četvrtak, 24.11.2011.

zvijezde bez uloga

Socijalna psihologija je temeljito i precizno istražila kako raspored rođenja djece u obitelji utječe na njihove karaktere. Nažalost, izučavao sam to tako davno da sam u međuvremenu izgubio bilješke, zaboravio tko je sve to istraživao, a i podrobni rezultati su mi ishlapili. Uglavnom, riječ je bila o tome da će jedinci imati drugačije karakterne crte od djece iz obitelji s mnogo djece. Jedinci će obavezno imati jedan karakter, drugo dijete drugačiji karakter od prvoga, a ako ih je troje, svi troje će među sobom podijeliti neke osobine. Na osnovu ispitivanja velikog broja djece empirijski je ustanovljeno koje će se karakterne crte razviti kao posljedica redoslijeda rođenja. Nisam više siguran da li su istraživanja zbog složenosti ograničena na troje djece, ili je redoslijed rođenja nakon četvrtog djeteta irelevantan, pa će razlike petog i šestog djeteta biti sasvim slučajne.

Kako je problematika zaista podrobno ispitana, u obzir su uzete i druge okolnosti. Na primjer, za onoga tko je stasao kao jedinac, velika je razlika da li je žensko ili muško. Zatim je razlika da li je posrijedi dijete brižnih roditelja ili je dijete imalo roditelje koji su ga zanemarivali. Sljedeća razlika proizlazi iz toga da li je dijete iz obitelji obrazovanih ili neobrazovanih roditelja. Zatim su obitelji podijeljeni u tri statusna sloja: niža klasa, srednja klasa i viša klasa. Već primjena samo ovih kriterija dovodi do toga da je za jedinca moguće dvadeset i četiri sklopa određenih okolnosti koje će ostaviti svog traga, a istraživači su razmatrali i druge parametre kao da li su roditelji bili mladi ili stari u vrijeme poroda i slično.

Svi ispitivani bili su iz Amerike i zapadnoeuropskih zemalja, pa i to treba uzeti u obzir jer bi rezultati u društvima s drugih dijelova zemaljske kugle s drugačijim standardom i drugačijom kulturom moguće i vjerojatno bili drugačiji, ali bi i u njima bio vidljiv redoslijed rođenja. Situacija se komplicira ukoliko se odmah rode dvojčeki ili trojčeki, pa nakon toga više ne bude djece ili uslijede druga djeca, kao i ako nakon prvog ili drugog djeteta budu dvojčeki, ali i ti slučajevi su istraženi i zabilježeni. Naravno, na rezultate će utjecati i nepredvidivo bogatstvo života. Mladi siromašni roditelji mogu se do rođenja trećeg djeteta obogatiti ili bogati osiromašiti, jedno od djece može biti boležljivo, pa čak i umrijeti, sami roditelji mogu stradati, pa će djeca odrastati uz jednog ili bez oboje, djeca mogu odrastati zajedno ili biti razdvojena, što će sve ostaviti traga, ali će te posljedice biti objašnjive upravo posebnim okolnostima koje su se uplele.

Dakle, na formiranje karaktera svakog pojedinca utjecat će vrlo snažno, pored genetskih predispozicija, generalnih društvenih uvjeta i posebnih okolnosti životnog puta i postojanje sestara i braće, te individualno mjesto u njihovom slijedu. Ovo posljednje je tim istraživanjima toliko egzaktno utvrđeno, korelacije su toliko čvrsto utvrđene da u to nema nikakve sumnje. Prvorođena, drugorođena ili trećerođena djeca će biti sličnija nego sestre ili braća. Usprkos razlika unutar neke skupine, svi njeni pripadnici neće moći izbjeći da ne razviju neke iste osobine. Na jedincu će cijeloga života ostaviti traga što je rastao sam. Možemo to prihvatiti kao utvrđenu istinu.

Posebne okolnosti životnih putova djelomično su pod utjecajem općenitih društvenih prilika i osobnosti roditelja, a djelomično potpuno slučajne. Genetsko naslijeđe roditelja svim sestrama i braći je isto. Generalni društveni uvjeti jednaki su za cijelu generaciju. Kad to prihvatimo preostaje jedno pitanje – a gdje je tu mjesto za zvijezde?

Naime, usprkos brojnima koji se okreću zvijezdama da bi u njima očitali karakter i sudbinu pojedinca, znanstveno je utvrđeno da će prvorođeno dijete imati iste osobine bez obzira da li je rođeno u proljeće ili jesen, drugorođeno dijete će imati iste osobine bez obzira je li bio pun Mjesec ili se Mjesec jedva vidio, a trećerođeno dijete će imati iste osobine bez obzira kakav je bio raspored sazviježđa nad njim kad se rodilo.

Pitanje koliko karakter utječe na sudbinu neprimjereno je i neutemeljeno. Naravno da karakter uvelike utječe kako će tko u pojedinim situacijama reagirati, pa će njegova reakcija utjecati daljnji tok njegova života, ali tu je toliko mnogo mogućnosti da samo retroaktivno i samo u pojedinačnim slučajevima možemo procjenjivati koliko je nečiji karakter utjecao na njegov životni put, a i to je uglavnom diskutabilno. Određivati tako nešto unaprijed - i to na osnovu zvijezda - samo je puko šarlatanstvo.

Domišljati „zvjezdoznaci“ na sve to će reći – da, ali da li je netko rođen na primjer kao srednje dijete u obitelji obrazovanih roditelja srednje klase koji su brižno odgajali svoje dijete, a pri tome je žensko, posljedica je utjecaja zvijezda! Na to im se može reći samo jedno – ne, nije. Pod istim zvijezdama rodi se ogroman broj djece u gotovo identičnim okolnostima, a životni putovi su im sasvim različiti, kao i što se pod različitim zvijezdama rodi mnoštvo djece kojima su karakteri gotovo isti, a životni putovi vrlo slični. Zvijezde ne igraju nikakvu ulogu.

Ako „zvjezdoznanci“ i nakon toga ustrajavaju na svojim tvrdnjama, a trebali bi i bez toga znati da za razumno miljenje ima dovoljno argumenata da je posrijedi budalaština i prevara, najbolje ih je ostaviti da se zabavljaju svojim tlapnjama i ne razgovarati više s njima.

Za daljnje ponašanje prema takvim osobama važno je radi li se nekome tko vam je potpuno nezanimljiv ili nekome tko je seksualno privlačan. U prvom slučaju najbolje je s takvom osobom nikada više ne razgovarati (ne računajući korisne izmjene informacija poput „koliko je sati?“ ili „molim, gdje se nalazi... ta i ta... ulica?“), ali u drugome bi svođenje komunikacije na tako niski nivo ipak bilo šteta.

Valja ih jebati šutke.

Analogno ponašanje možete primijeniti na slučajeve radi li se o slučajnom prolazniku ili starom, bolesnom stricu od kojega očekujete veliko naslijeđe, o neposrednom šefu od kojeg očekujete povišicu i unapređenje ili o portiru kojega možete vi otpustiti. S nekima je vrlo često vrlo korisno razgovarati, ali ni u jednom trenutku ne smijete smetnuti s uma s kim razgovarate.






preporuka za daljnje čitanje: WEB REPORTER






<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker