Priče o čokoladi!

utorak, 16.09.2014.

5 najboljih čokoladnih država!



Kada razmišljam o najboljoj čokoladnoj zemlji, uvijek mi prvo na pamet padne Francuska, zbog njihovog istančanog osjećaja za hranu i prirodnim trudom da je učine savršenom.

Među top čokoladne države uvrstila bi još i Belgiju i Švicarsku, ali nikada se u tom kontekstu ne bih dosjetila Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, International Business Times, među 5 najboljih čokoladnih država smatra i SAD.

>> Zaputite se u jednu od čokoladnih destinacija

Evo koga je sve jedan od najčitanijih poslovnih portala na svijetu, uvrstio na ovu poželjnu listu.

1. Njemačka

Nijemci su strastveni konzumenti čokolade, drugi na svijetu po količini godišnje pojedene čokolade. Žele najbolju kvalitetu, a nekoliko tamošnjih proizvođača slakiša stalno poboljšavaju standarde i poznati su u svijetu po luksuznim kreacijama. Kako piše IBT, Njemačka uvozi kakao iz osam država, a tamošnji najbolji brandovi su Sarroti, Kinder Schokolade, Ritter Sport, Alpia i Milka.

2. Švicarska

Švicarske čokolade su uvijek među najbolje rangiranima. U prosjeku, Švicarac godišnje pojede oko 10 kilograma čokolade. Među njihovim najboljim brandovima su Lindt, Toblerone, Swiss Army, Glando i Cailler Nestle.

3. Francuska

Francuzi rado osmišljavaju jedinstvene dizajne čokolade koje proizvode, a mnogo ulažu i u najbolju kvalitetu kakaa. Najbolji francusku brandovi trenutačno su Richart i Valrhona.

4. SAD


SAD je najveći svjetski proizvođač čokolade na svijetu. Najviše čokolade ondje proizvedu tvrtke Hershey, Twix, Dagoba i Snickers.

5. Belgija


Belgijske čokolade sinonim su za luksuz i kvalitetu. Među premium proizvođače uvrstila se poznata Godiva. U Belgiji se nalazi oko 2.000 čokolaterija koje osim Godivinih čokolada, prodaju još neke popularne belgijske brandove, poput Floranne i Nirvane.

Prošlog je tjedna na Međunarodnom Salonu čokolade izabrana najbolja čokolada na svijetu 2014. godine. A nije proizvedena niti u jednoj od navedenih država. O čijoj se čokoladi radi, čitajte sutra na blogu!


*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Mast Brothers

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com


Oznake: čokolada, države, Njemačka, Švicarska, Francuska, SAD, Belgija

16.09.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 16.04.2014.

Zvijezda čokoladnog biznisa - Francois Pralus



Velika zvijezda čokoladne industrije je francuski čokolatijer Francois Pralus. Poput nogometne ili estradne zvijezde i Pralus doslovno ima obožavatelje radi kojih ne samo da njeguje vrhunsku kvalitetu čokolade koju proizvodi, nego i (iako u godinama) svoj besprijekorno privlačan fizički izgled.

Tko traži zaista kvalitetnu čokoladu, neće dvojiti prilikom odabira Pralusovih rukotvorina.

Francois Pralus dolazi iz klasične francuske slastičarske obitelji. Njegov otac Auguste bio je Meilleur Ouvrier de France (MOF), vrhunski francuski profesionalac u obrtništvu. Dok je izučavao zanat, Francois je osim s ocem, radio i s mnogim drugim dobro poznatim slastičarskim imenima.

Još u početku svoje profesionalne karijere dosjetio se da bi mogao raditi čokoladu od prvog koraka - zrna kakaa. Iako je takvih čokolatijera sve više, Pralus je još uvijek jedan od rijetkih koji proizvode sasvim svoje čokolade. Mnogi čokolatijeri kupuju čokoladu koju tope i potom od nje izrađuju vlastite proizvode. Ali, Pralus je od početka bio drugačiji.

'Proces prženja mora biti polagan i nježan, nikada ne smije biti agresivan, mora trajati dugo’, jedan je od savjeta koje Pralus daje pri izradi čokolade.


Kada je izučio zanat, kupovao je zrna iz Brazila, s plantaže obitelji Badaro koja se zbog kvalitete kakaa koju uzgajaju također proslavila i postala poželjan dobavljač. Budući da je želio svoj vlastiti kakao, Pralus je ubrzo kupio 27 hektara zemlje na madagaskarskom otočiću Nosy Be.

Međutim, to nije jedino mjesto od kud ovaj Francuz dobavlja zrna za svoje čokolade. Radi različitosti okusa, zrna koja koristi, dolaze iz cijelog svijeta, barem iz onih dijelova svijeta na kojima raste kakao.

Svaka njegova čokolada izražava karakter plantaže iz dijela svijeta s kojeg dolazi, ali ima i tipičan Pralusov potpis.

Kao i svaki kreativni čokolatijer, Pralus puno pažnje pridaje izgledu čokolade, ambalaži u koju se pakira te načinu na koji je ta amabalaža prezentirana kupcima. Puno je vedrih i šarenih boja i teško je, gledajući ambalažu odabrati samo jedan njegov proizvod.

Osim mliječnih čokolada, sve ostale Pralusove tvorevine imaju visok postotak kakaa. A svake godine asortiman svojih proizvoda proširuje te postaje sve popularniji u svijetu čokolade i šire.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


Oznake: Francois Pralus, Francuska, čokolada, čokolatijer, Čokoladar, čokolade, Priče o čokoladi

16.04.2014. u 07:28 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 07.04.2014.

Je li Valrhona najbolja čokolada?



Želite li probati najfiniju, najelegantniju i najluksuzniju čokoladu? Mnogi će se složiti da upravo takvu proizvodi francuska tvornica čokolade Valrhona. Sukladno kvaliteti i luksuzu okusa koje nudi Valrhona, tu je i visoka cijena. Jednom je netko rekao: ‘Ako želite bankrotirati, kupujte Valrhonine čokolade’.

Oni koji se bave čokoladom, inače slove za iznimno ljubazne i susretljive osobe koje će svoje znanje i strast prema tom znanju rado, bez suzdržavanja, podijeliti s ostalima. Međutim, ‘ljudi iz Valhrone’, malo su ‘tvrđi orasi’.

Pokazuje to i priča u kojoj su glavni protagonisti šefovi u Valrhoni i ambiciozna talijanska poduzetnička obitelj koja je pokušala te visokokvalitetne francuske proizvode uvoziti na talijansko tržište. Ali, Valrhona se zgrozila nad njihovom idejom, ismijavajući talijanski ukus kao inferioran da bi dostojno prihvatio tu francusku čokoladu.

‘Godine 1991. ljubazni talijanski perfekcionist Alessio Tessieri posjetio je tvornicu Tain l’Hermitage sa svojom sestrom Cecilijom i majkom. Obitelj je imala posao koji je cvao, prodaju sastojaka talijanskim pekarima. Željeli su prodavati Valrhonine proizvode i možda se proširiti u izradu ganache i pralina s Valrhoninom čokoladom. Trebalo im je nekoliko mjeseci da dogovore sastanak, koji nije počeo baš najbolje.

- Na ulasku smo prošli pokraj tri Danca koja su odlazila, s vrlo turobnim izrazima lica- rekao je Alessio. Čovjek koji ih je primio objasnio je s podsmjehom, kako su prethodni posjetioci mislili da je Danska sposobna cijeniti finu francusku čokoladu. Uskoro je bilo jasno da je Valrhona mislila isto i za Italiju’, piše Mort Rosenblum u knjizi ‘Čokolada’.

I sam Rosenblum, kaže da se prilikom susreta s predstavnicima Valrhone jedne godine na Salon du Chocolate u Parizu, uvjerio u njihovu nezainteresiranost za druge isticanjem svoje (neosporne) superiornosti.

Osim njega, o čak simpatičnoj neljubaznosti Valrhoninih ljudi, posvjedočila je i Chloe Doutre-Roussel, svjetski poznata stručnjakinja za čokoladu.

Od tada Valrhona se ipak otvorila prema javnosti i sada čokoljupcima na svojim internetskim stranicama nudi razne recepte, a ako se logirate (besplatno) imate pristup i njihovoj televiziji u kojoj ponuđene recepte i demonstriraju. -- >> VALRHONA TV

Kada čokoladari izabiru od čega će napraviti svoju čokoladu (u slučaju da je ne proizvode od zrna) ili svoje praline, u velikom će broju izabrati belgijskog proizvođača čokolade, Barryja Callebauta. Međutim, ako žele uistinu finu čokoladu, izdvojit će nešto više novca i svojim kupcima ponuditi Valrhoninu čokoladu.

Čokoladni deserti u boljim restoranima također će biti pripravljeni od Valrhonine čokolade, a sukladno tome bit će i visina računa koju ćete na kraju dobiti.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


...

Oznake: Valrhona, čokolada, Francuska, francuska čokolada, Priče o čokoladi

07.04.2014. u 07:19 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!