četvrtak, 10.09.2009.

lambaše praše

Sjećam se kako su me u srednjoj školi nervirali brucoši i studenti koji su nakon škole u mraku sačekivali gimnazijalke iz starijih razreda. Što se ti matorci guraju tamo gdje im nije mjesto, među naše cure? Djelovalo mi je to tada neprirodno i nepošteno, izopačeno.

Naravno da me to nije zasmetalo da kao student poberem svima pred nosom najljepšu curu iz srednje medicinske škole koja je tada bila još u drugom razredu.

U našoj kulturi tradicionalno je prihvatljivo da je muškarac u paru donekle stariji, a sve je uobičajenije da je kadikad i žena starija o čemu svjedoči nedavna vijest:

Poznata njemačka glumica i pjevačica hrvatskih korjena Dunja Olga Rajter (69) stupila je nakon 25-godišnje veze u brak s njemačkim televizijskim producentom Michaelom Horstom (49).

I što su se onda toliki uzbudili i uzrujali na vijest da se Dolores Lambaša spanđala s Dikanom? Nasuprot tome, vjenčanje Dunje Rajter nikoga nije skandaliziralo. Da li zato jer Dunja Rajter, iako je naša, već desetljećima živi u Njemačkoj, pri čemu ne glumi egzaltiranu dijasporu, ili zato jer je prethodno živjela sa svojim izabranikom četvrt stoljeća? Izgleda da je ipak stvar u Dikanu. Otkuda baš Dikan?! To zaista djeluje pomalo degutantno, pa ne čudi i zamjetljivo priželjkivanje da ga mlađahna Dolores odere na kraju balade na svaki način.

Tim povodom moram vam reći dvije stvari.

Prvo, godine nisu važne.

U uobičajenom sagledavanju kod nas dobna razlika do deset godina je sasvim u redu, ona do dvadeset je prihvatljiva, dok su razlike veće od dvadeset godina sumnjive, odbojne ili neprihvatljive. Neću napominjati koliko je to anatemiziranje većih razlika suprotno praksi koja danas vlada u mnogim dijelovima svijeta. Mi smo nasjeli na fetišizaciju brojaka, pridavajući im značenje koje one zapravo nemaju.

Kolege koji su pomagali izbjeglicama iz zabačenih krajeva u nedavnom ratu u Bosni pričali su mi kako ljudi iz nekih krajeva naprosto nisu znali koliko im je godina. Na pitanje kada su rođeni, postavljeno da bi ih se uvelo u evidenciju, odgovarali su "onog ljeta kada je izgorjela šupa", "one godine kada su šljive iznimno dobro rodile", "prije velike poplave našeg sela", "kad je podignuta crkva" i slično. Koje je to bilo godine, koji se broj pridavao toj godini, nisu imali ni pojma. Na pitanje koliko onda imaju godina odgovarali su "a, mnogo" ili "više od dvadeset" ili "petnaestak više od moje djece" ili slično. I, pazite, tako je to bilo tijekom milijun godina ljudske povijesti.

Kroz tih milijun godina kada bi se sreli žensko i muško nisu se zamarali numerologijom, "meni je XX, a tebi XX godina, pa…", nego su odmjeravali po sasvim drugim kriterijima koliko si pristaju. Ona koja je rođena u godini kada je horda ulovila tri mamuta i onaj koji se rodio već u novoj pećini u koju se pleme uselilo nisu se zamarali time koji se od ta dva događaja zbio ranije.

Drugo, postoje žene koje su izrazito sklone znatno starijim muškarcima.

Nakom raspada prvog braka proveo sam petnaestak godina kao momak, uglavnom po kafićima, pa govorim iz vlastitog iskustva. Izvježbao sam se prepoznavati one koje se pojave na vratima kafića i u one dvije-tri sekunde koliko im treba da osmotre tko je unutra, sasvim nezainteresirano konstatiraju da ima njihovih vršnjaka, ali im oči kresnu kada uoče nekoga zanimljivog, a znatno starijeg. Po mojoj procjeni, samo među lijepim djevojkama takvih je između tri do pet posto, što bi značilo - na temelju nekih drugih saznanja u koja sad neću ulaziti - da ih je u cjelokupnoj ženskoj populaciji oko osam posto. Dakle, lijepa Dolores nije nikakva iznimka.

Ne ulazeći ovom prilikom u individualne razloge zašto je neka žena zainteresirana za znatno starije muškarce, od onih kojima oni ulaze u dijapazon poželjnih partnera do onih koje su na njih isključivo orijentirane, mogu konstatirati samo jedan problem. Taj je problem neprimjetan dok je žena u dvadesetim i tridesetim godinama, ali postaje drastično uočljiv nakon četrdesetih. Naime, poželjni partneri se prorijede, biološki poumiru, nema ih više… Kako će neka osamdesetogodišnjakinja naći starijeg muškarca?

Sve ovo pišem jer se u posljednje vrijeme nešto ne osjećam najbolje, pa da zainteresirane požure…


<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker