L'angolo bordeaux

petak, 09.09.2005.

Ali Baba i štednja.Tema za kišne dane.

Kako kaže onaj dječji pjesmuljak...Kiša pada kap po kap. Klinac pada kap po kap. Pada k'o iz kabla.
I to na onaj najgori način, kad s balkona vidim cijeli Kvarner natkriven velikim sivim oblakom koji se okomio na nas, stanovnike ovog podneblja. A okolo vedro. Kao u onom crtanom gdje glavni lik, ne sjećamsekakosezove, hoda okolo s kišnim oblakom koji ga prati uvijek i svugdje. A ostalima sija sunce.
Valjda to spada u onu svakome prema zaslugama koju jedan moj prijatelj tako rado citira onda kad ja to najmanje želim čuti.

Govoreći o zaslugama, čitam danas, dok kiša lije, kako nam je premijer poručio da se ili vozimo javnim gradskim prijevozom ili napunimo automobile i onda krenemo te tako izbjegnemo voziti se sami, mi sebičnjaci, u automobilu.
Ne, nije to zbog ekologije i zaštite okoliša, već zbog toga što su nam Ali Baba i hajduci velikodušno odlučili na petnaest dana zamrznuti cijenu benzina. A onda što bude bude. Pa se moramo priviknuti na to.
Predivdjam da će u sljedeća dva tjedna svaki prosječni Hrvat koji vozi ali kojeg jos češće vozaju, kupiti nekoliko velikih kanistera, napuniti ih benzinom, staviti u garažu ili podrum, i čekat....da sve ode u vražju mater. U zrak.

No, možda je ipak potrebno makar malo razmotriti prijedloge Ali Babe.
Prijedlog prvi: vožnja javnim gradskim prijevozom. Teško ostvarivo. Em ga dugo čekaš, em kad udješ ne možeš disat jer su svi prozori zavareni a sapun, voda i dezodoransi preskupi. Em te voze k'o vreću krumpira, a, ako baš nemaš sreće, mogu te odvesti i nekoliko stanica dalje jer nisu čuli zvono za zaustavljanje. Da. I štapići za uši su skupi. Kultura i ljubaznost su pak nestale s tržišta.
Prijedlog drugi: napuniti automobil. Kako da to učinim kad tata radi na drugom kraju grada (ako idemo skupa pa jedan uzme auto i onda dodje po onog drugog na kraju radnog vremena, nismo ništa uštedili), mama ne radi jer je dobila otkaz, dečko ide raditi puno ranije od mene. Preostaje mi da krenem sama i stajem na autobusnim stanicama i ukrcavam zainteresirane.

Nego, baš malo razmišljam koji će prijedlog Ali Baba poslušati? Hoće li on i njegovi hajduci na posao najnovijim ZET-ovim niskopodnim tramvajem? Ili će Ali Baba sjesti u svoj Audi A8 16V i usput ukrcat hajduka financija, hajduka pandura, hajduka obrazovanja, te hajdučicu integracija i onu bespravne gradnje?

Ja ću i dalje po svom. I tankat benzin u Deželi. I to onaj sa sto oktana.

- 18:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #