Priče o čokoladi!

srijeda, 30.04.2014.

17 razloga zbog kojih bi čokoladu trebali jesti svaki dan!



Obično, kad mi čokolada padne na pamet, a to se događa vrlo često, ne tražim razlog da bi je pojela. Prije se pokušavam dosjetiti razloga zbog kojeg je ne bi trebala jesti - u nadi da ga neću pronaći.

Novinari Huffington Posta, prikupili su 17 simpatičnih razloga zbog kojih bi čokoladu trebalo jesti svaki dan: u nju možete umočiti gotovo bilo što, emotivna je podrška, štiti kožu od opeklina sunca, mogla bi biti dobra za vaše srce...

Sve razloge popraćene primamljivim ilustracijama možete pogledati ovdje.

Možete li se i vi sjetiti još nekog razloga zbog kojeg bi čokoladu trebali jesti svaki dan?

30.04.2014. u 05:27 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 28.04.2014.

Ručno rađene čokolade u Hrvatskoj


Mliječna čokolada s bademima i cimetom/Vitlov i tamna čokolada s lavandom/Adria (Foto: Ivana Domitrović)


Prošli tjedan sam kupila dvije čokolade, ručno rađene u Hrvatskoj. Jedna je mliječna čokolada s bademima i cimetom, zadarskog proizvođača Vitlov, a druga tamna s lavandom, proizvođača Adria.

Kod Adrie me privuklo simpatično pakiranje s nepretjeranom, sasvim dovoljnom dozom tradicije. Omot na koji je otisnuta i boja lavande već sam po sebi govori što možemo očekivati kad ga otvorimo, dok print kamene kuće kakve se mogu vidjeti na našoj obali, potiču osjećaj tradicije.

Privlačne su na omotu naslikane i širom otvorene starinske drvene škure ljubičaste boje, a između njih prozirna folija koja i vizualno kupcu dozvoljava da zaviri unutra i vidi kako izgleda proizvod u pakiranju.

>> Magična čokoladna pilula

Na omotu je i diskretno otisnuto da se radi o ‘ručnom radu’. Osobno mislim da bi to trebalo biti čak i primjetnije istaknuto, jer je ova čokolada uistinu ukusna i proizvođač bi se trebao više potruditi da kupcu pokaže da je u nju osobno uložio više truda nego što se to radi prilikom tvorničke izrade.

Kada otvorimo pakiranje koje pomalo podsjeća na otvaranje pisma, čeka nas papirić s porukom na hrvatskom i engleskom jeziku:

‘Čokolada je božanski nektar, hrana bogova; čokolada je sreća i strast i način života. Ona je mali komadić raja, sigurna luka; ona utjeha i nagrada. Postoji čokolada, a postoji i Adria čokolada. Ne valja miješati to dvoje, jer nije svaka čokolada ručno rađena kao Adria. Puno iskustva, znanja, ljubavi i rada uloženo je u svaku pojedinu Adria čokoladu. Svaka je zasebno stvarana, svaka je unikat’, poručuju iz Adrie.


Sama čokolada još je dodatno upakirana u prozirnu vrećicu. Sastoji se od minimalno 72 posto kakao dijelova, šećera, 2 posto cvijeta lavande ... Jedna je to od boljih hrvatskih čokolada koje sam probala.

Iako jako volim kombinaciju lavande i čokolade, jedina zamjerka koju bih zabilježila kod ovog proizvoda jest da sitni listići lavande, na pozadini čokolade, zapinju za zube.

Što se tiče Vitlov mliječne čokolade s bademima i cimetom, njezino pakiranje odiše nepobitnom dozom ozbiljnosti koja nagovještava da se radi o konkretnom, stručno napravljenom proizvodu s kojim se zasigurno ne može pogriješiti.

I ova je čokolada još dodatno zapakirana u prozirnu vrećicu, a na mliječnoj poslastici je otisnut oblik kakaa. U njoj se dosta osjeti šećer, čak i previše za moj ukus.

Do izražaja odmah dolazi okus badema i kakaa, a kasnije se sve intenzivnije i ugodnije razvija okus cimeta koji dopunjuje čokoladu. Iako se okus cimeta razvija intenzivno, nije napadan, već se potpuno uklapa s kakaom i bademom. Također, sasvim je očito tijekom kušanja, da je u ovu čokoladu uloženo puno truda i kreativnosti.

Iako se radi o dvije različite čokolade, jedna je tamna, a druga mliječna, odvažila sam se u usporedbi njihovih okusa i zaključila da mi je bolja Adrijina tamna čokolada. Kako bi usporedba bila što ‘pravednija’ pitala sam i prijatelja koji je veliki ljubitelj čokolade (ali uvijek radije izabire mliječnu), koja je njemu bolja. On je izabrao Vitlov mliječnu čokoladu s bademima i cimetom.

- Galeriju fotografija možete pogledati ovdje!

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


...

Oznake: Vitlov, Adria, čokolada, mliječna čokolada, tamna čokolada, lavada, čokolada s lavandom, čokolada s bademima i cimetom, Priče o čokoladi

28.04.2014. u 06:52 • 2 KomentaraPrint#

petak, 25.04.2014.

Jednostavni muffini od čokolade




Ako želite izbjeći pripravke za muffine koji se mogu kupiti u kutiji, a svejedno ih napraviti brzo, evo jedan jednostavan recept za tu slasticu!


Sastojci


- 100 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 175 g šećera
- 225 g maslaca
- 110 g tamne čokolade
- 4 jaja, razmućena
- 75 g komadića čokolade

Zagrijte pećnicu na 200 C, a u kalupe za muffine stavite papir kalup.

U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.

Rastopite čokoladu i maslac u posudi nad loncem i vodom koja lagano vrije.

Maknite lonac s vatre i unutra dodajte smjesu s brašnom.

Žlicom stavite smjesu u kalup i pecite 20-25 minuta dok ne naraste. Neka se muffini ohlade.

Možete ih jesti tako ohlađene ili još na njih staviti i kremu po želji.

FridayLinkPack

1. VIDEO: Čokoladni muffini

2. VIDEO: Čokoladni muffini s kremom
3. GoodFood čokoladni muffini

Oznake: Recept petkom, recept, Muffini od čokolade, FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi

25.04.2014. u 06:21 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 22.04.2014.

Zagrijavanje, hlađenje, zagrijavanje - savršeno temperiranje za savršenu čokoladu



Dugo me fascinirala faza pri izradi čokolade koja se zove temperiranje. Naročito zato što nešto vrlo slično radimo kada obrađujemo čokoladu za kolač ili tortu. Razlika je više, a najveća je da se radi temperiranja čokolada mora ugrijati i ohladiti na točno određenu temperaturu, a to se najbolje provjerava kuhinjskim termometrom.

Kako bi dobili sjajnu i glatku čokoladu, čokolatijeri koriste brojne različite metode temperiranja. Ako imate strpljenja i puno volje, možete to probati i kod kuće.

S obzirom da se još nisam okušala u tom procesu, recept za temperiranje, stavit ću na blog nakon što ih isprobam nekoliko i vidim koji je najjednostavniji.

Budući da temperatura u tom dijelu izrade čokolade mora biti točno određena, mnogi će koristiti kuhinjski termometar. Ali slastičari s puno iskustva već po pogledu na rastopljenu čokoladu mogu vidjeti je li ona spremna za onakvu obradu kakvu žele.

Temperiranje je proces u kojem se čokolada rastapa do određene granice, potom hladi, pa ponovno zagrijava do određene temperature.


Jedan od sastojaka čokolade je kako maslac čiji kristali otapanjem postaju nestabilni. Kada je čokolada pravilno temperirana, kristali kakao maslaca ponovo postaju stabilni. Rezultat je čokolada koja ima površinski sjaj, a lomljenjem dobiva specifičan zvuk, odnosno puca. Osim izrade vlastite čokolade, uspješno temperiranom čokoladom možete obložiti voće i drugu hranu.

U potrazi za još kojom dodatnom informacijom o temperiranju, pronašla sam power point prezentaciju koja u detalje opisuje tehnologiju i način na koji se izrađuje čokolada. Možete je pogledati na ovom linku.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



...

Oznake: Temperiranje, Temperiranje čokolade, čokolada, Priče o čokoladi

22.04.2014. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 18.04.2014.

Maska za lice od čokolade



Kada je riječ o njezi lica, suha i umorna koža uglavnom voli čokoladu jer hrani, osvježava i obnavlja. Maska od čokolade ima lifting učinak te potiče proizvodnju kolagena i elastina, a koži daje i čvrstoću.

Za meku kožu koja odiše svježinom počastite se maskom od čokolade koju možete sami napraviti. Sve sastojke za ovu kremu možete kupiti u bilo kojoj trgovini.

Sastojci:

1/3 šalice kakaa
3 žličice zobene pahuljice
1/4 šalice meda
3 žličice kreme

1. U zdjeli pomiješajte kakao i zobene pahuljice. Dodajte med i kremu. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

2. Stavite smjesu na očišćeno lice. Lagano umasirajte u kožu i raspodjelite ravnomjerno, izbjegavajući područje oko očiju.

3. Ostavite kremu da djeluje 20-ak minuta.

4. Nakon toga je isperite s mlakom vodom.


Radite li i vi kozmetičke proizvode od čokolade? Podijelite svoj recept!


FridayLinkPack


1. VIDEO Kako napraviti masku za lice od čokolade
2. VIDEO Azijska maska za lice od kakaa
3. VIDEO Jestiva maska od čokolade




Oznake: recept, maska, čokolada, lice, koža. FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi

18.04.2014. u 06:24 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 16.04.2014.

Zvijezda čokoladnog biznisa - Francois Pralus



Velika zvijezda čokoladne industrije je francuski čokolatijer Francois Pralus. Poput nogometne ili estradne zvijezde i Pralus doslovno ima obožavatelje radi kojih ne samo da njeguje vrhunsku kvalitetu čokolade koju proizvodi, nego i (iako u godinama) svoj besprijekorno privlačan fizički izgled.

Tko traži zaista kvalitetnu čokoladu, neće dvojiti prilikom odabira Pralusovih rukotvorina.

Francois Pralus dolazi iz klasične francuske slastičarske obitelji. Njegov otac Auguste bio je Meilleur Ouvrier de France (MOF), vrhunski francuski profesionalac u obrtništvu. Dok je izučavao zanat, Francois je osim s ocem, radio i s mnogim drugim dobro poznatim slastičarskim imenima.

Još u početku svoje profesionalne karijere dosjetio se da bi mogao raditi čokoladu od prvog koraka - zrna kakaa. Iako je takvih čokolatijera sve više, Pralus je još uvijek jedan od rijetkih koji proizvode sasvim svoje čokolade. Mnogi čokolatijeri kupuju čokoladu koju tope i potom od nje izrađuju vlastite proizvode. Ali, Pralus je od početka bio drugačiji.

'Proces prženja mora biti polagan i nježan, nikada ne smije biti agresivan, mora trajati dugo’, jedan je od savjeta koje Pralus daje pri izradi čokolade.


Kada je izučio zanat, kupovao je zrna iz Brazila, s plantaže obitelji Badaro koja se zbog kvalitete kakaa koju uzgajaju također proslavila i postala poželjan dobavljač. Budući da je želio svoj vlastiti kakao, Pralus je ubrzo kupio 27 hektara zemlje na madagaskarskom otočiću Nosy Be.

Međutim, to nije jedino mjesto od kud ovaj Francuz dobavlja zrna za svoje čokolade. Radi različitosti okusa, zrna koja koristi, dolaze iz cijelog svijeta, barem iz onih dijelova svijeta na kojima raste kakao.

Svaka njegova čokolada izražava karakter plantaže iz dijela svijeta s kojeg dolazi, ali ima i tipičan Pralusov potpis.

Kao i svaki kreativni čokolatijer, Pralus puno pažnje pridaje izgledu čokolade, ambalaži u koju se pakira te načinu na koji je ta amabalaža prezentirana kupcima. Puno je vedrih i šarenih boja i teško je, gledajući ambalažu odabrati samo jedan njegov proizvod.

Osim mliječnih čokolada, sve ostale Pralusove tvorevine imaju visok postotak kakaa. A svake godine asortiman svojih proizvoda proširuje te postaje sve popularniji u svijetu čokolade i šire.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


Oznake: Francois Pralus, Francuska, čokolada, čokolatijer, Čokoladar, čokolade, Priče o čokoladi

16.04.2014. u 07:28 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 13.04.2014.

Uskrs u obliku čokolade

Kreativnost proizvođača čokolada posebno dolazi do izražaja za vrijeme prigodnih dana. Kako nam se upravo bliže uskrsni blagdani, čokolatijeri su se pripremili i za tu prigodu.

Čokoladarnica La Chocolate čiji se proizvodi mogu kupiti u Zagrebu, nudi 'prigodne poslastice izrađene od vrhunske belgijske čokolade'. Svojim kupcima na izbor nude razne čokoladne figure, lizalice u obliku patkice, zeca, pisanice svih veličina od bijele, mliječne i tamne čokolade.

U njihovim prodavaonicama može se naći i fina krem čokoladna gnijezda ukrašena pisanicama pralinama različitih okusa.

'Jedino kod nas možete pronaći i originalni narezak na dasci - ukusnu čokoladnu salamu, sir i jaje koji će iznenaditi vaše najdraže za Uskrsnim doručkom', kažu u La Chocolat.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje



Zadarski dizajner čokolade - čokolatijer Dubravko Vitlov za svoje je kupce složio ručno rađen aranžman pisanica.



U Zvečevu su Uskrsu prilagodili ambalažu. Ovo je tek nekoliko od mnogih omota izrađenih posebno za Uskrs!





I čokolaterija Medina kućica iz Kutine, dala si je truda za ove blagdane. Tako kod njih možete pronaći razne figure s motivima Uskrsa.





Kraš povodom Uskrsa ističe novost u ponudi branda Dorina. Radi se o Dorina dražejama, čiji 'jajasti' oblici izvrsno pašu uz predstojeće uskrsne blagdane. Dorina u svom asortimanu sada ima i fine čokoladne dražeje s lješnjakom, grožđicama i rižom koje će razveseliti svakog ljubitelja čokoladnih slastica.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


13.04.2014. u 05:10 • 0 KomentaraPrint#

petak, 11.04.2014.

Fina torta - krem sir i čokolada


(Foto: Ilustracija)

Prije nekoliko godina radila sam tortu koja me potpuno oduševila, koliko lakoćom izrade, toliko i elegancijom okusa.

Recept sam pronašla negdje na intrentu, ali tijekom godina sam ga malo dotjerala da mi bude još finija.

Radi se o čokoladno sirnoj torti

Sastojci za biskvit:
- 60 g šećera
- 1/2 žličice meda
- 3 srednje velika žumanjka
- 1 srednje veliko jaje
- 40 g brašna
- 20 g škrobnog brašna
- 10 g kakaa

Krema od sira
- 150 g slatkog vrhja (sugar free)
- 120 g krem sira (pomiješano mascarpone i philadelphiu)
- 80 g šećera u prahu

Mekana čokoladna glazura
- 100 g slatkog nezaslađenog vrhnja
- 100 g tamne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje)
- 10 g maslaca

Priprema biskvita:

Pećnicu ugrijati na 190°C (175 ako je ventilirana). Pripremite okrugli kalup i dvije zdjele. U jednoj zdjeli treba pomiješati suhe sastojke, brašno, škrobno brašno i kakao.

U drugoj zdjeli pomiješati cijelo jaje, šećer i med te tući mikserom najvećom brzinom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati žumanjke i nastaviti miksati na najvećoj brzini.

Da je smjesa gotova znat ćete kada u nju umočite špatulu i podignite je vertikalno. Ako je smjesa gotova, napravit će se vršak koji će se, kad ga položite vodoravno, saviti na vrhu formirajući tzv. ptičji kljun.

Smanjiti brzninu miksera na najnižu i lagano sipati smjesu suhih sastojaka muteći dok se sve ne ujednači.

Istresite smjesu u kalup, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta.

Ispečeni biskvit odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Krema od sira:

Pomiješajte sir i šećeru prahu te miskajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete čvrstu kremu.

Kremu stavite na ohlađeni biskvit. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 2 sata.

Mekana čokoladna glazura:

Nasjeckajte čokoladu i zagrijte vrhnje do vrenja. Potom čokoladu prelijte vrhnjem i lagano mješajte dok se sva ne rastopi.

Dodajte omekšali maslac i sve još jednom dobro promješajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Nakon što se ohladila krema na biskvitu, izvadite je iz frižidera. Skinite obruč kalupa i na biskvit izlijte čokoladnu glazuru. Zagladite čokoaldu nožem tako da ravnomjerno prekrije gornju površinu i stranice.


FridayLinkPack

1. VIDEO Krema od sira

2. VIDEO Krema od sira s raznim okusima

3. VIDEO Čokoladna torta




Oznake: torta, recept, FridayLinkPack, sir, čokolada, Recepti Priče o čokoladi

11.04.2014. u 05:31 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 09.04.2014.

Cesta puna čokolade



Jednog dana, još 2003. (i ovo se zaista dogodilo), na autocesti u Brazilu, izlio se kamion pun tekuće čokolade.

Budući da je cesta bila prekrivena čokoladom, nastao je zastoj u prometu i stvorila se kolona od deset kilometara.

BBC je izvijestio da su djeca koja su vidjela što se dogodilo, odmah pohitala prema ogromnoj lokvi tamne tekućine i valjala se u njoj.

Kako pri tom, u ovoj prometnoj nesreći nitko nije stradao, u internetskom izdanju od 23. rujna 2003. napisali su: ‘Najbolja nesreća ikad!’

Policajci su posvjedočili kako ni nesreća niti čišćenje nisu bili toliki problem kao što su bili pokušaji da se djecu udalji od prolivene čokolade.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com

09.04.2014. u 12:40 • 9 KomentaraPrint#

utorak, 08.04.2014.

Zdravstvene prednosti tamne čokolade



Inače sam velika ljubiteljica tamne čokolade, pa i osobno volim vjerovati da u njoj ima sastojaka korisnih za zdravlje te da ujedno neće doprinijeti debljanju. Za sada se, barem na mom primjeru, pokazalo da čokolada ne pridonosi povećanju tjelesne težine. Barem ne previše!

Nedavno sam pronašla zanimljiv prilog 'Doktora u kući' o dobrobiti čokolade, tek toliko da me njezino konzumiranje ne obeshrabri prije ljeta :)

'Tamna čokolada s velikim udjelom kakaa može biti vaš saveznik u zdravlju jer pozitivno utječe na raspoloženje i snižava krvni tlak.

Plod kakaovca sadrži oko 50% masnoće, a 30 grama tamne čokolade ima oko 150 kalorija i 8,5 grama masnoće. No masti iz čokolade ne povećavaju razinu kolesterola. Naime, kakao maslac iz čokolade sadrži oleainsku kiselinu koja je jednostruko nezasićena masnoća (nezasićena omega-9 kiselina). Nju ubrajamo u 'dobre' masnoće koje koriste našem zdravlju.

U čokoladi se nalaze i neke zasićene masti kao što su stearinska i palmitinska kiselina. Zasićene su masnoće inače povezane s povećanjem razine tzv. lošeg, LDL kolesterola koji povećava rizik od asteroskleroze i srčanih bolesti. No, palmitinska kiselina koja može povećati kolesterol čini jednu trećinu masnoća u čokoladi, dok stearinska kiselina uopće ne utječe na povećanje kolesterola.

Plodovi kakaovca u sebi sadrže i flavonoide, spojeve koji se obično nalaze u biljkama, a ponašaju se kao prirodni antioksidansi - opuštaju krvne žile i omogućavaju bolji protok krvi. Smatra se da mogu pridonijeti sprečavanju raznih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i moždani udar.

Flavonidi se nalaze u tamnoj čokoladi koja ima barem 70 % udjela kakaa.

Što je čokolada tamnija, to je u njoj više flavonoida. Tamna čokolada je poznata i po svom gorkastom okusu jer sadrži veoma malo šećera, za razliku od mliječne ili bijele čokolade.'

Istina, napominju da se ne bi trebalo pojesti više od dvije kockice tamne čokolade (najmanje 70% kakaa) dnevno. Ali, tko bi joj odolio?


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



...

Oznake: tamna čokolada

08.04.2014. u 11:07 • 5 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 07.04.2014.

Je li Valrhona najbolja čokolada?



Želite li probati najfiniju, najelegantniju i najluksuzniju čokoladu? Mnogi će se složiti da upravo takvu proizvodi francuska tvornica čokolade Valrhona. Sukladno kvaliteti i luksuzu okusa koje nudi Valrhona, tu je i visoka cijena. Jednom je netko rekao: ‘Ako želite bankrotirati, kupujte Valrhonine čokolade’.

Oni koji se bave čokoladom, inače slove za iznimno ljubazne i susretljive osobe koje će svoje znanje i strast prema tom znanju rado, bez suzdržavanja, podijeliti s ostalima. Međutim, ‘ljudi iz Valhrone’, malo su ‘tvrđi orasi’.

Pokazuje to i priča u kojoj su glavni protagonisti šefovi u Valrhoni i ambiciozna talijanska poduzetnička obitelj koja je pokušala te visokokvalitetne francuske proizvode uvoziti na talijansko tržište. Ali, Valrhona se zgrozila nad njihovom idejom, ismijavajući talijanski ukus kao inferioran da bi dostojno prihvatio tu francusku čokoladu.

‘Godine 1991. ljubazni talijanski perfekcionist Alessio Tessieri posjetio je tvornicu Tain l’Hermitage sa svojom sestrom Cecilijom i majkom. Obitelj je imala posao koji je cvao, prodaju sastojaka talijanskim pekarima. Željeli su prodavati Valrhonine proizvode i možda se proširiti u izradu ganache i pralina s Valrhoninom čokoladom. Trebalo im je nekoliko mjeseci da dogovore sastanak, koji nije počeo baš najbolje.

- Na ulasku smo prošli pokraj tri Danca koja su odlazila, s vrlo turobnim izrazima lica- rekao je Alessio. Čovjek koji ih je primio objasnio je s podsmjehom, kako su prethodni posjetioci mislili da je Danska sposobna cijeniti finu francusku čokoladu. Uskoro je bilo jasno da je Valrhona mislila isto i za Italiju’, piše Mort Rosenblum u knjizi ‘Čokolada’.

I sam Rosenblum, kaže da se prilikom susreta s predstavnicima Valrhone jedne godine na Salon du Chocolate u Parizu, uvjerio u njihovu nezainteresiranost za druge isticanjem svoje (neosporne) superiornosti.

Osim njega, o čak simpatičnoj neljubaznosti Valrhoninih ljudi, posvjedočila je i Chloe Doutre-Roussel, svjetski poznata stručnjakinja za čokoladu.

Od tada Valrhona se ipak otvorila prema javnosti i sada čokoljupcima na svojim internetskim stranicama nudi razne recepte, a ako se logirate (besplatno) imate pristup i njihovoj televiziji u kojoj ponuđene recepte i demonstriraju. -- >> VALRHONA TV

Kada čokoladari izabiru od čega će napraviti svoju čokoladu (u slučaju da je ne proizvode od zrna) ili svoje praline, u velikom će broju izabrati belgijskog proizvođača čokolade, Barryja Callebauta. Međutim, ako žele uistinu finu čokoladu, izdvojit će nešto više novca i svojim kupcima ponuditi Valrhoninu čokoladu.

Čokoladni deserti u boljim restoranima također će biti pripravljeni od Valrhonine čokolade, a sukladno tome bit će i visina računa koju ćete na kraju dobiti.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


...

Oznake: Valrhona, čokolada, Francuska, francuska čokolada, Priče o čokoladi

07.04.2014. u 07:19 • 3 KomentaraPrint#

petak, 04.04.2014.

Čokoladna krema ganache



Kad sam prvi put radila ganache, bila sam potpuno oduševljena njime. Moje oduševljenje bilo je još veće kad sam saznala što se s njim sve može!

Od slasno ljupkog čokoladnog ganachea može se napraviti:

- glazura
- krema
- umak
- tartufi

Izrada je jednostavna, jer sastojaka je samo nekoliko - čokolada, slatko vrhnje i maslac.

Kada je riječ o čokoladi, najbolje je da izaberete onu koju najviše voite, onu koju bi jeli i samu, preporučuje kuharica Stephanie Jaworski. A kada je riječ o vrhnju, ja uvijek pokušam naći 'sugar free' slatko vrhnje, jer čokolada u sebi ima sasvim dovoljno šećera.

Čokoladu treba nasjeckati na komadiće, a vrhnje ugrijati na temperaturu do vrenja. Nakon što je vrhnje ugrijano njime prelijte čokoladu i lagano je mješajte dok se ne otopi.

Ako ćete ganache koristiti za kremu ili tartufe, najbolji je omjer: na 100 g čokolade - 50 ml vrhnja. Za glazuru, taj bi omjer trebao biti: 100 g čokolade na 100 ml vrhnja. Radi većeg sjaja ganachea, na 100 g čokolade dodajte 20 g maslaca. Ako mu želite obogatiti okus, možete dodati vaniliju, rum...

Nakon što se čokolada dobro rastopi u vrhnju, smjesu stavite na hlađenje (ne predugo, da ne bude pretvrda).

FridayLinkPack

Petkom ću pokušati objaviti paket linkova koji skupim na temu recepta o kojem pišem - FridayLinkPack :)


1. VIDEO: Ganache glazura za tortu i čokoladne tarufe

2. VIDEO: Čokoladni tartufi

3. VIDEO: Muffini s čokoladnom kremom i malinama

4. Kako stvrdnuti čokoladni ganache?

5. VIDEO: Jagode u čokoladi


Kako vi radite ganache i kako ga koristite?



Oznake: Ganache, čokolada, krema, recept, FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi

04.04.2014. u 05:06 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!