Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Opet zid...

U Dubaiju pao zid! Vijest mozda i ne bi bila toliko zanimljiva, da ovo nije treci zid otkako smo doselili u Dubai. Lazu nas kad kazu da na svijetu ima sedam cuda. Ima ih bar deset samo u Dubaiju. Cudo mogu izgraditi, ali sa obicnim zidom imaju probleme!?! U Dubaiju je svaki rok prekratak i sve treba biti gotovo do jucer. Sa druge strane, sto su rokovi kraci, radi se sporije, sto je takodjer perfektno ukladjeno sa indijskom logikom.
Kad sam bio tu u rujnu, pao je zid na aerodromu. Dubai prosiruje postojeci aerodrom, gradi drugi i planira treci. Prvo sto vidite kad se sleti u Dubai je aerodrom sa dvadesetak dizalica, koje grade 24 sata dnevno. Kasnije sam saznao da unatoc tim slinim naporima kasne. U jednom danu su zeljeli betonirati 30 metara visok zid. Na +40. Zid je stajao upravo onoliko koliko su ga drzali potporni stupovi. Nakon sto su digli stupove zid se, onako rasusen, srusio kao kula od karata po radnicima. Nekoliko mrtvih...
Jucerasnji je zid bio koban za Mohisha Kumara iz Indije, a petorica njegovih kolega u dobi od 22 do 25 godina, lakse su ozljedjeni u nesreci koja se dogodila u Dubai Media Cityju, odmah blizu mog ureda, u kompleksu u kojem su sve novinske kuce i strana dopisnistva (CNN, BBC, NBS, ABC, CDC, KGB, NBA,....:-)), Reuters, Al Jazeera, Tanjug, TASS....)

Image Hosted by Free Image Hosting

Ovdje se beton nije ni osusio, nego je potporna konstrukcija popustila pod mokrim betonom. Radnici su bjezali pred lavinom betona i zeljeza. Mohish je bio najblizi mjestu gdje su se urusili stupovi i nazalost nije uspio. Prenapragnuto zeljezo koje je letjelo na sve strane ozljedilo je i njegove kolege. Predstavnik tvrtke Al Habtoor izrazio je zaljenje zbog incidenta, obecao kompenzaciju obitelji Kumar, istaknuo da je tvrtka omogucila policiji potpuni uvid u dogadjaj te izrazio nadu da to nece usporiti izgradnju dvaju stambeno-poslovnih tornjeva od 14 i 24 kata. Govorio je tim, a razmisljao obrnutim redom.
Kako je policija u ovom slucaju mogla samo pretpostaviti sto se dogodilo i konstatirati smrt, bacili su se na provedbu zakona, i to ovaj put ni manje i vise nego onog o zastiti zivotinja. Prosetali se trznicama i souqovima i pokupili sve sto je zivotinjskog porijekla, a nema uvoznu deklaraciju.

Image Hosted by Free Image Hosting

Osim toga, poduzeli su mjere protiv svih koji zivotinje drze u neprimjerenim uvjetima. Navodno, radi se o pojacanoj primjeni Konvencije o medjunarodnoj trgovini ogrozenim vrstama divlje flore i faune, koju su potpisali i Emirati. Nisu nasli pravovaljane licence u tim trgovinama, ptice nisu imale dovoljno zraka i svjetla, nije bilo zakonskog registra o pojedinim zivotinjama... Usljedile su kazne, a vucje, aligatorske i tigrova koze, torbice, i ostalo je zapljenjeno. E, bas me zanima sta ce s tim....



Post je objavljen 10.05.2005. u 19:02 sati.