Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Dubai Creek - Drugi dio

Ako niste procitali prethodni clanak, savjetujem vam sa to napravite prije nego sto krenete dalje. U najboljem slucaju, trebat ce vam barem mapa iz prethodnog clanka.
Dakle, konacnim odredjivanjem granice potvrdjen je suverenitet dubajskog emira nad istocnom obalom Creeka koji je odtada poceo funkcionirati kao poveznica dvaju djelova grada. Deira je tada bila urbaniziranija od Bur Dubaija. Imala je bolnicu, gradski trg, uredjenu obalu, cestovnu mrezu. Bur Dubai nije imao nista od onoga cime se danas ponosi. Kao sto pokazuje slika...

Image Hosted by Free Image Hosting

...tamo gdje je sada poslovno srediste Bur Dubaija nije bilo nicega, gradsko obalno setaliste je bilo luka, a vladareva palaca je bila jedini noviji objekt na samoj obali. Medjutim, Dubai je postao trgovacko srediste i poceo je iznimno brzo napredovati. Sharjah je sporije napredovao, izmedju ostalog i zbog stalih sukoba unutar tog emirata, koji je rezultirao odvajanjem Fujieraha i poseban emirat, te raskodanjem veza sa vladajucom obitelji, zbog cega politicka mapa sjevernih emirata danas izgleda kao tigrova koza. Sharjah pamti i ubojstvo vladara u pokusaju drzavnog udara 1972. godine, te ponovni drzavni udar 1987. godine koji je zavrsen kompromisom koji trenutno omogucuje suzivot Sharjaha sa ostalim emiratima, iako se mogu primjetiti neslaganja dvaju susjednih gradova, prvenstveno u razvojnim projektima.
Creek je danas zila kucavica Dubaija...

Image Hosted by Free Image Hosting

... jer se grad 80-ih i 90-ih godina razvijao prvenstveno uz Creek i uz obalu Zaljeva. Na slici sa desne strane vidite Bur Dubai, u kojem je uz Creek smjestena povjesna Bastakia, vladarev dvor, a obala je sredjena kao niz parkova i setalista, jer je izgradjena tek kasnije. Lijevo, u Deiri, vidite da su uz obalu neboderi, jer se tu nalazi poslovno srediste grada. Shvativsi da bi ubrzani razvoj grada oko Creeka mogao dovesti do prometnog i ekoloskog zagusenja, danas se uz Creek ne grade urbane zone, nego samo parkovi, klubovi, zabavni centri i sportski tereni.

Image Hosted by Free Image Hosting

Na slici se vidi most Al Garhoud u prvom planu, te most Al Maktoum u pozadini. S obzirom da vecina radne snage u Dubaiju zivi istocno od mostova i u Sharjahu, mostovi su stalno zakrceni. Trenutno su u planu jos 2 nova mosta preko Creeka. Kao sto vidite, na juznom djelu Creeka nema gradjevina uz obalu: sa zapadne strane je Tourist Village, veliki zabavni park Wonderland, zona odredjena za iznajmljivanje jet-skijeva, Children City i Creekside Park, a sa istocne strane Dubai Yacht Club i predivni golf klub.

Image Hosted by Free Image Hosting

Ovo je omanja "svlacionica" i buffet za umorne golfere. Tako je podrucje oko Creeka spaseno od brutalnog urbaniziranja. Zadnja faza izgradnje je bila oko mosta Al Maktoum, kada je luka Port Saeed izmjestena iz Creeka, a na podrucju nekadasnjih skladista su izgradjeni objekti poput hotela Mariott...

Image Hosted by Free Image Hosting

...i ostalih zgrada uz obalu, o cemu cemo pisati u sutrasnjem nastavku...

Image Hosted by Free Image Hosting

Nastavak slijedi...



Post je objavljen 13.05.2005. u 22:45 sati.