četvrtak, 25.09.2008.

ukoričeni bloger



Odavno mi nije trebalo toliko dugo vremena da pročitam neku knjigu. Iako sam je dobio još početkom ljeta, čitanjem sam završio tek nedavno. Razlog je do bola banalan - tiskana je za popizdit sitnim slovima. Slova su otprilike veličine 6 točaka, slično onome kako se tiskaju recepti za upotrebu uz lijekove, a na stranici je nagurano otprilike 45 redova. Osoba u mojim godinama mora se pomoći naočalama za čitanje, a one nisu uvijek pri ruci. Usprkos tome, nisam knjigu frknuo k vragu, već sam pročitao posljednju stranicu s pomišlju "šteta da toga nema i više".

Eduard Pranger naš je bloger koji je zauzeo solidno mjesto u blogosferi. Krenuo je na Blogu.hr, a sad vodi blog i na Blogeru. U knjizi je ukoričeno dvadeset i sedam priča koje smo ranije imali priliku pročitati na njegovom blogu i moram reći - usprkos sitnim slovima u knjizi djeluju bolje nego na kompjuterskom ekranu. Blogu najviše odgovara tekst koji ne prelazi okvire jednog skrina. Čim se mora skrolati javlja se i netrpeljivost, a tekst duži od tri ekrana mora biti vraški dobar da bi zadržao čitatelja. Iako sam većinu Prangerovih priča već na ekranu pročitao u cijelosti, pri kraju tako dugih priča onaj koji surfa internetom u želji da pogleda što je sve novoga osjeća ljutnju što ga je jedan blog zadržao tako dugo. U knjizi ta netrpeljivost izostaje, učinak priča pojačava se time što ih možemo pročitati nekoliko za redom, te - bez za tekst nebitnih opterećenja - izbija na vidjelo autorova dosegnuta razina.

Prangerove priče su vrlo dobre i dobro je da su uknjižavanjem postale dostupne i onima koji ne zalaze na internet. Nažalost, knjigu je objavio "Balkanski književni glasnik", firma čije proizvode ne nalazimo lako po knjižarama. Šteta za knjigu, jer zbog izdavača (i sitnih slova) vjerojatno neće odjeknuti koliko je zaslužila. Oni koje knjiga zanima mogu je naručiti preko autorovih blogova, ali znamo da taj put još nije uhodan. Šteta. Pranger je jedan od onih blogera koji dokazuju da se dobra literatura roji i na novom mediju, u novom prostoru za koji je klasična književna kritika još slijepa.





<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker