velikom vodstvu u Ohiu. Onda je Ona dobila suspenziju, a 6 mjeseci kasnije i nagradu. Zasto? Od svih ovih godina sto je gledamo, Yutela, rezimske televizije 90-ih da nagradu dobije bas sada, kada je sa nemalom dnevnicom otisla u Washington lagati gledatelje i to od HND-a koje bi trebalo biti jamac istine i koje je trebalo inzistirati na izopcenju iz novinarske struke da vise nikada ne padne na pamet nekome tako se narugati vlastitim gledateljima...

Za neupucene: http://www.iskon.hr/vijesti/page/2005/05/03/0217006.html

- 20:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.05.2005.

Jobs...

Zbog iznimnog interesa u mom Inboxu, ponovit cu jos jednom koje su adrese na kojima mozete pogledati trziste radne snage u Dubaiju. Dakle, abecednim redom:
www.appointments.ae
www.bacme.com
www.bayt.com
www.charterhouseme.ae
www.clarendoparker.com
www.iQselection.com
www.jobs-me.com
www.jobtrackme.com
www.kershawleonard.net
www.mindfieldresources.com
www.mosaicsearch.com
www.sosrecruitment.net
www.synergy.ae
www.talentdubai.com
...a svakako preporucujem da pogledate i najcitanije nearapske dnevne novine:
http://www.gulfnews.com/
...i kliknete na Classifieds.
Medjutim, da vam dam nekoliko "hintova":
Ako se bavite obicnim i nespecificnim IT poslovima, nemojte puno ocekivati, jer ne mozte biti jeftiniji od indijskog priucenog inzinjera sa krivotvorenom diplomom vise tehnicke skole iz Bangalorea. Mislim, mozete biti jeftiniji, ali gdje ste onda....
Ako ciljate na bankarstvo ili telekomunikacije (Etisalat), odmah odustanite, jer su navedena dva podrucja obuhvacena programom tzv. emiratizacije i posao mozete dobiti tek kad ne bude niti jednog nezaposlenog drzavljana Emirata, neovisno o strucnoj spremi.
Ako ciljate na medicinu, pripremite se za novu rundu ucenja nakon 7 godina obrazovanja u Hrvatskoj, jer trebate polagati ispit za UAE licencu. Za detalje ostavite pitanje u komentaru, poznajem nekoga tko ce vam rado odgovoriti... :-)
Danas sam saznao jos nesto, i moram priznati da sam bio malo sokiran: Ako ste zena, pripremite se na neravnopravni status. U mojoj firmi, koja je medjunarodni koncern sa sjedistem u Europi i djeluje u preko 150 drzava svijeta i ima gotovo pola milijuna zaposlenih, muskarci zaposleni u Dubaiju uz placu dobivaju i godisnju naknadu za stanovanje, kojom mozete platiti godisnji najam dvosobnog stana u pristojnoj cetvrti nastanjenoj zapadnjacima, godisnju naknadu za skolovanje djeteta u iznosu jedne mjesecne place po djetetu, mjesecnu naknadu za putne troskove kojom mozete pokriti mjesecnu ratu cetverogodisnjeg kredita za automobil srednje klase. Zene to ne dobivaju, cak i ako uspiju dokazati da njihova obitelj te beneficije nije ostvarila preko muza. Jadno, zar ne...
Zapravo, najbolje bi vam bilo da posao u Dubaiju trazite po Europi...

- 19:37 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Dubai Creek - Cetvrti dio

Vec ste polako poceli upoznavati zgrade uz obalu Creeka. Sa istocne strane na samom ulazu visoke stambene zgrade su se nadvile nad usku obalnu cestu koja vijuga uz Creek. Tesko je voziti tom cestom jer ju stalno pretrcavaju radnici-nosaci sa vrecama i kutijama iz usidrenih dhowova i nestaju u prolazima izmedju luksuznih izloga is mramora, aluminija i stakla. Nestaju tajnovito u utrobi Deire... Deira ima najvecu razliku i cijeni smjestaja i najma stana na istom katu: Creek-view apartman je dvostruko skuplji od onoga koji gleda na drugu stranu, onu u kojoj nestaju nosaci. Zbog prometne zagusenosti i doslokacije trgovackog centra grada, ove zgrade nemaju neku ekskluzivnu vrijednost ili cijenu, ali odaju stimung orjentalne metropole, posebno nocu...

Image Hosted by Free Image Hosting

Na slici desno vidite Deiru nocu, pogled sa druge strane. Desno su Twins Towers, ako vas put dovede u Dubai, posebno u doba Ramazana, preporucujem Iftar na terasi Twin Towersa. Jako dobro...
Od Twin Towersa pocinje urbaniziraniji dio Deire, o onom starom cemo pisati u posebnom postu (ili nizu postova). Dakle, do Twin Towersa je Intercontinental. Stariji od mene...

Image Hosted by Free Image Hosting

A onda dolaze i ostali objekti koji su izgradjeni kasnije na podrucju koje se proteze prema jugu, prema staroj luci: zgrada Etisalata (telekomunikacijski monopolist u Emiratima na podrucju fiksne i mobilne telefonije te pruzanja ostalih telekomunikacijskih usluga) je ova sa kuglom na vrhu. U svih 7 emirata postoji jedna ovakva zgrada sa kuglom i pripada Etisalatu. Potom ide National Bank of Dubai (posebno je zanimljiv lom svjetla na ovoj oblini u sutronu), te Gospodarska komora.

Image Hosted by Free Image Hosting

Medjutim, Deira je bliski susret ogromnih suprotnosti. Glamurozan je samo Creek-front. Odmah iza ovih zgrada, preko ulice Banyas, pocinje jedan drugi svijet...

Image Hosted by Free Image Hosting

Svijet nedorecenosti i kontrasta. U samoj Deiri se na samo nekoliko koraka nalaze sirotinjski kvartovi, i odmah pored njih Hyatt, vile i rusevine, male mracne ulice i luksuzne urbane cjeline. Posvetit cemo joj jednom jednu duzu pricu. U Deiri se nalaze u cuveni Gold Souq i Spice Souq, trznice zlatom i zacinima. (Da ne trazite previse, idite nize do cetvrtka, pa na karti vidite broj 5.)

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Sad je jasno gdje su nestajali oni svi nosaci sa brodova u luci.
Deira nocu uzavre, posebno njen trgovacki centar, ulica Sabkha, osvjetljena neonom tako da bi joj i Las Vegas mogao biti zavidan. Ulicama se ne moze voziti od silne mase ljudi koja nije navikla na automobile, pa ih ni ne respektira. Svakako, o tome u posebnoj prici.
Druga strana obale u tome se moze mjeriti samo na samom pocetku Creeka. Na vec opisanu Shindaghu naslanja se gradska cetvrt Al Souq Al Khaber u kojoj se, kako joj samo ime govori, odvija ziva trgovacka aktivnost. U njoj se nalazi i Computer Souq, raj za trgovinu svercane opreme marke Sony i ostalih renomiranih proizvodjaca sa Istoka. Ovo je vjerojatno i najstariji dio grada, sto se vidi i po specificnoj arhitekturi: neke ulice su siroke svega 60-ak centimetara. Najzanimljiviji dio ovog kvarta, uz tvrdjavu Al Fahid, koja je nekad branila Dubai od pustinjskih napadaca i istoimenu ulicu koja je ista kao ulica Sabkha u Deiri je stara trznica, Dubai Old Souq.

Image Hosted by Free Image Hosting

Izmedju trznice i obnovljene Bastakije nalazi se Ruler's Court, ured vladara Dubaija, iako ne znam koliko je u funkciji na ovom neprakticnom mjestu, posto vladar Dubaija, Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum ima svoj ured u Abu Dhabiju jer je ujedno i predsjednik Vlade UAE i potpredsjednik UAE, a njegov mladji brat, Sheikh Mohammed, koji zapravo vlada gradom, ima veliku vilu na obali prema Jebel Aliju. I sam Sheikh Maktoum ne zivi u ovom objektu, nego u palaci Za'abeel.

Image Hosted by Free Image Hosting

Dalje na jug, sa zapadne strane uz Creek se nalaze samo parkovi i setaliste.

Image Hosted by Free Image Hosting

Eto, sad smo obisli Creek, uskoro cemo dalje po gradu, kvart po kvart...

- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.05.2005.

Dubai Creek - Treci dio

Na zadnjoj slici ste mogli primjetiti da je promet na Creeku iznimno ziv. Predvecer plovni put postane kao kosnica. U nedostatku adekvatnog gradskog prijevoza, vecina gradjana slabije platezne moci oslanja se na kombinaciju autobusa i abre. Abra je drveni desetmetarski brod za prijevoz putnika i robe sa jedne na drugu stranu Creeka.

Image Hosted by Free Image Hosting

Naime, gradska nadzemna zeljeznica ce se poceti graditi tek sljedece godine, i to najprije od gradskog centra prema zapadu, do Jebel Alija. Ocekuje se da bi mogla biti gotova 2010. godine. Tek u drugoj fazi bi se gradila preko Creeka do aerodroma i sredista Deire. U trecoj fazi bi se izgradila kruzna linija oko Creeka, a u cetvrtoj fazi bi se produzila do Abu Dhabija. Gradski celnici su jasno dali do znanja da ih za sada (a planovi su napravljeni sve do 2023. godine) ne zanima spajanje prema Sharjahu, zbog problema o kojima ste mogli citati u proslom postu. Dakle, jedini javni prijevoz je autobus. U Dubaiju je autobis relativno pristojan infrastrukturom, ali niposto i suputnicima, a ponekad u tom slabo klimatiziranom "kavezu" morate stajati preko 2 sata. Autobus nema posebnu traku niti prioritet na zakrcenim cestama preko mostova, pa je puno ugodnije na povratku sa posla izaci negdje na obali, pa preko Creeka kroz pjesacki tunel u Al Shindahgi, ili abrom. Cijena jedne voznje abrom je 50 filira (oko 80 lipa). Koju uslugu u Hrvatskoj mozete dobiti za 80 lipa??? Gradska uprava, koja kontrolira prijevoz abrom, je najavila 100% povecanje cijena, zbog izgradnje dviju novih stanica za ukrcaj i iskrcaj: jedna kod ulice Al Seef, te druge kod sredista gradske uprave u Deiri. Posto ce ove stanice povecati opseg djelovanja abre, ocekuje se da se broj korisnika drasticno narasti sa sadasnjih 42000 dnevno, pa su cijenu izgradnje stanica u iznosu od 20 milijuna dirhama odlucili pokriti povecanjem cijene. Osim toga, na ove stare drvene leute ce biti ugradjen elektronski sustav naplate "e-go" kakav vec postoji u autobusima.
Opcenitio, Dubai ima tzv. e-goverment (ne samo kao predizbornu patku nase ministrice pravosudja sa elektronskim katastrom, nego pravu e-upravu) kojom gradjanin jedinstvenom karticom pristupa jedinstvenom elektornskom ulazu i komplicirani svijet uprave i sve poslove moze obaviti na jednom mjestu. Recimo, "e-gate" karticom pri slijetanju i uzljetanju sa dubajskog aerodroma mi ne prolazimo kroz kontrolu putovnica (a zamislite koliko se na to ceka na najvecem aerodromu Bliskog Istoka) nego samo prodjemo kroz "e-gate" koji usporedi nase podatke sa kartice sa otiskom prsta...

Image Hosted by Free Image Hosting

...u pusti nas u Dubai ili iz njega.
Nego, da se vratimo na Creek. Osim prijevoza preko Creeka, za 50 dirhama (po prijedlogu poskupljenja to ce biti 70 dirhama) mozete unajmiti ovaj brod za romanticnu voznju duz zaljeva, od usca do mostova.
Osim abrom, po Creeku se mozete voziti i u nesto vecem brodu koji se na lokalnom jeziku zove dhow. Dubai njeguje tradiciju brodarstva tako da i danas postoji malo brodogradiliste za ovu vrstu broda u kojem se uz modernu tehnologiju primjenjuju stare brodograditeljske metode izgradnje. Dhow je jos u sirokoj uporabi, jer se njime moze obavljati trgovina u Perzijskom zaljevu. U samome Creeku jos uvijek se nalazi stara luka sa ovim brodovima...

Image Hosted by Free Image Hosting

...a na slici ih vidimo privezane uz obalu Deire nedaleko od Spice Souqa, trznice sa zacinima. Dakako, luka Port Saeed vise nema veliki transportni znacaj, otkako je izgradjena velika luka Port Rashid izvan Creeka, njena skladista su prenamjenjena u urbanu zonu, ali luka je ostala kao povijesna zanimljivost u smanjenu primjenu lokalnog karaktera. Imena luka nisu slucajna: luku Port Saeed je izgradio sheikh Rashid i nazvao je po svom ocu sheikhu Saeedu, a luku Port Rashid su izgradili njegovi sinovi i nazvali je po njemu. Naravno da se necete voziti Creekom na ovim brodovima izmedju vreca sa zacinima i kutija svercane dalekoistocne tehnike. Veliki broj ovih brodova preuredjen je u resturant-dhow poput ovog...

Image Hosted by Free Image Hosting

...na kojeg se ukrcate u sumrak, a potom vecerate u romanticnoj atmosferi sa pogledom na zalazak Sunca u Zaljevu.

Image Hosted by Free Image Hosting

Nastavak slijedi...

- 20:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 13.05.2005.

Dubai Creek - Drugi dio

Ako niste procitali prethodni clanak, savjetujem vam sa to napravite prije nego sto krenete dalje. U najboljem slucaju, trebat ce vam barem mapa iz prethodnog clanka.
Dakle, konacnim odredjivanjem granice potvrdjen je suverenitet dubajskog emira nad istocnom obalom Creeka koji je odtada poceo funkcionirati kao poveznica dvaju djelova grada. Deira je tada bila urbaniziranija od Bur Dubaija. Imala je bolnicu, gradski trg, uredjenu obalu, cestovnu mrezu. Bur Dubai nije imao nista od onoga cime se danas ponosi. Kao sto pokazuje slika...

Image Hosted by Free Image Hosting

...tamo gdje je sada poslovno srediste Bur Dubaija nije bilo nicega, gradsko obalno setaliste je bilo luka, a vladareva palaca je bila jedini noviji objekt na samoj obali. Medjutim, Dubai je postao trgovacko srediste i poceo je iznimno brzo napredovati. Sharjah je sporije napredovao, izmedju ostalog i zbog stalih sukoba unutar tog emirata, koji je rezultirao odvajanjem Fujieraha i poseban emirat, te raskodanjem veza sa vladajucom obitelji, zbog cega politicka mapa sjevernih emirata danas izgleda kao tigrova koza. Sharjah pamti i ubojstvo vladara u pokusaju drzavnog udara 1972. godine, te ponovni drzavni udar 1987. godine koji je zavrsen kompromisom koji trenutno omogucuje suzivot Sharjaha sa ostalim emiratima, iako se mogu primjetiti neslaganja dvaju susjednih gradova, prvenstveno u razvojnim projektima.
Creek je danas zila kucavica Dubaija...

Image Hosted by Free Image Hosting

... jer se grad 80-ih i 90-ih godina razvijao prvenstveno uz Creek i uz obalu Zaljeva. Na slici sa desne strane vidite Bur Dubai, u kojem je uz Creek smjestena povjesna Bastakia, vladarev dvor, a obala je sredjena kao niz parkova i setalista, jer je izgradjena tek kasnije. Lijevo, u Deiri, vidite da su uz obalu neboderi, jer se tu nalazi poslovno srediste grada. Shvativsi da bi ubrzani razvoj grada oko Creeka mogao dovesti do prometnog i ekoloskog zagusenja, danas se uz Creek ne grade urbane zone, nego samo parkovi, klubovi, zabavni centri i sportski tereni.

Image Hosted by Free Image Hosting

Na slici se vidi most Al Garhoud u prvom planu, te most Al Maktoum u pozadini. S obzirom da vecina radne snage u Dubaiju zivi istocno od mostova i u Sharjahu, mostovi su stalno zakrceni. Trenutno su u planu jos 2 nova mosta preko Creeka. Kao sto vidite, na juznom djelu Creeka nema gradjevina uz obalu: sa zapadne strane je Tourist Village, veliki zabavni park Wonderland, zona odredjena za iznajmljivanje jet-skijeva, Children City i Creekside Park, a sa istocne strane Dubai Yacht Club i predivni golf klub.

Image Hosted by Free Image Hosting

Ovo je omanja "svlacionica" i buffet za umorne golfere. Tako je podrucje oko Creeka spaseno od brutalnog urbaniziranja. Zadnja faza izgradnje je bila oko mosta Al Maktoum, kada je luka Port Saeed izmjestena iz Creeka, a na podrucju nekadasnjih skladista su izgradjeni objekti poput hotela Mariott...

Image Hosted by Free Image Hosting

...i ostalih zgrada uz obalu, o cemu cemo pisati u sutrasnjem nastavku...

Image Hosted by Free Image Hosting

Nastavak slijedi...

- 22:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.05.2005.

Dubai Creek - Prvi dio

Vec smo se raspisali o svemu i svacemu i vec mjesec dana se na blogu o Dubaiju nije pojavila pristojna slika Dubaija, pa smo odlucili to prekinuti i krenuti od pocetka. A u Dubaiju je pocetak svega zemljopisno i povijesno Dubai Creek. Dubai Creek razlikuje ovo podrucje od ostatka monotone emiratske obale i "krivac" je za nastanak grada. Kako vec pise u ovom malom prozoru sa strane, na ovom djelu obale nalazio se uski dugacki zaljev koje se protezao 15-ak kilometara u pustinju. Zbog nedostatka luka u Perzijskom zaljevu ovo prirodno skloniste je imalo veliki strateski znacaj, kojeg je prepoznala obitelj Maktoum iz oaze Bani Yas, te su osnovali naselje na samim obalama zaljeva. Nemojte da vas zavara naziv creek (eng. potok) jer se radi o zaljevu, a ime je dobio prijevodom arapske rijeci "khor", iskljucivo zbog iznimno uskog i dugackog oblika. Na satelitskoj slici Dubaija...

Image Hosted by Free Image Hosting

...sa desne strane mozete vidjeti Dubai Creek. Do prije dvadesetak godina, sve sto vidite na ovoj karti osim gornje desne osmine je bila pustinja. Danas se grad prosirio, najvise uz obalu prema zapadu, tako da na krajnjem lijevom rubu slike vidite na obali hotel Burj-Al-Arab, a najnovije hiper-urbane zone zapravo pocinju tek od ove velike okomite autoceste uz lijevi rub slike prema zapadu.
No, vratimo se na Creek. Najprije je urbaniziran (nazalost neplanski) dio uz samo "usce", a potom se islo prema jugu, tako da se danas na jugoistocnoj obali gradi veliki Dubai Festival City, a prekoputa, sjeverno od ovog otocica, se nalazi brodogradiliste. Na kraju, Creek se pretvara u veliku plitku naplavljenu povrsinu, koju vidite u zelenoj boji, u kojoj je Dubai Bird Sanctury.
Medjutim, ako idemo kronoloski, moramo se vratiti na "usce".

Image Hosted by Free Image Hosting

Posto je obala Dubaija pjescana, valovi iz Zaljeva su zatvorili direktni ulaz u Creek, napravivsi najprije omanji poluotok Shindagha sa zapadne, a zatim i jedan veci, Deiru, sa istocne strane. Tako je Creek bio zasticen od svih vjetrova i postao iznimno vazna prirodna luka na juznoj obali Perzijskog zaljeva. Negdje na sredini ove slike, kod broja 6, nastalo je malo naselje, koje je danas preuredjeno u stilu 16. stoljeca i tu se odvijala ziva trgovacka aktivnost. Danas je od tog originalnog naselja, Bastakije, ostao samo dio obrambenog zida, a ostatak je novoizgradjen i u njega su smjestene muzejske zbirke i slicne institucije. Poluotok Shindagha je nekad bio iznimno uzak, na mjestima sirok svega 50-ak metara. Danas je uz njega izgradjena luka "Port Rashid", ali samo ovo sto vidite zuto na slici je prirodno, ostalo je izgradjeno naknadno. Morske struje su Shindaghi dale prednost pred Deirom, jer je obala uz ovaj uski "jezicac" bila duboka, dok je uz istocnu stranu bio veliki pjescani sprud. Stoga je sheikh Saeed upravo tu napravio svoju kucu...

Image Hosted by Free Image Hosting

...te poceo prikljupljati "lucku pristojbu" te ulagati u infrastrukturu grada, poput bolnica pod satorima, trznica i sl. Kuca, koju vidite na karti pod brojem 1, je u medjuvremenu propala, jer je nasljednik, sheikh Rashid, izgradio novi Ruler's Court na obali Creeka, odmah pored Bastakije, a obnovljena je prije 10-ak godina i u njoj je smjesten muzej novije povijesti UAE, sa zbirkom prvih mapa, prvih novcanica, ugovora o eksploataciji nafte i sl. Odmah pored kuce sheikha Saeeda je i Heritage Village...

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

...na mapi prikazan brojem 2, u kojem je osim akvarija smjestena izlozba o zivotu u pustinji uz citav niz stvarnih realnih prikaza kako se nekad zivjelo u Emiratima. Domacini pripremaju tradicionalna jela koja mozete isprobati jasuci na devi, a pokusat ce vam uvaliti i niz suvenira...
Medjutim, posto sheikh Saeed nije mogao kontrolirati obje obale Creeka, paralelno su se pocela razvijati dva grada: Bur Dubai (arap. obala Dubaija) sa zapadne, te Deira sa istocne strane obale. I danas na prometnim znakovima po gradu imamo dva centra grada: centar Bur Dubaija i centar Deire. Deira se razvijala znatno brze, jer je trgovina bila oslobodjena sheikhovog nadzora, tako da sve objekte iz pedesetih i sezdesetih godina proslog stoljeca nalazimo sa istocne strane Creeka. Osim toga, emirati su tek sredinom sedamdestih godina proslog stoljeca precizno odredili svoje unutarnje razgranicenje (prema Iranu u Saudijskoj Arabiji jos postoje teritorijalni problemi). Ovome su prethodili dugotrajni prijepori, pa cak i fizicki sukobi (tesko se to moze nazvati ratom, ali radilo se o oruzanom sukobu) izmedju Dubaija i Sharjaha. Do 1925. Sharjah je bio veci i razvijeniji grad od Dubaija, tek kasnije mu je utjecaj polako padao, a 1962. je nakon spomenitog sukoba granica definirana na zaljevu Mamzar, par kilometara dalje od Creeka, cime je Deira postala dio Dubaija.

Nastavak slijedi...

- 23:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 11.05.2005.

Engleski pacijent

Propoxyphen, temazepam i nordiazepam. Ovo nisu pokusaji da nabrojim neka nepalska imena, nego uzrok prici koja je, uz neizostavnog Orlanda Blooma, punila stupce novina namjenjenih strancima u Dubaiju.

Image Hosted by Free Image Hosting

Prica je pocela kada je 43-godisnja Britanka Tracy Lewis, majka dvoje djece, dozivjela laksu prometnu nezgodu u Engleskoj. Nakon operacije, odabrala je Dubai kao mjesto za oporavak, jer Engleska u veljaci i nije nesto sto bi pomoglo kostobolji koju je osjacala radi distorzije diska. Tijekom boravka u Dubaiju bolovi su se pojacali i odlucila je prekinuti odmor i vratiti se u Englesku (nemam pojma zasto, posto je zdravstvena zastita u Dubaiju vrhunska, vjerojatno zbog troskova osiguranja). Nakon krace obrade u lokalnoj klinici sjela je na avion za London 3.3.2005. medjutim bolovi su bili toliko jaki da je zatrazila iskrcaj neposredno prije uzljetanja, posto u avionu nije mogla dobiti lezeci smjestaj. Ovakav zahtjev je jednostavan samo na filmovima i zahtjeva odredjenu proceduru koja ukljucuje prijavu policiji i ovdje se dogodio misteriozni dio price koji nije do kraja razjasnjen, ali prema policijskom izvjestaju gospodja Lewis, takodjer poznata i kao Tracy Wilkinson (imala je neke dokumente sa prezimenom iz prethodnog braka) je odvedena na aerodromsku ambulantu, gdje se ponasala "iznimno cudno", pa je zatrazeno testiranje krvi i urina. U urinu su pronadjeni propoxyphen, temazepam i nordiazepam, sto je u Dubaiju nije dozvoljeno. Tracy je medjutim lijekove dobila od engleskog lijecnika, gdje navedene supstance nisu rigorozno zabranjene. Osim toga, lokalni zakoni tretiraju prisustvo zabranjenih supstanci u urinu kao posjedovanje, pa je Tracy zavrsila pocetkom ozujka u zatvoru, gdje joj je prijetio produzeni boravak u trajanju od 4 godine.
Dakle, boli te glava, uzmes Plivadon i ravno u zatvor, jer Plivadon nije na listi... Naravno da nije bas tako, jer se liste rade prema kim, a ne tvornickim imenima ljekova, ali svakako treba obratiti pozornost prilikom dolaska u Dubai sa lijekovima da ih carinske sluzbe ne protumace kao sverc ilegalnih opijata. Recimo, u Dubaiju je zabranjen kodein koji se nalazi u nekim hrvatskim lijekovima protiv kaslja.
Kao sto vidite na slici, cetvrtmilijunska engleska zajednica, na celu sa megakonzulatom, budno je pratila sto se dogadja sa slucajem, te pokusala pomoci u onoj mjeri u kojoj se moze utjecati na neovisno emiratsko sudstvo (znaci, malo ili nimalo). Tracy je u pritvoru ostala 9 tjedana, taman koliko je trebalo da stigne pravna pomoc u vidu objasnjenja engleskog lijecnika koji su lijekovi primjenjeni, zatim od britanskog ministarstva zdravstva da to nije zabranjeno u Engleskoj i tumacenja American Hospital u Dubaiju. Sud je prihvatio objasnjenje i oslobodio "engleskog pacijenta", a ocekuje se da tuziteljstvo nece uloziti zalbu.
Zanima me samo kako su tvrdi zatvorski kreveti djelovali na Tracyna ledja, jer prema ovom sretnom izrazu zakljucujem da se disk vratio na mjesto.

- 22:18 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 10.05.2005.

Opet zid...

U Dubaiju pao zid! Vijest mozda i ne bi bila toliko zanimljiva, da ovo nije treci zid otkako smo doselili u Dubai. Lazu nas kad kazu da na svijetu ima sedam cuda. Ima ih bar deset samo u Dubaiju. Cudo mogu izgraditi, ali sa obicnim zidom imaju probleme!?! U Dubaiju je svaki rok prekratak i sve treba biti gotovo do jucer. Sa druge strane, sto su rokovi kraci, radi se sporije, sto je takodjer perfektno ukladjeno sa indijskom logikom.
Kad sam bio tu u rujnu, pao je zid na aerodromu. Dubai prosiruje postojeci aerodrom, gradi drugi i planira treci. Prvo sto vidite kad se sleti u Dubai je aerodrom sa dvadesetak dizalica, koje grade 24 sata dnevno. Kasnije sam saznao da unatoc tim slinim naporima kasne. U jednom danu su zeljeli betonirati 30 metara visok zid. Na +40. Zid je stajao upravo onoliko koliko su ga drzali potporni stupovi. Nakon sto su digli stupove zid se, onako rasusen, srusio kao kula od karata po radnicima. Nekoliko mrtvih...
Jucerasnji je zid bio koban za Mohisha Kumara iz Indije, a petorica njegovih kolega u dobi od 22 do 25 godina, lakse su ozljedjeni u nesreci koja se dogodila u Dubai Media Cityju, odmah blizu mog ureda, u kompleksu u kojem su sve novinske kuce i strana dopisnistva (CNN, BBC, NBS, ABC, CDC, KGB, NBA,....:-)), Reuters, Al Jazeera, Tanjug, TASS....)

Image Hosted by Free Image Hosting

Ovdje se beton nije ni osusio, nego je potporna konstrukcija popustila pod mokrim betonom. Radnici su bjezali pred lavinom betona i zeljeza. Mohish je bio najblizi mjestu gdje su se urusili stupovi i nazalost nije uspio. Prenapragnuto zeljezo koje je letjelo na sve strane ozljedilo je i njegove kolege. Predstavnik tvrtke Al Habtoor izrazio je zaljenje zbog incidenta, obecao kompenzaciju obitelji Kumar, istaknuo da je tvrtka omogucila policiji potpuni uvid u dogadjaj te izrazio nadu da to nece usporiti izgradnju dvaju stambeno-poslovnih tornjeva od 14 i 24 kata. Govorio je tim, a razmisljao obrnutim redom.
Kako je policija u ovom slucaju mogla samo pretpostaviti sto se dogodilo i konstatirati smrt, bacili su se na provedbu zakona, i to ovaj put ni manje i vise nego onog o zastiti zivotinja. Prosetali se trznicama i souqovima i pokupili sve sto je zivotinjskog porijekla, a nema uvoznu deklaraciju.

Image Hosted by Free Image Hosting

Osim toga, poduzeli su mjere protiv svih koji zivotinje drze u neprimjerenim uvjetima. Navodno, radi se o pojacanoj primjeni Konvencije o medjunarodnoj trgovini ogrozenim vrstama divlje flore i faune, koju su potpisali i Emirati. Nisu nasli pravovaljane licence u tim trgovinama, ptice nisu imale dovoljno zraka i svjetla, nije bilo zakonskog registra o pojedinim zivotinjama... Usljedile su kazne, a vucje, aligatorske i tigrova koze, torbice, i ostalo je zapljenjeno. E, bas me zanima sta ce s tim....

- 19:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Rodjendani....

Propustili smo dvije obljetnice, pa se brzo ispravljamo...

Prije svega, dozvolite da cestitamo prvi rodjendan susjednom bliskoistocnom blogu koji nastaje u Izraelu (borut.blog.hr), uz zelje da ga citamo jos dugo, dugo....

Jedan drugi rodjendan ove je godine prosao sa manje buke nego do sada: Dan Europe, 9. svibnja, je dan kada je pokrenut proces ujedinjenja na Starom kontinentu, potpisivanjem Francusko-zapadnonjemacke unije za proizvodnju ugljena i celika. Jucer je 55. rodjendan proslavljen tiho, vecina drzavnika je slavila 5 godina stariju obljetnicu u Moskvi.


- 17:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.05.2005.

Botanika - prvi dio

Dosao je konacno i dugo planirani dan u kojem smo odlucili nas novi dom oplementi biljem. Istini za volju, vec smo i ranije imali nesto malo bilja, ali to je bila samo nasa dvorisna tratina i dvije suho-sive palme, na koje je vlasnik kuce (vrag ce ga znat zasto) posebno ponosan. Sad su to dvije ruzne male palme, za 10 godina ce to biti dvije ruzne velike palme. Ja sam pak ponosan samo na travu. Pa nije mala stvar docekati Bozic lezeci na svojoj travi...

Image Hosted by Free Image Hosting

Bilje je najblize na Jumeira Beach Roadu, a najjeftinije u Sharjahu, a mi smo nasli zlatnu sredinu. Blizu i povoljno je odmah pored Garhudskog mosta, zadnje skretanje desno (za one koji dobro poznaju Dubai). Ili odmah prekoputa Grand Hyatta.

Image Hosted by Free Image Hosting

Nakon malo trazenja, pri cemu smo usred pustinje, na moje cudjenje, naletjeli na brodogradiliste, stigli smo do rasadnika. Cemu se ja cudim, pa trenutno najbolji hrvatski brodograditelj je iz Oroslavja, predivnog zagorskom mjesta sa dragim ljudima, izvrsnom kuhinjom, urusenim dvorcem, losim vinom i jos gorim nogometasima. Dakle, rasadnik se proteze na povecem prostoru i uglavnom se sastoji od malene nastambe i velikog skladisnog prostora.

Image Hosted by Free Image Hosting

Ispred nastambe je jeftinije bilje...

Image Hosted by Free Image Hosting

Onda ono nesto skuplje ispod tende ili negdje sa strane...

Image Hosted by Free Image Hosting

I onda kako ulazimo sve vise unutra sve je skuplje i vrijednije...

Image Hosted by Free Image Hosting

Da bi na kraju unutra bilo ono najskuplje...

Image Hosted by Free Image Hosting

Primjerice, limuni i narance su od 30 do 50 kuna, oleander 15 kuna, a ova palma, kad je malo veca dodje i do 5000 kuna. Kad se malo bolje podsjetim, jedu takvu ima nono na teraci. Pusaci u nasoj obitelji tresu pepeo od cigareta u nju. Ne bi sigurno, da znaju koliko kosta. Srecom, moj nono Mondo ne cita blog, pa nece ovo vidjet... Svakako, raspon cijena je velik. Primjerice, na ovoj slici vidite Miriam i Gernota, nase njemacko-austrijske prijatelje kako sa osmjehom na licu biraju boje ovog jeftinog sarenog cvijeca koje kosta 1.60 kuna po komadu...

Image Hosted by Free Image Hosting

...a na ovoj slici vidite Gernota, a da mozete "slusati" sliku culi bi repertoar najsocnijih amerikaniziranih stajerskih psovki nakon sto je saznao da ako zeli ovu palmu (koja mu se, inace, jako svidjela) mora izdvojiti 3500 kuna.

Image Hosted by Free Image Hosting

Posto se meni nije dalo cjenkati, ja sam isao okolo i razgledavao, pa posebno me je dojmio izbor nekoliko vrsta blitve, od cega se posebno izgledom, bojom, kvalitetom, aromom i inim osobinama isticala "Podgorska blitva" koju cak ni laik ne moze zamjeniti sa nekom drugom, nepodgorskom, blitvom. :-)

Image Hosted by Free Image Hosting

Uostalom, nije ju vlasnik uzaludno stavio na pocasno mjesto, izmedju drveca zivota....

Image Hosted by Free Image Hosting

...i bonsaija.

Image Hosted by Free Image Hosting

Dok sam se ja bavio ovim plemenitim drvecem, ostatak ekipe je radio prasinarski posao. Netko se trebao pobrinuti za logistiku, i kupiti..., hm, ja bih rekao "pitare", moja draga je imala svoj naziv, a ni Miriam i Gernot se nisu usaglasili oko imena na njemackom jeziku, pa smo svi skupa koristili rijec "pot".

Image Hosted by Free Image Hosting

Gotovo svi. Naime, ljubazni prodavac Shefeek je koristio samo rijec "Yes, yes!" kao vrhunac engleskog vokabulara i univerzalni odgovor na svako pitanje, tako da je zapravo imao u ponudi sve sto smo mi trazili, samo je nakon nekog "Yes, yes!" to i izvadio i pokazao, a nakon nekog drugog "Yes, yes!" bi samo nestao, kao da nije njegov posao. "Yes, yes!" pa ti pogadjaj, a vec smo naucili da se body-language ovdje ne koristi, jer za svaki odgovor imaju isti kruzni potez glavom kao Mariolino u istoimenom crticu. Sad sam se sjetio autora bloga dubai.blog.hr, koji je jednu konverzaciju prekinuo nakon sto je Pakistanac 77 puta uzastopno na svako pitanje odgovorio sa "Yes, sir!", pitanjem na hrvatskom: "A jesi li ti malo blesav?" na sto je Pakistanac opetovao "Yes, sir", cak i sa osmjehom na licu jer je shvatio da se radi o njemu...

Nismo se makli od auta, prosli smo tek tri-cetiri rasadnika, a vec smo umorni...

Image Hosted by Free Image Hosting

...a ispred nas. Stotine, tisuce, milijuni biljaka.... (I u daljini stadion Al Wasl.)

Image Hosted by Free Image Hosting

Ali, moramo ici dalje. Misija je jasna (samo meni), ove palme, macuhice, kaktusi i slicno su samo maska. Trazi se nesto posebno! Kazu da to ima samo Oakland Nursery...

Image Hosted by Free Image Hosting

Stvarno svega ima u Oaklandu, ispred je sve slozeno sa smislom za red...

Image Hosted by Free Image Hosting

...unutra ove palmice i sobno bilje za 50-ak kuna...

Image Hosted by Free Image Hosting

...iza narance, mandarine, limuni, grejpovi, limete...

Image Hosted by Free Image Hosting

...ali nema onoga sto ja trazim. Nakon pola sata ignoriranja, obratio nam se prodavac. Do tada je lezao u lezaljci, lijevom rukom je drzao mobitel, a kaziprstom desne ruke je "turpijao" nesto izmedju palca i susjednog prsta na desnoj, u ovom stoljecu neopranoj, nozi. Nesto boljim engleskim od Shefeeka, uputio nas je na susjeda, Libanonca.

Image Hosted by Free Image Hosting

Kud bas kod Libanonca? Njih izbjegavajte kad god mozete. Jos prije odlaska u Dubai, moj dragi prijatelj koji je tu proveo 12 godina, a porjeklom je iz Zenice, mi je rekao da se klonim Libanonaca. Onda je jednog dana u prosincu dosao sa svojom novom curom i od tada ne smijemo spominjati Libanonce. Ali, generalno, osim nje, ostali me nisu bas dojmili. Naprotiv.

Image Hosted by Free Image Hosting

Ali ovaj Libanonac ima, ono sta sam trazio. Cak nije napasan i dosadan kao onaj njegov zemljak koji mi je htio uvaliti auto: "Aj, Anton, aj kriscan lajk ju, aj never ciit ju, aj kriscan, dis gud kar, ekspat inglis ticer driven...". Na Jakusevcu je fenomen da su svi izlozeni automobili proizvedeni te godine koje pise u knjizici, ali u prosincu, a u Dubaiju je fenomen da je 70% vozila na prodaju prethodno posjedovala engleska profesorica i da je auto jako ocuvan i da nikad nije bio u pustinji. :-)
Bilo kako bilo, ovdje se moze izabrati ono sto sam trazio. I kupio sam. Moze netko pogodit sto?

Image Hosted by Free Image Hosting

Ocito, kupili su i ostali. Bio je to dan kada je Chevrolet bio premalen.

Image Hosted by Free Image Hosting

Medjutim, samo sat vremena kasnije, Gernot i ja smo bili u Ferrarijevim crvenim kombinezonima na go-karting stazi. Onda smo tek vidjeli sta je zapravo mali auto. Niti metar i pol, sa dva motora i luda jurnjava po stazi. Kao na Grobniku... Nazalost, slika nema, a tko bi ih u toj jurnjavi i napravio?

- 20:20 - Komentari (8) - Isprintaj - #

subota, 07.05.2005.

Jagode

Svi pisu o jagodama, pa idemo i mi...
Najprije smo planirali ici u Al Dhaid vidjeti te "jagodnjake" da podvodnim navodnjavanjem, ali kako ce do tada proci jos nesto vremena, a tema je aktualna, ogranicili smo se na ono sto nam je dostupno.
I to se svelo na ovo:

Image Hosted by Free Image Hosting

Inace, danas smo bio na mjestu gdje je bilo puuuuno bilja, pa ce sutrasnji post biti interesantan "botanicarima"...

- 23:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 06.05.2005.

Pijesak

Moja prijateljica Natasa uredjuje svoj stan u Zagrebu i pitala je koliko kosta moja kutna garnitura. Kako je zanimaju detalji, provjerio sam svoj mali troskovnik preuredjenja stana i nasao tocan iznos. Onda sam malo u glavi vrtio film kako smo prije nesto vise od godine dana usli u svoju prvu nekretninu. Sa krivim zidovima, losim parketom, ruznim plocicama... I sve polako ispocetka. I kad je sve bilo gotovo, kad smo stavili stvari iz kutija u ormare, ponovo smo se spakirali i otisli na drugi kontinent. Sada u tom stanu prespavamo, ako ne uhvatimo zadnji let.
Kako je troskovnik iznimno detaljan i pedantan (Natasa moze potvrdit...) zapela mi je za oko jedna stavka: Pijesak za obzidavanje kade (40,32 Kn). Tog kobnog jutra krajem proslog sijecnja ostavio sam keramicara da fiksira kadu i otisao na posao. Nazvao me je oko 10:30 i rekao da mi je nestalo pijeska (iako je ujutro tvrdio da ima dovoljno). Prije nego sto sam mu predlozio da izadje iz stana i ode u skladiste gradjevinskog materijala koje je 200 metara dalje prekinuo me je i rekavsi da ce on biti u "bircu preko na Zuji, a ja kad dojdem, ali nemoj da bude prevec kasno..." Izasao sam sa sastanka, vozio se 45 minuta kroz guzvu koja nastane na zagrebackim ulicama kad padne kisica i dosao u skladiste tvrtke "Gradex" (ime je izmisljeno, pravni razlozi). U tamo je bila samo ljubazna blagajnica. Visoke pete, lakirani dugi nokti. Skladistari su trenutno izasli, navodno "poslom". Dvije minute kasnije na kisom okupanom "Gradexovom" otvorenom skladistu ona je stajala na cigli, drzeci kisobran obrazom i ramenom, a vrecu rukama, pazeci da se ne skine lak. Ja sam stajao na drugoj cigli (ispod je bilo blato), u odijelu i salonskim cipelama i lopatom stavljao mokri pijesak u vrecu. Za 40 kuna i 32 lipe. Odnio sam u stan, ostavio vrecu i prosetao do obliznje kavane u kojoj je, iza zida boca "Ozujskog" bio moj keramicar u drustvu dvojice obucenih u radne kombinezone na kojima je pisao "Gradex". "Kaj, cela vreca???? Pa samo malo mi je trebalo, frtalj ovoga, saka ili dvije...". Novih 45 minuta do posla, sa lopatanjem, nosenjem, "birtijom" preko tri sata. Za "dvije sake" pijeska. Za 40 kuna i 32 lipe...

Dva puta se okupas u toj kadi, i onda te zivot odnese negdje daleko... U Dubaiju je danas puhalo jugo. Palo je i malo kisice, iako prosjecni svibanj ovdje ima 0 kisnih dana u godini. Jugo nosi pijesak iz pustinje i sve je mutno i "maglovito" (valjda bi ovdje trebalo pisati pjeskovito, ali tu rijec koristim za dno mora). Vidi post od 13.travnja. Nije bilo bas tako, ali dovoljno da mi uljepsa haubu Chevyja.

Image Hosted by Free Image Hosting
Ono sto vidite pored auta je mala kucica za plinsku bocu. Plin stoji vani, a ne vezan lancima na balkonu kao u Zagrebu. Ma tko ce ti u Dubaiju nesto ukrast???

Jugo je ubilo i moju zelju za fotgrafiranjem, uostalom, sve je isto kao i prije, ali malo zamagljeno. Medjutim, ako zelite vidjeti pravi pjescani show, ovo je snimljeno u zracnoj bazi Al Asad u Iraku, 26. travnja ove godine. Kad nije objavio Wolf76, ja cu.

U skladu sa americkom pop-corn logikom i onim vicem o razgovoru izmedju americke mornarice i kanadske obalne straze, rekonstrukcija dogadjaja je isla ovako:
Dakle, Ameri su primjetili "stranu neprijateljsku silu" da dolazi brzinom od 60 milja na sat. S obzirom da nije bila najavljena, Amerikanci su trazili identifikaciju. U protivnom, otvorit ce vatru.

Image Hosted by Free Image Hosting

Ona sa primjetili da se ne radi o izoliranom slucaju, nego da sa "bojisnica" pruza kilometrima na istok...

Image Hosted by Free Image Hosting

...ali i na zapad!!!

Image Hosted by Free Image Hosting

Zapravo: Ide ravno na nas!!!! Pucajte!

Image Hosted by Free Image Hosting

Cekaj mozda se zaustavi kod ograde!

Image Hosted by Free Image Hosting

A mozda se i ne zaustavi?

Image Hosted by Free Image Hosting

Pjescani zid je dolazio sve blize...

Image Hosted by Free Image Hosting

...pa jos blize...

Image Hosted by Free Image Hosting

Sve dok nije "preklopio" citavu bazu. Par minuta je bila noc, onda je opet svanulo, malo razgrtanja lopatom i sve je kao prije.

Image Hosted by Free Image Hosting

- 21:43 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 04.05.2005.

Nisam ga pipnuo, tako mi Allaha!

Nekad neki ljudi ne mogu priznati da su lijeni i da se nisu potrudili napraviti sto su trebali pravovremeno pa improviziraju. Ja na primjer. Ne pada mi na pamet reci da je prosao cijeli dan, a da mi nije palo na pamet da slozim slike sa zadnjeg putovanja za blogiranje. Takvi ljudi improviziraju pa vi citate smece. Mislim, ne toliko na mojoj stranici, koliko na nekim drugim blogovima. Primjerice, posast blogiranja uhvatila je politicare. Nista nisu napravili u svojim mandatima (za druge, jer za sebe jesu i to puno), a na listama su se pojavili neki novi klinci koji su nesto napravili u zivotu i sad bi htjeli napraviti jos nesto vise (i zelimo im srecu...) i sad je medju politicarima zavladala panika. Treba brzo nesto napraviti, pa su se dosjetili da stranackim mladezima daju zadatak "uoblicavanja politickog u ljudski lik" uz obecanje direktorskih mjesta u gradskim komunalnim poduzecima. I tako danas imamo blogove politicara koji nastaju Copy&Paste metodom:
"Danas sam slusao koncert.... Urbani i civilizirani. Mladi ljudi su se tiskali oko kanti za smece da ne ostave komadic papira na podu. Uopce im se ne ulizujem za glas i ovaj blog cu mozda pisati i kada postanem gradonacelnik."
"Danas sam dijelo grah mojim sugradjanima. Zaboravimo da sam kao ministar u istom gradu dijelio i otkaze, pa zato sada i takav veliki red za besplatni grah."
"Danas sam prosetala svoju kujicu..."
"Oni lazu, ja sam bolji..."
"Opet sam djelio grah. Jel'da da sam faca..."
"Danas je kujica bila strasno nemirna, jer sam ju setala samo od 8 do 9. Uopce me ne zanima sto rade ostali Zagrepcani od 8 do 9 ujutro i imaju li vremena za svoje kujice..."
"Oni lazu, ali mi cemo..."

I tako su prenjeli na blogove svoju ciklicku retoriku:
"Ako ne napravim dvoranu, u more sa mnom!!!"
"Tunelom kroz Sljeme"
"Mi cemo izgraditi stadion..."
Pa, ljudi sta vam to treba, ako ove ne mozete dobit bez bloga, koga mozete. Sta cete dobit ovim umjetnim tekstovima, zanimljivije bi bilo citati blog Joska Vuzia ili nekog gradskog redikula.

Ali ne lazu samo nasi.
Evo, na primjer, protokol papinog sprovoda je jednog pored drugog stavio izraelskog i iranskog predsjednika. Obojica su rodjeni u istom gradu u Iranu i govore istim jezikom. Isli su u istu skolu. Mozda su preko oka gledali istu curu (da ne idem dalje u detalje...).
Novinari su objavili da su se rukovali i popricali nesto na farsiju.
I sada ovaj demantira, a pogledaj ga na slici:

Image Hosted by Free Image Hosting

Kaze da ga nije pipnuo. Kolega iz skolske klupe, predsjednik drzave stoji pored tebe i ti kazes da se niste rukovali. E, svasta. Hvala nebesima sto su Emirate izdvojili iz "demokracije".

- 21:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 03.05.2005.

Ibn Battuta VI - China Court

Kome bi se dalo ici u shopping mall samo radi trgovine? Kako doci u ovakav shopping centar bez da ce nesto ubaci u kljun, ili da se malo odmori? Zato svaki centar ima zabavni dio koji je u Ibn Battuta Mallu smjesten u kineski dio.

Image Hosted by Free Image Hosting

Obrnuto od svih dosadasnjih opisa krila, krenimo sa kraja: nema galerije. Kinesko krilo je zapravo jedna ogromna dvorana...

Image Hosted by Free Image Hosting

...koja je toliko velika da su u nju stavili kinesku trgovacku dzunku u prirodnoj velicini...

Image Hosted by Free Image Hosting

...i popratno brodovlje pored nje, za lakse manevriranje kod rada s parangalom i samolovkama...

Image Hosted by Free Image Hosting

Brod se nalazi usred courta, koji je tradicionalno ukrasen u kineskom stilu iz 14. stoljeca:

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

...a okolo su galerije, prodavaonice orijentalnih stvari, knijizare, prodavaonice sportske i lovacke opreme (sta ljudi tu love, kad je jedina zivotinja deva, a veca je kazna kad ubijes devu, nego covjeka????), saloni namjestaja, fitness centar i, pazi kume Dado, Megaplex sa dvadeset jednim screenom!!!

Eto, to je bio Ibn Battuta Shopping Mall. Sve ste vidjeli, a ni lipu potrosili! Ako zelite da vam pisem o necemu posebnom iz Dubaija, slobodno sugerirajte u komentarima. Ja necu daleko pobjeci, jer vec tu, na izlazu iz kineskog courta je moja baza.

Image Hosted by Free Image Hosting

- 19:49 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.05.2005.

Ibn Battuta Mall V - India Court

Iako ste na mom blogu do sada o Indijcima citali uglavnom u negativnom kontekstu, radi se o "pogresci kod generalizacije". Imamo u obitelji novinarku koja je na Filozofskom fakultetu visekratno obradjivala materiju logike, pa moze dodati u komentaru kako se zapravo zove "pogreska kod generalizacije". Mi matematicari bi rekli da je to indukcija, ali logika nije nuzno isto sto i matematika, pa ocekujem komentar.
Dakle, indijska kultura je nesto puno vise od priglupog vrtlara, debilnog djelatnika rent-a-cara, smrada curryja i svega sto ste do sada citali na blogu:
Jeste li znali da su Indijci najveci svjetski bankari?
Jeste li znali da Indijaca ima 1.3 milijarde?
Jeste li znali da su indijski muslimani druga najveca narodnosna muslimanska zajednica?
Jeste li znali da Indijci rotiraju glavu (kao Mariolino u starom istoimenom crticu), pa osim sto se njihov engleski tesko razumije, ne mozete se osloniti ni na "body language"?
Jeste li znali da Indijci imaju svoj Hollywood? Zovu ga Bollywood i proizvode vise filmova nego ostatak svijeta? Ali sigurno niste znali da u mom bivsem uredu u Zagrebu postoji pacijent koji je redovito isao u KIC gledati te filmove...
Sve to je jamcilo interesantnih pola sata na indijskom krilu Ibn Battute.

Image Hosted by Free Image Hosting

Ovdje su se smjestili modni dizajneri. Nemojte traziti da nabrajam imena tipa "Ovaj&Onaj" stavite dva bilo koja telijanska imena u kombinaciju i vjerojatno cete ih naci ovdje. Ako je egipatsko krilo bilo prilagodjeno "sminki" dubajskih Egipcana, cijene u ovom krilu su daleko od platezne moci dubajskih Indijaca (osim naseg poznanika iz Ajmana, ali on je posebna prica), ali i ostalog puka, pa bas i nema neke pretjerane guzve...

Image Hosted by Free Image Hosting

...osim pred izlogom, gdje vidite hrpu Indijaca i Pakistanaca kako bulje u izlog:

Image Hosted by Free Image Hosting

Razlog je zanimljiv: Ovo u izlogu nisu lutke, nego zive osobe! Ukipljene, ali tu i tamo trepnu ocima i prebace se s noge na nogu.
U produzetku, ispod velike kupole ispod koje ce biti instalacija 12-metarskog "Slonovskog sata" nema Starbucksa, jer su snimali novi hit za Bollywood. Dragi kolega Mario, ako me vidis ovog ljeta u KIC-u na filmskom platnu kako statiram i masem u kameru to je pozdrav namjenjen samo tebi.

Image Hosted by Free Image Hosting

I meni se posrecilo pa sam kriomice uhvatio onu sta je stalno upadala u kadar, i to frontalno:

Image Hosted by Free Image Hosting

A od nepomicnih detalja stupove za koje sam do jucer mislio da su zapravo "korintski", a ne bombajski...

Image Hosted by Free Image Hosting

...onda veliku kupolu...

Image Hosted by Free Image Hosting

...koja nije bas impresivna kao perzijska, ali ne zaostaje estetikom detalja...

Image Hosted by Free Image Hosting

...ni impresivnom iluminacijom...

Image Hosted by Free Image Hosting

I na kraju, kao i obicno, galerija:

Image Hosted by Free Image Hosting

Nastavak slijedi... China Court

- 21:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.05.2005.

Ibn Battuta Mall IV - Persian Court

Sretan vam Medjunarodni praznik rada. Iako je 1.svibanj, k tome i nedjelja, danas se radi. Nema maksimirskog bazulja, fazola na Marjanu ni baskovoske janjetine. Radni je dan, idemo dalje...

Ako smo prosli egipatsko krilo Ibn Battute, dosli smo u perzijsko.

Image Hosted by Free Image Hosting

Mozda ce me jednom neka druga istocna kultura dojmiti kao perzijska, ali Iran mi je za sada otkrice godine. Kako sam napisao jucer, u Iranu se ne ruse spomenici stare kulture, iako ne govore o Islamu. Dapace, rado ce staroperzijsku kulturu predstaviti kao ponos iranskog naroda i gotovo svaki eksponat sa plavicastom bojom Perzopolisa ponuditi kao nesto najznacajnije sto imaju.

Image Hosted by Free Image Hosting

Meni je perzijski tepih bio tezak, ali sam zato donio vazu iz Teherana. Plavicastu. I pistacio. Nisam znao da je pistacio nacionalni proizvod Irana. Prije mog prvog puta u Teheran, pitao sam kolege sta da im donesem i Holger je rekao da hoce pistacio. Isprva mi se cinilo kao neka hannoverska posalica, ali u Teheranu pistacio prodaje i carinik, i aerodromsko osoblje, moze se kupti na recepciji hotela, pa cak i kod taksista. Idealan poklon ukoliko pri izlazu iz zemlje u novcaniku ostane nekoliko desetaka tisuca riala. Inace, Teheran je mjesto gdje se relativno lako i bez natezanja sa Tarikom moze postati milijunas: samo daj sto eura i zauzvat ti daju jedan milijun sto sedamdeset pet tisuca riala. Rucak u dobrom restoranu je oko pedeset tisuca riala ili oko pet eura. Kompletan rucak u dobrom restoranu.
Dakle, lutanje hodnicima Ibn Battute je poput dubokog plavetnila, iako na racunu ostavlja zarko crvenilo, jer su u perzijskom krilu robne kuce koje nema sto nemaju: Debenhams, Woolworths, Forever 21 (iako je klijentela nesto starija, ma koliko to pokusala sakriti), Paris Gallery, Sfera, Next, Sasch, B Young, Skechers, Nine West, Evita Peroni,...

Image Hosted by Free Image Hosting

Medjutim ima i svjetlo na kraju tunela, posebno za potencijalnu radnu snagu koja je zaduzena za logistiku (teglenje vrecica metar za metar u kojima je jedna marama). Opet mi je ova u smedjem upala u kadar... A na kraju tunela je velika dvorana sa kupolom.

Image Hosted by Free Image Hosting

Da, dobro ste vidjeli... A ako niste evo jos blize...

Image Hosted by Free Image Hosting

U sredini kupole je STARBUCKS! Sendvic gladnome, juice zednome, novine znatizeljnome, fotelja umornome, kolaci gulozome, eto to je Starbucks. A tamo obicno dodjem gladan, zedan, znatizeljan i umoran (ostalo preskacemo, navodno je na snazi neka dijeta...). Medjutim, ovaj Starbucks je nesto vise. Americki kafic usred iranskog ponosa...

Image Hosted by Free Image Hosting

Genijalno! Simbioza nespojivog. Uzgred, odnosi Emirata i Irana nisu na uzornoj visini. Iran je u posjedu dvaju otoka koje emirat Sharjah smatra svojima. U Iranu zive Perzijanci, u Emiratima Arapi. U Iranu se govori Farsi, u Emiratima arapski. Iranci su po vjeroispovjesti Sijiti, Emiracani su Suniti. Mozda vam je to isto i svi su vam Arapi i muslimani, ali i njima su svi Europljani krscani, iako znamo da se i danas proljeva krv izmedju katolika, protestanata i pravoslavaca. Nadalje, Emiracani Zaljev zovu Arapskim, Iranci Perzijskim. Dok se oni svadjaju, ja pijem kapucino i gledam u strop...

Image Hosted by Free Image Hosting

A na stropu opet perfekcija....

Image Hosted by Free Image Hosting

...ili jos blize...

Image Hosted by Free Image Hosting

Pustili su masti na volju i kod odabira prikladne iluminacije. Od lustera zapremine 4-5 kubika...

Image Hosted by Free Image Hosting

...pa do onih malih lampica od 4-5 milimetara...

Image Hosted by Free Image Hosting

Na kraju smo se, kao i uvijek do sada, popeli do galerije. Pogadjate, svrhe nema, sluzi samo za ukras....

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

Image Hosted by Free Image Hosting

...ili kao izvor prirodne svjetlosti.

Image Hosted by Free Image Hosting

Toliko o Perziji. Uz napomenu da je svekoliko iransko pucanstvo danas nasmijala preporuka amerckog, britanskog, kanadskog i francuskog ministarstva prometa svojim drzavljanima da zbog "navodne" nesigurnosti piste nove zracne luke "Imam Homeini" pri putu u Teheran koriste letove koji slijecu na staru zracnu luku Merhabad u centru grada. U biti, radi se o tome da Iranci nisu dozvolili americkim spijunima da svrljaju po novom aerodromu. Preporuka je danas objavljena u svim iranskim novinama sa slikom urusenog pariskog putnickog terminala ovog ljeta.

Nastavak slijedi... Indian Court

- 19:42 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2005 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opet Dubai?

  • Image Hosted by ImageShack.us ENGLISH

    Nastavak price o velicanstvenoj multinacionalnoj metropoli koja je zapocela prosle jeseni, ali je naprasno prekinuta kada je autor bloga dubai.blog.hr odlucio napustiti ovaj nadasve zanimljivi grad. Posto smo mi ostali, nastojat cemo ovu svakako zanimljivu destinaciju pribliziti jos vise hrvatskim pratiteljima blogova....
    Ukoliko imate potrebu pitati nesto sto nije za javnost, posaljite mail na: blogdubai2@gmail.com

Linkovi

Sto je zapravo Dubai?

  • Pogledate li enciklopedije Hrvatskog leksikografskog zavoda, vjerojatno cete steci potpuno krivu sliku: Cak niti karte lokalnih izdavaca ne mogu pratiti neshavtljivo brzi razvoj grada. Po neboder dnevno, tako da rekordi koje smo do sada pripisivali hrvatskim graditeljima auto cesta padaju u vodu.
    Dubai udvostrucije broj stambenih jedinica u 5 godina, a 2010. godine 10 od 20 najvecih zgrada na svijetu ce biti u samo jednoj ulici u Dubaiju.

    Dakle, Dubai mali gradic koji svoj nastanak moze zahvaliti dugackom zaljevu kojeg zbog fizionomije zovu Khor (Creek ili potok), koji se proteze 15-ak kilometara u pustinju (nekad pustinju, danas je sve u Creek naseljeno). Vlasnik ovog dijela pustinje, sheik iz obitelji Maktoum koja vuce porjeklo iz mjesta Bani Yas kod Abu Dhabija, izgradio je kucu na ulasku u zaljev, kako bi naplacivao brodarinu. Ubrzo se razvila i trgovina, a pronalazak nafte, koja u dubajskom proracunu sudjeluje sa tek 8% samo je ubrzao ideju sheikovog nasljedika, Rashida Maktouma, o pretvaranju grada u regionalni centar. 6 od 10 nezavisnih sheikata (emirata) se ujedinulo 1972. godine u Ujedinjene Arapske Emirate, kasnije se pridruzio i sedmi, dok su Bahrein, Qatar i Oman postali nezavisne drzave. Cak 7/8 teritorija UAE pripada emiratu Abu Dhabi, gdje je ujedno i srediste federacije. (Pitanje za kviz: Kakvo je drzavno uredjenje UAE? UAE su federacija na celu koje je predjednik, dakle nisu monarhija. Medjutim, clanice federacije su neovisne monarhije, zajednicka je obrana, vanjski poslovi i monetarna politika, sve drugo o odvojeno). Posto je Abu Dhabi daleko najveci, a tamo je i gotovo sva nafta, predsjednik federacije je bio sheik Zayed, iznimno plemenit i dobrocudan vizionar, koji je 1940-ih od predaka u nasljedstvo dobio malu oazu Al Ain, sa svega nekoliko beduina i kamila. Al Ain danas ima 200000 stanovnika. Potpredsjednik UAE i predsjednik Vlade je postao sheik Rashid Maktoum, a ostali sheici su raspodjelili ministarske funkcije. Ideal koji je vodio emire je bio ostvarenje prava na dostojan zivot, zastitu, skolovanje i cjelokupan prosperitet nacije. Danas to ostvaruju njihovi nasljednici, od kojih se najvise istice treci sin sheika Rashida Maktouma koji pretvara Dubai u grad buducnosti. Osim prvog hotela sa 7 zvjezdica, Burj-al-Araba, Dubai uz ubrzani "konvencionalni razvoj" gradi nekoliko objekata koji se mogu mjeriti sa najvecim svjetskim cudima. Kilometarski otoci u obliku palme, arhipelag otoka u obliku svjetske mape, podvodni hoteli, novi Disneyland, stambeni kompleksi buducnosti sa najvecim zgradama na svijetu cine Dubai jednom od najinteresantinih svjetskih destinacija.
    Iako se posjetitelju ne cini tako u prvi mah. Jer Dubai je grad tek nesto veci od Zagreba, rasprostranjen duz obale Zaljeva (izbjegnimo mu ime, bar za sada), sa jednakim prometnim problemima kao i Zagreb, u kojem nisu svi aspekti pratili brzi razvoj grada. U Dubaiju zivi oko 1.3 milijuna ljudi, od cega su tek 17% njih "lokalci". Ostalo je doseljena radna snaga, najcesce iz Indije i Pakistana i to predstavlja ogromnu zapreku u pruzanju normalih zivotnih usluga. A o detaljima cete citati sa vremenom u blogu...
    Medjutim, Dubai krase i neke druge osobine. On je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. Zbog spleta okolnosti, apsolutno je izvan interesa strana sukobljenih u konfliktu islamskih fundamentalista i nekih zapadnih drzava. Stopa kriminala je iznimno niska, jer u grad mogu doci samo turisti ili oni koji imaju osiguran posao i o svima se vodi opsezna dokumentacija.
    Dubai je porezna meka. U Dubaiju nema poreza.
    Dubai je shopping centar i to sa vise aspekata: i za lokalce i za bogate zapadnjake (u to ubrojite i nevjerojatno bogate Ruse.)
    Dubai je u pustinji, ali ima tisuce kvadratnih metara pod travom, koja se stalno i redovito zaljeva. Dubai lezi na vodi (umjetno dobovenom desalinizacijom). Iako je svaku kap potrebno stvoriti, u Dubaiju uz racun za vodu ne dolazi nikakva slivna i vodna naknada kao u Zagrebu, a nema i PDV-a, pa racun za vodu dodje isto kao u Hrvatskoj.
    U Dubaiju je litar supera 1 kunu. Razliku od ove niske cijene do normalno europskog udjela goriva u proracunu pokrivano iznimno velikom potrosnjom: udaljenosti su velike, a svi voze 4x4 auta...

    U svakom slucaju, sve je to jako zanimljivo, ali i jako neprirodno i umjetno (dakako, okolica je i zanimljiva i prirodna), i sve je zapravo prepusteno vasem osobnom dozivljaju...

  • Free Web Counter
    korisnika je posjetilo ovaj blog od pocetka svibnja.

    Free Web Counter
    korisnika je posjetilo englesku verziju bloga od 12.11.2005.





    A sada malo statistike. Dakle, ovo su naši posjetitelji po državama...





    ...a ovdje vidite nekoliko zadnjih posjetitelja po gradovima...





    ...i na kraju top lista država iz kojih se virtualno posjećuje Dubai...