ponedjeljak, 10.03.2008.

vlastita među svim ostalima



Nakon promocije zbornika LJUBIM TVOJE USNE TISUĆU PUTA sjedio sam s Perom Kvesićem, zaboravljenim piscem, autorom jednog od objavljenih tekstova u toj knjizi. Njegov prilog nosi naslov "Čežnja za vlastitom ženom" i od prvog do posljednjeg retka u skladu je s naslovom. Usprkos raširenom mišljenju kako bračni partneri vremenom postanu međusobno neatraktivni, on piše o tome kako nakon godina i godina čezne za svojom ženom još više nego prije braka.

- Dvije okolnosti moraš imati na umu - objašnjavao mi je nakon tri čaše vina. - Prvo, zar te nisam učio da se literaturi ne smije vjerovati?! Literaturi se smije vjerovati samo onako kako je moguće, koliko to ona zaslužuje, makar bila riječ i o ispovjednoj prozi. Ne smiješ je čitati ni kao telefonski imenik ni kao policijsko izvješće o sudaru. Literatura je istinita samo onoliko koliko sam prepoznaš kao istinito.

Drugo, na primjer, u dobroj literaturi svaka je rečenica značajna. U ovom tekstu govori se o frajeru koji toliko žudi za vlastitom suprugom da bi svaka žena takvog poželjela. No sve bi bilo jednako istinito, a potpuno drugačije da sam završio dodavši samo jednu rečenicu: "I za tuđim suprugama također!"




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker