Priče o čokoladi!

utorak, 08.04.2014.

Zdravstvene prednosti tamne čokolade



Inače sam velika ljubiteljica tamne čokolade, pa i osobno volim vjerovati da u njoj ima sastojaka korisnih za zdravlje te da ujedno neće doprinijeti debljanju. Za sada se, barem na mom primjeru, pokazalo da čokolada ne pridonosi povećanju tjelesne težine. Barem ne previše!

Nedavno sam pronašla zanimljiv prilog 'Doktora u kući' o dobrobiti čokolade, tek toliko da me njezino konzumiranje ne obeshrabri prije ljeta :)

'Tamna čokolada s velikim udjelom kakaa može biti vaš saveznik u zdravlju jer pozitivno utječe na raspoloženje i snižava krvni tlak.

Plod kakaovca sadrži oko 50% masnoće, a 30 grama tamne čokolade ima oko 150 kalorija i 8,5 grama masnoće. No masti iz čokolade ne povećavaju razinu kolesterola. Naime, kakao maslac iz čokolade sadrži oleainsku kiselinu koja je jednostruko nezasićena masnoća (nezasićena omega-9 kiselina). Nju ubrajamo u 'dobre' masnoće koje koriste našem zdravlju.

U čokoladi se nalaze i neke zasićene masti kao što su stearinska i palmitinska kiselina. Zasićene su masnoće inače povezane s povećanjem razine tzv. lošeg, LDL kolesterola koji povećava rizik od asteroskleroze i srčanih bolesti. No, palmitinska kiselina koja može povećati kolesterol čini jednu trećinu masnoća u čokoladi, dok stearinska kiselina uopće ne utječe na povećanje kolesterola.

Plodovi kakaovca u sebi sadrže i flavonoide, spojeve koji se obično nalaze u biljkama, a ponašaju se kao prirodni antioksidansi - opuštaju krvne žile i omogućavaju bolji protok krvi. Smatra se da mogu pridonijeti sprečavanju raznih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i moždani udar.

Flavonidi se nalaze u tamnoj čokoladi koja ima barem 70 % udjela kakaa.

Što je čokolada tamnija, to je u njoj više flavonoida. Tamna čokolada je poznata i po svom gorkastom okusu jer sadrži veoma malo šećera, za razliku od mliječne ili bijele čokolade.'

Istina, napominju da se ne bi trebalo pojesti više od dvije kockice tamne čokolade (najmanje 70% kakaa) dnevno. Ali, tko bi joj odolio?


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



...

Oznake: tamna čokolada

08.04.2014. u 11:07 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!