Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

"Ma nema ti on, majstore, prebijene pare..."

...uvjeravao me je vlasnik vile u kojoj zivim i nekoliko susjednih, dok smo ispijali capuccino u lobbyju hotela "Palace of Emirates" i govorili o vizijama sheika Mohammeda, koje mozete naci u proteklih nekoliko postova.
"On samo zna kako nesto napraviti, i kako to napraviti jako brzo. Oni..." - pa je pokazao prema nasmjesenim portretima clanova obitelji Maktoum - "...nemaju lovu i moraju smisliti nesto tako. Oni od svega toga pokupe mrvice, a kako je opseg posla velik, oni su bogati. Ali ovi ovdje..." - okrenuo je Ibrahim glavu prema vladarima Abu Dhabija - "...ovi imaju nafte za jos 200 godina. Njima to nije potreba. Zato sve ide tako sporo..." - rekao je i umio lice vlaznim rupcicem kojeg je servirao konobar. "Dakako, nemojte misliti da sheikh Mohammed nema za kruh, ali ocito se ne moze mjeriti sa kapitalom Abu Dhabija, na kojem pociva federacija..." - pojasnio je nas "gazda", za nas vrlo tajanstvena osoba koja nam svaki put ponudi neko novo iznenadjenje.
Kad smo ga upoznali, bio je u tradicionalnoj arapskoj nosnji. Dosao je iz 70 kilometara udaljenog Abu Dhabija, ali to putovanje je bilo dovoljno daleko od kuce da odsjedne u Grand Hyattu. Dao nam je naslutiti da trguje autima. Sljedeci put nam je predstavio suprugu. Umjesto tradicionalno umotane lokalke, vidjeli smo britansku studenticu u trapericama. Onda smo se docepali i njegove vizitke na kojoj je pisalo da je financijski savjetnik u jednoj regionalnoj bankarskoj ustanovi. Danas smo koordinirali susret s njim u sredistu uzavrelog Abu Dhabija, koji neodoljivo podsjeca na cikaski Loop. Vozili smo za njim mrezom okomitih i paralelnih ulica i oboje smo u glavi vrtili sliku koju smo vidjeli dok nas je pretjecao. Nije li on imao nesto na ramenu, neke cinove??? Dok smo pratili njegov niposto jeftini auto razmisljali smo o bijeloj kapi koja je virila iza sjenila zadnjeg stakla. Oboje smo sutjeli: pa on je trgovac autima, financijski savjetnik. Medjutim, kad smo stali pored zgrade u kojoj je njegov mali stan-ured iz auta je izasao Ibrahim u mornarickoj uniformi. "Pa rekao sam ti da radim za mornaricu, zar nisam?" - pokusao je opravdati se pred nasim iznenadjenim i zbunjenim facama. Dakle, iako ne znamo tocno, prema sadasnjim informacijama, vlasnik nase vile je mornaricki casnik sa engleskom fakultetskom naobrazbom. Drzavni posao ima samo zato da bi jeftino (besplatno) dobio drzavni stan. U tom stanu ima samo malu sobicu, sve ostalo je ured njegovog privatnog biznisa, a u fusu radi i kao financijski savjetnik. Lovu koju zaradjuje ulaze u nekretnine, a do sada smo ih identificirali u Abu Dhabiju, Dubaiju i Engleskoj.
Toliko znamo o njemu, za sada, dok nas ponovo ne iznenadi...



Post je objavljen 28.05.2005. u 20:48 sati.