L'angolo bordeaux

petak, 30.09.2005.

Petak je...

I neka je više došao taj petak. Laku noć...

- 21:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.09.2005.

Taktovi

Ne volim kad me netko izbaci iz takta. Nikad to nisam voljela. Kad sam išla u glazbenu školu, uvijek sam oprezno vježbala Bachove invencije i sarabande te Mozartove i Haydnove sonate na klaviru. Uz metronom. Prva, druga, treća, četa...i p-hr-va-ha dru-hu-ga-ha tre-he-ća-ha čeee-taaaa..
Uvijek precizno, svaka nota na svom mjestu i nikako izvan takta. Poslušni su bili moji prstići...Iako sam oktavne etide izbjegavala u dogovoru sa svojom profesoricom. Prsti su mi bili prekratki i nije bilo moguće da lovim oktave s obje ruke a da, ovaj put je glagol povratni, samu sebe ne izbacim iz takta.


Međutim, otkad mi moj pianino u dnevnom boravku služi samo za brisanje prašine s njega, zna mi se dogodit da sam izvan takta. Ali rijetko kad se to desi mojom krivicom. U većini slučajeva mi netko drugi makne metronom iz vidokruga.

E, a danas mi nikako nije bio dan za metronomsku preciznost.
Već sam sama po sebi (razlog: jučerašnjih 600 kilometara u jednom danu) bila prilično nestabilna (ritmički govoreći) zbog premalo sati provedenih u krevetu, ali to nije bilo dosta.
Morao mi je netko još dodatno poremetit već ionako labilan bioritam. Bioprognozu jutros, srećom, nisam čula. Bila bi vjerojatno kao najava apokalipse.

I onda mi još, nakon prvog ispadanja iz takta, onaj glas s druge strane žice ljubazno kaže:

"Postupak je u tijeku. Probajte nazvati za petnaestak dana..."

I kako da onda opet ulovim svoj ritam? Nisam ja tip koji voli prolazit za ono što nije. Meni se, nažalost, uvijek sve vidi na licu.

-Jeste dobro?
-Jesam, hvala.
-Ne bi se reklo.
-...Jebi(te)ga, gospođo.


La-ha-ku-hu no-ho-hoć!

- 22:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 24.09.2005.

Subota

Što je lijep i sunčan dan, em što mi je danas rodjendan...ja se tako dobro osjećam...

Ne, ne brinite. Niste mi zaboravili čestitat rodjendan. Nije mi danas rodjendan, ali ovi Belanovi stihovi mi nekako (osim dijela s rodjendanom) odgovaraju današnjem danu.

Naspavala sam se, otpedalirala sam svoja 22 subotnja kilometra (ovaj put gledajući Zabranjenu ljubav), obojila sam kosu, ispilingirala tijelo, ručala, pospremila...no, to nije sve od današnjeg dana!

Lijepa mi je ova subota i zato jer sam od nekoga tko mi je jako jako jako bitan čula nešto što ne čujem često. Hvala, ljubi.

I za kraj, jedan vic:

Dodje Mujo kući i naredi Fati: "Fatooo, dobio sam na lotu! De', bona, spakiraj se!"
A Fata pita: "Joj, Mujo...a dal' da se spakujem za more ili planine?"
"Ma nije bitno, samo odjebi odavdje!"


Booooooooooooooook

- 17:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 21.09.2005.

Seks i podzemna željeznica

Pojam metroseksualaca mnogima i dalje nije jasan. Mnogi još uvijek misle da se radi o osobama koje se pale na podzemnu željeznicu. Ali, metroseksualci su svuda oko nas. I ima ih sve više. Organiziraju se u udruge, promoviraju svoju doktrinu. Imaju puno pristaša iako se mnogi srame priznati da su to što jesu. No, uvijek ima onih koji to s ponosom ističu. Jedan od najpoznatijih nosi inicijale N.C.
Da se mene pita, kako kaže jedna emisija na Radio Rijeci, ne bih baš voljela da je moj Najdraži metroseksualac (ne zbog podzemne željeznice jer je u mom gradu nema, pa samim time nema ni opasnosti da se napali).
Popizdila bih da on, naprimjer, provodi više vremena od mene u kupaonici. Da koristi kreme za lice koje koštaju tri puta više od mojih. Da kupuje vosak. Da ide na manikuru, pedikuru i ostale kure. Pramenovi? Buahahahaha.

Call me staromodna, ali muško mora bit muško. A muško nije glatko samo po sebi. Nije ni žensko, ok...ali valjda se zbog nečega u prošlosti vosak podijelio među spolovima tako kao što se podijelio. Ženama. Brada je nešto drugo. To volim da skida. Kako god zna. Ne volim da me grebe. :o

Teretana je ok, ali nemojmo pretjerivati. Nisam od onih koje nauče brojat do osam samo zato jer je toliko onih famoznih "polja" na dobro uvježbanom metroseksualnom trbuhu!
"Ako nema osam kockica, ne dolazi u obzir!". Jea, rajt.
A ako ima osam malih piva u sebi umjesto tih kockica na sebi?

Možda sam stvarno old fashion school, ali ne može neki frajer dulje od mene birat gel ili pjenu za tuširanje u de-em-u. Ne može. Ako ja biram nešto za njega, to je drugo. Ali on sam...on niti ne ide sa mnom u de-em. Jedino ako izgubi neku okladu ili slično. Ili ako kojim slučajem (šanse su jedan na sto tisuća) zaboravi koliki je bio red na blagajni prošli put od silne navale metroseksualaca i metroseksualki.

Ne pitajte me odakle mi inspiracija za ovaj post.

- 07:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 20.09.2005.

Pjesma o meni

Leteći pozdrav posjetiteljima mog kutka!
Leteći jer sam nedavno došla s posla a za pola sata idem na drugi posao, onaj honorarni.
I danas mi je nekako hladno...

E,da...Jutros sam otkrila još jednu pjesmu koja nosi moje ime :-)
I, moram priznati, od svih koje sam dosad čula ova me nekako najbolje opisuje! I mama mi je to potvrdila. Evo, i sad ju slušam. Tip je skoro sve pogodio. Od toga kako se zovem :D pa sve do toga da radim, da sam donedavno studirala... Jedino ne živim sama. I karakterne crte su otkrivene...ponekad sretna a ponekad tužna, ali kaže on da sam tužna iznutra. Pametan tekstopisac, nema šta. Kaže da imam san: promijeniti svijet. Haha...to sam odavno odsanjala!
Idem sad radit da ne dobijem honorarni otkaz!
Pozzzzzzdravvvvvvvvvvvvvvvvvvv!

...vive da sola
Studia e poi lavora
... non ha paura
... e' gia' piu' grande della sua eta'
... fuori e' felice
Dentro a volte e' triste
... la vita e' strana
... come sei sei solo tu

- 17:09 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.09.2005.

Pasje vrime i garderoba

Pasje vrime, rekao bi Alen Vitasović u jednoj od svojih prvih uspješnica.
Mas pater i kiši i temperaturama. Kiši jer kad krene ne zna stat. A temperaturama jer nisu čule za "postupno snižavanje" nego se uvijek sjure odjednom pet do deset Celzija. Mas pater.

Ne kužim uopće koji je smisao proljetne i ranojesenje garderobe. Kupim nešto i onda to ne stignem niti stavit na sebe. Jer iz kratkih rukava uletim preko noći u dva duga. I obrnuto. Iz skafandera u kratke rukave i sandale. Mas pater.
Imam tako jednu košulju koju sam prošli tjedan htjela prošetat na posao, ali onda sam skontala da će mi bit vruće jer ima duge rukave (koji su po dužini prerezani i onda se vežu s nekakvim vrpcama..). I tako sam odustala. Sad ju više sigurno neću obući jer će mi bit prehladno. Mas pater. A imala sam ju samo dvaput. Na vjenčanjima. Košulja za vjenčanja.

Na poslu pak imam dvije do tri vremenske zone. U jednoj prostoriji mi je vruće u drugoj hladno. A za doć od jedne do druge je posebna priča. Danas sam imala jaknu pa sam se stalno skidala i oblačila. Iz jakne, u jaknu. I tako sto puta. Mas pater.

Gledam sad van, eto ti sunca. Prije par minuta smo na vijestima imali iznad sebe sivi oblačić iza kojeg se sramežljivo pokazivalo sunce. Pa ti budi pametan što stavit na sebe. U se i poda se...to je već manji problem.
Nekima nije, jer kad idem gradom vidim svega i svačega. Od japanki i golih ledja, sve do gore tex jakni i gustih čarapa ispod suknji. Čizme? Ma sigurno ih ima ali ih ja danas nisam vidjela.

Sto ljudi, sto ćudi. Ili dvjesto cica, kako Vam drago!

Idem stavit maju dugih rukava jer mi je i doma hladno.

- 14:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 17.09.2005.

Bulling

Djeca od 12 godina maltretiraju drugu djecu. Zvuči nevjerojatno ali je istinito. Kad kažem maltretiraju, mislim na pravi bulling, od kojeg je jedno dijete čak završilo u bolnici na infuziji. Radila sam s tom djecom prije točno 3 godine, dakle kad su imala 9, i već tada rekla nadležnima pa i roditeljima da tu nešto ne štima. Da se nešto u tom razredu događa. Nisu reagirali. Makar ne na pravi način.

Maloprije me nazvala jedna mama i rekla mi što se događa ovih dana. Ne mogu vjerovati.
Znam da je odgoj djece najteži posao, ali k vragu, ne mogu zamislit da se sve to može događati. Što će tek biti za par godina??? Ili kad ta djeca budu odrasli ljudi?

Vjerujem u ono da su djeca ogledalo roditelja. Kućni odgoj je prvi na redu. Ako taj izostane, škola se može postaviti na trepavice ali teško će bilo što izmijeniti. A ako su k tome roditelji još i slijepi i pružaju svojoj djeci alibi za sve loše, onda zaista ne znam što škola može promijeniti.
Da meni učiteljica jednog dana za moje dijete koje još nemam kaže da maltretira drugu djecu i to onako suptilno, biranim riječima koje se teško zaboravljaju, vjerujem da ne bih rekla "To nije istina" nego bih se bacila na posao i pokušala, u razgovoru sa svojim djetetom, shvatit što se događa i riješit situaciju.

I sama sam, u prvom razredu osnovne škole, imala situaciju da me jedna cura iz razreda maltretirala i vrijeđala. Prije škole sam redovito povraćala i nisam htjela ići. Sve se nekako riješilo, išle smo kasnije zajedno i u srednju, ali dan danas se svega sjećam. Svake njene riječi. A trajalo je samo par tjedana, dok moji roditelji nisu intervenirali. A ovo o čemu sam gore pisala traje godinama. I teško će se iskorjeniti. Zato jer neki roditelji slijepo brane svoju djecu i ne žele prihvatiti činjenicu da su možda negdje pogriješili ili nešto propustili napraviti.

Po meni nije grozno pogriješiti, dogodi se svima. Grozno mi je to kad se greška ne prizna i na nju gomilaju druge greške. A pritom nerijetko krivica svaljuje na nekog drugog.

- 19:43 - Komentari (14) - Isprintaj - #

petak, 16.09.2005.

Bonđorno

Boli me trbuh...malo sam od sebe a malo i od smijeha. Evo vica kojeg je Ferlin jutros ispričao na radiju:

Izmišljena je hrana od koje 95% muškaraca gubi volju za seksom. Radi se o svadbenoj torti.


Možda ga netko od Vas već zna...ja sam ga jutros prvi put čula.

A evo još jednog (ovaj nije Ferlinov):

Došla 18-godišnjakinja kući i požali se majci kako je u drugom stanju. Kod kuće, naravno, panika. Tata je lud jer djevojka nije u nekoj vezi za koju roditelji znaju i ništa im nije jasno. A mala tek treba na faks i sve to...
Nakon sat vremena, ispred zgrade se parkira crveni porsche i iz njega izlazi naočit gospodin od nekih 35 godina, nosi ogromni buket cvijeća i zvoni na vrata ove obitelji. Ulazi i kaže da je on otac djeteta i da je došao da se dogovore oko novonastale situacije.
On je oženjen i ima dijete sa svojom suprugom, ali ne namjerava zanemariti ni ovo dijete. Kaže on:
"Ništa se vi ne brinite. Sve će biti u redu. Ja sam ozbiljan čovjek i neću se praviti da se ništa nije dogodilo.
Ako se rodi muško, ja ću mu čim se rodi na banku položit 5 milijuna eura i prepisati mu svoje 4 tvornice u Americi. Naravno, vaša kći će dobivati mjesečni ček za sebe i dijete. Ako bude kćer, odmah po rođenju na banci će imati 2 milijuna eura, prepisat ću na njeno ime 2 tvornice i mjesečno davati ček za majku i nju. Ako pak budu blizanci, adaptirat ćemo se situaciji.
A ne dao Bog da nešto krene po zlu...."
"Jebat ćeš opet!" reče djevojkin tata.


Hev a najs dej, evribadi.

- 06:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.09.2005.

Danas nije moj dan i ovo će biti prvi tužni post na ovim stranicama.
Niti ovaj put mi ne pomaže činjenica što znam zašto sam ovako blesavo žalosna. Imam osjećaj da su mi u očima spremne krokodilske suze i da bih se svakog časa mogla rasplakati. I tako cijeli dan. I već sam nekoliko puta plakala. A tek je 17.15. I još moram natrag na posao večeras. Samo da se tamo ne rasplačem ako netko bude bez zadaće...


E...
Vuoi da bere
Vieni qui
Tu per me
Te lo dico sottovoce
Amo te
Come non ho fatto in fondo
con nessuna
resta qui un secondo

E...
se hai bisogno
e non mi trovi
cercami in un sogno amo te
quella che non chiede mai
non se la prende
se poi non l'ascolto

E... uo... e....
sei un piccolo fiore per me
e l'odore che hai
mi ricorda qualcosa
va beh...
non sono fedele mai
forse lo so

E...
quando sento
il tuo piacere che si muove lento
ho un brivido
tutte le volte che il tuo cuore
batte con il mio
poi nasce il sole...

E... uo... e....
ho un pensiero che parla di te
tutto muore ma tu
sei la cosa piu' cara che ho
e se mordo una fragola
mordo anche te

uo... E...
sei un piccolo fiore per me
e l'odore che hai
mi ricorda qualcosa
va beh...
non sono fedele mai
ora lo so

- 17:21 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 13.09.2005.

Amerikanci i Bosanci na skijama

Još mi se nije dogodilo da uplaćujem prvu ratu zimovanja bosa i s kratkim rukavima. Ali eto, za sve postoji prvi put. Nekako mi se čini da su ove godine agencije malo uranile sa cijelom procedurom, pa sam tako, sasvim slučajno, jučer zašla u jednu od njih i uzela katalog za kojeg sam sumnjala da već postoji. No, bio je tamo.


Ovaj put ne idemo u Sloveniju. Dosta nam je Janeza i hotela u kojima rade samo Bosanci. Nemam ništa protiv njih, ali lagano biiiiiiiip na neke njihove "manire". Naprimjer kad im posljednji dan na kavi u hallu hotela iskrcamo sve one metalne tolare sa divokozama i ostalim zivotinjama na poledjini (što ću s tim kad idem kući??), a oni bezobrazno kažu "Ja ne radim u crkvi". Idioti. Oni ne rade u crkvi a ja bih trebala plahtom od 10 tisuća tolara plaćat kave koje koštaju sve skupa 300...

Moj dragi i ja na skijanje idemo sa dva para skija na krovu i pet (da, pet) štapova u autu. E sad, zašto pet??
Kad je moj Ivica (to mu je nadimak zbog onog nekog Kostelića) prvi put stao na skije, bili smo u Italiji. Već prvog dana na nekoj livada stazi, pokupila ga je (u pravom smislu riječi) jedna Amerikanka koja se strmopizdila s vrha staze ravno ka cilju. Ne, nije vozila spust nego jednostavno nije znala stati. Pa se zaustavila tako što je zagrlila mog dragog i aterirala na snijeg zajedno s njim. Nisam bila ljubomorna već mi je bilo malo neugodno jer joj je on svašta rekao dok je ona prizivala, na USA način, sve svece i glasno zapomagala. Ja sam sve to gledala stotinjak metara niže. Ozljeda nije bilo. Jedino je jedan Ivičin štap bio svinut pod kutem od 90. Bijesni vlasnik je otresao snijeg sa sebe i savinuo štap u drugom smjeru ne bi li onih 90 sad postalo 180 stupnjeva. I uspio je. Štap je ostao u jednom komadu a moj dragi je nastavio plužiti do dna livade.
Sljedećih dana trudili smo se svom silom izbjegavati Amerikance, iako je to bilo gotovo nemoguće s obzirom na to da ih je bilo k'o Rusa...

Kad se Ivica opustio, s livade smo prešli na maaaaalo zahtjevniju stazu. Na sedežnici se više nije ukočeno sjedilo već se pomalo frajerski lamatalo skijama i palilo cigare. Pri jednoj takvoj opuštenoj vožnji, malo se Ivica previše opustio pa je, kod silaska sa žičare, zaboravio da ima dva štapa. Jedan je ostao zaboden u snijegu. Janica je otišla po njega i donijela nešto što više nije sličilo skijaškoj palici. Opet onih 90 stupnjeva. I opet isti onaj štap koji je imao američko krštenje. Ovaj put zahvat savijanja u drugom smjeru nije uspio, tako da je Ivica dobio tri štapa. Jedan veći i dva manja.
Bacili smo se u trošak i kupili nove štapove. U boji koja je Ivici pasala na odijelo i bila dovoljno vidljiva za vrijeme skijanja po magli među hrpom Amerikanaca.
Onaj veći štap iz prethodne garniture i dalje živi i putuje sa nama svake godine na skijanje. Nikad se ne zna da li ćemo opet naletit na kamikaze. Ili Bosance.
Naime, ove dvije godine što smo bili u Sloveniji, shvatili smo da su oni (Bosanci) jednako opasni kao Ameri. Na skijama, naravno. Amel i njegova ekipa postali su strah i trepet, iako su imali manje od 10 godina.

I tako. Dopizdili nam Mojca, Kekec, Polona te Amel i njegovi frendovi u fluorescentnim odijelima. Ove godine idemo na Zapad. Onaj pravi. U nadi da će Amerikanci ostat doma. U Aspenu.

- 14:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.09.2005.

U radu je spas

Još jedan ponedjeljak se bliži kraju. I neka. Već utorak nekako lakše pada (tješ tješ). Pa onda srijeda-sredina tjedna i krećemo nizbrdo. Slijedi četvrtak kad se već lakše diše jer nakon njega dolazi petak. A petkom se svi ponašaju kao da je već subota.
To me uvijek iznova oduševi. Čim je sunčan dan (bilo koji, od ponedjeljka do petka) terase na Korzu izgledaju kao mravinjaci. Ne može se naći prazna stolica jer radni narod ispija kavu od 9 pa sve do 14. Usput se marenda, pročitaju novine...
A tko će se u 14 vraćat u firmu??? Pa možda još sat-dva, i radno vrijeme je gotovo. Bolje onda ostat još pol ure na Korzu (ako je šta hitno, zvat će na mobitel koji je isključen) pa krenut doma...

Neka dela ki je lačan.

Ne zamjerite mi na ovim redovima...još je uvijek ponedjeljak.
Laku noć.

- 22:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 10.09.2005.

Mračno i kišovito

Moje noge su točnije od bilo kojeg meteorologa. I zato vam svečano najavljujem kišu za sutra. A možda već i noćas. Uglavnom, kiša dolazi. Ili nije niti otišla. Ne znam. Danas sam veći dio dana bila van Rijeke. Na zapadu. U Evropi. Tamo je, kao što to Evropi i priliči, bilo sunce.


Kad sam bila mala, u Trst smo išli jednom mjesečno. Subotom. Na cijeli dan. Noć prije redovito nisam spavala već sam sanjala što ću sve sutradan dobiti.
Najbolji su mi bili odlasci u ovo doba godine, odnosno malo ranije. Pred početak škole. Nova torba, pernica, bilježnice, flomasteri, bojice i bla bla bla.
Ujutro bismo uglavnom otišli u Monfalcone, u tamošnju Standu. U pauzi kad su trgovine zatvorene hodočastili bismo u jedan Supermarket po klopu i onda, costierom (cesta uz more), prema Trstu. Usput bismo mama, tata i ja stali na jednom belvederu blizu Sistiane, i pojeli svoj ručak u obliku sendviča. Oni s mortadelom. Ja s parizerom.
Poslijepodne je Trst bio naš. Centro Commerciale Giulia tada još nije postojao, već se odlazilo na Ponte Rosso i okolne ulice. Cipele smo kupovali Da Ugo, traperice gdje smo stigli, a kavu u La Colombiani. To su bile stvari po koje se tada išlo u Trst.

Proklete godine mraka. Jebo onog tko je upalio svjetlo. (ovo je posudjena fraza)

U post Markovićevo doba i dalje se odlazilo u Trst, ali sve manje. A onda je došao fakultet i život u tom gradu. Zgadio mi se. Upoznala sam jedan drugi Trst. Trst rasista.

Zatim je Euro zamijenio dobru staru Liru. I sad svi plačemo. Italiani compresi. Puste priče i obećanja o onom "puta dva". Klinac moj puta dva. Matematika je izostala. Samo se slovo L od lire pretvorilo u E od eura. Dakle, današnjih 50 eura nije ni približno slično nekadašnjim 100 hiljada lira. 50 eura je onih starih 50 hiljada lira. I kvit. Čim prije to shvatimo (ako još niste), bolje.
Kad smo nekad davno slučajno kupili cipele od recimo nekih 70 hiljada lira...mislili smo da smo puno potrošili. To je bila nekakva granica za normalnu cipelu (moj tata s brojem 39 je iznimka, jer za njim su prodavačice doslovce trčale nudeći mu svakakve modele i boje. Uvijek je najbolje i najjeftinije prolazio).

Danas, normalne cipele za 35 eura (matematički je to onih 70 hiljada lira a normalne znači da se neće raspasti nakon dva pljuska i da nisu od plastike), nećete naći. Danas je uspjeh naći cipele za 70 eura.

I to je još jedan razlog zbog kojeg se sve manje odlazi u Trst na kavu. Ja se ne zavaravam da manje odlazimo jer je ponuda kod nas bolja. Klinac je bolja. Da su lire i dalje žive, uza svu dobru ponudu kod nas ja bih i dalje hodočastila u Trst. To ima neku svoju posebnu čar...

Kao i prelasci granice i carine. Nekad je to bila jedna granica, ona na Kozini. Danas su dvije. Za nas je postala glavna ona na Pasjaku ili Rupi.

-Dobar dan, što imate za prijaviti?
-Ma ništa...malo špeže i jedne traperice.
-Barba, ja sam dobila sat na Barbie, tenisice na štrumpfove, novu torbu, pernicu, bilježnice, traperice i kabanicu na Topolina.
-Parkirajte malo tamo lijevo.

Mjesto radnje: granični prijelaz Kozina
Vrijeme radnje: mračna osamdeset i neka
Likovi (redom pojavljivanja): carinik, tata i ja sa zadnjeg sjedala crvenog stojadina.

Danas sam bila u Trstu. Ekipa ista. Mama, tata i ja. Malo sam starija tako da nisam više na zadnjem sjedalu nego za volanom. Stojadin je otišao u povijest a Koreanac je dio sadašnjosti. Lira je ustupila mjesto Euru. Juga Hrvatskoj. Kozina Pasjaku.
I više nema mraka...

- 21:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 09.09.2005.

Ali Baba i štednja.Tema za kišne dane.

Kako kaže onaj dječji pjesmuljak...Kiša pada kap po kap. Klinac pada kap po kap. Pada k'o iz kabla.
I to na onaj najgori način, kad s balkona vidim cijeli Kvarner natkriven velikim sivim oblakom koji se okomio na nas, stanovnike ovog podneblja. A okolo vedro. Kao u onom crtanom gdje glavni lik, ne sjećamsekakosezove, hoda okolo s kišnim oblakom koji ga prati uvijek i svugdje. A ostalima sija sunce.
Valjda to spada u onu svakome prema zaslugama koju jedan moj prijatelj tako rado citira onda kad ja to najmanje želim čuti.

Govoreći o zaslugama, čitam danas, dok kiša lije, kako nam je premijer poručio da se ili vozimo javnim gradskim prijevozom ili napunimo automobile i onda krenemo te tako izbjegnemo voziti se sami, mi sebičnjaci, u automobilu.
Ne, nije to zbog ekologije i zaštite okoliša, već zbog toga što su nam Ali Baba i hajduci velikodušno odlučili na petnaest dana zamrznuti cijenu benzina. A onda što bude bude. Pa se moramo priviknuti na to.
Predivdjam da će u sljedeća dva tjedna svaki prosječni Hrvat koji vozi ali kojeg jos češće vozaju, kupiti nekoliko velikih kanistera, napuniti ih benzinom, staviti u garažu ili podrum, i čekat....da sve ode u vražju mater. U zrak.

No, možda je ipak potrebno makar malo razmotriti prijedloge Ali Babe.
Prijedlog prvi: vožnja javnim gradskim prijevozom. Teško ostvarivo. Em ga dugo čekaš, em kad udješ ne možeš disat jer su svi prozori zavareni a sapun, voda i dezodoransi preskupi. Em te voze k'o vreću krumpira, a, ako baš nemaš sreće, mogu te odvesti i nekoliko stanica dalje jer nisu čuli zvono za zaustavljanje. Da. I štapići za uši su skupi. Kultura i ljubaznost su pak nestale s tržišta.
Prijedlog drugi: napuniti automobil. Kako da to učinim kad tata radi na drugom kraju grada (ako idemo skupa pa jedan uzme auto i onda dodje po onog drugog na kraju radnog vremena, nismo ništa uštedili), mama ne radi jer je dobila otkaz, dečko ide raditi puno ranije od mene. Preostaje mi da krenem sama i stajem na autobusnim stanicama i ukrcavam zainteresirane.

Nego, baš malo razmišljam koji će prijedlog Ali Baba poslušati? Hoće li on i njegovi hajduci na posao najnovijim ZET-ovim niskopodnim tramvajem? Ili će Ali Baba sjesti u svoj Audi A8 16V i usput ukrcat hajduka financija, hajduka pandura, hajduka obrazovanja, te hajdučicu integracija i onu bespravne gradnje?

Ja ću i dalje po svom. I tankat benzin u Deželi. I to onaj sa sto oktana.

- 18:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Sreća i pijetao

Tko rano rani dvije sreće grabi.
Ili...
Tko rano rani, zajebe pijetla.
Pitanje je sad.


Bilo kako bilo, ja sam se jutros probudila u pet nula nula. I riješila neke zaostatke od sinoć. Ne krevetne već poslovne ... sram vas bilo .
I tako sam sad sve obavila i došla malo vidjet da li je netko slučajno zalutao u moj tamnocrveni kutak.
A kad tamo... optužba. Ranojutarnja. U obliku komentara. Ja lijena???

No dobro, neću se ja sad tu trudit demantirat tu...tu...kako da ju nazovem...klevetu, jer kažu da onaj tko se trudi demantirat zapravo priznaje da je pogodjen u žicu (vidi prethodni post)

Nemam sad vremena za pisat dalje. Moram se spremit za posao. Kakav posao?? Pa moj. Zar ja radim? O da, radim. I to itekako.

- 06:35 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 07.09.2005.

Milicija

Vozim od svoje osamnaeste godine. Prve limene žrtve u obliku haube i blatobrana na mojoj bijeloj peglici zabilježene su jednog petka, dana kad sam položila vozački i podnijela zahtjev za izdavanje vozačke dozvole (meni je ona roza boja za vozačku super...baš kao da su je za mene radili).
Dakle, prvi udes sam imala dok sam još bila bez dokumenta za vozače.

Jednostavno, pitala sam tatu da li možemo malo probati voziti tu po ulici, i on je rekao da nema frke. Sjela sam u do tada maminu peglu i krenula. Tata je bio oduševljen. Medjutim, kod jednog polukružnog okretanja, nakon što mi je stotinu puta napomenuo da pegla nema servo volan (nije imala ni onaj klasični, već je on montirao mali, sportski, tvrdi volan), od silnog straha da se volan neće vratiti smotala sam ga do daske iiiiiiiiiiii.....izravnala malo ogradu uz staru cestu kojom smo vozili... Pegla je odmah u ponedjeljak otišla limaru, a ja sam odlučila da svoju vozačku neću ići preuzeti.

Na kraju sam morala ići po rozu knjižicu. No, to nije bilo dosta. Nije bilo dovoljno to što sam ju donijela kući i namjeravala spremit duboko u neku ladicu, već sam morala svaki dan s tatom u auto i na vožnju. Dok nisu popravili peglicu, vozila sam njegovog jugića. Koral 55. Spuštenog do poda. Sa još tvrdjim volanom i mijenjačem.

E da, koristim priliku i pozdravljam sve one koji su gulili u koloni za tamnocrvenim jugićem čiji izgled nije nikako odgovarao brzini i stilu vožnje kojim se kretao ulicama riječkog prigrada.

Kad sam položila tatin vozački, dobila sam ključeve od peglice i započela svoju karijeru.
Dosadašnja bilanca iste: nekoliko ogrebotina (uglavnom na tatinom autu, mas pater ) i jedno izbjegavanje netom odsječenog debla koje se kotrljalo po cesti jer ga radnici nisu na vrijeme ufatili jer su bili zauzeti potezanjem žuje. Popravak blatobrana i branika.

Što se tiče susreta s dečkima u plavom, imala sam jedan bliski, f2f. Zaustavili su me onom svjetlećom lizaljkom i rekli "Dobra večer. Dokumente, prosim. Gospodična, vi ste vozili štirinse'mdeset na uro a tuki je dovoljeno sem pedeset"...
Kako kaže Šajeta, "*ebeš državu koju prodješ na rezervi". A ja još i kaznu popušim. Policaji su mi rekli da kazna iznosi tadašnjih 150 maraka od kojih sam na kraju platila 50 posto jer kad se plaća na licu mjesta kazna se prepolovi (?!). Sve se to dogodilo na povratku iz Trsta gdje smo mama i ja išle kupiti Swatch sat za mene. Na kraju nisam našla onakvog kakvog sam željela u Trstu, ali sam pola Swatcha kupila u Sloveniji.


Čitam u jučerašnjem Rijeka Timesu kako je bivša manekenka, danas supruga jednog fudbalera po imenu Boško a prezimenu Balaban , neki dan u Opatiji navodno počela vikati na policajca koji ju je zaustavio jer ona u svom bemveju nije propustila pješake koji su, opet navodno, već zakoračili na pješački prijelaz ... Navodno je rekla: Ja sam belgijska državljanka (op.a. rodjena je u Rijeci, ali suprug igra u belgijskom klubu Brugge) i ne poštujem hrvatske zakone... Ops! Ako je sve to istina, onda su stvarno naši policajci nemilosrdni prema turistima. Skoro kao Slovenci prema automobilima s HR tablicama.

Manekenku će vjerojatno dočekati nekakva kazna u poštanskom sandučiću (samo ne znam da li na belgijskoj adresi ili na onoj vile u Ičićima) i malo lošeg publiciteta u novinama. Damn!

Da sam ja pak počela vikati da sam hrvatska državljanka i da ne poštujem slovenske zakone, mene bi sljedeći dan one 1999. godine čekao sudac za prekršaje u Sežani. I papirić s malo većom cifrom od one koju sam platila on d fejs of d plejs.

U današnjim novinama manekenka naravno demantira jučerašnje napise i kaže da je policajac njoj prijetio s rukom na pištolju!!! Evala, meni Janezi barem nisu prijetili. Pokupili su lovu, izdali papirić s objašnjenjem i kvit.

- 14:35 - Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.09.2005.

(Ne)San(ica)

Odjednom mi se više ne spava. Zašto? Zato jer sam pred spavanje još jednom ispritiskala sve dugmiće na daljinskom i vidjela nešto. I sad ne mogu zaspat ni da hoću. I kad zaspim sigurno ću to nešto sanjat. Joooooooj.

Anthony Cetinski, za prijatelje i ostalu bagru: Tony. S dugom kosom. Frčkavom. I poručuje nekoj neka ju zagrli netko sretniji. Mo'š mislit. Pored njega onakvog i treba tražit nekog sretnijeg. Ne znam koje je to godine bilo (početkom devedesetih, čini mi se) ali vjerojatno se i sam Anthony danas smije kad vidi svoju sliku iz onog doba. Ma sto posto! I njegov brat Matteo (to Vam je onaj što pjeva Arivederči sinjorina)je tada imao sličnu frizuru. Nešto izmedju afro i fudbalerke. Uf...grrr...mmm....fuuuuujjj :D
I eto mi ga sad. A da sam odmah ugasila tv ne bih vidjela ovu retrotragediju i vjerojatno bih spavala kao beba.
Trudila sam se pronaći i neku sliku na netu da ju prikeljim ovdje uz post, ali izgleda da se i on sam pobrinuo da ukloni sve dokaze :D :D :D Ili ih je stavio pod drugom ime jer ih gugl pod "Tony/Anthony Cetinski" ne nalazi :E .

A nakon Tonya pojavio se jedan još gori na ekranu. Pokraj njega, i Tony s dugom frčkavom kosom, naslonjen na zid s pogledom pravog zavodnika, u kožnjaku sa zakovicama i naušnicom u obliku prstena promjera 3 centimetra, postaje prava uspavanka...laku noć :-))

- 23:28 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Buđenje

Dobro jutro. Iako baš nije dobro. Loše sam spavala, svašta sam sanjala i probudila sam se k'o da me pregazio vlak s 50 vagona. Boli me trbuh, alergija mi ne da mira. Trebam li dalje? Trebala bih, ali nemam vremena. I da, gledala sam BB. I ne, neću ništa komentirat. Samo ovo: jadna moja Rijeko...i Primorsko-goranska županijo!
Stojte mi bjutiful...

- 06:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.09.2005.

Prozori

Došao je i taj, od nekih, dugo očekivani dan. POČINJE BIG BRADR!!!! Big deal, mo'š mislit.
I jopet ćemo moć', ovaj put 20 dana više nego lani, gledat skupinu mladih (donja granica je 18 a gornja 43 godine) kako životare u par skromnih metara kvadratnih, rade po cijele dane teške fizičke poslove (peglaju dvosjede, trosjede i fotelje, ili se izležavaju u dvorištu) i grade medjusobne odnose u harmoniji i slozi. Tu i tamo se posvadjaju oko pranja sudja, kuhanja ručka, nabavke namirnica ili pak oko zadataka koje im neki Veliki brat iz produkcije er-te-el-a odluči zadati. Teško, nema šta. Na kraju netko od njih uzme milijun kuna i postane slavan. Ostali se narednih godinu dana pojavljuju u svim žutim rubrikama poznatih i manje poznatih časopisa... Kruha i igara, dragi moji.

Oni kojima je suša do početka Big Bradra bilo preteška i na trenutke ili pak stalno nepodnošljiva, mogli su si čekanje skratiti i pogledati (ali i OTIĆI ne lice mjesta...aha...di ste sad!?) još realističniji show: u kafani. I biti voajeri u pravom smislu te riječi, te vidjeti ne samo miješanje koktela i svadju oko čišćenja wc-a, nego i seks. S-E-K-S. Na teveliziji.
Ako vi mislite da je onaj dureksić na rubu vece školjke dovoljan dokaz i da je seksa izmedju one katolički odgojene s dva imena i njegoj prijatelja glumca (pazi, tip je glumac) zaista bilo, mašala. Kruha i igara...

S obzirom na to da se ovakav format emisija na našim prostorima očito isplati te mami pažnju širih masa, jedna se tv kuća tako dosjetila kako bi bilo super ispuniti nam još jednu večer naših bijednih života i dati nam mogućnost da jednom tjedno zavirimo (glupe li riječi..) u kuću jedne poznate obitelji. Dvornikovi. No, to nije dosta. Glava te obitelji nam je poručila da ćemo se s njima svi mi zaista moći poistovjetiti!!! Ne, hvala. Neću se ja poistovjećivati niti s njima a niti s onima koji mijenjaju svoje žene i majke.

I tako je ono što se nekad nazivalo prozor u svijet postalo prozor u tudju kuhinju, wc, spavaću sobu, grudnjak, gaćice, tanjur.

Meni je san vidjeti na televiziji reality show čije će mjesto radnje biti ljudski mozak. Takvu emisiju bih gledala i u reprizama i s ponosom bih se nazivala voajerom. I ne bih mijenjala programe kao što sada često činim, iako je i to ponekad uzaludno.

Vjerojatno će me netko krivo shvatiti, ali nije mi namjera pljuvati po teve programu. Ja ionako često slušam radio. Tamo još uvijek nema reality-a. Tamo su još uvijek prozori pritvoreni.

- 16:40 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 03.09.2005.

Zablude + humor = ljeto 2005.

Danas sam skužila da sam gotovo dva dana živjela u zabludi. Ja NISAM prehlađena (iako tako izgledam i tako se osjećam, uza sve popratne manifestacije). Ja SAM alergična. Na koga ili što, ne znam. Jedino znam da sam alergična, jerbo kad sam u svojoj rezidenciji imam začepljen nos, kišem, suze mi oči. A kad odem u druge dijelove naše vile, odmah sve te popratne manifestacije nestaju. Nervozna sam svugdje. Jednako.
Slika kroz prozor je jasna: šuma, šuma i samo šuma. Pa tko ne bi bio alergičan?! Komotno je ovako na šumu svalit krivnju. Možda sam alergična na nešto/NEKOG drugo(g)...ma nema veze.

Eto, sad kad sam utvrdila svoju pravu dijagnozu, možemo dalje.
Danas sam bila vrijedna. Haha, da... Ma jeeeesam. Odvozila sam 20 kilometara biciklom. Sobnom. Uz humorističnu seriju na RTL-u. Odnosno dvije: Lud za tobom i Kako su me oženili. Nekako se više uspijem poistovjetiti s ovom drugom. A vjerojatno bi i moj dečko u toj seriji pronašao sebe. Neću reći u kojem liku. Nije ni bitno, jer svi su tamo brižni, svatko na svoj način i sa svojom ženom. Ili njenom obitelji...
Šmrc šmrc...aaaaaapćiha! Istina!

Ljeto je i danas odabralo neku drugu destinaciju i zaobišlo našu Rijeku. Poslalo je samo svoju ružnu sestru Sparinu. Za poludit je. Nema zraka.Makar kod mene. Ali zato ima raznih alergena. O, da...
Vani je nekako oblačno, bezvezno. Vrijeme je ni v rit ni mimo.
A možda i bolje da je. Ipak je ovo moj predzadnji dan godišnjeg. A kad smo u takvoj situaciji svima nam je nekako draže da se vrijeme pokvari. Jedini je problem to što se meni ove godine pokvario zadnji MJESEC godišnjeg, a ne samo zadnji vikend ili dan. Zadnji mjesec??? Da, da...mi u prosvjeti imamo DVA mjeseca odmora. Niste valjda ljubomorni?
Šmrc šmrc...aaaaaapćiha! Istina!

- 17:10 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 02.09.2005.

Tehnologija, ljubav, telefonski računi, jezik i kikiriki.

Još jedan petak a ja doma. Ma nije to meni smak svijeta, dan kao i svaki drugi...ali dosadno mi je. Na televiziji nema ništa (da, da...kad uopće ima!?), na forumu se ništa zanimljivoga ne dogadja..pm-am se s kumom svojeg bloga i to je sve.

U sobi je mrak, televizija je upaljena na neki lokalni program koji ima onu idiotsku emisiju gdje gledatelji šalju sms-eve i pišu svoje glazbene želje...pa se tako sad neki koji se nije potpisao pita "ljudi moji mili zasto ja tako volim tu ivonu?" a u pozadini Hladno pivo pjeva o mlohavoj ćuni na melodiju Beatlesovog hita Let it be.
Stari moj, nemam ti ja pojma zašto ti nju tako voliš.
To sam ja samo ovdje napisala, nisam ja njemu slala sms na 64140 s ovim odgovorom...

I tempi cambiano. Sjećam se da smo u doba mojeg puberteta nabijali mamama i tatama telefonske račune pozivima na neki broj kojeg ne pamtim. Govorni automat-horoskop. Tamo su "normalni" ljudi zvali da bi čuli što će im se toga dana/mjeseca/godine desiti, tko im je idealan partner, da li je živ i slično. A mi pubertetlije smo zvali jer smo skužili da se u pozadini može nekako i pričat i da se onda svi glasovi čuju... Bok, ima koja cura? Bok, ima koji dečko...? I onda bi uslijedila razmjena brojeva, spuštanje slušalice, zvonjava telefona, javljanje i beskrajni razgovori.
Jedini problem je bila odluka tko će koga zvati. I to iz vrlo jednostavnog razloga: radilo se o dvosjeklom maču. Ako bih ja dala broj, uštedjela bih svojim roditeljima-sponzorima novac, ali rizik da me kasnije danima netko zeza na telefon bio je prevelik. Druga varijanta je bila uzeti broj i zvati te potrošiti još nešto HRD-a iz maminih i tatinih džepova...Uglavnom je pobjeđivala varijanta B.
Sjećam se tako nekog Vjeka s Vežice s kojim sam se trebala i uživo sresti nakon jednog treninga za vrijeme zimskih ferija. Medjutim, negdje je zaštekalo, tako da smo moja prijateljica i ja (pratnja je bila obavezna, tim više što je i druga strana nagovjestila dolazak navijača) uzalud čekale na popularnoj riječkoj Fontani...
Iz obližnje sam govornice s tončip kartice sa slikom Plitvičkih jezera čak i nazvala Vjeka kući, ali nije ga bilo. Sjećam se da je njegova sestra ljubazno rekla da je on otišao u grad s prijateljem. "A kako je obućen?", bilo je naravno moje pitanje. Koga briga za reakciju s druge strane, pa ja sam bila u punom pubertetu a tada je sve dozvoljeno. "Ima tamnoplavu jaknu s natpisom Indian na ledjima i na nogama tamnoplave barcarole". Bila je to ljubav na prvi opis. Em volim tamnoplavu em volim barcarole na muškim stopalima. Šteta što ja Vjeka tog dana a ni kasnije nisam nikad vidjela. Vjerovali ili ne, Murphy je te večeri bio na Korzu tako da sam ja vidjela hrpu tamnoplavih jakni s natpisom Indian na ledjima. Ali uvijek je nešto nedostajalo...ili barcarole ili smedja kosa.
Kad sam razočarano ušla u stan, mama je sa Severina osmijehom rekla "zvao je neki Vjeko i to s govornice". "Hvala, mama. Idem spavat.Laku noć".

Danas postoje mobiteli, Internet, Iskrice i sve ostalo. Bolje ili gore? Bo, rekli bi Grobničani ili Grmošćani, kako ih je zvao pokojni. Telefonski računi su u mnogim kućanstvima i dalje visoki. Kod mene se bitka oko toga vodila sve do prije par godina. Tada sam svojima rekla da ću ja sponzorirat HT od svog novinarskog honorara. Mislite da je zato moj tata odustao od inventure svakog telefonskog računa? Hau jes nou...

Sjećam se i epizode kad sam na faksu (studirala sam izvan granica Lijepe Naše) natukla na mobitelu 800 (slovima:osam stotina) kuna računa (nije bilo prepaida tada). Naravno, zatražen je detaljan ispis poziva. Rezultat: ja sama protiv 3500 sms poruka, tate i mame. Tko je pobijedio? Sms poruke :D
Najveći štos u svemu je bio da ja tada nisam imala dečka, nego sam se do kasno u noć dopisivala s prijateljicom koja je bila...kat niže u studentskom domu!
Danas imam prepaid. I dsl. Ali tata i dalje nije zadovoljan. Zašto? Zato jer gotovo nikad ne čujem mobitel da mi zvoni. A on me zove jer mu nešto treba. I to uvijek hitno. Ili žurno. Ne znam kako se sad po novom kaže.
Da,da. Jezik nam je otišao u klinac. Velikim dijelom zahvaljujući svim ovim čudima tehnike koja nas okružuju. Kao u okružnom zatvoru. Doduše, koliko sam uspjela primjetiti (a vjerujte, jesam...jerbo sam veliki sms-freak), hrvatski nije (zasad) pretrpio neke velike promjene, dok su Talijani otišli prilično daleko. Čak - da li zbog uštede prostora u onih uvijek prekratkih 160 znakova ili lijenosti, pitanje je sad! - upotrebljavaju slova koja inače u njihovom alfabetu ne postoje! Pa je tako perché postao perké. A onda su otišli još dalje pa su per, što inače kod njih označava i onaj matematički "puta", pretvorili u x. Konačni rezultat je ovaj: xké!
Amo', xké nn mi scrivi? Message sent!

- 22:52 - Komentari (17) - Isprintaj - #

And the winner iiiiiiiiiiiiiiis: pašta s graškom, vrhnjem i šunkom!
Pripreme su u tijeku. Mama je zvala da je sutra kući i ja sam odmah bolje volje. Možda odem iskopat kupaći pa se sutra bućnem negdje u obalnom dijelu ove svoje županije...

- 13:36 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Nazdravlje!

Kišem otkad sam otvorila oči. Nos mi cijedi. Aaaaaliiiii....grlo me manje boli. :o
Daklem, petak je. Rekla bi ona Radeljakova udavača dan za metak.
A metaka nigdje. Moj pištolj radi cijeli dan, što službeno što neslužbeno. Danas mame nema pa ja moram skuhat ručak a ne znam što bih stavila u padelu. U takvim slučajevima obično jedemo paštu. Viva l'Italia! Ako netko ima neki pametniji prijedlog, samo neka mi javi. Može i za sutra, kad mame opet nema.

Dan je ovdje sunčan, reklo bi se ljetnji. Prijateljica me zove na kupanje, a ja opravicu u dva dijela zvanu kupaći kostim odavno spremila. Točnije, prije nekih dvadesetak dana kad su počele one dosadne kiše. Izgleda da su nas i ove godine Rusi zeznuli, po onoj Čorbinoj zajebali Rusi klimu, mjesto ljeta šalju zimu. Aj dobro, nije zima nego jesen. Ali uglavnom od ovog ljeta nismo imali ni "lj". A u ponedjeljak počinje škola. Bit će divno ako se ostvari prognoza toplog rujna! Pravi užitak biti u razredu na 30 stepeni. Ovi moji se teško pokreću i na 10 stupnjeva... Ravnateljica nam nije kupila ni zastore u učionicama, a kamoli kakav klima uređaj, makar prenosni. I sogni son desideri, kaže Mary Poppins.
Zapravo i bolje. Klima uređaji nisu baš nešto zdravi (to se ja tješim jer ga nemam ni doma ni na poslu a bogami ni u autu). Samo se prehladiš.

Sve se vrti u krug. Počela sam s prehladom, završavam s prehladom. Nazdravlje!

- 09:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.09.2005.

Grlo i ja

Eto, blogovski led je probijen. Valjda sam se zato prehladila, mas pater.
Da, boli me grlo. Vani je danas bilo blizu 30 stupnjeva, a ja sam se prehladila. Ne može to svatko :o. I što sad? Neoangin, Max Flux ili čašu nečeg hladnog po onoj narodnoj klin se klinom izbija?

A kad malo bolje promislim, nisam nikom slagala da sam bolesna. Naglašavam to zato jer se meni, vjerovali ili ne, uvijek dogodi da se, kad smuljam da sam bolesna, na kraju zaista razbolim. Tako sam ove zime morala (zbog nekih razloga osobne prirode) ostat na bolovanju pa mi je doktor napisao da imam gripu. Prvi dan bolovanja zakuhala sam na 39 Celzijevih... Legneš zdrav probudiš se bolestan.

- 22:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Moj prvi trag na netu

Dobro, dobro...nije baš prvi, ali je prvi, jel'...blogovski. Chat, icq, forum i ini staž je eto dosegao petu godinu, a ovaj na blogu broji prve minute slave.
Uvijek kasnim. Ali kako kaže jedan moj poznanik, ne trkamo se tko će prije već tko će dulje .
Enivej, da ne duljim i ne ulazim u fraze tipa one koje Missice izgovaraju netom nakon što im se stave lenta i kruna te im se da zadatak da osiguraju mir u svijetu (one to mogu, jel'), ja neću obećavati da će ovaj moj Internet trag biti nešto pretjerano redovit, zabavan, itd. Ni ja nisam takva pa što bi mi blog onda bio!

- 20:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #