utorak, 25.03.2008.

neuništivi simbol


PETOKRAKA

POD NOGAMA


Pao je Berlinski zid, posvuda širom krajeva poznatih do tada kao "Istok" rušeni su poput domina monumentalni spomenici Lenjinu, Staljinu, Titu, Caussesscu i ostalim dotadašnjim lokalnim idolima i moćnicima koji su svojevremeno dizani uz veliku pompu i troškove dovoljne za tvornice, bolnice ili škole. Uklanjane su biste ispred škola, tvornica, poduzeća, spomen-ploče na dječjim vrtićima i mijenjana imena ulica i trgova. Mijenjane su zastave, grbovi, datumi praznika, simboli i nazivi, fascinantnim fanatičnim žarom uklanjano je sve što je na bilo koji način podsjećalo na razdoblje koje se željelo zaboraviti kao kad očajni ljubavnik uništava sve što ga podsjeća na ljubavnicu koja ga je razočarala. Sistem koji je izrastao pozivajući se na bratstvo među narodima, jednakost i slobodu svih ljudi, propao je izrodivši se u Potemkinovo selo lažnih obećanja.

Od svojevremeno neizbrojivih simbola proteklog razdoblja ostao je samo jedan. Na pločniku kojim se dolazi do kafića "Benito" netko je, koju godinu ranije, dok je cement još bio svjež, pritiscima vrhom prsta ocrtao petokraku zvijezdu. Vrhunski simbol proleterskog internacionalizma preživio je zahvaljujući prvenstveno svojoj neupadljivosti i skromnosti kojom nije mogao pobuditi uzvišeni bijes reformatora povijesti. Vjerojatno je doprinijelo i što bi uklanjanje tog bezvrijednog znaka prouzročilo znatan trošak za popravak nogostupa iz džepa vlasnike "Benita".

I tako je faraonske spomenike namijenjene vječnosti preživio tek očito spontani nespretni crtež. (Trajat će još desetljećima dok ga ne ukloni kakva rekonstrukcija komunalne mreže ili istroše potplate prolaznika.)

Kome je moglo pasti na pamet ostaviti takav trag u svježem cementu? Nekome tko nije očekivao bogovski honorar za svoje djelo, daleko od pomisli da će njime postići zaštićeni status državnog umjetnika, nekome tko nije mogao poduhvativši se tog posla očekivati da će izgraditi vikendicu građevinskim materijalom odvezenim sa gradilišta ili postati predsjednik općine na sljedećim izborima, nekome tko nije pripadao onim sitnim dušicama koje su jeftino proćerdale san iznikao iz krvi, znoja i patnji. Bio je to netko u jednom trenutku iskreno vjerujući u sve ono što se zvijezdi pripisivalo: slobodu, pravdu i novi svijet dostojan čovjeka; možda očajan što se ideali ne ostvaruju ili sretan jer mu se učinilo da je nada izvjesnost.

Bezazlena nevina iskrenost njegova gesta učinila ga je snažnijim od svih divovskih laži na staklenim nogama.



U tunelu, usred mraka
sija zvijezda petokraka!
PRONAĐI JE! Ovdje je!


Ako ne možeš sam naći gdje se zvijezda sklonila, pogledaj OVDJE.

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker